Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Ήττα από το τρίποντο με κακή εμφάνιση

Ήττα από το τρίποντο με κακή εμφάνιση

Ούτε ο ίδιος κατάλαβε ο Παναθηναϊκός πώς έχασε στη Γερμανία από την Μπαμπέργκ με 79-76. Οι «πράσινοι» παρότι εύστοχοι και παρότι ήλεγξαν τα ριμπάουντ, δεν μπόρεσαν να ελέγξουν το ματς, έπαιξαν κακή άμυνα, είχαν κάκιστες επιλογές στο τέλος (0/5 τρίποντα) και έκαναν… ήρωες τους Γερμανούς, που έκαναν μια τελείως εκτός προγράμματος νίκη.

Τώρα, ο Παναθηναϊκός έπεσε στο 3-2, η πρώτη θέση απομακρύνθηκε αρκετά, μιας και η ΤΣΣΚΑ είναι 2 νίκες μπροστά και στον δεύτερο γύρο υποδέχεται στη Μόσχα τους «πράσινους», ενώ ο Παναθηναϊκός έχει αρκετά δύσκολο πρόγραμμα στη συνέχεια με εκτός έδρας αγώνες σε Κάουνας, Ανδαλουσία και Μόσχα και θα πρέπει να δείξει το χαρακτήρα που δεν έδειξε στη Γερμανία (αλλά όλοι ξέρουν ότι έχει) για να μην μπει σε περιπέτειες (ακραίο σενάριο, αλλά θα μπει με 3 ήττες εκτός έδρας στα επόμενα 4 ματς). Κακά τα ψέματα, όταν χάνεις από την Μπάμπεργκ, χάνεις γιατί ήσουν χειρότερος, όχι γιατί ήταν καλύτεροι οι άλλοι. 

Ο Παναθηναϊκός ήταν τόσο κακός στο τέλος του αγώνα, που αν δεν φορούσε πράσινες φανέλες αρκετοί θα είχαν πιστέψει ότι βλέπουν άλλη ομάδα, καθώς οι παίκτες του Ομπράντοβιτς σπανίως παίζουν τόσο άσχημα στα τελευταία λεπτά. Οι Γερμανοί το εκμεταλλεύτηκαν αυτό και όσο περνούσε η ώρα πίστευαν όλο και περισσότερο ότι μπορούν να πάρουν τη νίκη.

Οι «σκοτωμένες» επιθέσεις στο τέλος για τον Παναθηναϊκό βοήθησαν, ενώ τα μεγάλα καλάθια από Τζένκινς και Γκάβελ είχαν ξεσηκώσει τους Γερμανούς στις εξέδρες. Ο Γιασικεβίτσιους έμεινε στον πάγκο σε όλο τον αγώνα και, ό,τι κι αν λένε για τα πόδια του Λιθουανού, το μυαλό του εκπέμπει σε άλλο επίπεδο. Ο Παναθηναϊκός έκανε τη μία κακή επίθεση μετά την άλλη, ενώ για άμυνα ούτε λόγος, παρά την αθλητική πεντάδα που είχε στο παρκέ.

Από την αρχή οι «πράσινοι» έδειξαν ότι θα δυσκολεύονταν αρκετά, καθώς δεν μπορούσαν να ελέγξουν το ρυθμό του αγώνα και να επιβάλλουν το δικό τους τρόπο παιχνιδιού. Στηρίχτηκαν πολύ στα τρίποντα, αυτά τους κουβάλησαν ως το 38ο λεπτό, όταν και είχαν 11/19, αλλά αυτά ήταν που τους «σκότωσαν» στο τέλος, όταν τα 0/5 στα τελευταία 2,5 λεπτά τους καταδίκασαν.

Όλα αυτά γιατί κυρίως έλειπε το καθαρό μυαλό, η σωστή οργάνωση, η καλή κυκλοφορία της μπάλας και οι σωστές επιλογές που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στα άλλα ματς του Παναθηναϊκού. Οι Γερμανοί από την αρχή έδειξαν ότι δεν θα παραδίδονταν εύκολα, καθώς μπορεί ο Παναθηναϊκός να γύρισε εύκολα το 9-4 σε 14-16 και 16-19 στο δεκάλεπτο, αφού άρχισε να βομβαρδίζει από το τρίποντο, αλλά όταν στη δεύτερη περίοδο ξέφυγε με 9 πόντους, τη μεγαλύτερή του διαφορά στο ματς, δεν κατάλαβε καν πότε την έχασε.

Η Μπαμπέργκ γύρισε από το τάιμ άουτ με δυο κολλητά τρίποντα από Γκάβελ και Σούπουτ για να πλησιάσει στο 28-31 (λάθος του Λόγκαν στο ενδιάμεσο), μπόρεσε να μειώσει ακόμα περισσότερο (33-35) με νέο τρίποντο του Σούπουτ για να τελειώσει το ημίχρονο με 37-40. Κι ενώ στο πρώτο μέρος ο Παναθηναϊκός είχε καταφέρει τουλάχιστον να κρατήσει το προβάδισμα, στην επανάληψη το έχασε και κυνηγούσε στο σκορ στο μεγαλύτερο μέρος των 20 λεπτών.

Μέσα σε 2 λεπτά στην 3η περίοδο είχε αλλάξει το σκηνικό, καθώς ο Παναθηναϊκός μπήκε μετά την ανάπαυλα στο ματς με 3 χαμένες επιθέσεις, η Μπαμπέργκ με 3 εύστοχες και μάλιστα πολύ εύκολα, για να προσπεράσει με 43-40.

Στο μοναδικό σημείο του αγώνα που ο Παναθηναϊκός έδειξε ότι θα ελέγξει την αντίπαλό του ήταν όταν ο Άλεκς Μάριτς πήρε μπροστά και άρχισε να σκοράρει σε συνεχόμενες επιθέσεις. Ο Μάριτς είχε 7 πόντους με 3/3 βολές και 2/2 δίποντα από το 49-47 ως το 53-59 (κι ένα τρίποντο ο Καϊμακόγλου συν 2 βολές ο Σάτο) για να πάρει ο Παναθηναϊκός το πιο μεγάλο προβάδισμά του στο δεύτερο ημίχρονο.

Το τάιμ άουτ της Μπαμπέργκ έφερε ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα μ’ εκείνο του πρώτου ημιχρόνου (στο +9 του Παναθηναϊκού): οι «πράσινοι» έχασαν πλήρως τον όποιο ρυθμό είχαν, ο Μάριτς εξαφανίστηκε τελείως, η Μπαμπέργκ μπόρεσε να τρέξει ένα 7-0 ως το τέλος του δεκαλέπτου για να προσπεράσει με 60-59 στο 30ο λεπτό.

Τρίποντο από τον Τζέικομπσεν, καλάθι από τον Τζένκινς και λέι απ από τον Σούπουτ στον αιφνιδιασμό στην εκπνοή της περιόδου. Και το πράγμα δεν σταμάτησε εκεί. Το σερί των Γερμανών έφτασε το 13-0 ως το 66-59 στην αρχή του 4ου δεκαλέπτου, με το μεγάλο τρίποντο του Γκάβελ να το κλείνει και να ξεσηκώνει τον κόσμο που ως τότε δεν το είχε πολυπιστέψει ότι η ομάδα του μπορούσε για τη νίκη.

Στο διάστημα αυτό, ο Παναθηναϊκός είχε 3 λάθη, 0/3 σουτ και 0/2 βολές για να αναγκαστεί να κυνηγά μετά ως το τέλος, και χωρίς να παίζει καλή άμυνα. Το τρίποντο του Διαμαντίδη και το λέι απ του Καλάθη για το 68-64 ήταν ουσιαστικά η τελευταία αναλαμπή, με τον Τζένκινς να σηκώνει όλο το γήπεδο στο πόδι με τρίποντο για το 71-64 στο 35ο λεπτό.

Ο Τζένκινς έβαλε 9 πόντους στα τελευταία 10:30 του ματς, ενώ εκείνος ήταν που έγραψε το 73-66 στο 36ο λεπτό με σουτ εκτός ισορροπίας. Τα δύο μαζεμένα τρίποντα από Διαμαντίδη και Σάτο έφεραν το ματς στο 74-72 με 2,5 λεπτά για το τέλος, αλλά μετά ο Παναθηναϊκός ντύθηκε το χειρότερό του ένδυμα.

Ο Καλάθης πέταξε ένα κάκιστο τρίποντο με την μπάλα να χτυπάει μπροστά στο στεφάνι, ο ίδιος έκανε ένα άστοχο λέι απ στο 1:45, ο Σούπουτ έβαλε 2/2 βολές στο 1:17, ο Καλάθης έχασε νέο τρίποντο, ο Καϊμακόγλου πήρε το επιθετικό ριμπάουντ για το 76-74 στα 55 δευτερόλεπτα.

Μετά, ο Τζέικομπσεν με εκτός λογικής τρίποντο έκανε μια τρύπα στο νερό, τον μιμήθηκε ο Διαμαντίδης με εξίσου εκτός λογικής τρίποντο, ο Παναθηναϊκός αναγκάστηκε στα 22 δευτερόλεπτα να κάνει φάουλ, ο Ρόμπερτς έβαλε 1 βολή, αλλά ο Καλάθης πέταξε τρίτο τρίποντο στο σίδερο (το οποίο η στατιστική μέτρησε στον Διαμαντίδη), ο Παναθηναϊκός πήρε την κατοχή από τη διεκδίκηση του ριμπάουντ, ο Διαμαντίδης έκανε ίσως βιαστικό και ούτε καν αμαρκάριστο τρίποντο από τα 8,5 μέτρα με 7 δευτερόλεπτα να απομένουν, σίδερο κι αυτό, ο Βουγιούκας πήρε το επιθετικό ριμπάουντ με 4.5 δευτερόλεπτα, αλλά αντί να βγάλει την μπάλα έξω σε Διαμαντίδη ή Καλάθη που ήταν στο τρίποντο… έκανε λέι απ και για να τελειώσει ουσιαστικά το ματς. Στο 1.5 δευτερόλεπτο που απέμεινε ο Τζένκινς έβαλε 2/2 βολές και το ματς τελείωσε.

Τα 0/5 τρίποντα
του Παναθηναϊκού στα τελευταία 2,5 λεπτά καταδίκασαν την ελληνική ομάδα, που αν είχε παίξει σωστά θα είχε περισσότερες πιθανότητες να βάλει τους ελάχιστους πόντους που χρειαζόταν για να κερδίσει, όμως παρασύρθηκε από τη ροή του αγώνα.

Οι «πράσινοι» είχαν περισσότερα ριμπάουντ (33-36), ίσες ασίστ (16-16), ίδια κλεψίματα (3-3) και λιγότερα λάθη (12-11), σούταραν με 46% στα τρίποντα, αλλά η άμυνά τους ήταν κάκιστη (62% στα δίποντα η Μπαμπέργκ).

Σε ατομικό επίπεδο, ο Σάτο ήταν ο καλύτερος, ο Διαμαντίδης τον ακολούθησε, αλλά δεν είχε καθαρό μυαλό στο τέλος, ο Καλάθης ήταν καλός αλλά με τα τρίποντα στο φινάλε και τις 0/4 βολές ουσιαστικά καταδίκασε την ομάδα του, ενώ πολύ καλός ήταν και ο Καϊμακόγλου. Από εκεί και πέρα, μέτριος ο Βουγιούκας, ακόμη πιο μέτριος ο Σμιθ, ο Μάριτς έπαιξε μόλις 9 λεπτά, ο Μπατίστ 11 άποντος, ο Λόγκαν 13,5 κάκιστος, ενώ ο Γιασικεβίτσιους και ο Π. Καλάθης δεν πάτησαν παρκέ.

Γενικά, ήταν ένα κακό ματς και για τους παίκτες και για τον προπονητή του Παναθηναϊκού, αλλά σίγουρα θα έρθουν και τέτοια μέσα στη σεζόν. Προφανώς και η ήττα αυτή κάνει πολύ δύσκολη την κατάκτηση της πρωτιάς του ομίλου, ακόμη κι αν ο Παναθηναϊκός κερδίσει την ΤΣΣΚΑ στη Μόσχα. Αυτό που προέχει για τον Παναθηναϊκό είναι η νίκη στην Ανδαλουσία επί της Μάλαγα.

Τα δεκάλεπτα: 16-19, 37-40, 60-59, 79-76.

Μπαμπέργκ (Φλέμινγκ): Σούπουτ 19 (3τρ. 4ρ. 2κλ.), Τάντα, Τζένκινς 13 (1), Πλάις 9 (9ρ.), Ρόμπερτς 7, Τζέικομπσεν 10 (2τρ. 4ασ.), Τάκερ 8 (4ρ. 3ασ.), Γκάβελ 8 (3ρ. 4ασ.), Σλότερ 5 (7ρ.).

Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Μάριτς 7 (6ρ.), Μπατίστ (3ρ.), Λόγκαν 3 (1), Σάτο 11 (1τρ. 5ρ. 4ασ.), Διαμαντίδης 16 (4τρ. 3ρ. 6ασ.), Βουγιούκας 8 (4ρ.), Ν. Καλάθης 11 (1), Σμιθ 7 (1τρ. 3ρ.), Καϊμακόγλου 13 (3τρ. 3ρ.).

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *