Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Λιθουανική επέλαση σε ρωσική υποχώρηση!

Λιθουανική επέλαση σε ρωσική υποχώρηση!

Η Ζαλγκίρις μοιάζει ασταμάτητη και συνέχισε να πατάει κορυφή στον Α όμιλο μετά και την 5η αγωνιστική, αφού κέρδισε και τη Χίμκι. Μαζί της βρίσκεται η Μακάμπι, που διέσυρε την Προκόμ στο Ισραήλ. Η Μάλαγα έδειξε χαρακτήρα στη Γερμανία και με τον Μπλάκνεϊ να κάνει μια μεστή εμφάνιση πήρε το ροζ φύλλο, ενώ η ΤΣΣΚΑ συνέχισε τον κατήφορό της, χάνοντας με 14 πόντους στην Τουρκία από την Εφές Πίλσεν και ο Βουγιόσεβιτς ακούει ήδη το ρολόι να μετράει αντίστροφα αν δεν βελτιώσει την εικόνα της ομάδας του άμεσα.

 
Οι αγώνες της Τετάρτης

Όμιλος Α

Μακάμπι Τελ Αβίβ-Ασέκο Προκόμ 99-58 (48-31)
Έιντσον 20π. 4ρ. 5ασ. 3κλ., Πάργκο 12π. 6ασ., Πνίνι 13, Πέρκινς 13π. 6ρ. 3ασ., Σχορτσανίτης 4π. 4ρ. 2ασ. 1κλ. (2/3δ. 0/4β.) // Γκίντενς 14π. 5ρ. 3ασ., Γιούιν 14π. 4ρ.
Με περίπατο έμοιαζε η βραδιά της Μακάμπι στο Ισραήλ απέναντι στην Προκόμ, σε τέτοιο βαθμό που στο τελευταίο πεντάλεπτο του ματς, ο συνήθως εκδηλωτικός, φωνακλάς και υπερκινητικός Τόμας Πατσέσας είχε κάτσει στην καρέκλα του με ένα βλέμμα που κοιτούσε το υπερπέραν κι ένα χαμένο ύφος προσπαθώντας να χωνέψει την εμφάνιση των παικτών του.

Η Μακάμπι ανέβαζε συνεχώς τη διαφορά ενώ στην αρχή του 3ου και του 4ου δεκαλέπτου η Προκόμ έδειξε πόσο εκτός αγώνα ήταν ψυχολογικά και πνευματικά. Ένα 12-0 έκανε το σκορ 60-31 στις αρχές της 3ης περιόδους, κι άλλο ένα 12-0 το πήγε στο 82-47 στις αρχές της 4ης ήταν εκείνα που «σκόρπισαν» ολοκληρωτικά την Προκόμ, που στο τέλος της βραδιάς βρέθηκε να χάνει με 41 πόντους.

Ο Έιντσον έκανε την πλάκα του, η Μακάμπι επιβεβαίωσε ότι φέτος είναι πολύ πολύ δυνατή και όσο περνάει ο καιρός βελτιώνεται περισσότερο. Μάλιστα, ο Μπλατ κάνει φιλότιμες προσπάθειες η ισραηλινή ομάδα να παίζει και καλούτσικη άμυνα, όσους Αμερικανούς κι αν έχει στην πεντάδα. Και, όπως φαίνεται, θα τα καταφέρει.

Ζαλγκίρις Κάουνας-Χίμκι 73-65 (38-33)
Ντελινινκάιτις 10π. 3ασ., Γιανκούνας 8π. 9ρ., Σαλένγκα 11π. 3ρ. 3ασ., Καλνιέτις 8π. 5ρ. 3ασ., Κόλινς 8π. 3ρ. 7κ.φ. // Φριτζόν 8π. 7ρ. 3ασ., Λόντσαρ 10, Πλάνινιτς 14π. 3ρ.
Είναι μία από τις δύο ευχάριστες εκπλήξεις της διοργάνωσης, μια ομάδα καλοστημένη που ξέρει να εκμεταλλεύεται το ταλέντο της και τις αδυναμίες των άλλων. Ο λόγος για τη Ζαλγκίρις Κάουνας του Άτσο Πέτροβιτς που, με 4-1, φιγουράρει στην πρώτη θέση του ομίλου μαζί με τη Μακάμπι. Η Ζαλγκίρις κέρδισε και τη Χίμκι δείχνοντας χαρακτήρα στο ματς. Ένα ματς που δεν ήταν καθόλου εύκολο, καθώς η ρωσική ομάδα έτρεξε ένα 0-13 και έμοιαζε στο 51-52 να αλλάζει το momentum του αγώνα.

Όμως, η Ζαλγκίρις, αν και για αρκετό διάστημα δυσκολευόταν να σκοράρει, πέτυχε όλες τις κρίσιμες βολές στο τέλος, πήρε 1-2 τεράστια τρίποντα στις πιο κρίσιμες στιγμές και μαζί με αυτά τη νίκη. Πια, πρέπει να θεωρεί δεδομένη την πρόκριση (θα είναι αυτοκτονία αν μείνει εκτός συνέχειας) και θέλει το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα στον όμιλο.

Έναν όμιλο που βλέπει την Κάχα Λαμποράλ να είναι ισόβαθμη στην 4η θέση με τη Χίμκι, 2 νίκες κάτω από τη Ζαλγκίρις και 1 κάτω από την Παρτιζάν.

Όμιλος Β

Μπαμπέργκ-Ουνικάχα Μάλαγα 65-69 (37-33)
Πλάις 8π. 10ρ., Ρόμπερτς 13π. 3ασ., Σούπουτ 11π. 3ρ. // Φρίλαντ 19π. 5ρ., Λίμα 14π. 8ρ., Μπλάνκο 11π. 4ρ. 4κλ., Μπλάκνεϊ 11π. 4ασ.
Για πρώτη, ίσως, φορά φέτος η Μάλαγα έδειξε χαρακτήρα μεγάλης ομάδας, αυτό δηλαδή στο οποίο μας είχε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια. Το παιχνίδι στη Γερμανία φαινόταν χαμένο πολλές στιγμές μέσα στα 40 λεπτά, ιδίως κοιτώντας τον τρόπο που έπαιζαν οι Ισπανοί, όμως στο τέλος η ομάδα του Αΐτο Ρενέσες κατάφερε να βγει στον αφρό. Και οφείλει πολλά στον Ρόντερικ Μπλάκνεϊ γι’ αυτό.

Η ιστορία του αγώνα γράφτηκε στην τέταρτη περίοδο, όταν η Μάλαγα ξεκίνησε από το -8 κι έφτασε στο +11. Το 51-43 έγινε 53-64 με σερί 2-21 και την Μπαμπέργκ να κάνει συνεχή λάθη από την πίεση των Ισπανών και τη Μάλαγα να σκοράρει με συνέπεια και συνέχεια. Η Μπαμπέργκ στο τέλος με τον κόσμο να ξεσηκώνεται πλησίασε στο 60-66, αλλά όταν έφτασε στο 65-68 έμεναν… 3 δευτερόλεπτα και το ματς είχε τελειώσει.

Ο Μπλάκνεϊ έδωσε άλλο αέρα στην ισπανική ομάδα, απελευθέρωσε τον Μπέρνι από τον άσο, οργάνωσε την επίθεση, πίεσε τον αντίπαλο πλέι μέικερ και για πρώτη φορά εδώ και καιρό κανείς στη Μάλαγα δεν σκέφτηκε τον υγιή ΜακΙντάιρ. Με τη νίκη αυτή η Μάλαγα έφτασε τη Ρεάλ στο 3-2 και μπορεί την επόμενη εβδομάδα να την προσπεράσει κιόλας…

Όμιλος Δ

Εφές Πίλσεν-ΤΣΣΚΑ Μόσχας 86-72 (48-35)
Ρακόσεβιτς 21π. 3ρ. 3ασ., Ρόμπερτς 13π. 4ρ., Νάχμπαρ 12π. 4ρ., Βούισιτς 14π. 3ρ. 3ασ., Τουντζερί 8π. 3ρ. 6ασ. // Γκόρντον 14π. 3ρ. 4ασ., Μαριάνοβιτς 13π. 3ρ., Βορόντσεβιτς 15
Αυτή η ΤΣΣΚΑ πολύ, μα πολύ δύσκολα θα φτάσει στο Top-16. Αν ο Βουγιόσεβιτς έχει ένα λόγο να χαμογελάει μετά το ματς της Πέμπτης στην Τουρκία αυτός είναι η επανεμφάνιση του Βίκτορ Χριάπα μετά από αρκετό καιρό. Όμως, το αποτέλεσμα ήταν άλλη μια ήττα και το μεγαθήριο βρίσκεται στο 1-4 και κοντά στον αποκλεισμό.

Αυτή η ΤΣΣΚΑ δεν… πάει πουθενά. Δεν είναι τόσο το 1-4, όσο ο τρόπος που παίζει, που δεν θυμίζει σε τίποτα τη σίγουρη για τον εαυτό της ομάδα του παρελθόντος. Τόσα χρόνια ήξερες ότι η ΤΣΣΚΑ θα έχανε την Ευρωλίγκα αν έχανε τον… ημιτελικό ή τον τελικό του φάιναλ φορ. Φέτος, αν το πεις δυνατά αυτό θα γελάσει κάθε πικραμένος. Σίγουρα, οι απουσίες του Σισκάουσκας και του Καούν (και του Χριάπα ως τώρα) είναι πολύ σημαντικές, αλλά η εικόνα των Ρώσων είναι αποκαρδιωτική.

Στο παιχνίδι «κατάφεραν» να χάνουν με 35-16 μετά από ένα άθλιο ξεκίνημα (και ένα 12-0 της Εφές) και στη συνέχεια να τρέχουν. Ένα εκπληκτικό 0-16 που πέτυχαν θυμίζοντας ΤΣΣΚΑ από τα παλιά, τους έφερε μπροστά με 63-64, όμως η πρωταθλήτρια Ρωσίας δεν πατούσε καλά στα πόδια της. Η Εφές πέτυχε ένα 17-2 για να τελειώσει οριστικά το ματς, δίνοντας (άλλο) ένα σκληρό μάθημα στη φετινή ΤΣΣΚΑ.

Πολλοί Ρώσοι ονειρεύονται ήδη τον Μεσίνα (για να γλιτώσει και ο Μεσίνα και ο Βουγιόσεβιτς… το χαντάκι μπρούμυτα). Είναι εμφανές ότι ο Βουγιόσεβιτς ακόμα «ψάχνεται», ότι δεν έχει μπορέσει να εκμεταλλευτεί το ρόστερ του, ίσως κι επειδή οι τραυματισμοί του χάλασαν τις ισορροπίες που είχε στο μυαλό του (από πλευράς προσπαθειών και χρόνου συμμετοχής), ενώ μόνος που φαίνεται να μην καταλαβαίνει τίποτα είναι ο Τζαμόντ Γκόρντον (αλήθεια, γιατί αυτό το παλικάρι δεν παίζει στο NBA; Λογική εξήγηση για έναν 23χρονο παίκτη με τις δικές του ικανότητες δεν υπάρχει καμία, αλλά κέρδος για μας είναι που τον βλέπουμε στα μέρη μας).

Η Εφές έδειξε στην αρχή τις φετινές της δυνατότητες, μετά θυμήθηκε τις τάσεις αυτοκτονίας που έχουν οι τουρκικές ομάδες εδώ και 2-3 χρόνια στην Ευρωλίγκα, αλλά στο τέλος… το έσωσε. Μεγάλος πρωταγωνιστής ο «τι είναι ο Ρακόσεβιτς; Μια τάπα που σουτάρει» Ιγκόρ Ρακόσεβιτς (έτσι τον έχει αποκαλέσει γνωστός Έλληνας σπορκάστερ) που είχε θεαματικές εκτελεστικές εκρήξεις στο ματς.

Κατά τη διάρκεια του αγώνα ο Νικόλα Βούισιτς (που, παρεμπιπτόντως, ήταν πάρα πολύ καλός και πάλι) έγινε ο 2ος παίκτης στην ιστορία της Ευρωλίγκας που φτάνει τα 1.000 ριμπάουντ και ο 6ος που φτάνει τις 500 ασίστ. Βεβαίως, είναι ο 1ος και ο μόνος που έχει και 1.000 και 500 ασίστ. Επίσης είναι ο μόνος ψηλός στη λίστα με τους καλύτερους πασέρ, αφού ο δεύτερος είναι ο Ρικάρντο Πίτις στην 29η θέση με 271 ασίστ, ενώ ο πρώτος (μετά τον Βούισιτς) εν ενεργεία είναι ο Λουίς Σκόλα στην 40η θέση με 242 ασίστ και ο πρώτος εν ενεργεία που παίζει στην Ευρώπη ο Κώστας Τσαρτσαρής στην 63η θέση με 172. Τεράστιο κατόρθωμα για τον Νικόλα Βούισιτς, που δείχνει (και αυτό ανάμεσα σε πολλά άλλα) το μέγεθός του ως παίκτη.

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *