Home / Α1 / Οριακά ντέρμπι και απίστευτο σόου Π. Καλάθη!

Οριακά ντέρμπι και απίστευτο σόου Π. Καλάθη!

Η πρώτη μέρα της 7ης αγωνιστικής ήταν ιδιαίτερα καλή, με δύο πολύ σκληρά ντέρμπι, που ουσιαστικά κρίθηκαν σε μία φάση, το άστοχο σου του Ούντριχ που έδωσε τη νίκη στο Μαρούσι επί του Πανελληνίου, και το λάθος του Καρύδα που έδωσε τη νίκη στον Ίκαρο επί του Ηλυσιακού. Επίσης, είχαμε μία από τις μεγαλύτερες παραστάσεις της χρονιάς με τον Πατ Καλάθη να σταματάει στο 52 ranking στο ματς του Κολοσσού με την ΑΕΚ, τον Άρη να κερδίζει την Καβάλα και να τη φτάνει στη βαθμολογία και τον Παναθηναϊκό να περνάει «αέρας» από το Ιβανώφειο, αναγκάζοντας τον Ηρακλή σε μόλις 3 πόντους στη δεύτερη περίοδο.

 
ΗΡΑΚΛΗΣ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 44-87
Δεν μπόρεσε να προβληματίσει τον Παναθηναϊκό ο Ηρακλής, που άντεξε ένα δεκάλεπτο στο Ιβανώφειο, πριν παραδοθεί ολοκληρωτικά. Το 20-25 του πρώτου δεκαλέπτου μας προετοίμαζε για άλλο ματς από αυτό που είδαμε στη δεύτερη περίοδο, η οποία ήταν… καταπράσινη.

Το σκορ της δεύτερης περιόδου ήταν 3-22 για τον Παναθηναϊκό, με τον Ηρακλή να σκοράρει μια βολή κι ένα καλάθι σε 10 λεπτά, έχοντας 1/13 εντός παιδιάς και 4 λάθη, ασφυκτιώντας από την «πράσινη» άμυνα, που κέρδισε και τον αγώνα. Το 23-47 του ημιχρόνου δεν άφηνε περιθώρια για το δεύτερο μέρος που ήταν τυπική διαδικασία με τις δύο ομάδες να σκέφτονται τη συνέχεια των υποχρεώσεών τους και τον Παναθηναϊκό να ετοιμάζεται για το ματς της 8ης αγωνιστικής της Ευρωλίγκας με την Ολίμπια Λιουμπλιάνας, που θα κρίνει και την πρωτιά στον όμιλό του.

Ο Παναθηναϊκός είχε στο ματς 44 ριμπάουντ (31 ο Ηρακλής), 20 ασίστ (μόλις 6 ο Ηρακλής που σκόραρε με αίμα) και σούταρε με 56% στα τρίποντα (10/18), ενώ ο Ηρακλής είχε 1/15 (7%). Επίσης, ο Παναθηναϊκός είχε 21/24 βολές με τους παίκτες του Ηρακλή να είναι τραγελαφικοί από τη γραμμή με 13/30 και 43%, ποσοστό που δεν κάνει ούτε για παιδικές κατηγορίες.

Πέρα από την… τραγωδία στις βολές, ο Ηρακλής δεν είδε κάποιον από τους παίκτες του πλην του Λαμπρόπουλου να γίνεται ουσιαστικά απειλητικός και να προβληματίζει τον Παναθηναϊκό. Χειτόεροι ήταν ο Έβερετ με 4/13 σουτ και 1/4 βολές και ο Εϊτουταβίτσιους με 0/9 εντός παιδιάς και 0/2 βολές.

Ο Ομπράντοβιτς βρήκε και πάλι την ευκαιρία να κάνει αυτό που κάνει κάθε εβδομάδα στο ελληνικό πρωτάθλημα (και δείχνει την τραγική κατάσταση στην οποία είναι φέτος το επίπεδό του), να ξεκουράσει τους πιο κουρασμένους βασικούς του. Ο Διαμαντίδης έπαιξε 14 λεπτά, ο Φώτσης 8, ο Μπατίστ 15, ενώ κανείς δεν έπαιξε περισσότερο από 25 λεπτά (Σάτο). Παρκέ πάτησαν και ο Καραμολέγκος με τον Ζούμπο, ενώ ο Νικ Καλάθης βρήκε γήπεδο για να προσφέρει ωραίες στιγμές (αλλά και να κάνει λάθη βιασύνης στην προσπάθεια εντυπωσιακών φάσεων).

Ο Παναθηναϊκός πήγε στο 7-0, ενώ ο Ηρακλής έμεινε στο 2-5 και τη 12η θέση.


ΑΕΚ-ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΡΟΔΟΥ 73-91
Κατώτερη των προσδοκιών εμφανίστηκε η ΑΕΚ στο ματς με τον Κολοσσό. Έμεινε πολύ νωρίς αρκετά πίσω στο σκορ και δεν μπόρεσε να αντέξει στο πολύ καλό μπάσκετ του Κολοσσού, παρότι πλησίασε και σχεδόν ισορρόπησε το παιχνίδι. Το 12-28 στο 11ο λεπτό έμοιαζε καταδικαστικό, με τον Καλάθη να κάνει ό,τι θέλει στο παρκέ και την ΑΕΚ να μην μπορεί να βρει το δρόμο προς το καλάθι.

Οι αλλαγές του Γκέκου στο δεύτερο δεκάλεπτο ισορρόπησαν την αμυντική λειτουργία της «Ένωσης» με τον Καλλινικίδη να κάνει αρκετή βρώμικη δουλειά και την ΑΕΚ να αρχίζει να ευστοχεί στα σουτ τριών πόντων για να μειώσει τη διαφορά. Το καλάθι και φάουλ του Μακ και το λέι απ του Σπαρκς στον αιφνιδιασμό έφεραν το ματς στους 4 πόντους (34-38) με τον Κολοσσό να δείχνει εγκλωβισμένος και χαλαρός. Ο Σφαιρόπουλος πήρε αλλεπάλληλα τάιμ άουτ, φώναξε στους παίκτες του και τους αφύπνισε, με αποτέλεσμα ο Κολοσσός να κρατήσει τη διαφορά και με ένα 4-10 να ξεφύγει ξανά με 10 πόντους (38-48).

Η ΑΕΚ έδειχνε να ισορροπεί το ματς στην 3η περίοδο με αποτέλεσμα στο ξεκίνημα της 4ης να πλησιάσει στον 1 πόντο, 68-69 τον Κολοσσό. Κάπου εκεί… αποχώρησε από το παρκέ η «Ένωση» σα να είχε ικανοποιήσει την απορία όλων αν μπορεί να γυρίσει το ματς και μετά δεν θα είχε νόημα να συνεχίζει να προσπαθεί. Πέραν της πλάκα, η συνέχεια ήταν καταιγιστική για τον Κολοσσό, που όσο άσχημα έπαιζε στις πρώτες αγωνιστικές τόσο καλά παίζει εδώ και 3 εβδομάδες. Το 68-69 έγινε 71-91 με σερί 3-22 για τον Κολοσσό!

Από το 32ο λεπτό ως το φινάλε για αγώνα, ο Κολοσσός είχε 8/10 εντός παιδιάς και 4/4 βολές, ενώ η ΑΕΚ 1/9 σουτ και 3 λάθη. Η μεγαλύτερη διαφορά είχε να κάνει με την άμυνα, όπου η ΑΕΚ έμοιαζε να μην προσπαθεί καθόλου, το σχήμα με Μακ, Μελς, Γκράντι, Καστλ (και Καλλινικίδη) δεν λειτούργησε καθόλου, οι διάδρομοι για τη ρακέτα ήταν ανοιχτοί και ο Κολοσσός σκόραρε πολύ πολύ εύκολα σχεδόν σε κάθε φάση.

Η ΑΕΚ, ουσιαστικά, δεν μπόρεσε σε κανένα σημείο του αγώνα να παρεμποδίσει την επιθετική ανάπτυξη του Κολοσσού, που έβαλε 76 πόντους εντός παιδιάς, έχοντας 28 ασίστ, νούμερο ασύλληπτο. Επίσης, οι Ροδίτες κυριάρχησαν στα ριμπάουντ (19/36) και ήταν πολύ πιο εύστοχοι (αποτέλεσμα της κακής άμυνας της ΑΕΚ και των πολύ ωραίων φάσεων που έβγαζαν) σουτάροντας με 76% εντός παιδιάς.

Τον τρόπο (μη) χρησιμοποίησης του Νικολαΐδη τον θεωρώ πληγή, γιατί η ΑΕΚ αχρηστεύει έτσι ένα από τα μεγαλύτερα επιθετικά όπλα του πρωταθλήματος και κάνει τεράστιο κακό στον εαυτό της. Βέβαια, αυτό είναι αποτέλεσμα κακού καλοκαιρινού σχεδιασμού από τον Γκέκο.

Απ’ την άλλη, ο Πατ Καλάθης έκανε το τέλειο παιχνίδι, σπάζοντας το σύστημα ranking, κάνοντας 52 (!!!) με 34 πόντους, 14 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 7 κερδίσμένα φάουλ, αλάνθαστος, έχοντας 8/9 δίποντα, 3/6 τρίποντα και 9/11 βολές. Ένα απίστευτο παιχνίδι από τον Καλάθη, δείγμα των τρομακτικών δυνατοτήτων του, τις οποίες δείχνει φέτος με τον Σφαιρόπουλος να έχει βρει πώς θέλει ο παίκτης του να αγωνίζεται. Σίγουρα μια από τις πιο μεγάλες αποκαλύψεις του πρωταθλήματος.

Δίπλα του, ο Τσάμης είχε 8 πόντους, 3 ριμπάουντ, 4 κλεψίματα και 11 ασίστ σε μια μεστή βραδιά, που βοήθησε απίστευτα τον Κολοσσό στην οργάνωση και τις λογικές επιθέσεις. Οι δυο τους ήταν ο βασικός λόγος νίκης για τους Ροδίτες, που έφτασαν στο 4-3 και δείχνουν σε τρομερή κατάσταση. Βέβαια, έχουν θέμα με τους ξένους τους, αλλά ο Σφαιρόπουλος δεν φαίνεται να βιάζεται να κάνει αλλαγές.

ΙΚΑΡΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ-ΗΛΥΣΙΑΚΟΣ 72-70
Απ’ τη μία ο Ίκαρος χαμογελάει και έχει κάθε λόγο, καθώς και στο 4-3 είναι και έναν απίστευτο παίκτη βρήκε στο πρόσωπο του Λανς Χάρις, απ’ την άλλη στον Ηλυσιακό υπάρχει κατήφεια, καθώς η ομάδα είναι πια στο 0-7, μοναδική χωρίς νίκη στο πρωτάθλημα.

Ο Ηλυσιακός θέλει υπομονή και χρόνο, ηρεμία και ψυχραιμία, αλλά το θέμα είναι αν η διοίκηση της ομάδας θα δείξει κάτι τέτοιο, αφού στην Ελλάδα και οι 4 αυτές λέξεις είναι… άγνωστες στο χώρο του αθλητισμού. Ο Ηλυσιακός είναι στο 0-7 έχοντας χάσει 4 ματς με 5 πόντους και κάτω ως τώρα.

Πάντως, όπως και τα άλλα, έτσι κι αυτό μπορούσε να το κερδίσει. Μετά από μι ισορροπημένη πρώτη περίοδο, στην οποία ο Ηλυσιακός είχε ξεφύγει με 14-19, αλλά δέχτηκε 8-0 στο φινάλε της, ο Ίκαρος έμοιασε να «κολλάει» στη δεύτερη.

Ο Ηλυσιακός κυριάρχησε και προσπέρασε με διψήφια διαφορά κάνοντας το 24-21 γρήγορα 24-33 με 0-12 σερί, πολύ καλή άμυνα και σωστές επιθέσεις. Η διαφορά έφτασε στους 10 στο 27-37 και το ημίχρονο έκλεισε με τον Ηλυσιακό να έχει τον έλεγχο του ματς.

Ο Ίκαρος χρειάστηκε ακριβώς 10 λεπτά για να ισοφαρίσει τον αγώνα, κάτι που έκανε στο 30ο λεπτό στο 53-53, ροκανίζοντας σε όλη τη διάρκεια της 3ης περιόδου τη διαφορά. Ήταν τότε που οι Έλληνες του Ηλυσιακού έδειξαν σημάδια κόπωσης και οι ξένοι της ομάδας δεν έμοιασαν να έχουν τη δύναμη να τη σηκώσουν στις πλάτες τους επιθετικά.

Παρά το 62-56 και το 65-60 του Ικάρου με το τρίποντο του Καλαμπόκη στο τελευταίο τρίλεπτο του ματς, ο Ηλυσιακός δεν παραδόθηκε, εκμεταλλευόμενος και το 5ο φάουλ του Καλαμπόκη αμέσως μετά, το οποίο έκανε ευάλωτη την περιφερειακή άμυνα του Ίκαρου. Με 4 πόντους του Καρύδα μείωσε σε 68-66, ενώ ο Κυρίτσης ισοφάρισε σε 68-68, χάνοντας την ευκαιρία (με τη βολή που κέρδισε από το καλάθι και φάουλ) να δώσει το προβάδισμα στην ομάδα του.

Το παιχνίδι χάθηκε όταν, μετά τις εύστοχες βολές του Φαλέκα (70-68), ο Καρύδας έκανε λάθος στην επαναφορά με 7 δευτερόλεπτα να απομένουν, καταδικάζοντας την ομάδα του, η οποία, πάντως, έχει για ακόμα μία εβδομάδα παράπονα για τον τρόπο που την αντιμετώπισαν οι διαιτητές (όχι τόσο κραυγαλέα πάντως όσο την προηγούμενη, στην οποία ο Ηλυσιακός μιλάει για αλλοίωση αποτελέσματος).

Ο Χάρις στο πρώτο του ματς λίγες μέρες μετά την άφιξή του στην Ελλάδα ήταν καταπληκτικός με 19 πόντους, 2 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 4 κλεψίματα, ενώ ο Τόμπσον κυριάρχησε στη ρακέτα με 14 πόντους και 13 ριμπάουντ. Πολύ καλός ήταν και ο Κράσιτς για τους γηπεδούχους, ενώ ο Καλαμπόκης ήταν δυνατός αμυντικά.

Ο Ηλυσιακός είδε τους Κυρίτση, Κασελάκη, Καρύδα να είναι αρκετά καλοί, αλλά από τους ξένους του μόνο ο Μπάξτερ σκόραρε αρκετά. Ο Πρόουελ και ο Τόμπσον είτε ήταν στην επίθεση είτε όχι, ένα και το αυτό, ενώ ο Τόντιτς βοήθησε απλά. Σίγουρα μια ομάδα του επιπέδου του Ηλυσιακού οφείλει να απαιτεί περισσότερα από τους Αμερικανούς της και όχι απλώς να βοηθούν ως ρολίστες μέσα στο σύνολο, κάτι που σχολίασε και ο Φλεβαράκης.

ΜΑΡΟΥΣΙ-ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ 96-94παρ. (καν. αγ. 81-81)
Τρομερό παιχνίδι στον Άγιο Θωμά, ανάμεσα στον 3ο και τον 4ο του περσινού πρωταθλήματος. Εκεί που νομίζαμε ότι το ματς θα ήταν μια μελαγχολική αναπόληση του πού ήταν και πού είναι οι ομάδες αυτές, τελικά μας χάρισαν ένα από τα ωραιότερα παιχνίδια της σεζόν. Το Μαρούσι ήταν καλύτερο στη μεγαλύτερη διάρκεια του ματς και παρά τα προβλήματα (4 φάουλ Γκαγκαλούδη) μπόρεσε να φτάσει το παιχνίδι στο 76-67 τρία λεπτά πριν το φινάλε.

Κάπου εκεί άρχισε να τα χάνει και ο Κράμπενχοφτ με τον Μπέιλι γύρισαν το ματς στο 79-75 με 20 δευτερόλεπτα να απομένουν. Ο Μπέιλι κέρδισε φάουλ και πέτυχε δύο βολές, ενώ στη συνέχεια Κόμματος, Μπάγκαριτς και Γκαγκαλούδης είχαν 2/6 βολές και παραλίγο να καταδικάσουν την ομάδα του. Ο Πανελλήνιος είχε 5 δευτερόλεπτα για να κάνει επίθεση, έτρεξε, ο Παπαμακάριος βρήκε τον Ξανθόπουλο ελεύθερο στη γωνία, εκείνος έκανε μικρό μπάσιμο και εκτός ισορροπίας πέταξε την μπάλα για να ισοφαρίσει.

Ο Ξανθόπουλος ήταν εκείνος που πήγε να πάρει το ματς στην παράταση για τον Πανελλήνιο, σκοράροντας τρίποντο για το 87-88, δίνοντας ασίστ πιο πριν στον Ούντριχ και κλέβοντας την μπάλα στη συνέχεια για το ελεύθερο τρίποντο του Παπαμακάριου που έκανε το 92-94.

Όμως, ήταν και ο μοιραίος. Ο Πανελλήνιος είχε την τελευταία επίθεση, αστόχησε και ο Ξανθόπουλος έκανε φάουλ στον Χουέρτας στο 94-94 κάτω από το καλάθι του Αμαρουσίου, με τον Πορτορικάνο να έχει γυρισμένη την πλάτη στην επίθεση και να φαίνεται ξεκάθαρα ότι δεν θα προλάβει σε 5 δευτερόλεπτα που απέμεναν να περάσει το κέντρο το Μαρούσι. Ο Ξανθόπουλος παρασύρθηκε, προσπάθησε για το κλέψιμο, έκανε φάουλ, ο Χουέρτας ευστόχησε και στις δύο βολές για το 96-94 και ο Πανελλήνιος πήρε τάιμ άουτ.

Είχε 5 δευτερόλεπτα με την μπάλα από το κέντρο (ίσως ο Χουέρτας θα έπρεπε να αστοχήσεις τη δεύτερη βολή επίτηδες, αφού έβαλε την πρώτη) αλλά ο Ούντριχ αστόχησε στο τρίποντο της νίκης (με καλές προϋποθέσεις πάντως) και ο Πανελλήνιος έπεσε στο 1-6, ενώ το Μαρούσι πήγε στο 3-4.

Ο Μπάγκαριτς έδειξε πόσο πολύ θα βοηθήσει τη νέα του ομάδα με 17 πόντους και 10 ριμπάουντ (και 2 ασίστ, 7 κερδισμένα φάουλ, 1 τάπα), ενώ ο Κόμματος ήταν επίσης καταπληκτικός με 19 πόντους, 8 ριμπάουντ και 4 ασίστ, παίζοντας την περισσότερη ώρα στο 4 στην επίθεση, προβληματίζοντας πάρα πολύ τον Πανελλήνιο, αφού έβγαινε συνεχώς στην περιφέρεια. Πολύ καλός ήταν και ο Χουέρτας.

ΑΡΗΣ-ΚΑΒΑΛΑ 80-72
Ο Άρης κέρδισε την Καβάλα στο Αλεξάνδρειο για να τη φτάσει στη βαθμολογία, «γκρεμίζοντάς» την από την 3η θέση που βρισκόταν ως και το Σάββατο. Το ματς δεν ήταν εύκολο, αλλά η αλήθεια είναι ότι ο Άρης είχε τον έλεγχο σε όλη τη διάρκειά του.

Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν έμεινε πίσω στο σκορ ποτέ ξανά μετά το 19-20, ενώ μέσα στο ματς πήρε και διψήφιες διαφορές, παρότι η Καβάλα έβρισκε τρόπο να μένει κοντά.

Το 60-48 τον έβαλε για τα καλά στη θέση του οδηγού, αν και λίγο αργότερα η Καβάλα μείωσε σε 65-60. Όμως, η διαφορά πήγε ξανά στους 10 (70-60) και όταν η Καβάλα πλησίασε στους 6 (73-67) ο Σκορδίλης καθάρισε το ματς. Στατιστικά το παιχνίδι έγερνε προς την πλευρά του Άρη, που ήταν αρκετά καλύτερος στα ριμπάουντ (37-27) και στις ασίστ (17-10), με την Καβάλα να είναι πιο εύστοχη στα δίποντα, αλλά να δέχεται 9/20 τρίποντα. Ο Σκορδίλης είδε τον προπονητή του να του δίνει ευκαιρία να παίξει και την άρπαξε από τα μαλλιά έχοντας 8 πόντους και 5 ριμπάουντ, ενώ ο Τάκερ ήταν και πάλι πολύ καλός. Ο Άρης πήρε βοήθεια από πολλούς παίκτες, Χαραλαμπίδη, Χρυσικόπουλο, Σλούκα, Χατζηβρέττα, Ταπούτο, Ντάνστον, έχοντας μεγάλο πλουραλισμό, ενώ χαμογέλασε για το ντεμπούτο του Μπόμπι Μπράουν.

Ο Αμερικανός έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες και θα βοηθήσει πολύ, αρκεί να βρεθεί τρόπος να μην παρασύρεται σε λάθη μέσα στον αγώνα. Αν ο Ντρούκερ βρει τα κουμπιά του, τότε ο Μπράουν μπορεί να κάνει τη διαφορά στον Άρη. Δεδομένων των δυνατοτήτων του Άρη οικονομικά και της χρονικής περιόδου, ίσως και να ήταν η καλύτερη δυνατή επιλογή, καθώς είναι παίκτης με πλούσιο ταλέντο.

Ο Καβάλα είδε τον Παλάσιο να είναι ξανά η αρχή και το τέλος σε κάθε της επίθεση, αλλά ο πολύπειρος Αμερικανός ήταν αρκετά άστοχος (20 πόντοι με 10/23 σουτ), ενώ ελάχιστη ήταν η βοήθεια από ΜακΊντος, Χαφ και Καραποστόλου επιθετικά. Πλέον, και οι δύο ομάδες είναι στο 4-3 και ισοβαθμούν στην 3η θέση με τον Κολοσσό και τον Ίκαρο.

Νίκος Κουσούλης
Νώντας Κρεμαστής

About nikolask11

Check Also

Athlenda: κάνοντας τα όνειρα των νέων ταλέντων πραγματικότητα!

Για έναν πιτσιρικά με όνειρα για καριέρα το μπάσκετ υπάρχει παντού γύρω του. Λίγα έχουν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *