Home / NBA / 1-0 με strength in numbers!

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και καμιά κουβέντα παραπάνω, να κάνουμε ένα πείραγμα, χωρίς να αναμένουμε καφρίλα ως απάντηση (βλέπε ελληνικούς τελικούς). Οι Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς έκαναν το πρώτο βήμα προς το repeat κερδίζοντας με 104-89 τους Κλίβελαντ Καβαλίερς σε έναν αγώνα που ήταν λίγο… ξενέρωτος σε σχέση με την ένταση που «νιώθαμε» στη σειρά των πρωταθλητών με τους Θάντερ.

Οι Καβαλίερς έμειναν πίσω με 14 πόντους στο πρώτο ημίχρονο, για να κλείσει το πρώτο μισό στους 9. Στην επανάληψη η διαφορά ανέβηκε ξανά στους 11, για να προσπεράσουν οι Καβαλίερς με 63-64 με 3:57 για το τέλος της 3ης περιόδου όταν ο Λοβ σκόραρε από επιθετικό ριμπάουντ. Ένα 7-0 των Ουόριορς έκλεισε την περίοδο στο 74-68 κι εκεί που περιμέναμε να δούμε ένα τέταρτο δωδεκάλεπτο αντάξιο των τελικών, το 7-0 έγινε 15-0 για τους Ουόριορς και η σεμνή τελετή έλαβε τέλος στο 82-68, παρότι είχαμε ακόμα 10 λεπτά για το τέλος. Το ματς πήγε στους 20 με λιγότερα από 6 λεπτά (96-76) για να κλείσει στο 104-89 με τους Καβαλίερς να μη δείχνουν σε κανένα σημείο στην 4η περίοδο ότι μπορούν να χτυπήσουν τους αντιπάλους τους.

Η βασική διαφορά των δύο ομάδων στο ματς; Οι Ουόριορς έκαναν πραγματικότητα το μότο τους, καθώς είχαν 3 παίκτες που ήρθαν απ’ τον πάγκο και είχαν διψήφιο αριθμό πόντων, ενώ όλος ο πάγκος των Καβαλίερς είχε… οριακά διψήφιο αριθμό πόντων, 10. Για τους Ουόριορς ο Λίβινγκστον είχε 20 πόντους, ο Ιγκουοντάλα 12 (με 7 ριμπάουντ και 6 ασίστ), ο Μπαρμπόσα 11 πόντους σε 11 λεπτά με 5/5 εντός παιδιάς. Και μιας και αναφέρθηκα σε σουτ, όλος ο πάγκος των Καβς έκανε… 10 σουτ στο ματς και έβαλε 3, με τη διαφορά ανάμεσα στους δύο πάγκους να είναι στους 35 πόντους, η μεγαλύτερη στα τελευταία 50 χρόνια σε τελικούς.

Από τους βασικούς καλύτερος ήταν ο Ντρέιμοντ Γκριν για τους Ουόριορς με 16 πόντους, 11 ριμπάουντ, 7 ασίστ, 4 κλεψίματα σε 40 λεπτά. Ο Μπαρνς είχε 13, ο Κάρι 11, ο Μπόγκουτ 10 και ο Τόμπσον 9. Οι Ουόριορς πήραν αυτό το ματς τόσο άνετα με τους βασικούς να έχουν σβηστές τις μηχανές και γράφοντας μόλις 33% από το τρίποντο με 9/27.

Απ’ την άλλη οι Καβς είχαν μόλις 38% εντός παιδιάς (49% οι Ουόριορς) με τον Έρβινγκ να έχει 26 πόντους, ο Τζέιμς 23 με 12 ριμπάουντ και 9 ασίστ, τον Λοβ 17 πόντους, 13 ριμπάουντ, και τον Τόμπσον 10 πόντους, 12 ριμπάουντ. Ο Τζ. Ρ. Σμιθ είχε 0 πόντους με 0/2 σουτ στα πρώτα 33 λεπτά που έπαιξε στο ματς (συνολικά 3 πόντους με 1/3 σε 36 λεπτά).

Στην 3η περίοδο, όταν οι Καβαλίερς πήραν προσωρινά το momentum του αγώνα ο Στιβ Κερ εξαγριώθηκε και με κίνηση… καράτε έσπασε το πινακάκι του για να πει μετά το ματς: «Η καταστροφή συνήθως ηρεμεί ένα μέρος του θυμού. Οπότε προσπαθώ να ξεσπάω στο πινακάκι αντί σε κάποιον παίκτη μου. Είναι καλύτερα έτσι».

Μέχρι τον 1ο τελικό οι Καβαλίερς είχαν 14.4 εύστοχα τρίποντα ανά αγώνα, τα περισσότερα από κάθε ομάδα στα πλέι οφς, αλλά στον πρώτο τελικό έμειναν στα 7/21.

Ποιο άλλο στοιχείο ξεχώρισε από τον αγώνα; Ο Λίβινγκστον είχε 20 πόντους με 8/10 εντός παιδιάς, 4 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 0 λάθη σε 27 λεπτά. Έτσι, έγινε ένας από τους 6 παίκτες τα τελευταία 30 χρόνια που μπαίνουν σε τελικούς (στο 1ο ματς δηλαδή) με τουλάχιστον 20 πόντους και 0 λάθη. Κάτι αντίστοιχο είχαν καταφέρει ο Μάτζικ Τζόνσον και ο Λάρι Μπερντ το 1987, ο Σκότι Πίπεν το 1996, ο Μάικλ Τζόρνταν το 1997 και το 1998, ο Τόνι Πάρκερ το 2013. Δεν το λες και μικρό κατόρθωμα…

Τι άλλο; Για κάποιο ανεξήγητο λόγο σε αυτά τα πλέι οφς έχουμε δει… πάρα πολλά χτυπήματα στον καβάλο παικτών. Τελευταίο θύμα ο Αντρέ Ιγκουοντάλα ο οποίος δέχτηκε χτύπημα από τον Μάθιου Ντελαβεντόβα στην ευαίσθητη περιοχή. Πάντως, ο Ιγκουοντάλα σχολιάζοντας τη φάση, επιβεβαίωσε τη φήμη του σκληρού παίκτη: «Σέβομαι την ένταση που βγάζουν πολλοί παίκτες στη λίγκα. Έχεις παίκτες που πρέπει να γίνουν λίγο βρώμικοι, πρέπει να γίνουν λίγο σκληροί, ώστε να βγάλουν τα λεφτά τους και να ταΐσουν την οικογένειά τους, οπότε μόνο σεβασμό μπορώ να έχω σε τέτοια ένταση μέσα στο ματς».

Η συνέχεια θα δοθεί τα ξημερώματα της Δευτέρας, με τους πρωταθλητές να έχουν ήδη κάνει ισχυρή δήλωση στον πρώτο αγώνα και τους Καβαλίερς να πρέπει να προσαρμοστούν γρήγορα για να απαντήσουν.

About nikolask11

Check Also

Ξεγυμνώνοντας το καλύτερο ρεκόρ όλων των εποχών!

Ακόμα τρίβουμε τα μάτια μας οι περισσότεροι με όσα έχουμε δει στη σειρά των Γκόλντεν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *