Home / NBA / NBA on AOB: Ανατολή

NBA on AOB: Ανατολή

Δύο από τα τρία μεγάλα φαβορί του φετινού NBA θα στέκονται στη γραμμή της αφετηρίας στην Ανατολή. Οι Μπόστον Σέλτικς και οι Μαϊάμι Χιτ ενισχύθηκαν το καλοκαίρι και μπαίνουν στη λίγκα για να την κατακτήσουν. Κι αν για τους Χιτ αυτή θα είναι η πρώτη από θεωρητικά αρκετές προσπάθειες για τον τίτλο, για τους Σέλτικς αυτή μπορεί να είναι η τελευταία ή η προτελευταία.

NBA on AoB: Δύση

Πέραν αυτών, πολλές είναι οι καλές ομάδες στην Ανατολή, αλλά ελάχιστες μοιάζουν ικανές να προβληματίσουν τα δύο φαβορί. Ας δούμε τους αντιπάλους της ανατολικής περιφέρειας:

ΑΝΑΤΟΛΗ

Atlantic

ΜΠΟΣΤΟΝ ΣΕΛΤΙΚΣ
Από τη στιγμή που ο Κέβιν Γκαρνέτ και ο Ρέι Άλεν έφτασαν στη Βοστόνη οι Σέλτικς μπήκαν στην αφρόκρεμα της λίγκας. Ένα πρωτάθλημα κι ένας τελικός σε 3 χρόνια, στις δύο χρονιές που έμειναν υγιείς στα πλέι οφς οι αστέρες τους. Ποιος μπορεί να στοιχηματίσει εναντίον τους φέτος, τη στιγμή που ξεκάθαρα η ομάδα τους είναι καλύτερη από την περσινή; Ο Ρασίντ Ουάλας δεν είναι πια στη Βοστόνη, αλλά στη θέση του ήρθε ο Ζερμέν Ο’ Νιλ, ενώ η άφιξη του Σακίλ Ο’ Νιλ λίγο αργότερα έδειξε ότι ο Σακ θέλει άλλον ένα τίτλο και αυτομάτως κατέταξε τους Σέλτικς στα τρία φαβορί γι’ αυτόν.

Μπορεί σε πολλούς να θυμίζουν… γηροκομείο, αλλά όταν τους πετύχεις στα πλέι οφς, τότε θα ξεχάσεις όλες τις… εξυπνάδες. Κι ας είναι 35 ο Άλεν, 34 ο Γκαρνέτ, 38 ο Σακίλ, 32 ο Ζ. Ο’ Νιλ και 33 ο Πιρς. Μαζί έχουν 72 χρόνια παρουσίας στη λίγκα, ενώ δίπλα τους υπάρχει ο δυναμίτης Ρέιτζον Ρόντο, που έχει κάνει τέτοια αίσθηση στη λίγκα ώστε πολλοί να έχουν φτάσει στο σημείο να λένε «οι Σέλτικς του Ρόντο». Ρόντο, Νέιτ Ρόμπινσον, Γκλεν Ντέιβις, Ντελόντι Ουέστ, Σεμίχ Ερντέν συμπληρώνουν μια ομάδα που έχει χτιστεί μόνο για τον τίτλο. Τον φετινό τίτλο. Η πιο έμπειρη ομάδα του πρωταθλήματος, με έναν προπονητή πρώτης κλάσης (Ντοκ Ρίβερς) και τίποτα να μην της λείπει. Εντάξει ο Σακ δεν τρέχει όπως παλιά, οι άλλοι είναι κουρασμένοι, γέροι ή ό,τι άλλο, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι θα φτάσει στα πλέι οφς κι εκεί… θα ξανανιώσουν. Ερωτηματικό ο Κέντρικ Πέρκινς, που ίσως χάσει και όλη τη σεζόν με τον τραυματισμό του.

Πρόβλεψη: Αν δεν είναι στον τελικό της Ανατολής θα έχουν αποτύχει οικτρά. Από εκεί ως το δαχτυλίδι είναι 8 νίκες ή 8 ήττες. Πάντως, δεν θα πόνταρα εναντίον τους.

ΤΟΡΟΝΤΟ ΡΑΠΤΟΡΣ
Ακόμα «κλαίνε» που έφυγε ο Κρις Μπος. Όχι γιατί είχαν τον… Μπάρκλεϊ και τον έχασαν, αλλά γιατί δεν το είχαν δει να έρχεται (ή να φεύγει στην περίπτωσή τους). Είναι κλασικά η πιο «διεθνής» ομάδα του NBA, με τους Ντέιβιντ Άντερσεν, Λεάντρο Μπαρμπόσα, Αντρέα Μπαρνιάνι, Χοσέ Καλντερόν και Λίνας Κλέιζα στο ρόστερ τους φέτος. Αν είχαν και προπονητή με… ευρωπαϊκή νοοτροπία θα πήγαιναν καλύτερα.

Μάρκους Μπανκς, Τζάρετ Τζακ, ΝτεΜαρ ΝτεΡόζαν, Σόνι Ουίμς, Ρέτζι Έβανς, Αμίρ Τζόνσον, Τζούλιαν Ράιτ και… κάτι ψιλά. Όχι ρόστερ για τίτλο, ούτε καν ρόστερ που θα νιώσει σίγουρα ότι θα πάει στα πλέι οφς. Θα παλέψουν όλο το χρόνο. Ο Κλέιζα μοιάζει να είναι το αστέρι τους, αλλά το θέμα είναι αν ο Τζέι Τραϊάνο θα έχει δει κασέτες του… Ολυμπιακού για να ξέρει πώς να τον εκμεταλλευτεί, ή αν θα τον χαραμίζει.

Πρόβλεψη: Αν μπουν πλέι οφς θα είναι χαρούμενοι. Βέβαια, με τόσους «Ευρωπαίους» έχουν τη συμπάθειά μας, η οποία μάλλον και θα τους χρειαστεί…

ΝΙΟΥ ΓΙΟΡΚ ΝΙΚΣ
Εντάξει, δεν είναι η πρώτη χρονιά που οι Νικς πανηγυρίζουν… πριν αρχίσουν οι αγώνες, ούτε θα είναι η τελευταία, όπως φαίνεται. Η ομάδα της «πρωτεύουσας του κόσμου» έχει να δει άσπρη μέρα από τότε που την «καταράστηκε» ο Πάτρικ Γιούιν όταν τόλμησαν να τον στείλουν αλλού. Φέτος έχει μια δυνατή φροντ λάιν, στην οποία βασίζει πολλά.

Το μεγάλο αστέρι λέγεται Αμάρε Στανταμάιρ, ο οποίος έφυγε από την έρημο της Αριζόνα για το «Μεγάλο Μήλο», και στο Μάντισον έχουν φτιάξει εικονοστάσι ώστε να βγάλει τη σεζόν υγιής και να στήσουν την ομάδα γύρω του. Μαζί του στη ρακέτα ο Έντι Κάρι, ο Τιμοφέι Μοζγκόφ, ο Άντονι Ράντολφ και ο Ρόνι Τουριάφ. Ο Ντανίλο Γκαλινάρι (ή… Μαλινάρι όπως τον λέει ο Κλίντον) έβαλε τα περισσότερα τρίποντα απ’ όλους τους παίκτες του NBA στην preseason, ο Ρέιμον Φέλτον είναι χρήσιμος, Ουίλσον Τσάντλερ, Τόνι Ντάγκλας, Λάρι Φιλντς, Ρότζερ Μέισον Τζούνιορ, Μπιλ Ουόκερ θα βοηθούν μαζί με την… ελπίδα του Καναδά, Άντι Ράουτινς.

Πρόβλεψη: Αν μείνουν υγιείς και στο σώμα και στο… μυαλό μπορούν να φτάσουν στα πλέι οφς. Ο Μάικ Ντ’ Αντόνι θα πρέπει να αποφύγει λάθη του παρελθόντος, αλλά ακόμη κι έτσι δεν είναι έτοιμοι ακόμη για μεγάλα πράγματα.

ΝΙΟΥ ΤΖΕΡΣΕΪ ΝΕΤΣ
Τι μπορείς να πεις για μια ομάδα όταν προέρχεται από τη χειρότερη σεζόν της ιστορίας της με ρεκόρ 12-70; Προφανώς όχι «και του χρόνου», αλλά είναι πιθανό να το δούμε κι αυτό. Όταν κάνεις 12 νίκες σε μια χρονιά δεν υπάρχει μεγάλο περιθώριο να γίνεις χειρότερος, αλλά στο Νιου Τζέρσεϊ δεν υπάρχει ούτε μεγάλο περιθώριο για να είναι αισιόδοξοι ότι κάτι θα αλλάξει φέτος και θα γίνουν πολύ καλύτεροι.

Το ρόστερ τους πρέπει να το βλέπει στους εφιάλτες του κάθε βράδυ ο Έιβερι Τζόνσον και αν δεν πάρουν παίκτες δεν θα ξεφύγουν από τον πάτο του NBA. Μπρουκ Λόπεζ και Ντεβίν Χάρις είναι τα αστέρια, Ντέρικ Φέιβορς (νούμερο 3 στο ντραφτ) η μεγάλη ελπίδα, Τρόι Μέρφι, Τζόρνταν Φάρμαρ, Στέφεν Γκρέιαμ, Κρις Χάμφρις, Τράβις Άουτλο, Τζο Σμιθ, Κουίντον Ρος και Ζοάν Πετρό το ρόστερ τους. Μέτριο, γεμάτο ρολίστες, χωρίς τους παίκτες που θα ξεχωρίσουν και θα τους κάνουν να ανέβουν επίπεδο.

Πρόβλεψη: Εκτός πλέι οφς, στα πολύ χαμηλά στρώματα του NBA. Αν δεν πάρουν παίκτες θα αρχίσουν πολύ νωρίς να προσεύχονται να είναι πιο τυχεροί φέτος και να τους… κάτσει το νούμερο 1 του ντραφτ. Λογικά δεν θα είναι τόσο κακοί όσο πέρσι, όμως. Ούτε και… πολύ καλύτεροι βέβαια.

ΦΙΛΑΝΤΕΛΦΙΑ ΣΙΞΕΡΣ
Μπαίνοντας στο σάιτ των Σίξερς βλέπεις με τεράστια γράμματα ένα πανό να γράφει «Beat the Heat» («Κερδίστε τους Χιτ»). Αν το καταφέρουν (παίζουν στο πρώτο ματς της σεζόν) μπορεί από τον Οκτώβρη να έχουν το… highlight της σεζόν τους. Οπότε για το καλό τους και μόνο, ας χάσουν.

Οι φετινοί Σίξερς είναι μια ομάδα που απλώς αντέχεται. Ο Αντρέ Ιγκουοντάλα (ή Ιγκουαντόλα για να μας καταλάβει και ο Χατζηγεωργίου) έχει βάλει στοίχημα να είναι και φέτος ο 1ος σκόρερ με το χαμηλότερο μέσο όρο πόντων απ’ όλους τους πρώτους σκόρερ των 30 ομάδων και μπορεί… να τα καταφέρει. Ο Νταγκ Κόλινς έχει να στηριχτεί και τον Έλτον Μπραντ, τον Τόνι Μπατί, τον Λούις Ουίλιαμς, τον Τζέισον Καπόνο, τον πολύ καλό (αλλά μάλλον… χαμένο στη μετριότητα της ομάδας) Αντρές Νοτσιόνι και αρκετούς ρολίστες ακόμα, όπως τον Σονγκάιλα ή τον Θέιντιους Γιανγκ.

Πρόβλεψη: Αν μπουν πλέι οφς θα είναι απόλυτα επιτυχημένοι, αλλά δυστυχώς οι θέσεις είναι 8, οι 5 είναι ήδη κλεισμένες και για τις άλλες τρεις έχουν… 11 ανταγωνιστές. Δεν βγαίνουν τα μαθηματικά…

Central

ΚΛΙΒΕΛΑΝΤ ΚΑΒΑΛΙΕΡΣ
Από εδώ και στο εξής θα λέγεται «η ομάδα που θα πάρει τίτλο πριν πάρει ο ΛεΜπρον Τζέιμς». Ο ιδιοκτήτης των Καβαλίερς έβαλε ψηλά τον πήχη με τις πικραμένες δηλώσεις του απατημένου συζύγου το καλοκαίρι. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι απ’ ότι φαίνεται από το «πριν πάρει ο ΛεΜπρον» εξαρτάται από τον ΛεΜπρον και όχι από τους Καβαλίερς.

Καλός, χρυσός ο Μπάιρον Σκοτ, αλλά αναμένεται να μελαγχολήσει αρκετές φορές φέτος. Οι φίλοι των Καβαλίερς θα γεμίσουν τις ομάδες ψυχοθεραπειών «πώς να ξεπεράσετε τον ΛεΜπρον» και το θεαματικό ρεκόρ στην preseason (6-2) αναμένεται να ξεχαστεί γρήγορα. Ψάχνοντας για το αστέρι ίσως σταματήσουμε στον αρκετά μεγάλο πια Άντον Τζέιμσον, αν και ως τώρα δείχνει εκτός ροτέισον. Αναγκαστικά το κάναμε, καθώς μετά σε πιάνει μελαγχολία: Ντάνιελ Γκίμπσον ή Άντερσον Βαρεζάο; Λέον Πόου ή Τζαμάριο Μουν; Τζέι Τζέι Χίκσον ή Ρέιμον Σέσιονς; Μο Ουίλιαμς ή Ράιαν Χόλινς; Αν βρισκόμασταν 3-4 χρόνια πριν θα λέγαμε Άντονι Πάρκερ, αλλά πια είναι 35 χρονών.

Πρόβλεψη: Αν μπουν πλέι οφς θα πρέπει ο Νταν Γκίλμπερτ να θεωρήσει ότι… πήραν το πρωτάθλημα και ότι ο όρκος έχει εκπληρωθεί. Σίγουρα μεταβατική σεζόν, ψυχολογικά (για τον κόσμο) και αγωνιστικά, αναμένεται να είναι και μέτρια σεζόν.

ΣΙΚΑΓΟ ΜΠΟΥΛΣ
Με χαμόγελο περιμένουν τη σεζόν στο Σικάγο, καθώς φέτος θα είναι καλύτεροι από πέρσι. Μπορεί να μην είναι «championship material» που λένε και οι Αμερικάνοι, αλλά πλησιάζουν. Θα είναι ανταγωνιστικοί και θα δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους να δουν ως πού τους παίρνει.

Όταν στο ρόστερ σου υπάρχει ένας Μπράιαν Σκαλαμπρίνι, τότε δεν χρειάζεται να πούμε τίποτα άλλο. Ο «Σκαλ» είναι αυτό που λείπει από τους φετινούς… Σέλτικς, αφήστε που τα μαλλιά του ταιριάζουν με τα χρώματα των Μπουλς. Πέραν αυτού, υπάρχει ο Ντέρικ Ρόουζ, ο Λούολ Ντενγκ, ο Ρόνι Μπρούερ, ο Γιακίμ Νοά και, βεβαίως, το νέο αφεντικό της ρακέτας, ο Κάρλος Μπούζερ. Ο Μπούζερ ξεκινά στα πιτς, αλλά όταν μπει στην ομάδα αναμένεται να την ανεβάσει επίπεδο. Στο ρόστερ και οι Κιθ Μπόγκανς, Τάι Γκίμπσον, Κάιλ Κόρβερ, Κερτ Τόμας, Σι Τζέι Ουάτσον.

Πρόβλεψη: Αρκετά καλοί, αν δεν έχουν ατυχίες τα πλέι οφς είναι σίγουρα. Εκεί ξεκινούν μάλλον πίσω από 3-4 άλλες ομάδες, αλλά ανάλογα με το πλασάρισμα μπορούν και να κάνουν την έκπληξη. Πάντως, δεν είναι ομάδα τίτλου ακόμα και ο Τομ Θιμποντό το ξέρει.

ΙΝΤΙΑΝΑ ΠΕΪΣΕΡΣ
Ακούγεται ότι φέτος θα αλλάξουν τις εμφανίσεις τους στην Ιντιάνα, θα βάλουν εκτός από κίτρινο και μπλε, λίγο κόκκινο, πράσινο, μοβ και θα τραγουδούν ρέγκε. Ο λόγος είναι ο Τζαμαϊκανός Ρόι Χίμπερτ, που στα 218 εκατοστά του θα πρέπει να σηκώσει ολόκληρη την ομάδα.

Ο Χίμπερτ αναμένεται να έχει τα κλειδιά της ομάδας φέτος (και να ελέγχει και την εναέρια κυκλοφορία στο γήπεδο), αφού ο Τζιμ Ο’ Μπράιαν έχει δείξει ξεκάθαρα τέτοια διάθεση. Μαζί του θα έχει τον Ντάνι Γκρέιντζερ, τον Ντάρεν Κόλισον, τον γερόλυκο Τζέιμς Πόζι, αλλά και αρκετούς ρολίστες, όπως ο Α. Τζ. Πράις, ο Τάιλερ Χάνσμπροου, ο Μάικ Ντανλίβι, ο Τζος ΜακΡόμπερτς, ο Πολ Τζορτζ, ο Τ. Τζ. Φορντ, ο Ντάντε Τζόουνς.

Πρόβλεψη: Όχι για πολλά πράγματα, αν δέσει μπορεί να χτυπήσει την πόρτα των πλέι οφς. Αλλά είναι αμφίβολο αν θα την ακούσει κανείς και θα της ανοίξει. Γιατί το να πει με το «έτσι θέλω» είναι εξαιρετικά δύσκολο.

ΝΤΙΤΡΟΪΤ ΠΙΣΤΟΝΣ
Δεν είναι κακό το ρόστερ των Πίστονς. Δεν είναι καθόλου κακό. «That being said» (που λένε και οι Αμερικάνοι) δεν θα δυσκολευτούμε να βρούμε λόγους για να αποτύχουν. Πρώτος είναι ο Τζον Κούστερ, που θα βρίσκεται ως πρώτος προπονητής για πρώτη φορά σε πάγκο του NBA. Επίσης, η ομάδα κουβαλά… πολλή τρέλα και πολλές… ωρολογιακές βόμβες. Μεγαλύτερη ο Τρέισι ΜακΓκρέιντι, που είναι και η μεγαλύτερη ελπίδα των Πίστονς.

Ο ερχομός του ΜακΓκρέιντι το καλοκαίρι έβαλε τους Πίστονς ξανά στον χάρτη, αλλά το θέμα είναι… ποιον ΜακΓκρέιντι πήραν. Τον «δολοφόνο» των 30 πόντων του παρελθόντος ή τον τύπο που βολοδέρνει σε 20-30 παιχνίδια (και αν) κάθε σεζόν προκαλώντας θλίψη και απλώς γκρινιάζοντας χτυπημένος από τραυματισμούς;

Η «μαγιά» είναι πρώτης γραμμής, αφού υπάρχει ο Μπεν Γκόρντον, υπάρχει ο Ταϊσόν Πρινς, υπάρχει ο Ριπ Χάμιλτον, ο Ρόντνεϊ Στάκι, ο Ουίλ Μπάινουμ, ο Τζέισον Μαξίελ, ο Τσάρλι Βιλανουέβα, μέχρι και ο Μπεν Ουάλας γύρισε. Αν σε αυτούς προσθέσουμε τον παλιό καλό ΜακΓκρέιντι, οι Πίστονς είναι ομάδα πρωταθλητισμού. Αν όχι, τότε… δεν είναι. Όστιν Ντέιβ, Γκρεγκ Μονρό, ΝταΧουάν Σάμερς, Ίκε Ντιόγου, Κρις Ουίλκοξ συμπληρώνουν το ρόστερ.

Πρόβλεψη: Τα «αν» είναι πάρα πολλά για να τους θεωρήσουμε στα φαβορί για τις πρώτες θέσεις. Πάντως, η λογική λέει ότι με το ρόστερ που έχουν θα είναι σίγουρα στα πλέι οφς. Από εκεί και πέρα, ερωτηματικό. Μπορούν να κάνουν μέχρι και την έκπληξη αν γίνει κάποιο «θαύμα» και ο ΜακΓκρέιντι αναγεννηθεί.

ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ ΜΠΑΚΣ
Ένα μόνο πράγμα θέλουν φέτος οι Μπακς: να τελειώσουν τη χρονιά υγιείς και χωρίς τραυματισμούς. Μακράν η πιο άτυχη ομάδα του NBA, κάθε χρόνο… αυτοκαταστρέφεται λίγο μετά την Πρωτοχρονιά και μαζεύει τα κομμάτια της το καλοκαίρι για να αρχίσει από την αρχή. Ο Σκοτ Σκάιλς είναι πολύ καλός προπονητής και ξέρει ότι αν έχει όλο το ρόστερ στα χέρια του, θα το μάθουν πολλοί αυτό.

Βέβαια, καλά όλα αυτά, αλλά οι Μπακς ξεκινούν τη χρονιά χωρίς το μεγαλύτερο αστέρι τους. Ο Μάικλ Ρεντ αποθεραπεύεται ακόμη από την πιο πρόσφατη εγχείρηση στο γόνατο και ελπίζει να επιστρέψει πλήρως υγιής ως τον Φλεβάρη. Η υπόθεση δεν είναι απλή, καθώς αυτή τη στιγμή και μετά από τόσους τραυματισμούς, κανείς δεν ξέρει αν ο Ρεντ θα μπορέσει ποτέ να ξαναπαίξει μπάσκετ. Ο ίδιος, πάντως, ελπίζει και υπόσχεται ότι θα δώσει τα πάντα για να το κάνει.

Από τραυματισμό (και τι τραυματισμό) προέρχεται και ο Άντριου Μπόγκατ, αλλά αποθεραπεύτηκε. Μαζί του στη ρακέτα θα έχει τον Ντρου Γκούντεν, τον Ερσάν Ιλιασόβα και τον Λάρι Σάντερς με τον Τζον Μπρόκμαν, με τους Κάρλος Ντελφίνο, Μπράντον Τζένινγκς, Τζον Σάλμονς, Κόρεϊ Μαγκέτι, Κρις Ντάγκλας-Ρόμπερτς, Ερλ Μπόικινς, Κένιον Ντούλινγκ να γεμίζουν την περιφέρεια. Ομάδα πλήρης που θα ήταν πιο πλήρης και πιο σίγουρη για τον εαυτό της αν είχε και το φυσικό ηγέτη της.

Πρόβλεψη: Αν μείνουν υγιείς θα παλέψουν για να φτάσουν στα πλέι οφς. Αν έχει ως τότε επιστρέψει ο παλιός καλός Ρεντ, θα έχουν ελπίδες για κάτι καλό. Αλλιώς δεν πρόκειται να πάνε μακριά, ακόμη κι αν καταφέρουν να μπουν στην οκτάδα.

Southeast

ΟΡΛΑΝΤΟ ΜΑΤΖΙΚ
Ευκαιρία εξιλέωσης ή απλώς νέα χρονιά, νέο ξεκίνημα; Οι Μάτζικ πέρσι έφτασαν στους τελικούς Ανατολής, αλλά παραδόθηκαν στους Σέλτικς. Αν αφήσουμε κατά μέρος τα στατιστικά και κρίνουμε με βάση την εικόνα τους, ήταν χειρότεροι από πρόπερσι. Φέτος, δεν είναι στα δύο φαβορί στην Ανατολή. Θα μπορέσει ο Σταν Βαν Γκάντι να ξεπεράσει τις προβλέψεις και να φτιάξει μια ομάδα που θα παλέψει για τον τίτλο; Ή θα χαθούν κάπου στα μισά του δρόμου; Πάντως, μιλάμε για τον πρωταθλητή της Southeast τα τρία τελευταία χρόνια που, όμως, φέτος θα έχει σκληρό ανταγωνισμό στην περιφέρειά του.

Ο Ντουάιτ Χάουαρντ παραμένει το αφεντικό της πόλης και πέρασε άλλο ένα καλοκαίρι… στο γυμναστήριο. Το σώμα του βελτιώνεται συνεχώς (έχει περάσει σε άλλα επίπεδα από εκείνα των… καλογυμνασμένων αθλητών), αλλά το παιχνίδι του μοιάζει να μένει στάσιμο. Λίγες κινήσεις, μόνο κάρφωμα, αρκετά ατσούμπαλος και μέτριος όταν πρέπει να δημιουργήσει πίσω από τα 2 μέτρα. Ο Ρασάρντ Λιούις είναι και φέτος δίπλα του, ενώ ο Βινς Κάρτερ ελπίζει να έχει καλύτερη χρονιά από την περσινή. Πέρσι έμοιαζε ότι δεν κόλλαγε τόσο στην ομάδα όσο ο Τούρκογλου, κάτι που, βεβαίως, είναι ευθύνη και του Βαν Γκάντι. Τζ. Τζ. Ρέντικ, Μπράντον Μπας, Ράιαν Άντερσον, Μικαέλ Πιετρούς, Κρις Ντιούχον, Μάρτσιν Γκόρτατ, Τζαμίρ Νέλσον, Μαλίκ Άλεν, Τζέισον Ουίλιαμς και Κουέιντιν Ρίτσαρντσον συνθέτουν ένα πλήρες και δυνατό ρόστερ.

Πρόβλεψη: Τα πλέι οφς είναι δεδομένα, αλλά από εκεί και πέρα θα κληθούν να αποδείξουν από τι μέταλλο είναι φτιαγμένοι και αν μπορούν να κοντράρουν Χιτ και Σέλτικς. Πάντως, δεν είναι φαβορί, καθώς μοιάζουν να υστερούν σε ρόστερ σε σχέση με αυτές της ομάδες.

ΜΑΪΑΜΙ ΧΙΤ
Η ομάδα που φέτος όλος ο μπασκετικός κόσμος «λατρεύει να μισεί». Το μάρκετινγκ έπιασε, ο ΛεΜπρον Τζέιμς πήρε το ρόλο του «villain» στις καρδιές των μπασκετόφιλων με τις υπερβολές του καλοκαιριού και φέτος θα βρίσκεται υπό διαρκή κρίση. Θα είναι το αφεντικό στο Μαϊάμι; Αγωνιστικά θα δείξει, σε όλα τα άλλα (ΜΜΕ, διαφημίσεις, κόσμος) ξεκάθαρα. Ντουέιν Ουέιντ και Κρις Μπος οι υπόλοιποι της τριάδας που ξεσήκωσε τόσες συζητήσεις, Έρικ Σπέλστρα ο προπονητής που θα κληθεί να τους κάνει ομάδα.

Το ρόστερ συμπληρώνουν καλοί ρολίστες και… μέτριοι ρολίστες: Ζιντρούνας Ιλγκάουσκας, Τζέρι Στακχάουζ, Γιουντόνις Χάσλεμ, Έντι Χάους, Τζέιμς Τζόουνς, Ζουάν Χάουαρντ, Μάριο Τσάλμερς, Τζαμάλ Μαγκλόιρ, Άντονι Μέισον Τζούνιορ, Τζολ Άντονι. Τα ερωτηματικά πολλά: θα προσαρμοστούν οι τρεις αστέρες; Θα τα καταφέρει ο Σπέλστρα; Θα αντέξουν να μην παίρνουν καν μπάλα οι υπόλοιποι… 2 της πεντάδας; Φτάνουν τρεις για τον τίτλο; Είναι αρκετά ώριμοι; Θα γίνουν ομάδα; Οι Χιτ είναι η πιο ενδιαφέρουσα ομάδα της χρονιάς, αναμφισβήτητα.

Πρόβλεψη: Δεν χρειάζεται καν να πούμε ότι θα φτάσουν πλέι οφς. Θα το έκαναν απλώς και μόνο αν… άπλωναν τις φανέλες των Τζέιμς, Ουέιντ, Μπος στον πάγκο πριν από κάθε ματς με τη “μανία” που έχει καταλάβει το παγκόσμιο στερέωμα. Θα προφυλαχθούν από το ΝBA, καθώς αποτελούν το μεγαλύτερο στοίχημα στο μάρκετινγκ του πρωταθλήματος, που πέρσι έχασε 380 εκατομμύρια δολάρια. Αλλά δεν είναι το φαβορί για τον τίτλο. Μάλλον έρχονται 3οι πίσω από Λέικερς και Σέλτικς για λόγους εμπειρίας και πληρότητας ρόστερ. Αν στο τέλος της χρονιάς μπορούν είναι 1οι, είναι στο χέρι τους να το δείξουν.

ΑΤΛΑΝΤΑ ΧΟΚΣ
Λίγα λόγια, χαμηλά τα κεφάλια και πολλή δουλειά. Κάπως έτσι οι Χοκς βελτιώνονται συνεχώς τα τελευταία 6 χρόνια και έφτασαν από τις 13 νίκες του 2004-05 στις 53 του 2009-10 και τα ημιτελικά Ανατολής. Ίδια συνταγή και φέτος και μάχη για ένα βήμα παραπέρα. Βέβαια, ο ανταγωνισμός φέτος είναι μεγαλύτερος ακόμη και στην ίδια τους την περιφέρεια.

Το ρόστερ είναι δυνατό με ξεκάθαρο ηγέτη τον Τζο Τζόνσον. Υποτιμημένος στις συνειδήσεις των πολλών, αλλά παίκτης πρώτης γραμμής, ο Τζονσον δίπλα του έχει τον Μάικ Μπίμπι, τον Αλ Χορφορντ, τον Μάρβιν Ουίλιαμς, τον Τζαμάλ Κρόφορντ και τον ρούκι Τζόρνταν Κρόφορντ, τον Τζος Σμιθ, τον Τζος Πάουελ, τον Ζάζα Πατσούλια, τον Τζέισον Κόλινς, τον Μορίς Έβανς, τον Έιταν Τόμας, τον Έβαν Μπροκ, αλλά και τον Τζεφ Τικ. Δυνατή ομάδα με τον Λάρι Ντρου στον πάγκο, στην πρώτη του χρονιά ως πρώτος προπονητής, αντί του Γούντσον.

Πρόβλεψη: Αν ο Ντρου δείξει καλά στοιχεία, τότε θα είναι σκληρός αντίπαλος στα πλέι οφς. Πάντως, είναι η πρώτη του σεζόν και σίγουρα αυτό είναι ερωτηματικό για πολλά πράγματα. Είναι μέσα στις 4-5 ισχυρότερες ομάδες της Ανατολής, αλλά μοιάζουν ένα σκαλί πιο κάτω από τις 2-3 πρώτες. Μπορούν να το ανέβουν;

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ ΟΥΙΖΑΡΝΤΣ
Ο φοίνικας της φετινής λίγκας; Πέρσι φάνηκαν να διαλύονται κάποια στιγμή, αφού έφυγαν οι Τζέιμσον, Μπάτλερ, Στίβενσον, Χέιγουντ και ο Αρίνας είχε τα γνωστά προβλήματα που του κόστισαν σε τιμωρία όλη σχεδόν τη σεζόν. Όμως, κοιτώντας το φετινό ρόστερ μοιάζουν αναγεννημένοι από τις στάχτες τους. Σίγουρα ήταν τυχεροί με το νούμερο 1 του ντραφτ, αλλά δεν ήταν μόνο αυτό.

Μεγάλο ερωτηματικό ο Γκίλμπερτ Αρίνας, που επέστρεψε, είναι υγιής, αλλά έχει ουσιαστικά χάσει τρεις σεζόν, μετά από 3 εξαιρετικές χρονιές. Από το 2007-08 έχει παίξει συνολικά 47 αγώνες, λόγω τραυματισμών και τιμωρίας. Σε τι κατάσταση βρίσκεται είναι τεράστιο ερωτηματικό. Ακόμη μεγαλύτερο είναι το πόσο θα μείνει στην Ουάσινγκτον. Οι Ουίζαρντς στο νο.1 του ντραφτ πήραν πλέι μέικερ (Τζον Ουόλ) και ο Αρίνας έχει ήδη δηλώσει ότι σύντομα θα πάει σε άλλη ομάδα και ο κύκλος του στην πρωτεύουσα έχει κλείσει. Αυτή τη στιγμή, οι δύο πλευρές μάλλον ανέχονται η μία την άλλη. Ως πότε;

Μετά τον Ουόλ, που ήδη πήρε τα κλειδιά της ομάδας από τον Φλιπ Σόντερς αλλά είναι ρούκι και όσο καλός παίκτης κι αν είναι θέλει «ψήσιμο», και τον Αρίνας, υπάρχει ο Νικ Γιανγκ, ο Κερκ Χάινριχ, ο Αντρέι Μπλάτσε, ο Αλ Θόρντον, ο Κινέζος Γι Γιανλιάν, ο ΤζαΒαλ ΜακΓκι, αλλά και οι Μπούκερ, Χάντσον, Μόρισον, Κ. Μάρτιν, Σεραφέν. Καλό ρόστερ, αλλά όχι για να… αλλάξει την ιστορία του μπάσκετ.

Πρόβλεψη: Αν μείνουν όλοι και αν μείνουν όλοι ως ομάδα, τότε η λογική λέει ότι θα είναι πλέι οφς. Αν αρχίσουν οι διαρροές με πρώτη του Αρίνας, τότε αρχίζουν τα ερωτηματικά. Οι Ουίζαρντς περιμένουν να παίξει καλά ο Αρίνας για να τον… ξαποστείλουν, ο Αρίνας περιμένει να παίξει καλά για να φύγει, γενικά είναι μια… ωραία ατμόσφαιρα και όλοι κάνουν υπομονή. Θα παλέψει για τα πλέι οφς, αλλά ουσιαστικά 2-3 θέσεις είναι ανοικτές και θα πρέπει να δείξει συνέπεια και σοβαρότητα. Χμμ…

ΣΑΡΛΟΤ ΜΠΟΜΠΚΑΤΣ
Είναι η ομάδα με τον διασημότερο ιδιοκτήτη και πρόεδρο στον κόσμο ανεξαρτήτως αθλήματος. Είναι η ομάδα της οποίας ο πρόεδρος… θα κέρδιζε όλους τους υπόλοιπους προέδρους και ιδιοκτήτες ομάδων μπάσκετ μόνος του, ακόμη κι αν έπαιζαν όλοι μαζί. Είναι η ομάδα του Μάικλ Τζόρνταν και αυτό… πουλάει. Πέραν τούτου, χρησιμοποιώ ένα μικρό παράδειγμα για να δείξω την κατάσταση: Ο Τζόρνταν από τη στιγμή που ανέλαβε πρόεδρος ομάδας (στους Ουίζαρντς) έχει περάσει 9 χρόνια βρίζοντας τον… Κουόμε Μπράουν (τον επέλεξε το 2001 στο ντραφτ) που του βγήκε ολίγον από παλτό. Όμως… τον πήρε και φέτος στην ομάδα του. Ίσως για να έχει κάτι να βρίζει, ίσως γιατί δεν μπορεί μακριά του…

Ο Λάρι Μπράουν έχει γρίφο να λύσει φέτος, καθώς το ρόστερ του είναι σκληροτράχηλο, αλλά μέτριο. Στίβεν Τζάκσον, Τάιρους Τόμας, Τζέραλντ Ουάλας, Ντι Τζέι Άγκουστιν, Ντέρικ Μπράουν, Μπορίς Ντιό, Ναζρ Μοχάμεντ, Τζέραλντ Χέντερσον, Ματ Κάρολ, Σερόν Κόλινς, ΝτεΣαγκάνα Ντιοπ, Σον Λίβινγκστον. Ο Τζόρνταν έχει καιρό να δείξει τις ικανότητές του ως ιδιοκτήτης, αλλά έχει και πολλή δουλειά…

Πρόβλεψη: Με λίγα λόγια, αν δεν βάλει ο Τζόρνταν σορτσάκι, δεν παίρνουν πρωτάθλημα. Πέραν του χιούμορ, πέρσι μπήκαν πλέι οφς με αυτό σχεδόν το ρόστερ και θέλουν να το επαναλάβουν και φέτος. Όμως, η Ανατολή έχει δυσκολέψει αρκετά. Πάντως, δεν θα είναι εύκολος αντίπαλος για κανέναν. Ομάδα ψημένη και σκληρή, μάλλον, όμως, έχουμε ήδη δει το ταβάνι των ικανοτήτων της (το 2009-10).

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *