Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Βομβαρδισμός στη Μόσχα!

Βομβαρδισμός στη Μόσχα!

«Σειρήνες βομβαρδισμού» ακούγονταν στη Μόσχα το βράδυ της Τετάρτης, με τον Παναθηναϊκό να σουτάρει εκπληκτικά από τα 6.75 και να φεύγει από τη Μόσχα με το διπλό επί της ΤΣΣΚΑ με 68-72. Οι «πράσινοι», δηλαδή, έκαναν αυτό που όφειλαν, βρήκαν ένα θηρίο να σέρνεται και το αποτελείωσαν. Κανείς στην Ευρώπη δεν θέλει να δώσει στην ΤΣΣΚΑ την ευκαιρία να ανέβει αγωνιστικά και να γίνει η ομάδα που μπορεί σε 2-3 μήνες, ώστε να τον… αποκλείσει στα νοκ άουτ.

Ο Παναθηναϊκός την κέρδισε και της άφησε μόνο μαθηματικές ελπίδες για πρόκριση, αλλά ουσιαστικά της στέρησε και τις τελευταίες λογικές ελπίδες για να βρεθεί στο Top-16. Η ΤΣΣΚΑ που είδαμε την Τετάρτη το βράδυ ήταν μια ομάδα χωρίς ψυχολογία, χωρίς σύστημα, χωρίς αρχή και τέλος, χωρίς λογική, χωρίς οργάνωση, χωρίς προπονητή και χωρίς αλλαγές. Ο Ντιμίτρι Σακούλιν χρησιμοποίησε τη λέξη “θαύμα” όταν θέλησε μετά το ματς να μιλήσει για τις πιθανότητες που είχε η ΤΣΣΚΑ να κερδίσει τον αγώνα, οπότε από αυτό καταλαβαίνετε σε τι κατάντια είναι η καλύτερη ομάδα του 21ου αιώνα.

 
Ο Ντιμίτρι Σακούλιν στον πάγκο έπιανε απλά χώρο στον πάγκο, δεν μπορούσε να διαχειριστεί το ρόστερ του, δεν είχε θάρρος να κάνει καν αλλαγές, ενώ στο τέλος ήταν ο βασικός υπεύθυνος της εντελώς παράλογης αντίδρασης της ομάδας του να μην κάνουν φάουλ στα τελευταία 20 δευτερόλεπτα με το σκορ στο 68-71, ώστε να κυνηγήσουν τις λιγοστές ελπίδες τους για νίκη. Βέβαια, από την πλευρά των παικτών αυτό δείχνει παντελή έλλειψη καθαρού μυαλού και ψυχολογίας αγώνα, αλλά και ο Σακούλιν στο ματς πέταξε στα σκουπίδια την καλύτερη ευκαιρία που είχε για να γίνει… ήρωας από το πουθενά.

Αντ’ αυτού έκατσε στον πάγκο για να εξυπηρετήσει τα όσα λένε οι φήμες εδώ και λίγες μέρες, ότι δηλαδή η ΤΣΣΚΑ με ήττα θα «τελειώσει» τον Μαριάνοβιτς και τον Γκόρντον. Εντελώς παράλογη κίνηση, αλλά όλες οι μεγάλες ομάδες της Ευρώπης βλέπουν τον Γκόρντον και τον φαντάζονται με τη φανέλα τους. Ο ίδιος ο Γκόρντον ήρθε για να επιβεβαιώσει τις φήμες, όντας τελείως εκτός αγώνα και ψυχολογίας όσο έπαιξε μένοντας άποντος με 0/2 εντός παιδιάς και 0/2 βολές. Και μιλάμε για έναν παίκτη που ως σήμερα είχε 17.0 ranking με 14.7 πόντους ανά αγώνα. Ο Μαριάνοβιτς, απ’ την άλλη, δεν πάτησε καν παρκέ στον αγώνα και εννοείται ότι τίποτα από τα δύο δεν είναι τυχαίο με τον Σακούλιν απλά να αποδεικνύει ότι έκανε τη δουλειά που του υπαγόρευσε η διοίκηση.

Ο Παναθηναϊκός είχε τον έλεγχο του αγώνα από την αρχή ως το τέλος, μένοντας πίσω στο σκορ 3 φορές όλες κι όλες στην αναμέτρηση: 6-5 στο 5ο λεπτό, 26-25 στο 13ο λεπτό και 62-61 στο 35ο λεπτό. Ακόμη κι όταν το «θηρίο» έκανε την τελευταία προσπάθεια πριν «πεθάνει» οι «πράσινοι» κατάφεραν να την αντέξουν και να πάρουν δίκαια το ματς.

Ένα ματς που φάνηκε ότι ίσως το πάρουν και σχετικά εύκολα, όταν μετά το 15ο λεπτό η ΤΣΣΚΑ έχασε την επαφή με το σκορ: 30-37 στο 19ο λεπτό, 40-46 στο 24ο λεπτό, 49-58 στο 30ο. Όμως, σε κάποιο σημείο θα μιλούσε και ο μπασκετικός εγωισμός των παικτών της ρωσικής ομάδας, κάτι που έγινε στις αρχές της 4ης περιόδου.

Η άμυνα της ΤΣΣΚΑ έσπαγε κόκαλα, ο Παναθηναϊκός άρχισε να αστοχεί στα τρίποντα και οι Ρώσοι έτρεξαν ένα σερί 14-3 για να προσπεράσουν με 62-61. Όμως, εκεί φάνηκε ότι οι κινήσεις τους ήταν σπασμωδικές και όχι οργανωμένες, ότι δεν μπόρεσαν να εκμεταλλευτούν το momentum του αγώνα που είχε έρθει στην πλευρά τους. Μετά το 62-61 δέχτηκαν σερί 0-7 για να χάσουν τον αγώνα. Και στην τελευταία φάση απέδειξαν περίτρανα πόσο εκτός κλίματος της αναμέτρησης ήταν όλοι, από τον προπονητή μέχρι τους παίκτες στο παρκέ.

Στην 4η περίοδο, ο Παναθηναϊκός είδε τα τρίποντα, που τον κράτησαν όρθιο και με διαφορά ασφαλείας σε όλο το ματς, να τον προδίδουν. Ξεκίνησε με 0/3 και είχε συνολικά 2/7 σε αντίθεση με τα 8/13 των πρώτων τριών δεκαλέπτων.

Σε ένα ματς που δεν εντυπωσίασε (και στα στατιστικά οι διαφορές είναι μικρές), ο Παναθηναϊκός Σε ατομικό επίπεδο ο Παναθηναϊκός ευτύχησε να δει όλους τους παίκτες του να προσφέρουν. Αγωνίστηκαν 11, δέκα από αυτούς πάνω από 3 λεπτά και σκόραραν και οι 10. Μπορεί κανείς να μην ήταν εντυπωσιακός, αλλά όλοι πρόσφεραν. Επίσης, ο Ομπράντοβιτς είδε τον Διαμαντίδη να σκοράρει αρκετά (περισσότερο από κάθε άλλη φορά φέτος εντός παιδιάς) με τα 4/7 τρίποντα να βοηθούν πολύ τον Παναθηναϊκό, παρά τα 5 λάθη του Διαμαντίδη από την ασφυκτική πίεση των Ρώσων.

Η νίκη αυτή φέρνει τον Παναθηναϊκό στην κορυφή της βαθμολογίας με 5-2 και περιμένει να δει την Πέμπτη ποιος από Εφές και Ολίμπια θα ακολουθήσει ή αν Αρμάνι και Βαλένθια του κάνουν τη χάρη και τις ξεκολλήσουν από την πλάτη του, αφήνοντάς τον μόνο πρώτο.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *