Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Η ταπείνωση της ΤΣΣΚΑ

Η ταπείνωση της ΤΣΣΚΑ

Σε μια ημέρα που όλοι οι γηπεδούχοι έκαναν το κομμάτι τους, η Βαλένθια πέτυχε την πιο θεαματική νίκη απ’ όλους διαλύοντας την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, που όσες απουσίες κι αν έχει δεν δικαιολογείται για την εικόνα στην Ισπανία. Εύκολες νύχτες για Σιένα, Εφές, Μπαμπέργκ, στην παράταση νίκη για τη Ζαλγκίρις, ενώ σημαντική νίκη και για τη Χίμκι που κέρδισε την Κάχα Λαμποράλ.

Έτσι, στον 1ο όμιλο καμία ομάδα δεν είναι πλέον αήττητη, ενώ σίγουρα αήττητη στη διοργάνωση συνεχίζει μόνο η Σιένα αυτή τη στιγμή. Η Ρόμα θα πρέπει να κερδίσει τη Ρεάλ για να παραμείνει χωρίς ήττα, ενώ 2 από τους Μπαρτσελόνα-Φενέρ, Ολίμπια-Παναθηναϊκό θα… αποκτήσουν το πρώτο τους κίτρινο φύλλο την Πέμπτη.

Όμιλος Α

Χίμκι-Κάχα Λαμποράλ 64-60 (29-31)
Λάνγκφορντ 19π. 4ρ. 4ασ., Έζε 14π. 7ρ., Πλάνινιτς 13 // Μπάρατς 12π. 12ρ., Σαν Εμετέριο 18π. 4ρ.
Τραγικό ήταν το παιχνίδι στη μεγαλύτερη διάρκειά του. Οι δύο ομάδες είχαν βαλθεί να σπάσουν τα νεύρα σε όποιον έβλεπε το ματς προσφέροντας κάκιστο θέαμα. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην αρχή της 4ης περιόδου στα πρώτα 5 λεπτά το σκορ ήταν… 0-2 για την Κάχα. Τελικά, η Χίμκι, στην 3η περίοδο με τον Λάνγκφορντ να αποδεικνύει ξανά ότι είναι «λαχείο» πήρε μια πολύ σημαντική νίκη. Η Λαμποράλ θα πρέπει να αναζητήσει τις αιτίες που δεν μπόρεσε να βρει καλά σουτ για τον Τελέτοβιτς, που δεν μπόρεσε να τρέξει και που εγκλωβίστηκε πλήρως στο αργό μπάσκετ των Ρώσων, που την κοίμισαν και την κέρδισαν.

Ζαλγκίρις Κάουνας-Ασέκο Πρόκομ 74-68παρ. (41-30, καν.αγ. 61-61)
Πότσιους 18π. 6ρ., Νελινινκάιτις 16π. 4ρ. 3ασ., Γιανκούνας 9π. 9ρ. // Γκίντενς 11π. 9ρ., Γιούιν 14
Μεγάλη νίκη για τη Ζαλγκίρις, η οποία πλέον βάζει σημαντική υποψηφιότητα για πρόκριση. Οι Λιθουανοί είναι στο 2-1 και η Πρόκομ στο 0-3, κάτι που τους δίνει σημαντικές ελπίδες για να περάσουν στην επόμενη φάση. Το ματς ήταν κλειστό και κρίθηκε στις λεπτομέρειες. Βέβαια, η σημαντικότερη από αυτές ήταν η προσπάθεια του ιατρικού επιτελείου της Ζαλγκίρις, που κατάφερε να ετοιμάσει τον Πότσιους, που ήταν ο καλύτερός της παίκτης, αλλά και τον Γιανκούνας, που ήταν πολύ καλός. Την Κυριακή ο Πότσιους φάνταζε απίθανο να αγωνιστεί μεσοβδόμαδα, ενώ ο Γιανκούνας ήταν αμφίβολος. Το ματς πήγε στην παράταση, αφού Προκόμ και Ζαλγκίρις αστόχησαν στην τελευταία επίθεσή τους, ενώ εκεί ο Πότσιους και ο Μπέγκιτς πέτυχαν τους κρισιμότερους πόντους, μαζί με το επιθετικό ριμπάουντ και το καλάθι του Γιανκούνας για το 74-66 που έκρινε το ματς.

Δεν μπορώ να προσπεράσω τον αγώνα χωρίς να σχολιάσω ότι η Nova, ενώ το έδειχνε κανονικά, στις 21:45 με 31 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη της κανονικής διάρκειας και το σκορ στο 61-61… διέκοψε το ματς για να βάλει Champions League, χωρίς να ξαναγυρίσει την εικόνα στη Λιθουανία! Απλώς τραγικό

Όμιλος Β

Μπαμπέργκ-Σαρλερουά 79-69 (38-38)
Τζέικομπσεν 12π. 8ρ. 4ασ., Τέρι 15π. 6ρ., Χάινς 16 // Ρίντικ 13π. 5ρ., Γκομί 12π. 6ρ.
Από το… πουθενά η Μπαμπέργκ έχει 2-1 και πλέον σκέφτεται την πρόκριση. Μετά τον Ολυμπιακό, μπόρεσε να κερδίσει και τη Σαρλερουά, ρίχνοντάς τη στο 3-0. Ουσιαστικά της έκοψε το βήχα για πολλές πολλές ελπίδες πρόκρισης και ελπίζει να την ξανακερδίσει στο δεύτερο γύρο εκτός έδρας. Βέβαια, ακόμη και τώρα οι Γερμανοί απέχουν πολύ από το Top-16, αφού θεωρητικά για να βρεθούν εκεί θα πρέπει να παλέψουν με Μάλαγα και Ρόμα και να αποκλείσουν μία από τις δύο. Πάντως, οι δύο αυτές νίκες τους δίνουν ξεκάθαρες ελπίδες προς το παρόν.

Όμιλος Γ

Σιένα-Τσιμπόνα 80-57 (40-35)
ΜακΚάλεμπ 14, Κ. Λαβρίνοβιτς 12π. 6ρ., Καουκένας 16, Ζήσης 1ρ. 3ασ. (0/2δ.) // Πάσαλιτς 17π. 7ρ., Ντέλας 13π. 6ρ.
Κατά την προσφιλή της φετινή τακτική, η Σιένα ήταν μετρίως μέτρια για ένα ημίχρονο και ξέσπασε στο δεύτερο. Το 40-35 του πρώτου ημιχρόνου μετατράπηκε σε 40-22 στο δεύτερο, με τους Ιταλούς να επιβάλλουν το ρυθμό τους πλήρως, κυρίως μέσω της άμυνας. Η Τσιμπόνα παραδόθηκε εύκολα και γρήγορα, βλέποντας Ραντόσεβιτς και Μπογκντάνοβιτς να μην μπορούν να απαγκιστρωθούν από τις αμυντικές δαγκάνες της πρωταθλήτριας Ιταλίας και μαζί να έχουν 3/15 εντός παιδιάς και -2 ranking (0 και -2)!

Όμιλος Δ

Εφές Πίλσεν-Αρμάνι Μιλάνο 82-74 (43-33)
Ρακόσεβιτς 17π. 4ασ., Ρόμπερτς 11π. 6ρ., Τουντζερί 15, Νάχμπαρ 11π. 5ρ. // Φίνλεϊ 11π. 7ρ., Τζάαμπερ 18, Χόκινς 18π. 6ρ. 6ασ.
Εύκολη βραδιά για την Εφές, που παρότι δεν ήταν θεαματική και δεν διέλυσε την Αρμάνι, είχε τον έλεγχο του αγώνα και κέρδισε χωρίς να ιδρώσει στο τέλος. Οι Τούρκοι σούταραν με σχεδόν 60% εντός παιδιάς και εκμεταλλεύτηκαν ένα 11-0 στο πρώτο δεκάλεπτο για να τελειώσουν νωρίς τον αγώνα. Η Αρμάνι αντέδρασε μόνο μειώνοντας σε 49-46, αλλά πολύ γρήγορα το σκορ πήγε στο 69-55 και το ματς έλαβε και τυπικά τέλος. Η Εφές μοιάζει πολύ καλύτερη σε σχέση με το… δράμα της πρώτης αγωνιστικής στη Λιουμπλιάνα, ενώ ο Βούισιτς της έχει προσφέρει ισορροπία, παρότι είναι μόλις 10 μέρες στην ομάδα.

Βαλένθια-ΤΣΣΚΑ Μόσχας 82-57 (42-29)
Κλαβέρ 11π. 3ρ. 3ασ. 3κλ., Κουκ 14π. 4ασ. 3κλ., Πιετριούς 7π. 10ρ., Γιαφτόκας 15π. 7ρ. // Βορόντσεβιτς 11π. 9ρ., Λάνγκντον 16π. 5ρ.
Αυτό… δεν το είχε δει να έρχεται η ΤΣΣΚΑ. Η Βαλένθια είχε ως τώρα χάσει κάθε σημαντικό ματς που έδωσε φέτος σε ACB και Ευρωλίγκα, αλλά την Τετάρτη έκανε τους οπαδούς της να παραληρούν. Εντάξει, έλειπαν 3 βασικοί για την ΤΣΣΚΑ, Χριάπα, Σισκάουσκας και Καούν, εκ των οποίων οι δύο πιθανότατα είναι οι δύο καλύτεροι στις θέσεις τους στην Ευρώπη. Εντάξει, ο Χόλντεν δεν είναι ακόμα έτοιμος και ο Βουγιόσεβιτς δεν έχει περάσει ακόμα τη φιλοσοφία του στην ομάδα που ξεκάθαρα ψάχνεται. Αλλά το -25 δεν χωνεύεται εύκολα και δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση.

Και μάλιστα δεν αντέχεται, αν βάλουμε στο μυαλό μας τα παρακάτω: αυτή είναι η 3η ήττα της ΤΣΣΚΑ στην Ευρωλίγκα φέτος, με την πρωταθλήτρια Ρωσίας να έχει 0-3 και 3 ήττες με διψήφια διαφορά πόντων! Αυτή ήταν η μεγαλύτερη διαφορά κατά της ΤΣΣΚΑ από το 1997 (και το +31 του Ολυμπιακού)! Οι Ρώσοι από τη δημιουργία της Ευρωλίγκας δεν είχαν χάσει ποτέ 3 συνεχόμενα παιχνίδια στη διοργάνωση. Ήδη το τρίξιμο στην καρέκλα του Βουγιόσεβιτς, που θα πρέπει επειγόντως να βρει τρόπο να αλλάξει την εικόνα της ομάδας του, ακούγεται σε όλη την Ευρώπη…

Η ΤΣΣΚΑ, όσο γελοίο κι αν ακούγεται, πλέον έχει θέμα ακόμη και για την πρόκριση στο Top-16. Πρέπει να αρχίσει να κερδίζει και να το κάνει άμεσα. Βέβαια, μαζί της έχουν πρόβλημα… όλες οι καλές ομάδες της Ευρώπης. Γιατί κανείς δεν θέλει να τερματίσει 1ος ή 2ος στον όμιλό του και στο Top-16 να αντιμετωπίσει μια πλήρη και υγιή ΤΣΣΚΑ που θα έρχεται από την 3η ή την 4η θέση του δικού της.

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *