Home / ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ / Κούνια που σε κούναγε!

Κούνια που σε κούναγε!

Δημοσιεύτηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2007

Ελλάδα-Κροατία: 81-78

Μια ματιά στη στατιστική του αγώνα, δείχνει ότι η Ελλάδα, εφόσον έχει καλή ψυχολογία και οι παίκτες εμπιστοσύνη στις προσπάθειες τους, είναι εύκολο να ανέβει ψηλά στο σκορ. Σήμερα, η Εθνική είχε 6 παίκτες άποντους και έναν (Χατζηβρέττας) στους 2, κάτι που σημαίνει ότι μια πεντάδα έβαλε 79 πόντους! Πάνω σε αυτό, ένα πραγματικά εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι, εκτός από τους 5 πρώτους σκόρερ (Διαμαντίδης, Παπαδόπουλος, Σπανούλης, Παπαλουκάς, Ντικούδης), οι υπόλοιποι 7 πήραν μόλις 5 σουτ, όλοι μαζί! Αυτό δείχνει, ότι στην ομάδα υπάρχουν διακριτοί ρόλοι και ώριμοι παίκτες, που μπορούν να διακρίνουν ποιος συμπαίκτης τους είναι σε καλή μέρα και να παραχωρήσουν τις επιθέσεις που τους αναλογούν. Ο προπονητής έχει εμφυσήσει την ψυχολογία της ομάδας και κανείς δεν κάνει κατάχρηση ή προσπαθεί να τραβήξει τα φώτα πάνω του, όταν κάποιος άλλος βρίσκεται σε καλή κατάσταση.

Στα πολύ θετικά της ημέρας, η αγωνιστική «ανάσταση» του Παπαδόπουλου. Ο Λάζος είναι ο παίκτης που όταν παίζει καλά και σκοράρει, η Ελλάδα ξέρει ότι μπορεί εκ του ασφαλούς να δοκιμάσει να πάει το παιχνίδι σε ψηλό σκορ, αφού έχει μια σίγουρη απειλή μέσα από τη ρακέτα. Είναι δύσκολο να κερδίσεις όταν το παιχνίδι να πηγαίνει στους 80 πόντους μόνο με καλά σουτ από τους περιφερειακούς. Ο Παπαδόπουλος έχει την κλάση να σταθεροποιήσει την απόδοσή του στα σημερινά υψηλά στάνταρ.

 

Τα αγωνιστικά αναλύθηκαν παραπάνω, οπότε εγώ θα αναλωθώ σε κάτι διαφορετικό. Πριν αρχίσω, όμως, θέλω να σχολιάσω δύο πράγματα. Πρώτον, ότι αυτή η νίκη, όπως ήρθε, ήταν νίκη που χαρίζει ψυχολογία στην ομάδα. Νίκη που δίνει φτερά στα πόδια και ανεβάζει κατακόρυφα τα ποσοστά ευστοχίας.

Δεύτερον, επειδή πρέπει να… βλογήσουμε και λίγο τα γένια μας (και κατ’ επέκταση και όλων εσάς που επιλέξατε να διαβάζετε εμάς): Όταν το Age ofBasketball έκανε κριτική στην εθνική κι επεσήμαινε αδυναμίες (έως και το ματς με τους Ρώσους), όλοι οι υπόλοιποι σφύριζαν αδιάφορα, κάνοντας ότι δεν βλέπουν τίποτα. Όταν όλοι οι υπόλοιποι άρχισαν να φωνάζουν και να κατηγορούν την εθνική ομάδα, μιλώντας πρόωρα για αποτυχία και βρίσκοντας αδυναμίες (μετά τους Ισπανούς), το Age of Basketball βγήκε και μίλησε πρώτο για ανάκαμψη και… φως στο τούνελ! Και, βεβαίως, δικαιωθήκαμε απόλυτα στο αμέσως επόμενο παιχνίδι. Άντε, γιατί πολλοί ειδήμονες είχαν αρχίσει να γράφουν το μακρύ τους και το κοντό τους τις τελευταίες μέρες.

Πάμε παρακάτω. Η εθνική έπαιξε καλά στο ξεκίνημα του αγώνα με τους Κροάτες. Καλύτερα σε σχέση με τα περασμένα ματς. Όμως, στο 50-37 όλοι ανησυχήσαμε. Και μετά η απόλυτη ηδονή… Η πρωταθλήτρια Ευρώπης έφτασε στην Ισπανία, έστω και με 6 μέρες και ένα ημίχρονο καθυστέρηση: 28-44 το επιμέρους σκορ για την Ελλάδα από εκείνο το σημείο και μετά και θα πέσουν πολλά γέλια την Τετάρτη όταν όλος ο άλλος όμιλος θα προσπαθεί να αποφύγει τη διασταύρωση με εμάς.

Οι Ισπανοί επιβεβαίωσαν ότι είναι καλύτεροι από τους Ρώσους, μη μπορώντας πάντως να ανεβάσουν πολύ τη διαφορά. Στα ιδιαίτερα στοιχεία του αγώνα τα 3.786 αποθεωτικά κοσμητικά επίθετα που χρησιμοποίησε ο Χατζηγεωργίου για την Ισπανία και τους παίκτες της, ασχέτως αν έβαζαν καλάθι ή έχαναν την μπάλα…

Οι Ρώσοι έπιασαν ταβάνι και ως δεύτεροι σκέφτονται τη διασταύρωση την οκτάδα, απορώντας που όλοι θέλουν να παίξουν μαζί τους…

Το Ισραήλ είναι απλώς άξιο της μοίρας του. Οι παίκτες του Σβι Σερφ νόμιζαν ότι είναι σε άλλο επίπεδο και μπήκαν στο γήπεδο θεωρώντας τους Πορτογάλους… κατώτερα όντα. Τώρα, γελά η Ευρώπη μαζί τους και θέλουν νίκη επί των Ισπανών. Κι εγώ θέλω να πάω στα Μπόρα-Μπόρα…

Όσο για την Πορτογαλία, έκανε τη δουλειά της καλύτερα από κάθε άλλη «μικρή» του τουρνουά. Κέρδισε όλους τους θεωρητικά ισοδύναμους αντιπάλους που αντιμετώπισε (Λετονία, Ισραήλ) και οι παίκτες γυρνούν στη χώρα τους… θεοί. Επίσης, την ευχαριστούμε που μας πρόσφερε τον σημερινό τίτλο του άρθρου μας, μέσα από τα λόγια του τεράστιου Πάουλο Κούνια! Τι είπε ο μεγάλος Κούνια, γνωρίζοντας ότι η ομάδα του με νίκη επί της εθνικής μας προκρίνεται στην οκτάδα; «Δεν θέλουμε εκδίκηση για το 2004. Το μπάσκετ είναι μπάσκετ και το ποδόσφαιρο, ποδόσφαιρο. Η Ελλάδα είναι δύσκολος αντίπαλος, αλλά αυτό το Ευρωμπάσκετ έχει δείξει ότι όλοι μπορούν να κερδίσουν όλους. Δεν είναι αδύνατο να κερδίσουμε την Ελλάδα, είναι απλώς δύσκολο. Μπορούμε να τα καταφέρουμε». Άρχοντας!

Να κλείσουμε με δύο παρασκηνιακά; Το ένα το ξέρετε μάλλον… Οι παίκτες της εθνικής είδαν τους «300» με τον Τζέραρντ Μπάτλερ την παραμονή του αγώνα με τους Κροάτες για να «φτιαχτούν». Πρωτοβουλία Παπαδόπουλου. Μαζί του! Εδώ όταν είδα τους «300» κι εγώ τους κέρδιζα τους Κροάτες από την πώρωση!

Το άλλο έχει να κάνει με τους Τούρκους. Ο Ακιόλ δεν μιλιέται, στα αποδυτήρια επικρατεί άκρα του τάφου σιωπή, η καταιγίδα έρχεται και ο Οκούρ έχει απαιτήσει να κυκλοφορεί στη Μαδρίτη με λιμουζίνα και όχι στο πούλμαν με την υπόλοιπη αποστολή. Ομάδα…

About nikolask11

Check Also

Προς Ρίο ή Αντίρριο;

Καθώς η Εθνική έχει πατήσει στο Τορίνο και πραγματοποιεί την τελευταία της προπόνηση πριν την …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *