Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Euroleague on AoB: Group C

Euroleague on AoB: Group C

Όμιλος Α                      Όμιλος Β                      Όμιλος Γ                      Όμιλος Δ

Ο όμιλος με το απόλυτο φαβορί της διοργάνωσης. Η Μπαρτσελόνα, πρωταθλήτρια Ευρώπης πέρσι, μοιάζει ακόμη καλύτερη φέτος και ξεκινάει από τη θέση του φαβορί για την Ευρωλίγκα. Μαζί της στον όμιλο η Σιένα, που ανοίγει νέα σελίδα, η Φενέρ, η Λιέτουβος και η Τσιμπόνα που θα παλέψουν για την πρόκριση και η Σολέ, που θέλει να πείσει ότι αξίζει προσοχής. Ας δούμε τον όμιλο:

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ
Η πρωταθλήτρια Ευρώπης μπαίνει στη νέα σεζόν με την ίδια ακριβώς συνταγή. Ο Χαβιέ Πασκουάλ στον πάγκο της ομάδας, νέος προπονητής που ήδη συγκαταλέγεται στην αφρόκρεμα της Ευρώπης και μόλις μία μετεγγραφή. Χρειαζόταν περισσότερες;

Ένας μόνο παίκτης ήρθε στην ομάδα το καλοκαίρι, ο Κόστα Πέροβιτς, που στα 25 του θέλει να γεμίσει με τα 2.17 του τη ρακέτα της καλύτερης ομάδας στην Ευρώπη. Εκεί θα βρει τον αλτικό και πολύ καλό αμυντικό, Φραν Βάσκες, τον δυνατό και χρήσιμο, Μπονιφάς Εντόνγκ, τον Τέρενς Μόρις, που απειλεί από παντού, και τον Έραζεμ Λόρμπεκ, που έχει πολύ καλές κινήσεις και πολλούς τρόπους να σκοράρει.

Σύνδεση με τον καλάθι θα είναι και φέτος ο Πιτ Μάικλ, που «γεμίζει» το «3» της ομάδας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και που η αξία του στο «ευρωπαϊκό μπασκετικό χρηματιστήριο» μπορεί να συγκριθεί μόνο με αυτή του Ραμούνας Σισκάουσκας (στο «3» πάντα).

Η περιφέρεια υπερπλήρης, με τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο να δεσπόζει στο «2» και τους έμπειρους αστέρες Γιάκα Λάκοβιτς και Τζανλούκα Μπαζίλε (τραυματίας ως το Νοέμβρη) να τον βοηθούν. Βεβαίως υπάρχει και ο Ρίκι Ρούμπιο, που θέλει φέτος να φανεί πιο ώριμος και έτοιμος (κάτι που έδειξε και το καλοκαίρι ότι δεν είναι), ενώ βοηθητικό (αλλά σημαντικό) ρόλο θα παίξουν οι Ρότζερ Γκριμάου και Βίκτορ Σάντα, που είναι πάντα απειλητικοί αν δεν προσεχτούν και καλοί αμυντικοί.

Πρόβλεψη: Αν δεν φτάσει στο φάιναλ φορ για να υπερασπιστεί το τρόπαιό της θα είναι αποτυχημένη. Το φάιναλ φορ γίνεται στην έδρα της, οπότε έχει άλλο έναν λόγο. Εκεί, πάντως, όλα είναι ανοιχτά και επιτυχία είναι η πρόκριση σε αυτό.

ΣΙΕΝΑ
Ο Σιμόνε Πιανιτζάνι συνεχίζει στον πάγκο της Σιένα, αλλά η ιταλική ομάδα γύρισε σελίδα. Έχασε βασικούς παίκτες, μείωσε το μπάτζετ και θέλει να προσπαθήσει να χτίσει μια νέα ομάδα από την αρχή. Βέβαια, μη φανταστείτε κάτι τρομερό, η Σιένα είναι και φέτος φαβορί στην Ιταλία και θα είναι και φέτος μια πολύ καλή ομάδα στην Ευρωλίγκα.

Στον άσο έφυγε ο ΜακΙντάιρ, αλλά τον αντικατέστησε ο καλύτερος δυνατός παίκτης, αφού ο Μπο ΜακΚάλεμπ ήταν ένα από τα πιο «hot» ονόματα το καλοκαίρι στην Ευρώπη μετά τη σεζόν που είχε με την Παρτιζάν πέρσι. Καταπληκτικός στα ντράιβ, πολύ γρήγορος και καλός αμυντικός. Ακριβώς ό,τι αρέσει στον Πιανιτζάνι. Βέβαια, η Σιένα έχασε σε σουτ. Μαζί με τον ΜακΚάλεμπ στην περιφέρεια υπάρχει ο Νίκος Ζήσης και ο Ριμάντας Καουκένας που πέταξε μαύρη πέτρα στη Μαδρίτη και θέλει να αρχίσει ξανά να ανεβαίνει με την ομάδα που τον έφερε στην αφρόκρεμα της Ευρώπης.

Ο Πιέτρο Αραντότι θα δίνει βοήθειες, ενώ ο Ντέιβιντ Μος (αν συνεχίσει στην ομάδα και δεν πάει… φυλακή) θα παίζει στο «3» μαζί με τον Μαλίκ Χέρστον, που στο NBDL είχε τρελούς μέσους όρους αλλά θα χρειαστεί χρόνο για να παίξει στο επίπεδο αυτό. Πολύ χρήσιμη θα είναι η εμπειρία του Μάρκο Καραρέτο, ενώ ο Αντρέα Μικελόρι θα βοηθάει τον πολύ καλό και έξυπνο μπασκετικά Σον Στόουνρουκ παίζοντας και στο «3» και στο «4».

Κάτω από τα καλάθια θα δεσπόζει και φέτος ο Κσιστόφ Λαβρίνοβιτς, ενώ κοντά του θα έχει (εκτός του Στόουνρουκ και του Μικελόρι), τον Τόμας Ρες και τον ρολίστα Μίλοβαν Ράκοβιτς.

Πρόβλεψη: Γενικά η Σιένα μοιάζει χειρότερη από πέρσι, σε μεταβατικό στάδιο. Πάντως, θα είναι σίγουρα στο Top-16 και αν θέλει να θεωρείται επιτυχημένη θα πρέπει να περάσει και στα προημιτελικά, χωρίς πάντως να είναι σίγουρο κάτι τέτοιο.

ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ / ΟΥΛΚΕΡ
Κάθε χρόνο λέμε τα ίδια, αυτό θα κάνουμε και φέτος. Η Φενέρ είναι πολύ καλή, ιδιαίτερα δυνατή και το ρόστερ της προμηνύει για πολύ μεγάλα πράγματα. Πάντως, ως τώρα οι Τούρκοι βρίσκουν τρόπο κάθε χρόνο να καταστρέφουν τη σεζόν τους. Στον πάγκο ο Νέβεν Σπάχια μετά από μια απόλυτα επιτυχημένη σεζόν με τη Βαλένθια.

Στην περιφέρεια της Φενέρ θα βρούμε τον Ρόκο Λένι Ούκιτς που θα κρατάει τα ηνία της ομάδας. Δίπλα του θα έχει ένα σύνολο από παίκτες πολύ υψηλού επιπέδου, όπως τον Λιν Γκριρ, που είναι πάντα απειλητικός και καλός σκόρερ, τον Μάρκο Τόμας, που πια έχει εδραιωθεί στα υψηλότερα επίπεδα, τον έμπειρο σκόρερ Ομέρ Ονάν, το νέο ταλέντο Εντζίν Ατσούρ, τον πιτσιρικά Καν Μαξίμ Μουτάφ και τον Αμερικανό Τάρενς Κινσέι στο «3». Πλήρης περιφέρεια, υψηλού επιπέδου.

Κάτω από τα καλάθια ξεκινάμε με τον Εμίρ Πρέλντζιτς, που θα παίζει και στο «3» (που είναι και η φυσική του θέση), αλλά και στο «4» λόγω των 206 εκατοστών του. Μεγάλη μετεγγραφή αυτή του Ντάριους Λαβρίνοβιτς (κόλπο γκρόσο θα λέγαμε), ενώ ο Μιρσάντ Τουρκσάν είναι υγιής φέτος. Ο Γκάσπερ Βίντμαρ ωριμάζει συνεχώς, ο Ογκούζ Σαβάς είναι πολύ χρήσιμος και ο Καγιά Πεκέρ έμπειρος και καλός.

Πρόβλεψη: Η Φενέρ είναι υπερπλήρης με παίκτες ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου. Θέλει να σπάσει το δίδυμο Μπαρτσελόνα-Σιένα στην κορυφή του ομίλου και θεωρητικά έχει τα φόντα να το κάνει, ενώ για να είναι επιτυχημένη θα πρέπει να φτάσει στα προημιτελικά. Αν το καταφέρει, κανείς δεν θα την πετάξει εύκολα εκτός φάιναλ φορ. Όμως, θα πρέπει να δείξει συνέπεια που της έλειπε τα τελευταία χρόνια.

ΛΙΕΤΟΥΒΟΣ ΡΙΤΑΣ
Νέος αέρας στην ομάδα με τα ηνία να πηγαίνουν στον Αλεξάνταρ Τριφούνοβιτς. Αρκετοί παίκτες ήρθαν και η Λιέτουβος μοιάζει καλύτερη από πέρσι. Μέχρι λίγο πριν την έναρξη της σεζόν στην Ευρωλίγκα έκανε προσθήκες και μπορεί να έχει καλή πορεία.

Στην περιφέρεια μόλις κατέφτασαν ο Σκούνι Πεν και ο Καλίντ Ελ-Αμίν, δύο πολύ έμπειροι παίκτες, που πήραν μαζί το συμβόλαιο που πρότεινε η Λιέτουβος στον Γιασικεβίτσιους και αρνήθηκε. Ο Πεν είναι ο παίκτης του προπονητή και θα κάνει ό,τι χρειαστεί, ενώ ο Ελ-Αμίν προέρχεται από μια εκπληκτική χρονιά στην Μπουντιβέλνικ στην Ουκρανία. Στην ομάδα θα βρουν τον Ιγκόρ Μιλόσεβιτς, τον νεαρό Ζιντρούνας Κέλις, τον πάρα πολύ καλό Μαρτίνας Τζεσεβίτσιους, που θα είναι ένα από τα αστέρια της ομάδας φέτος, τον χρήσιμο Στεπόνας Μπαμπράουσκας και τον Αμερικανό Τζέρι Τζόνσον, που πέρσι είχε μια πολύ καλή σεζόν με τη Σαρλερουά.

Στο «3» τον μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής θα παίρνουν ο Αρτούρας Γιομάντας και ο γνωστός μας Μπραντ Νιούλι. Στην ομάδα υπάρχει και ο 23χρονος Άρβιντας Σίκσνιους (στο «2»-«3») που θεωρείται από τα πολύ καλά νέα ταλέντα των Λιθουανών. Κάτω από τα καλάθια δεσπόζει ο 18χρονος Γιόνας Βαλανσιούνας, που αναμένεται αν κάνει αίσθηση φέτος, ενώ θα βρούμε και τον Κέναν Μπαϊράμοβιτς, με τον αρκετά καλό Τούρκο Τσεμάλ Ναλγκά. Επίσης, ρόλο θα έχει και ο Μίλκο Μπιέλιτα, ενώ ο Σίμας Μπουτερλεβίτσιους θα παλέψει για συμμετοχή στα φόργουορντ.

Πρόβλεψη: Αρκετά καλή ομάδα, με νέους και υποσχόμενους παίκτες. Οι δύο πρόσφατε μετεγγραφές την ενδυνάμωσαν πολύ, θέλει την πρόκριση στο Top-16 και είναι στα τέσσερα φαβορί για να το καταφέρει. Αν το κάνει θα είναι επιτυχημένη, όμως δεν θα είναι καθόλου εύκολο, καθώς δεν απέχει από τις δύο επόμενες.

ΤΣΙΜΠΟΝΑ ΖΑΓΚΡΕΜΠ
Στον πάγκο της φέτος κάθεται ο γνωστός μας από το πέρασμά του από τον Άρη (ως παίκτης) στα μέσα της δεκαετίας του 1990, Ζντράβκο Ραντούλοβιτς, ενώ την ομάδα συνθέτουν μόνο Κροάτες και ένας Αμερικανός.

Στον άσο υπάρχει ο Ροκ Στίπτσεβιτς, με τους Σβεν Σμαϊλάγκιτς και Ματέο Ζούριτσιτς. Ο Γκόραν Βρμπαντς θα βοηθήσει με την εμπειρία του, ενώ οι νεαροί Μάριο Φιλίποβιτς και Κάρλο Βράγκοβιτς θα παλέψουν για λίγο χρόνο.

Σαφώς, το μεγάλο αστέρι της ομάδας είναι ο δολοφόνος Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς, που φέτος λογικά θα σουτάρει… 15 τρίποντα σε κάθε αγώνα. Παίκτης που αν τον άφηναν θα σκόραρε μόνο πίσω από τα 6.75 (πλέον) ο Μπογκντάνοβιτς είναι από τους καλύτερους σουτέρ στην Ευρώπη. Πολύ έμπειρος ο Μάριν Ρόζιτς θα τον βοηθάει, με τον Τόνι Μπρνας να έρχεται από πίσω στα 19 του. Ο 23χρονος Αμερικανός Μάρκους Τζόνσον φημίζεται για την άμυνά του (θεωρούταν «εξολοθρευτής» στο κολέγιο), ενώ του αρέσει πολύ να τρέχει στο ανοιχτό γήπεδο και να σκοράρει στον αιφνιδιασμό.

Στη ρακέτα υπάρχουν αρκετοί σημαντικοί παίκτες (κυρίως νεαροί), όπως ο πολύ καλός και αποτελεσματικός Ντράγκο Πάσαλιτς, ο υπερταλαντούχος 20χρονος Μάριο Ντέλας (προσέξτε τον φέτος), ο επίσης ταλαντούχος 20χρονος Λέον Ραντόσεβιτς, ο Γιούρε Λάλιτς και ο 20χρονος Τόμισλαβ Τσούμπτσιτς.

Πρόβλεψη: Ιδιαίτερα νεανική ομάδα, με πάρα πολλά ταλέντα που αξίζουν προσοχής (Μπογκντάνοβιτς, Ντέλας, Ραντόσεβιτς, Τσούμπτσιτς). Θέλει την πρόκριση στο Top-16 αλλά η έλλειψη εμπειρίας ίσως της κοστίσει (εκτός κι αν πείσει τον Βούισιτς). Δεν ξεκινάει ως φαβορί για την πρόκριση, θέλει να ξεπεράσει Λιέτουβος και Σολέ.

ΣΟΛΕ
Ο Τούρκος Ερμάν Κουντέρ στον πάγκο της, θέλει να φτιάξει μια καλή ομάδα και το έχει καταφέρει. Αρκετοί γνωστοί παίκτες, αλλά το θέμα είναι ότι στον όμιλο που έπεσε θα πρέπει να πείσει για να της ρίξουμε δεύτερη ματιά.

Στην περιφέρεια υπάρχει ο ταλαντούχος Φαμπιάμ Σοσέρ μαζί με τον Μερεντί Ουμουνού και τον πολύπειρο Βούλε Αβντάλοβιτς. Ο Μαμουτού Ντιαρά παίζει στο «3» μετά τη φυγή του από το Μαρούσι, αλλά εκεί υπάρχει και ο Κριστόφ Λεονάρ. Οι δύο ξένοι της ομάδας στην περιφέρεια είναι ο καλός ρολίστας ΝτεΜάρκους Νέλσον (κακός στο τρίποντο) με τον γνωστό μας Δομινικανό Σάμι Μεχία, που φέτος θα τον μάθει όλη η Ευρώπη, αφού πρόκειται για ένα πάρα πολύ καλό δυαροτριάρι, με αρετές και στο σκοράρισμα, αλλά και σε ριμπάουντ-ασίστ.

Θα βρούμε τον Αντιγουέιν (και όχι… αντιΓουέιντ) Ρόμπινσον στο «4», Αμερικανό πολύ χρήσιμο στη ρακέτα, αλτικό και καλό στο τελείωμα. Ο Ράνταλ Φόλκερ είναι σίγουρα πολύ κοντός για τη θέση του (σέντερ με 2.01), αλλά πηδάει στον… θεό, έχει έφεση στην τάπα και κατεβάζει τα ριμπάουντ σα φιστίκια. Μαζί τους ο Λικ-Αρθίρ Βεμπόμπ, ακόμα καλύτερος ριμπάουντερ αλλά άθλιος στις βολές, ο Κλοντ Μαρκί και ο πανύψηλος Ρομέν Ντιπόρ (2.18), ο οποίος τώρα ήρθε από τη Χάβρη, αλλά μέχρι στιγμής είχε δευτερεύοντα ρόλο στην καριέρα του.

Πρόβλεψη: Αθλητική και αλτική ομάδα, θα σκοράρει μόνο με αίτηση (πλην Μεχία) πίσω από τα 6.75, θα έχει πρόβλημα στις βολές, αλλά θα κερδίζει μάχες στα ριμπάουντ. Δύσκολα θα κάνει αισθητή την παρουσία της στον όμιλο, αν αποφύγει την τελευταία θέση θα είναι πλήρως επιτυχημένη.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *