Home / Α1 / Πειστικές νίκες των φαβορί

Πειστικές νίκες των φαβορί

Η δεύτερη δόση της 2ης αγωνιστικής της Α1 δεν περιείχε τόσο σημαντικά αποτελέσματα όσο η πρώτη, αλλά τρεις ομάδες που επιβεβαίωσαν την ανωτερότητά τους. Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ πήραν τα ροζ φύλλα αγώνα, και οι τρεις αρκετά εύκολα απέναντι σε Ηλυσιακό, ΑΕΚ και Ηρακλή αντίστοιχα.

Η ημέρα είχε και παρασκήνιο, αφού απ’ τη μία έγινε ο πρώτος αγώνας στις 12:30 το μεσημέρι Κυριακής, παίρνοντας αρχικά θετική ψήφο, ενώ στη Θεσσαλονίκη είχαμε κόντρα (ορισμένων) οπαδών με την ομάδα τους (Ηρακλής) μετά την ήττα από τον ΠΑΟΚ. Την αγωνιστική θα κλείσουν τη Δευτέρα Πανιώνιος και Ίκαρος, δυστυχώς χωρίς προγραμματισμένη τηλεοπτική κάλυψη (παρότι η Δευτέρα είναι εντελώς άδεια από αθλητικά γεγονότα).

ΗΛΥΣΙΑΚΟΣ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 62-81
Το παιχνίδι των δύο ομάδων θύμιζε αυτό ακριβώς που ήταν: μεσημέρι Κυριακής. Ο Παναθηναϊκός το καθάρισε από νωρίς, δεν πιέστηκε, αλλά ούτε και πάτησε το πόδι στο γκάζι, ενώ κάποιες ιδιαιτερότητες της στατιστικής μάλλον οφείλονται στο πρωτόγνωρο της ώρας για τις δύο ομάδες. Πάντως, το πείραμα του ΕΣΑΚΕ παίρνει θετικούς πόντους, καθώς φάνηκε ότι αν το συνηθίσουν οι ομάδες ίσως και να κάνει καλό στο μπάσκετ.

Αυτό είπε και ο Ομπράντοβιτς μετά το ματς, που δήλωσε ότι: «12:30 είναι πολύ καλύτερα από το 2, 3 ή 4» αν είναι να γίνονται αγώνες το μεσημέρι. Βέβαια, ακόμη υπάρχει… σύγχυση, καθώς μια μέρα νωρίτερα ο Ομπράντοβιτς ήταν περισσότερο αρνητικός στην ώρα του αγώνα. Τουλάχιστον, ο ΕΣΑΚΕ παίρνει τους πόντους ότι τόλμησε μια (μικρή) αλλαγή και όσο κι αν «δυσκολεύει» τους δημοσιογράφους που έχουν συνηθίσει οι βάρδιές τους να ξεκινούν πιο αργά ή τις ομάδες που δεν έχουν παίξει ποτέ τέτοια ώρα, ας μην ξεχνάμε ότι το επαγγελματικό μπάσκετ υπάρχει για τον κόσμο. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι καλές τέτοιου είδους δοκιμές. Το θέμα είναι πότε θέλει ο κόσμος να βλέπει μπάσκετ, όχι πότε θέλουν… οι ομάδες να παίζουν.

Στον αγώνα ο Παναθηναϊκός είχε σε πολύ καλή ημέρα τον Κώστα Καϊμακόγλου, που εκτός από τους 15 πόντους, είχε και 16 ριμπάουντ, αλλά και 5 ασίστ. Ο Ομπράντοβιτς μοίρασε το χρόνο στους παίκτες του, με άλλους να είναι περισσότερο κι άλλους λιγότερο επηρεασμένοι από την ώρα διεξαγωγής του ματς, με τα 2/13 τρίποντα των «πρασίνων» και τα 17 λάθη είναι αρκετά πιθανό να οφείλονται σε αυτή. Βέβαια, ο προπονητής του Παναθηναϊκού δεν αναζήτησε δικαιολογίες μιλώντας για τα τρίποντα και τα λάθη, αλλά εμείς οφείλουμε να το επισημάνουμε. Όταν μια ομάδα παίζει για πρώτη φορά τόσο νωρίς το πρωί, μέχρις ενός σημείου είναι φυσιολογικό να μην έχει καθαρό μυαλό και να έχει επηρεαστεί η ευστοχία της.

Αυτό δεν άλλαξε τη ροή του αγώνα, αφού ο Παναθηναϊκός έχτισε εύκολα διαφορά, η οποία στην τελευταία ουσιαστικά φάση του πρώτου δεκαλέπτου πέρασε τους 10 πόντους (14-25), η οποία ξαναέπεσε σε μονοψήφια τιμή μόνο για μια στιγμή στο 18-27 (και γρήγορα πήγε στο 18-35). Ο Ηλυσιακός είδε με χαρά τον Καρύδα να έχει ήδη προσαρμοστεί στην ομάδα («παλιός» μεν, αλλά μόλις κατέφτασε ξανά στην ομάδα), ενώ το πιο σημαντικό της ημέρας ήταν η ανακοίνωση ότι ενισχύεται με δύο παίκτες (Τόντιτς, Πρόουελ) αποδεσμεύοντας τον Μάιλς.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΑΕΚ 82-50
Το παιχνίδι στο ΣΕΦ δεν χρίζει ιδιαίτερης ανάλυσης. Ο Ολυμπιακός κατάφερε να επιβάλει το ρυθμό του και το παιχνίδι του από πολύ νωρίς στον αγώνα και στη συνέχεια όλα ήταν πιο εύκολα ως το τέλος. Η ΑΕΚ δεν μπόρεσε να ελέγξει το ματς, το οποίο ξέφυγε πολύ από το ξεκίνημα. Βέβαια, μπορεί η ΑΕΚ να ήταν κακή και να έδειξε ότι δεν έχει ακόμη αναπτύξει αντιστάσεις ή ότι ήταν εκτός κλίματος πολλοί παίκτες της, αλλά ξεκάθαρα αυτό το ματς δεν «την ενδιέφερε» βαθμολογικά.

Χωρίς αυτό να αποτελεί δικαιολογία για το αποτέλεσμα. Αλλά, συνήθως, σε τέτοιους αγώνες, όταν η επαφή με το σκορ χάνεται νωρίς, η πιο αδύναμη ομάδα δεν κάνει καν προσπάθεια ανατροπής, καθώς, λίγο πολύ, συμβιβάζεται στη μοίρα της, την οποία «περίμενε» πριν τον αγώνα. Καλό για την ΑΕΚ ήταν το 2-10 στο φινάλε (που ο Ολυμπιακός δεν σκόραρε ούτε με αίτηση από τη χαλάρωση των παικτών του, κλείνοντας το ματς με 10 συνεχόμενα άστοχα σουτ!), που έριξε τη διαφορά από τους 40 στους 30 (μετατρέποντας το 80-40 σε 82-50).

Από εκεί και πέρα, είδαμε τον Ολυμπιακό να κάνει όλα όσα δεν έκανε στη Γερμανία. Να παίζει γρήγορα, να τρέχει στον αιφνιδιασμό, να παίζει πολύ δυνατή άμυνα, επιθετική και με διάθεση για το κλέψιμο και να προσπαθεί να ελέγξει το ρυθμό του ματς. Το άδειο και κρύο ΣΕΦ δεν χρησιμοποιήθηκε ως δικαιολογία (Τόμιτς: «Δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Έξι ματς είναι, πρέπει να μπούμε μέσα να τα πάρουμε. Είμαστε μπασκετμπολίστες, παίζουμε μπάσκετ, ρυθμό πρέπει να βρίσκουμε είτε είναι γεμάτο είτε άδειο το γήπεδο») και ο Ολυμπιακός ήταν για μεγάλο μέρος του αγώνα, όπως τον θέλει ο Ίβκοβιτς σε τέτοια παιχνίδια.

Ο Ολυμπιακός είχε 25 ασίστ, με τον Σπανούλη να μοιράζει 9, δείγμα των απίστευτα καλών συνεργασιών που είχε στο ματς και των πολύ εύκολων φάσεων που «έβγαζε» προς το καλάθι της ΑΕΚ. Η διαφορά στα ριμπάουντ ήταν χαοτική (47-28), ενώ ακόμη και στα κλεψίματα ο Ολυμπιακός είχε υπερδιπλάσια (15-7). Εκτός του Καστλ και του Δορκοφίκη, η ΑΕΚ δεν είχε κάποιον που να μπει στη λογική του αγώνα και, μοιραία, περιορίστηκε από νωρίς σε ρόλο κομπάρσου. Παρότι ξέρω ότι τόσο βαριές ήττες πειράζουν (και δικαιολογημένα) τους φίλους μιας ομάδας, ξαναλέω ότι δεν θεωρώ το ματς αντιπροσωπευτικό της δύναμης ούτε (κυρίως) της φετινής ΑΕΚ, αλλά ούτε και του Ολυμπιακού, που αν δούμε τη βδομάδα που μόλις τελείωσε ως σύνολο, ξεκάθαρα έχει ακόμη σκαμπανεβάσματα απόδοσης και ατέλειες (λογικό).

ΠΑΟΚ-ΗΡΑΚΛΗΣ 78-59
Δύο όψεις είχε το ματς στην Πυλαία ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Ηρακλή. Την αγωνιστική, στην οποία ο ΠΑΟΚ ξεκάθαρα κυριάρχησε και την οπαδική μετά το ματς, όπου ξανά πρωταγωνιστής ήταν ο Ηρακλής.

Ο ΠΑΟΚ είχε αρκετό κόσμο στις εξέδρες και δεν δυσκολεύτηκε καθόλου να πάρει τη νίκη, έχοντας από το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό τον έλεγχο του αγώνα. Με ηγέτη τον Λάζαρο Παπαδόπουλο, που ήταν ο καλύτερος του γηπέδου, ο ΠΑΟΚ πήρε αυτό που ήθελε από το ματς, κερδίζοντας πολλά επιμέρους στοιχεία.

Ο Σούλης Μαρκόπουλος έδειξε αυτό που λέει εδώ και καιρό, ότι έχει στήσει την ομάδα γύρω από τον Λάζο, και ο Λάζος έκανε αυτό που ξέρει καλύτερα: κυριάρχησε και στις δύο πλευρές του παρκέ. Είχε 10 πόντους με 4/5 εντός παιδιάς, 9 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 1 κλέψιμο και 7 κερδισμένα φάουλ, για να οδηγήσει εκ του ασφαλούς τον ΠΑΟΚ.

Δεν ήταν ο μόνος πρωταγωνιστής, καθώς υπήρχε και ο Ρόουλι Μάρσαλ με 12 πόντους και 8 ριμπάουντ, που, παρότι άστοχος (3/9 εντός παιδιάς), βοήθησε αρκετά. Βέβαια, αυτή δεν είναι ούτε κατά διάνοια η καλύτερη εμφάνιση που θα δούμε φέτος από τον Μάρσαλ, που είναι γνωστό ότι έχει βραδιές στις οποίες βρίσκεται… στη ζώνη του λυκόφωτος. Πολύ θετικές εντυπώσεις άφησε και ο Γκρέι, αλλά και ο Δέδας, με τον Τζεσέφσκι να είναι αρκετά καλός.

Το πιο σημαντικό στοιχείο του ΠΑΟΚ που φάνηκε στο ματς ήταν ότι έμοιαζε με ομάδα Μαρκόπουλου. Καλές και λογικές επιθέσεις, ήξερε να εκμεταλλευτεί τα όπλα του και πολύ σκληρή άμυνα. Αυτή η άμυνα ήταν που περιόρισε τον Ηρακλή στους 59 πόντους, ανοίγοντας το δρόμο για μια εύκολη επικράτηση. Ο ΠΑΟΚ περιόρισε τον Ηρακλή στο 22/60 εντός παιδιάς, δηλαδή κάτω από το 37%. Και τη διαφορά δεν έκαναν τα τρίποντα, αφού ο Ηρακλής είχε 17/45 δίποντα και πολύ δύσκολα έβρισκε το καλάθι.

Ο (ιδιαίτερα ώριμος πια) Βλάντο Πέτροβιτς είχε ένα πολύ καλό ματς, με τον Λαμπρόπουλο να κάνει μια καλή εμφάνιση. Ο Έβερετ δεινοπάθησε από την άμυνα του ΠΑΟΚ και ήταν άστοχος, ενώ το κλειδί πιθανότατα ήταν η άμυνα πάνω στον Παπανικολόπουλο, που έμεινε εκτός αγώνα με 0/4 εντός παιδιάς.

Αυτό που πρέπει, δυστυχώς, να βάλει ο Ηρακλής στο μυαλό του και να αλλάξει δεν είναι αγωνιστικό. Είμαστε στη δεύτερη αγωνιστική και οι οπαδοί του την πρώτη ανάγκασαν τους διαιτητές να εκκενώσουν το γήπεδο, κοστίζοντας πολύ στην ομάδα τους σε ένα ντέρμπι που κρίθηκε στην εκπνοή, ενώ αυτή την εβδομάδα έστησαν «δικαστήρια» για την ήττα από τον ΠΑΟΚ. Σίγουρα, όλοι αυτοί είναι μειοψηφία στο σύνολο των φίλων της ομάδας, αλλά αυτά τα πράγματα είναι τραγελαφικά και θα κοστίσουν στον Ηρακλή.

Η υποδοχή έξω από το Ιβανώφειο με αποδοκιμασίες και απαίτηση για εξηγήσεις και απολογία από πλευράς των παικτών μετά την 1η ήττα στο πρωτάθλημα (από μια ομάδα σίγουρα καλύτερη και εκτός έδρας) δεν έχουν κανένα νόημα. Όσο κι αν προσμετρήσουμε την αντιπαλότητα των ομάδων της ίδιας πόλης, αυτό είναι ακατανόητο. Ο Ηρακλής θα πρέπει να βάλει καλά στο μυαλό του ότι η χρονιά θα είναι πολύ δύσκολη. Οι οπαδοί θα πρέπει να μείνουν κοντά στην ομάδα και να τη στηρίξουν στα δύσκολα που θα έρθουν (ας μη γελιόμαστε, θα έρθουν και αρκετά χειρότερες βαθμολογικά ήττες απ’ ότι αυτή εκτός έδρας από τον ΠΑΟΚ) και όχι να την υπονομεύουν. Το ζήτημα είναι να υπάρχει και λίγη κοινή λογική, η προσπάθεια παραμονής που θα κάνει ο Ηρακλής φέτος είναι εκ προοιμίου δύσκολη και τέτοιες συμπεριφορές μπορεί να κάνουν τη διαφορά προς το αρνητικό αποτέλεσμα.

Νίκος Κουσούλης
Νώντας Κρεμαστής

About nikolask11

Check Also

Athlenda: κάνοντας τα όνειρα των νέων ταλέντων πραγματικότητα!

Για έναν πιτσιρικά με όνειρα για καριέρα το μπάσκετ υπάρχει παντού γύρω του. Λίγα έχουν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *