Home / EUROCUP / Ελληνική επέλαση!

Ελληνική επέλαση!

Οι ελληνικές ομάδες πέτυχαν το 3/3 στην πιο κρίσιμη εβδομάδα (μέχρι την επόμενη) του Eurocup, κάνοντας τρεις νίκες-χρυσάφι. Ο Άρης πέρασε από την Ουκρανία κερδίζοντας την Άζοβμας, κατακτώντας την πρόκριση μαζί με την πρώτη θέση του ομίλου του, ο ΠΑΟΚ κέρδισε την Εστουντιάντες στην Πυλαία και ο Πανελλήνιος στη Λαμία την Καντού.

ΠΑΟΚ και Πανελλήνιος δεν κατάφεραν να τελειώσουν την πρόκριση από αυτή την εβδομάδα παίρνοντας και τις διαφορές από τις αντιπάλους τους, αλλά ξέρουν ότι με μία νίκη την ερχόμενη αγωνιστική είναι στην επόμενη φάση. Επιβάλλεται να τα καταφέρει ο Πανελλήνιος που παίζει εκτός με την αδιάφορη βαθμολογικά ολλανδική Χρόνιγκεν, ενώ ο ΠΑΟΚ έχει να αντιμετωπίσει στην Ιταλία την πολύ δυνατή Μπενετόν Τρεβίζο, η οποία, όμως, έχει ήδη «κλειδώσει» την πρώτη θέση στον όμιλο. Οι ελληνικές ομάδες κρατούν την τύχη τους στα χέρια τους και η φάση των «16» του Eurocup μπορεί να έχει τριπλή ελληνική εκπροσώπηση!

Από την αγωνιστική ξεχώρισε, βεβαίως, η εξωγήινη εμφάνιση του Μίρε Τσάτμαν που, σε μια βραδιά που ο Άλεν Άιβερσον απουσίαζε τραυματίας, πήγε μόνος του να κερδίσει τη Χέμοφαρμ. Τελικά, η Μπεσίκτας έχασε 101-100 στην παράταση, αλλά ο Τσάτμαν σε 39:58 είχε 43 πόντους, 7 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 3 κλεψίματα και 12 κερδισμένα φάουλ, με 12/14 δίποντα, 1/5 τρίποντα και 16/18 βολές κάνοντας… 53 ranking! Η αδιανόητη εμφάνιση του Τσάτμαν, του χάρισε το τρίτο ρεκόρ πόντων στην ιστορία του Eurocup πίσω από τους 49 του Ράντι Ντακ και τους 44 του Μπόμπι Μπράουν (του Άρη).

ΑΖΟΒΜΑΣ-ΑΡΗΣ 77-82
Μεγάλη νίκη για τον Άρη στην Ουκρανία, νίκη που, πάντως θα μπορούσε να έχει έρθει πιο εύκολα και με μεγαλύτερη διαφορά. Οι «κίτρινοι» έκαναν αυτό που έπρεπε, πήραν την πρώτη θέση στον όμιλό τους και από τώρα σκέφτονται τη συνέχεια και τη φάση των «16», με τους αντιπάλους να μην έχουν ξεκαθαρίσει, πάντως, αφού τα πράγματα σε 1ο, 2ο και 3ο όμιλο είναι ανοικτά. Ο Άρης την τελευταία αγωνιστική παίζει με τη Χαποέλ Γκιλμπόα στο Αλεξάνδρειο, σε ένα ματς αδιάφορο βαθμολογικά και για τις δύο ομάδες, αφού ο Άρης είναι σίγουρα πρώτος και η Χαποέλ σίγουρα αποκλεισμένη.

Οι δύο ομάδες εναλλάσσονταν στο σκορ στην αρχή του αγώνα με τον Άρη να ξεφεύγει 11-16 και τους Ουκρανούς να απαντούν για το 19-16. Ο Άρης με τον Χαραλαμπίδη ξέφυγε με 22-30, αλλά δεν μπόρεσε να διευρύνει το προβάδισμα, παρότι και στο 33-41 ήταν 8 πόντους μπροστά. Επιτρέποντας αιφνιδιασμούς στην Άζοβμας, την είχε να μειώνει στο 39-43 στο ημίχρονο και στο 42-43 λίγο αργότερα.

Κάπου εκεί, με ηγέτη τον Χατζηβρέττα ο Άρης έκανε ξέσπασμα και ξέφυγε με διψήφια διαφορά. Με τη βοήθεια του Ταπούτου ο Άρης έκανε ένα σερί 2-13 για το 46-59 στο 26ο λεπτό και φάνηκε να ελέγχει το ματς. Η διαφορά παρέμεινε στα επίπεδα αυτά μέχρι και τα μισά της τέταρτης περιόδου, όταν ο Άρης προηγήθηκε με 58-73. Κάπου εκεί οι παίκτες του Ντρούκερ θεώρησαν ότι το ματς είχε κριθεί και… παραχαλάρωσαν. Η Άζοβμας έτρεξε ένα 9-0 για να πλησιάσει στους 6 και λίγο πιο μετά μπόρεσε να βρεθεί στο -4 (72-76) με δύο λεπτά να απομένουν. Ο Χάουζ μείωσε σε 77-80, αλλά ο Χαραλαμπίδης ήταν ψύχραιμος στις βολές και καθάρισε και τυπικά τον αγώνα, που θα μπορούσε να είχε «τελειώσει» πολύ νωρίτερα.

Ο Άρης ήταν πολύ άστοχος στα δίποντα (μόλις 35% με 15/43), αλλά απίστευτα εύστοχος στα τρίποντα, έχοντας 10/14 και 71%. Αυτό που έδωσε σιγουριά σε όλο το ματς, με τον Τάκερ να πυροβολεί χωρίς πρόβλημα, όπως έκαναν και οι Χατζηβρέττας, Ταπούτος. Ο Μπράουν ξεκάθαρα δεν έχει ακόμη τη θέση του στην ομάδα και το άγχος του να αποδείξει ότι μπορεί να την καθοδηγήσει τον ωθεί να κάνει αρκετές επιπόλαιες ενέργειες (βέβαια και ως παίκτης, γενικότερα, συνηθίζει να σουτάρει πάρα πολύ), ενώ ο Ντάνστον ήταν πολύ καλός μέσα στη ρακέτα και ο Χαραλαμπίδης μεστός και σκληρός στην άμυνα.

Ο Άρης ουσιαστικά έκανε το παιχνίδι του χωρίς να μπλοκάρει από τις προσπάθειες των Ουκρανών, περιορίζοντας τα βασικά τους όπλα. Αν δεν υπήρχε και η χαλάρωση στο τέλος, όλα θα ήταν τέλεια στο ματς, με τους «κιτρίνους» ως το 35ο λεπτό να παίζουν σχεδόν ιδανικά για εκτός έδρας παιχνίδι. Ο Σαρόν Ντρούκερ, πάντως, μετά το ματς δήλωσε αυτό που όλοι έχουν καταλάβει ως τώρα: ότι ο βασικός του στόχος είναι η κατάκτηση του Eurocup και εκεί ρίχνει πρωτίστως το βάρος του ο Άρης.


ΠΑΟΚ-ΕΣΤΟΥΝΤΙΑΝΤΕΣ 77-72
Όσο άντεχε ο ΠΑΟΚ είχε όχι μόνο το προβάδισμα, αλλά και τη διαφορά απέναντι σε μια Εστουντιάντες που δυσκολευόταν πάρα πολύ ως το 25ο λεπτό. Όμως, μετά έκαναν την εμφάνισή τους όλα όσα λέμε από το καλοκαίρι, για το ρόστερ του ΠΑΟΚ και την έλλειψη παικτών πέρα από τους ξένους και τον Παπαδόπουλο.

Όταν οι βασικοί κουράστηκαν η διαφορά του πρώτου αγώνα χάθηκε πολύ γρήγορα και ο ΠΑΟΚ κινδύνευσε να χάσει και τη νίκη. Το ροτέισον έμεινε στα όρια του υποχρεωτικού, καθώς ο Μαρκόπουλος έβγαλε όλο το ματς με 6 παίκτες συν τον Δέδα να παίζει 10 λεπτά, καθώς φοβήθηκε ουσιαστικά και να δοκιμάσει τους υπόλοιπους του ρόστερ του (Αράπης, Αποστολίδης, Γιαννακίδης, Καλλές, Καλαμπάκας).

Μετά το αρχικό 3-10 της Εστουντιάντες, ο ΠΑΟΚ έσφιξε πολύ την άμυνά του και με τον Παπαδόπουλο ηγέτη έτρεξε ένα 11-0 για να προσπεράσει. Η Εστουντιάντες άντεξε ως το 17-17 και η συνέχεια ανήκε στους γηπεδούχους. Το 23-19 έγινε γρήγορα 28-19 και 40-29 στο ημίχρονο, αφού ο ΠΑΟΚ είχε κλείσει όλους τους διαδρόμους προς τη ρακέτα στους Ισπανούς.

Η διαφορά έμεινε σε διψήφια τιμή, και μάλιστα πάνω από εκείνη του πρώτου αγώνα (-11) ως το 26ο λεπτό. Τότε ο ΠΑΟΚ κέρδιζε 51-38, αλλά η κούραση είχε αρχίσει να κάνει αισθητή την παρουσία της στους βασικούς της ομάδας. Από το 26΄ ως το 30΄ ο ΠΑΟΚ έβαλε όλους κι όλους 3 πόντους, ενώ η Εστουντιάντες 14 εκμεταλλευόμενη εκτός από την κούραση του ΠΑΟΚ και τη ζώνη της που προβλημάτισε ιδιαίτερα τους παίκτες του Μαρκόπουλου.

Το ματς πήγε στο 57-56 και οι γηπεδούχοι είδαν τους κόπους του πρώτου ημιχρόνου να χάνονται. Όμως, δεν επέτρεψαν στους Ισπανούς να πάρουν κεφάλι στο σκορ σε καμία στιγμή και ξέφυγαν και πάλι με 66-58. Αυτή ήταν και η μεγαλύτερη διαφορά της τελευταίας περιόδου, με την Εστουντιάντες, όμως, να μειώνει ξανά σε 72-70. Η κλάση των βασικών και η ευστοχία των ψηλών στις βολές στο τέλος έκρινε τον νικητή, με τον ΠΑΟΚ να καταφέρνει κατά το ήμισυ τον στόχο του.

Όμως, η νίκη, έστω και χωρίς τη διαφορά, του επιτρέπει να κρατάει στα χέρια του την πρόκρισή του. Το ματς με την Μπενετόν θα είναι πάρα πολύ δύσκολο, παρότι οι Ιταλοί είναι αδιάφοροι βαθμολογικά, όμως ο ΠΑΟΚ μπορεί δικαιολογημένα να ελπίζει.

Ο Παπαδόπουλος ήταν ξανά ο καλύτερος του ΠΑΟΚ, όπως σχεδόν σε κάθε παιχνίδι φέτος, πετυχαίνοντας άτυπο triple-double με 13 πόντους, 11 ριμπάουντ και 10 κερδισμένα φάουλ και όντως αλάνθαστος σε 35 λεπτά, αλλά έχοντας 3/10 βολές. Πολύ καλός ο Ντόζιερ, ενώ και ο Μάρσαλ με τον ΜακΓκραθ και τον Γκρέι βοήθησαν πολύ στη νίκη. Οι βασικοί του ΠΑΟΚ πέτυχαν 65 πόντους (9 ο Τζεσέφκσι και 3 ο Δέδας) και το θέμα είναι πόσο θα αντέξουν στην Ιταλία την ερχόμενη εβδομάδα.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ-ΚΑΝΤΟΥ 59-54
Ο Πανελλήνιος κόντρα στα προγνωστικά που ήθελαν την Καντού να φεύγει νικήτρια λόγω της κακής αγωνιστικής κατάστασης της ελληνικής ομάδας, μπόρεσε να κερδίσει τους Ιταλούς και να φτάσει ένα βήμα από την πρόκριση. Αν κάποιος ρωτούσε τον Σκουρτόπουλο τη γνώμη του για το αν θα ήθελε να παίξει την πρόκριση στην Ολλανδία απέναντι στην αποκλεισμένη και αδιάφορη… ολλανδική Χρόνιγκεν, νομίζω ότι χωρίς δισταγμό θα του απαντούσε «ναι». Ο Πανελλήνιος σαφώς και πρέπει να κερδίσει την 6η αγωνιστική και αν το κάνει θα προκριθεί, καθώς κρατάει τη μοίρα του αποκλειστικά στα χέρια του.

Το παιχνίδι δεν ήταν ιδιαίτερα ποιοτικό, αλλά ο Πανελλήνιος μπόρεσε και πάλι να ελέγξει πλήρως το ρυθμό, να εγκλωβίσει απόλυτα στην άμυνά του τους Ιταλούς (όπως είχε κάνει την περασμένη εβδομάδα και με τη Γαλατασαράι) και να κρατήσει το προβάδισμα σε όλο τον αγώνα. Όστοϊτς και Σκλάβος (αλλά και ο Μπέιλι) κυριάρχησαν στη ρακέτα και ο Πανελλήνιος είχε 49-31 ριμπάουντ, αφήνοντας την Καντού να πάρει μόνο 4 επιθετικά σε όλο το ματς.

Οι Ιταλοί έμοιαζαν να μην μπορούν να ανασάνουν στην άμυνα των «Ολυμπιονικών», έχοντας 1/15 τρίποντα και βλέποντας τον Γκριν να έχει 0/6 δίποντα, τον Ταμπού-Εμπόμα 0/4 τρίποντα, τον Όρτνερ 4/13 δίποντα, τον Λέουνεν 0/3 τρίποντα και τον Ματσαρίνο 1/6 σουτ τριών πόντων.

Ο Πανελλήνιος προηγήθηκε 14-10 λίγο πριν το δεκάλεπτο, 24-19 λίγο αργότερα και 30-25 στο ημίχρονο, με την Καντού να… μοιάζει με άλλη ομάδα από αυτή που είχε 93 πόντους το Σαββατοκύριακο στην έδρα της Μοντεγκρανάρο. Οι «Ολυμπιονίκες» πήραν διψήφια διαφορά στο 42-31 και την κράτησαν ως το 52-41, με τους αντιπάλους τους να πλησιάζουν στους 3 πόντους λίγο πριν το τέλος. Όμως, Μπέιλι και Όστοϊτς καθάρισαν το ματς με ένα 4-0 που έγραψε το 58-51 και τελείωσε τον αγώνα.

Ο Σκουρτόπουλος χρησιμοποίησε κάθε παίκτη στο ρόστερ του, με τον Πανελλήνιο να παρατάσσεται με 10 παίκτες. Οι 9 έπαιξαν τουλάχιστον από 6,5 λεπτά, ενώ οι 7 αγωνίστηκαν από 22 ως 29 λεπτά. Έτσι, η ομάδα μπόρεσε να κρατήσει την ενέργειά της στην άμυνα και να περιορίσει τους Ιταλούς στους 54 πόντους, αρνητικό ρεκόρ φέτος για την Καντού (όπως το ίδιο κατάφερε και την περασμένη εβδομάδα με τη Γαλατά).

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Συνεχίζουν αήττητοι οι δύο του Eurocup!

Χωρίς ήττα συνεχίζουν οι δύο εκπρόσωποί μας στο Eurocup, ΠΑΟΚ και Πανιώνιος διπλασίασαν τις νίκες …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *