Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Αποχαιρετώντας ένα «τοτέμ»

Αποχαιρετώντας ένα «τοτέμ»

Δημοσιεύτηκε στις 12 Νοεμβρίου 2007

Επισημοποιήθηκε μέσα στη βδομάδα που μας πέρασε αυτό που φαινόταν γνωστό εδώ και 2 εβδομάδες περίπου: το διαζύγιο της Ζαλγκίρις Κάουνας με τον Τανόκα Μπέαρντ. Στις 31 Οκτωβρίου, ο Αμερικανός σέντερ έπαιξε λιγότερο από 20 λεπτά στον αγώνα με την Προκόμ ύστερα από 3,5 χρόνια! Τελευταία φορά που είχε παίξει λιγότερο από ένα ημίχρονο σε αγώνα της Ευρωλίγκας με τη Ζαλγκίρις ήταν στις 11 Μαρτίου 2004, εναντίον της Μακάμπι, όταν και είχε φορτωθεί με φάουλ νωρίς! Ο Μπέαρντ αντέδρασε γιατί από την αρχή της σεζόν έβλεπε μια αμφισβήτηση προς το πρόσωπό του από τον νέο προπονητή Ριμάντας Γκρίγκας και τα συστήματα με αυτόν αποδέκτη είχαν μειωθεί.

Έχοντας κερδίσει τη θέση του στη συνείδηση της ομάδας και του κόσμου, ο Αμερικανός σταρ διαμαρτυρήθηκε για την κατάσταση και ουσιαστικά, μπήκε στον «πάγο» μέχρι να βρει νέα ομάδα. Αυτό έγινε πριν από τρεις ημέρες, όταν και υπέγραψε στην ισραηλινή Χαποέλ Χολόν.

Το ματς με την Προκόμ, σηματοδότησε, κατά πάσα πιθανότητα, το τελευταίο παιχνίδι στην Ευρωλίγκα ενός από τους κορυφαίους παίκτες που έπαιξαν σε αυτήν, από καταβολής της, το 2000. Ο Μπέαρντ, 36 ετών πλέον, αποτέλεσε έναν «γυρολόγο» με αξιοπρόσεκτη καριέρα στην Ευρώπη (Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Τουρκία – δεν έπαιξε ποτέ στο NBA) μέχρι το 2002. Τότε, σε ηλικία 31 ετών, «έριξε άγκυρα» στο Κάουνας, όπου έμελλε να ζήσει τα 5 καλύτερα χρόνια της καριέρας του και να δεθεί με τον κόσμο της ομάδας της οποίας αποτελεί αξεπέραστο σύγχρονο ίνδαλμα.

Τα 5 χρόνια που βρέθηκε στη Λιθουανία, κέρδισε τίτλους, τόσο σε ομαδικό (4 πρωταθλήματα), όσο και σε ατομικό επίπεδο. Δεκάδες προσωπικά βραβεία και τίτλοι MVP, στο Λιθουανικό πρωτάθλημα και την Ευρωλίγκα κοσμούν τη συλλογή του. Ύψιστα, ευρωπαϊκά, παράσημα για αυτόν ότι βρίσκεται στην 3η θέση σε μέσο όρο ριμπάουντ (9,1) και την 9η σε μέσο όρο (3ος μεταξύ όσων έχουν πάνω από 70 αγώνες) στο σύστημα αξιολόγησης ranking (18,45) στην 7χρονη ιστορία της Ευρωλίγκας. Κυρίως, έχει «χτίσει» ένα ρεκόρ που δύσκολα θα καταρριφθεί, αυτό του καλύτερου ranking σε ένα ματς, που αντιπροσωπεύει (αριθμητικά τουλάχιστον) την καλύτερη εμφάνιση παίκτη από καταβολής της διοργάνωσης: Στις 22 Ιανουαρίου 2004… τερμάτισε το σύστημα index της Ευρωλίγκας, «γράφοντας» εναντίον της Σκίπερ Μπολόνια, 63 στο ranking!!! Αυτό μεταφράζεται σε 35 πόντους (με 11/14 δίποντα και 13/13 βολές), 19 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα, 2 τάπες, 11 κερδισμένα φάουλ (σε 3 υπέπεσε) και 0 λάθη σε 38 λεπτά συμμετοχής!!!

Ο Τανόκα Μπέαρντ, πάντα συμπαθής αν και με… τρομακτικό για τους αντιπάλους παρουσιαστικό (εντυπωσιακή σωματική διάπλαση και 206 εκατοστά), πηγαίνει στο Ισραήλ για τις τελευταίες «πινελιές» σε μια εντυπωσιακή καριέρα. Πρόσφατα, ηχογράφησε και έναν δίσκο ραπ, με τίτλο TheAntidote. Αν και γεννηθείς το 1971, στέκει ακόμα με αξιοπρέπεια στο υψηλότερο επίπεδο και τα μπασκετικά του έργα και ημέρες τον κατατάσσουν αναμφισβήτητα ανάμεσα στους κορυφαίους σε προσφορά Αμερικανούς που έπαιξαν ποτέ στην Ευρώπη.

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *