Home / Α1 / Κολοσσός όνομα και πράγμα!

Κολοσσός όνομα και πράγμα!

Στη Ρόδο ήταν το «ζουμί» της πρώτης ημέρας της 6ης αγωνιστικής (που θα ολοκληρωθεί σε 3 δόσεις ως τη Δευτέρα). Ο Άρης ηττήθηκε κατά κράτος από τον Κολοσσό, που για πρώτη, ίσως, φορά φέτος έδειξε τα στοιχεία που τον χαρακτήριζαν τα τελευταία χρόνια. Στην Πυλαία, ο ΠΑΟΚ κέρδισε πολύ εύκολα τον Ίκαρο που είχε χάσει το αγώνα από το πρώτο πεντάλεπτο.

Πάντως, το θλιβερό της 6ης αγωνιστικής, που δείχνει και την κατάντια του ελληνικού μπάσκετ, είναι ότι από τα 7 ματς (6 χωρίς το ματς στις 12:30 την Κυριακή) τηλεοπτικά μεταδίδονται μόνο τα δύο. Η ΕΡΤ προτίμησε απλά να μην ασχοληθεί με το ματς της Ρόδου όταν μαθεύτηκε η απεργία και η δυσκολία να μετακινηθεί το βαν με πλοίο, όλα αυτά είναι σημεία των καιρών για το ελληνικό μπάσκετ.

 
ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΡΟΔΟΥ-ΑΡΗΣ 89-70
Στη Ρόδο ο Άρης ήταν τραγωδία. Ο Κολοσσός πήρε έναν αγώνα όχι απλά πιο εύκολα απ’ όσο περίμενε, αλλά πιο εύκολα κι απ’ ότι αν έπαιζε… με το εφηβικό του Άρη. Στο 36ο λεπτό το σκορ ήταν 84-51 με τη διαφορά στο +33 για τον Κολοσσό κι αν σκεφτεί κανείς ότι το ματς ήταν στο 28-29 στο 13ο λεπτό, γίνεται εμφανής η πλήρη κατάρρευση του Άρη. Σε 23 λεπτά το επιμέρους σκορ για τον Κολοσσό ήταν 56-22 και ο Άρης φάνταζε ανήμπορος να προφυλαχτεί από την καταιγίδα γύρω του.

Ο Ντρούκερ έκανε συνεχείς αλλαγές όταν είδε την ομάδα του να κολλάει, αλλά ο Άρης δεν φαινόταν να μπορεί να αλλάξει τη μοίρα του. Δύο σερί, 9-0 και 14-0, ήταν οι κύριες αιτίες που η διαφορά εκτοξεύτηκε πάνω από τους 25 πόντους με τον Άρη να έχει σαφές πρόβλημα σε όλες τις θέσεις. Η απουσία του Πιρς δεν καλύφτηκε αυτή τη φορά στον άσο, καθώς ο Σλούκας δεν ήταν κακός (ούτε και ο Χαραλαμπίδης), αλλά η ομάδα χώλαινε στην περιφέρεια, κάνοντας εμφανές ότι κάτι της λείπει.

Οι δύο Αμερικανοί ήταν εκτός αγώνα, με τον Ντάνστον να περνάει απαρατήρητος σε 7,5 λεπτά συμμετοχής και τον Τάκερ να κάνει το χειρότερο παιχνίδι του στην Ελλάδα, πλήρως εγκλωβισμένος από την άμυνα του Κολοσσού. Ο Ντρούκερ δεν ρίσκαρε καθόλου με τον Σκορδίλη, τον πιο δυνατό ψηλό του, παρότι ο Χαρίσσης είχε κάνει γιο-γιο τον Ντάνστον και τον Μπορόβνιακ (αλλά και κάθε άλλον που τυχόν τον μάρκαρε).

Ο Ταπούτος προσπάθησε (καλύτερος μαζί με τον Χαραλαμπίδη), αλλά δεν έφτανε, ούτε έκανε κάποια υπέρβαση, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο Άρης φάνηκε να μην έχει αντιστάσεις και αντιδράσεις. Έμοιαζε να αφήνεται να τον παρασύρει… το ρεύμα, μην μπορώντας να παίξει ούτε άμυνα.

Η διαφορά στο τέλος έπεσε από τους 33 πόντους στους 19, με τον Άρη να σώζει τα προσχήματα της πολύ βαριάς ήττας, όχι όμως και τις εντυπώσεις. Οι 19 πόντοι αφήνουν μια μικρή πιθανότητα ανατροπής στο δεύτερο γύρο για την περίπτωση που οι δύο ομάδες θα ισοβαθμήσουν.

Ο Κολοσσός με δύο συνεχόμενες νίκες έφτασε στο 3-3, αλλά δεν έχει λύσει τα προβλήματά του. Ο Γκόλεματς βοήθησε στην πρώτη του παρουσία και θα βοηθήσει πολύ περισσότερο στο μέλλον, αλλά Φορντ και Ιβάνοβιτς είχαν σε 29 συνολικά λεπτά συμμετοχής 1 πόντο με 0/3 εντός παιδιάς και σίγουρα είναι ερωτηματικό πού μπορεί να φτάσει μια ομάδα όταν οι ξένοι της δεν σκοράρουν με τίποτα.

Ο Τσάμης έκανε εκπληκτικό ματς, πιάνοντας 30 ranking (24 πόντοι με 8/10 εντός παιδιάς, 4 ριμπάουντ, 1 ασίστ και 1 λάθος με 7 κερδισμένα φάουλ σε 34 λεπτά), ενώ ο Χαρίσσης εξέθεσε όλους τους ψηλούς του Άρη με 17 πόντους (6/7 δίποντα και 5/5 βολές) σε 20 λεπτά. Πολύ καλός ήταν και ο Παππάς, ενώ ο Καλάθης βοήθησε σε όλους τους τομείς (14 πόντοι, 8 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 3 κλεψίματα) αλλά ήταν μέτριος έχοντας 6/18 εντός παιδιάς και 5 λάθη.

Η νίκη αυτή θα βοηθήσει πολύ τον Κολοσσό να ανέβει ψυχολογικά και να διώξει από πάνω του το άγχος των κακών εμφανίσεων των πρώτων αγωνιστικών. Ο Άρης θα πρέπει πολύ σύντομα να ξεπεράσει την ήττα, καθώς έρχεται το ματς με την Τσεντεβίτα σε 3 μέρες. Όσον αφορά τις φήμες περί Τζέισον Χαρτ, σίγουρα θα ήταν καταπληκτικό για τον Άρη να αποκτήσει παίκτη τέτοιας αξίας και μπασκετικού IQ, όμως το θέμα είναι αρκετά δύσκολο.

ΠΑΟΚ-ΙΚΑΡΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ 70-59
Στην Πυλαία, ο ΠΑΟΚ ήθελε να «γλείψει» τις πληγές του μετά την ήττα από την Μπενετόν για το Eurocup. Και κατάφερε να έχει ένα πολύ εύκολο απόγευμα με τον Ίκαρο. Όλο το παιχνίδι ήταν η πρώτη περίοδος και συγκεκριμένα τα πρώτα 7 λεπτά αυτής.

Σε αυτό το διάστημα, ο ΠΑΟΚ περιόρισε τον Ίκαρο στον 1 πόντο με το σκορ να φτάνει το 14-1. Από εκεί δεν υπήρξε ποτέ επιστροφή για την αθηναϊκή ομάδα, καθώς σε κανένα σημείο ως το τέλος του αγώνα δεν μπόρεσε να πλησιάσει πιο κοντά από τους 8 πόντους του 16-8, ενώ από το 21-8 και μετά η διαφορά δεν έπεσε ποτέ κάτω από τους 11 πόντους.

Το ματς «χαλάρωσε» πολύ νωρίς και κύλησε «τυπικά» ως το φινάλε. Όχι γιατί οι δύο ομάδες δεν προσπαθούσαν, αλλά γιατί φαινόταν ότι και 5 μέρες να έπαιζαν δεν θα γύριζε το ματς ο Ίκαρος. Η απουσία του Κάρολ είναι πολύ σημαντική, καθώς, λόγω αυτής, ο Καλαμπόκης μένει ουσιαστικά μόνη επιθετική απειλή στο 2-3 και όλη η αντίπαλη άμυνα προσαρμόζεται πάνω του κάνοντάς του τη ζωή πολύ πολύ δύσκολη.

Για ακόμα ένα ματς ο Καλαμπόκης δεινοπάθησε με 2 πόντους (0/5 εντός παιδιάς), 5 ασίστ, αλλά και 5 λάθη. Ο Ίκαρος, αν θέλει να συνεχίσει να έχει ελπίδες στα ματς, θα έπρεπε ήδη να έχει αποκτήσει παίκτη που θα αντικαθιστούσε τον Κάρολ. Μπορεί να ήρθε η νίκη επί τους Πανελληνίου την περασμένη αγωνιστική, αλλά αυτό έγινε γιατί ο Πανελλήνιος δεν μπόρεσε να κρατήσει τον Καλαμπόκη. Ο ΠΑΟΚ το έκανε και το αποτέλεσμα ήταν ο Ίκαρος να βάλει 1 πόντο στα πρώτα 7 λεπτά (αν συνυπολογίσουμε και την πολύ καλή άμυνα του Παπαδόπουλου στη ρακέτα στην πρώτη περίοδο).

Μέχρι να σκοράρει εντός παιδιάς ο Ίκαρος είχε 0/10 σουτ και 2 λάθη και το ματς είχε… κάνει φτερά. Ο ΠΑΟΚ απλοποίησε το έργο του με την καλή του άμυνα (27 πόντοι παθητικό στο ημίχρονο) και ξέφυγε με διαφορές μεγαλύτερες των 15 πόντων (23-8, 37-21, 46-29 και 60-41) μέχρι που χαλάρωσε τελείως και άρχισε να σκέφτεται τον επόμενο αγώνα (τον πολύ κρίσιμο με τη Ροάν, που εν πολλοίς θα καθορίσει τις ελπίδες του ΠΑΟΚ για πρόκριση).

Ο ΠΑΟΚ ήταν καλύτερος σε βολές και δίποντα (ο Ίκαρος με δυσκολία έφτασε το 40% στα δίποντα στο τέλος), ενώ είχε περισσότερα ριμπάουντ, ασίστ, κλεψίματα, τάπες και λιγότερα λάθη. Ο Μαρκόπουλος είχε την ευκαιρία να μην κουράσει τους βασικούς του (κανείς δεν έπαιξε πάνω από 29 λεπτά), ενώ είδε τον Ρόουλι Μάρσαλ να ρολάρει και να σκοράρει κατά βούληση. Θα είναι μεγάλο θέμα για τον ΠΑΟΚ αν ο Μάρσαλ αρχίσει να νιώθει άνετα στα συστήματα της ομάδας και βρει τον γνωστό «δολοφονικό» εαυτό του.

Ο Ίκαρος και ο Άρης Λυκογιάννης θα μπορούσε να έχει δοκιμάσει περισσότερη ώρα τον Σταύρο Τουτζιαράκη. Αυτό θα έπρεπε να έχει γίνει, βέβαια, από την αρχή της σεζόν, καθώς στην ανακοίνωση της μετεγγραφής του παίκτη ο Ίκαρος λίγο πολύ την… «έλεγε» σε ΑΕΚ και Μαρούσι που δεν τον χρησιμοποιούσαν πολύ τα δύο τελευταία χρόνια. Και φέτος, ως τώρα, παίζει λιγότερο από κάθε άλλη φορά!

Νίκος Κουσούλης
Νώντας Κρεμαστής

About nikolask11

Check Also

Athlenda: κάνοντας τα όνειρα των νέων ταλέντων πραγματικότητα!

Για έναν πιτσιρικά με όνειρα για καριέρα το μπάσκετ υπάρχει παντού γύρω του. Λίγα έχουν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *