Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Νίκη κλάσης σε βραδιά λαθών

Νίκη κλάσης σε βραδιά λαθών

Μια χαρά τα πήγαν οι δύο ελληνικές ομάδες στην Ευρωλίγκα απέναντι στις ιταλικές αυτή την εβδομάδα, αφού ολοκλήρωσαν την 5η αγωνιστική με 2-0 και μάλιστα με 2 νίκες εκτός έδρας. Μετά τον Ολυμπιακό, και ο Παναθηναϊκός κέρδισε στην Ιταλία, την Αρμάνι με 71-81, την Πέμπτη, μέρα που έκλεισε την 5η αγωνιστική της διοργάνωσης. Μάλιστα, οι δύο ελληνικές ομάδες δέχτηκαν αμφότερες από 71 πόντους στα παιχνίδια τους.

Ο Παναθηναϊκός, πλέον, είναι μια ανάσα από την πρώτη θέση του ομίλου, καθώς είναι ουσιαστικά 2 νίκες πάνω από την Εφές (1 νίκη συν την τεράστια διαφορά στο μεταξύ τους παιχνίδι) και 3 νίκες πάνω από ΤΣΣΚΑ και Βαλένθια. Μόνος αντίπαλος για την πρωτιά στον όμιλο, με βάση τη βαθμολογία, είναι η Ολίμπια, που όσο καλή κι αν εμφανίζεται φέτος, η πρωτιά σε αυτόν τον όμιλο δεν είναι για τα «δόντια» της. Άρα, η νίκη αυτής της εβδομάδας αποκτά μεγάλη σημασία για τον Παναθηναϊκό, που πια ξέρει ακριβώς τι πρέπει να κάνει για να τερματίσει πρώτος. Με νίκες στο ΟΑΚΑ επί Ολίμπια, Αρμάνι, Βαλένθια και μία νίκη εκτός έδρας (που μπορεί να μη χριεαστεί καν, αναλόγως των άλλων αποτελεσμάτων) είναι σίγουρα πρώτος ανεξαρτήτως άλλων αποτελεσμάτων, εφόσον πάρει τη διαφορά από την Ολίμπια (προφανές, αφού έχασε με 1 πόντο).

 
Στο παιχνίδι της Πέμπτης, ο Παναθηναϊκός είχε τον έλεγχο από την αρχή του ματς και τον κράτησε ως το τέλος. Το παιχνίδι θα είχε κριθεί πολύ νωρίτερα αν οι «πράσινοι» δεν έκαναν τόσα, μα τόσα, λάθη. Κυριάρχησαν στα ριμπάουντ, ήλεγξαν το ρυθμό, έπαιξαν καλή άμυνα, εγκλώβισαν την Αρμάνι σε πολλές περιπτώσεις και η βραδιά θα έπρεπε να είναι πολύ πιο εύκολη απ’ όσο ήταν.

Όμως, τα 38-23 ριμπάουντ υπέρ του Παναθηναϊκού, ουσιαστικά αντισταθμίστηκαν από τα 4-11 κλεψίματα υπέρ της Αρμάνι (που βεβαίως έχει τους δύο μετρ της Ευρωλίγκας, Μαντσινέλι και Μασιούλις), τις 7-12 ασίστ για τους Ιταλούς και, ακόμη πιο σημαντικό, τα 7-21 λάθη.

Αν ο Παναθηναϊκός δεν εκτελούσε τόσο καλά στην επίθεση, αν δεν εκμεταλλευόταν τις βολές του, τότε η τεράστια αυτή διαφορά στα λάθη θα του είχε κοστίσει τη νίκη. Όμως, σούταρε πολύ καλύτερα από την αντίπαλό του, ενώ όποτε η Αρμάνι πλησίαζε, έβρισκε πάντα απάντηση. Τα μπλοκ άουτ δούλεψαν σωστά και οι Ιταλοί πήραν το 31% των ριμπάουντ που μπορούσαν να πάρουν στην επίθεση (12 επιθετικά εκείνοι, 27 αμυντικά ο Παναθηναϊκός), ενώ στην αντίπερα όχθη οι «πράσινοι» πήραν το 50% των δικών τους (11 επιθετικά έναντι 11 αμυντικών της Αρμάνι).

Τα πάρα πολλά λάθη του Παναθηναϊκού του κόστισαν σε ευκαιρίες να σκοράρει (65-50 τα σουτ), αλλά το παιχνίδι το κέρδισε η ωριμότητα και η εμπειρία των «πρασίνων» στο εκτελεστικό κομμάτι. Βέβαια, απ’ την άλλη, ο Πιέρο Μπούκι, κρατώντας το φύλλο στατιστικής στα χέρια του, θα περάσει το βράδυ πάνω από την αγαπημένη του ζακέτα κλαίγοντας. Όταν έχεις αναγκάσει τον Παναθηναϊκό σε 21 λάθη και τον έχεις περιορίσει σε 7 ασίστ, τότε επιβάλλεται να πάρεις το ματς. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο Ομπράντοβιτς επέλεξε να του κάνει και στιλιστικό πόλεμο νεύρων, εμφανιζόμενος στην μπασκετική πρωτεύουσα της μόδας (Armani είναι αυτός) με ένα τουλάχιστον ατυχές συνδυασμό χρωμάτων στο κουστούμι του (για να το πω με όση ευγένεια μπορεί να τεθεί το θέμα).

Σε ένα τόσο δύσκολο ματς για τον Παναθηναϊκό (με βάση την εικόνα του), η Αρμάνι δεν πέρασε ποτέ μπροστά στο σκορ, ενώ το παιχνίδι ισοπαλία ήταν μόνο στο… 0-0. Από το 12ο λεπτό και το 26-27 που έγινε 26-36 με ξέσπασμα 0-9 του Παναθηναϊκού, η Αρμάνι πλησίασε ξανά κάτω από τους 5 πόντους μόνο στιγμιαία στο 33ο λεπτό στο 64-67 με το κάρφωμα του Μαντσινέλι (για να δεχτεί 4 πόντους άμεσα από τον Μπατίστ).

Αν αφήσουμε στην άκρη τα λάθη, που όλοι όσοι έπαιξαν πάνω από 3 λεπτά (Βουγιούκας, Καϊμακόγλου) έκαναν (εκτός του Φώτση που σε 25 λεπτά ήταν αλάνθαστος και πολύ καλός), ο Μιλένκο Τέπιτς ήταν αρκετά καλός, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον Άλεξ Μάριτς. Ο Μπατίστ ανέβασε στροφές στην 4η περίοδο, ο Σάτο ήταν πολύ χρήσιμος αμυντικά, ενώ ο Διαμαντίδης ήταν ο καλύτερος του Παναθηναϊκού και πάλι.

Η κατάσταση στον όμιλο του Παναθηναϊκού είναι… περίεργη μετά και την 5η αγωνιστική αφού, αν δεν καταρρεύσει η Ολίμπια στο δεύτερο γύρο, τότε δύο από τις ΤΣΣΚΑ, Βαλένθια, Αρμάνι και Εφές θα μείνουν εκτός Top-16. Αυτό, όμως, αν διαβαστεί ανάποδα, σημαίνει ότι και οι 5 αντίπαλοι του Παναθηναϊκού θα δίνουν αγώνες «ζωής και θανάτου» σε όλο τον δεύτερο γύρο και οι «πράσινοι» θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και πιο σοβαροί (αυτό πήγαινε σε σχέση με τα 21 λάθη στο Μιλάνο).

Νίκος Κουσούλης

Υ.Γ.: Εν τω μεταξύ, οι οπαδοί της Ολίμπια έδωσαν… τα ρέστα τους την Τετάρτη σε ευρηματικότητα στο πανό που σήκωσαν κατά του Μάικ Μπατίστ. Πιο πολύ κι από το ακρωνύμιο με το όνομα του Αμερικανού, ρέστα δίνει το “μεταλλαγμένο” σήμα της Ευρωλίγκας, που απεικονίζει ένα παπούτσι να πατάει ένα κεφάλι. Πάντως, η μομφή των Σλοβένων απευθύνεται πολύ περισσότερο προς την Ευρωλίγκα και λιγότερο προς τον Μπατίστ, όπως άλλωστε θα έπρεπε, αφού δική της ευθύνη είναι να τιμωρεί όσους παίκτες τυχόν κάνουν κάτι αντιαθλητικό.

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *