Home / ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ / Διάστρεμμα αστραγάλου: Αποκατάσταση

Διάστρεμμα αστραγάλου: Αποκατάσταση

Ξεκινώντας τη θεραπεία του διαστρέμματος αστραγάλου ο πρώτος στόχος είναι συγκεκριμένος: Μείωση του πόνου και απομάκρυνση του οιδήματος («πρηξίματος») και της φλεγμονής. Στις περισσότερες περιπτώσεις η διάρκεια της αποκατάστασης είναι 3 έως 8 εβδομάδες (διαστρέμματα 1ου και 2ου βαθμού).

Διαβάστε ακόμη: Διάστρεμμα αστραγάλου

Μετά τις πρώτες 2 – 3 ημέρες του τραυματισμού όπου θα έχει προηγηθεί η αντιφλεγμονώδης θεραπεία, είναι απαραίτητη η άσκηση του ποδιού με απλές και ελεύθερες κινήσεις του αστραγάλου (κίνηση άνω κάτω, κύκλοι, καθώς και διατάσεις όλων των μυών που βρίσκονται γύρω από την άρθρωση). Το κύριο μέλημα σε κάθε διάστρεμμα είναι η αποφυγή εκ νέου τραυματισμού της άρθρωσης και η εμφάνιση αστάθειας, δηλαδή ο ασθενής να μην αισθάνεται ότι πατάει ή ελέγχει σωστά το πέλμα του.

Ένας πάρα πολύ καλός τρόπος για να αρχίσουμε την αποκατάσταση είναι το ποδήλατο. Αργότερα ξεκινάμε τρέξιμο μαζί με ασκήσεις αλλαγής κατεύθυνσης, τρέξιμο σε οχτάρια, αλματάκια στο ένα και στα δύο πόδια.

Ασκήσεις ισορροπίας και επανεκπαίδευσης των μυών είναι απαραίτητες στο δεύτερο και τελευταίο στάδιο της αποκατάστασης για το στατικό και δυναμικό έλεγχο του ποδιού αλλά και ολόκληρου του κάτω άκρου. Σχεδιάζεται λοιπόν ειδικό θεραπευτικό πρόγραμμα ασκήσεων σε τραμπολίνο, λάστιχα, μπάλες, δίσκους ισορροπίας κλπ.

ΠΡΟΛΗΨΗ

Η πρόληψη ενός διαστρέμματος είναι αρκετά σημαντική δεδομένου ότι ο τραυματισμός αυτός είναι από τους συχνότερους τόσο σε μπασκετμπολίστες, όσο και σε αθλητές και κάθε άνθρωπο.

  • Βελτίωση της τεχνικής για τους επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες αθλητές.
  • Ζέσταμα των μυών και των αρθρώσεων πριν από έντονη δραστηριότητα με διατάσεις, ελαφρό τρέξιμο, άλματα κ.λ.π.
  • Ισχυροποίηση όλου του μυϊκού συστήματος.
  • Προσπάθεια για ελάττωση των επιβαρυντικών παραγόντων.
  • Σωστή επιλογή παπουτσιών ανάλογα με το άθλημα ή την δραστηριότητα.
  • Αν κάποια άρθρωση τη νιώθουμε ασταθή, πρέπει να ακολουθήσουμε ειδικό πρόγραμμα βελτίωσης της σταθερότητας της.

Εξίσου σπουδαίο είναι να γνωρίζει ο καθένας τι να κάνει σε περίπτωση που υποστεί έναν τέτοιο τραυματισμό όπως και να προσφέρει αυτός τις πρώτες βοήθειες.

Διαβάστε ακόμη: Διάστρεμμα αστραγάλου

Παναγιώτης Μυλωγιαννάκης, Φυσικοθεραπευτής

About nikolask11

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *