Home / Α1 / (Ψιλό)ζόρια για Άρη-Παναθηναϊκό και Μαρούσι… από πέρσι!

(Ψιλό)ζόρια για Άρη-Παναθηναϊκό και Μαρούσι… από πέρσι!

Με τρεις αγώνες ξεκίνησε η 9η αγωνιστική στην Α1, με το Μαρούσι να πετυχαίνει σπουδαία νίκη επί του ΠΑΟΚ στην παράταση, τον Παναθηναϊκό να κερδίζει την ΑΕΚ εκτός έδρας και τον Άρη να επικρατεί του Ηρακλή στο Αλεξάνδρειο. Η αγωνιστική θα συνεχιστεί την Κυριακή με δύο μεσημεριανά παιχνίδια (12:30) και δύο νωρίς το απόγευμα (16:00).

ΜΑΡΟΥΣΙ-ΠΑΟΚ 81-76παρ.
Πολλές συγκινήσεις
πρόσφερε το ματς του Αμαρουσίου με τον ΠΑΟΚ, με τους γηπεδούχους να παίρνουν τελικά τη νίκη στην παράταση, με τον κανονικό αγώνα να λήγει 66-66. Οι δύο ομάδες εναλλάσσονταν στο προβάδισμα για μεγάλο μέρος του αγώνα, με το Μαρούσι να ξεφεύγει με 7 πόντους λίγο πριν το τέλος της κανονικής διάρκειας, αλλά μην μπορεί να κρατήσει τη διαφορά.

Από την αρχή το ματς φάνηκε ότι θα ήταν κλειστό. Το Μαρούσι προηγήθηκε με 6-2, αλλά ο ΠΑΟΚ πήγε στο 10-13, για να μείνει ξανά πίσω με 22-17 μισό λεπτό πριν το τέλος της περιόδου. Οι φιλοξενούμενοι ισοφάρισαν με τον Ντόζιερ (27-27) στο 14ο λεπτό, αλλά δεν μπόρεσαν να προσπεράσουν ούτε για μια στιγμή ως το ημίχρονο, με το Μαρούσι να γράφει το 33-27 με Κόμματο και Γκαγκαλούδη, αλλά να δυσκολεύεται πολύ να επιβάλλει το ρυθμό του.

Το 39-38 του ημιχρόνου άφηνε υποσχέσεις για σκληρό ντέρμπι στην επανάληψη, υποσχέσεις που επιβεβαιώθηκαν από τις δύο ομάδες. Η τρίτη περίοδος ήταν το δεκάλεπτο των συνεχών εναλλαγών στο σκορ. Ο ΠΑΟΚ προσπέρασε για πρώτη φορά (από το 10-13) στο 39-42, αλλά μετά είδε το Μαρούσι να σφίγγει την άμυνά του, να εκμεταλλεύεται τα συνεχή άστοχα σουτ των περιφερειακών του ΠΑΟΚ και τον Μπάγκαριτς στη ρακέτα για να τρέξει ένα 8-0 ως το 47-42. Γκρέι και Παπαδόπουλος ανέλαβαν δράση στη συνέχεια και έφεραν τον «δικέφαλο» ξανά μπροστά στο σκορ (52-55).

Η τέταρτη περίοδος ξεκίνησε πολύ άσχημα για τον ΠΑΟΚ, καθώς μετά το 56-57 στο 31ο λεπτό σκόραρε 2 πόντους σε 8 λεπτά αγώνα, ως το 66-59 του Αμαρουσίου μετά από 39 λεπτά αγώνα. Ο ΠΑΟΚ ασφυκτιούσε από την άμυνα των «κιτρινόμαυρων» και δύο τρίποντα από Ουίντεν και Κογιαντίνοβιτς έμοιαζαν με μαχαιριά καταδικαστική για την ομάδα της Θεσσαλονίκης.

Όμως, ο Μάρσαλ αρνήθηκε να υποταχτεί και παρότι ο πίνακας έλεγε -7 για τον ΠΑΟΚ με 1 λεπτό να απομένει, κατάφερε με τον Γκρέι να γυρίσουν τον αγώνα. Ο αγώνας κύλησε χωρίς σκορ για 2 λεπτά μετά το 66-59, αλλά ένα τρίποντο του Γκρέι και 4 βολές του Μάρσαλ έφεραν το ματς στα ίσα, την ώρα που το Μαρούσι έχασε 3 συνεχόμενες επιθέσεις με τον Γκαγκαλούδη και μία με λάθος του Ουίντεν. Αμφότερες οι ομάδες είχαν ευκαιρία για τη νίκη στο 66-66, αλλά καμία δεν την αξιοποίησε κι έτσι το ματς οδηγήθηκε στην παράταση.

Εκεί ο ΠΑΟΚ κράτησε το προβάδισμα ως το 42,5, μέχρι δηλαδή που άρχισε να σκοράρει ο Νέστορας Κόμματος. Ένα καλάθι και φάουλ, ένα τρίποντο λίγο πιο μετά και άλλοι 2 πόντοι στη συνέχεια έκριναν τον αγώνα γράφοντας το 79-74. Ο ΠΑΟΚ είχε 15 δευτερόλεπτα, αλλά ήταν πολύ λίγα για δεύτερη ανατροπή και το ματς πήγε στην πλευρά της ομάδας του Βαγγέλη Αλεξανδρή.

Στατιστικά η κατάσταση ήταν λίγο πολύ ισορροπημένη, με τις δύο ομάδες να σουτάρουν άσχημα στα τρίποντα (24% και 21%), αλλά το Μαρούσι ήταν πιο εύστοχο στα δίποντα (62% έναντι 55%) με τη διαφορά να βρίσκεται στις βολές, που ο ΠΑΟΚ είχε 12/21 (57%), παρότι δεν σούταρε βολή ο Παπαδόπουλος. Διαφορά είχαμε και στις ασίστ, με το Μαρούσι να λειτουργεί καλύτερα στην επίθεση όσον αφορά το εύκολο καλάθι (18-10) και αυτό να του δίνει προβάδισμα στα κρίσιμα. Ο Μπάγκαριτς ήταν και πάλι πολύ καλός με 17 πόντους και 7 ριμπάουντ και παρά τα 5 λάθη πιστώνεται το γεγονός ότι δυσκόλεψε αρκετά τον Λάζαρο Παπαδόπουλος. Καλοί και ο Γκαγκαλούδης με τον Ουίντεν, ενώ ο Νέστορας Κόμματος είχε 17 πόντους, 8 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 2 κλεψίματα, αλάνθαστος σε 35 λεπτά, και έβαλε το μόνο τρίποντό του στο ματς (1/7) στο πιο καθοριστικό σημείο, που έκρινε την αναμέτρηση, αποδεικνύοντας ξανά την κλάση του.

Για τον ΠΑΟΚ, που πάλι προβλημάτισε με το ροτέισόν του και τις ελλείψεις πέραν των ξένων του Παπαδόπουλου, ο Γκρέι ήταν καταπληκτικός, κάνοντας το καλύτερό του παιχνίδι στην Ελλάδα με 25 πόντους, 7 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 2 κλεψίματα, αλάνθαστος σε 39 λεπτά, ο Μάρσαλ είχε 17 πόντους και 11 κερδισμένα φάουλ, ενώ ο Παπαδόπουλος ήταν πολύ καλός με 18 πόντους, 5 ριμπάουντ και πάνω από 50% εντός παιδιάς, αλλά δεν μπόρεσε να κερδίσει φάουλ βολών και να φθείρει τους αντιπάλους τους, όπως κάνει σε κάθε ματς.

Με τη νίκη αυτή το Μαρούσι ανέβηκε πάνω από το 505 στο 5-4, ενώ ο ΠΑΟΚ έπεσε στο 4-5 και κλείνει το 2010 με αρνητικό ρεκόρ.

ΑΡΗΣ-ΗΡΑΚΛΗΣ 94-85
Ωραίο παιχνίδι
στο Αλεξάνδρειο, με τις δύο ομάδες να παίζουν όμορφο, γρήγορο μπάσκετ και το σκορ να ανεβαίνει πολύ ψηλά αποζημιώνοντας όσους πήγαν στο γήπεδο και όσους είδαν τον αγώνα από την τηλεόραση. Ο Άρης κέρδισε επιβεβαιώνοντας την ανωτερότητά του, αν και δεν μπόρεσε να κρατήσει έναν καλό ρυθμό από την αρχή ως το τέλος του ματς και έδειξε τα συνηθισμένα κενά στη ρακέτα του και στην άμυνα γενικότερα.

Πάντως, τα μόλις 9 λάθη των παικτών του ήταν καθοριστικά (13 ο Ηρακλής) μαζί με τις 19 ασίστ (13 ο Ηρακλής), ώστε να μη φανεί η διαφορά στα ριμπάουντ (24-28) σε ένα ματς που και οι δύο ομάδες σούταραν πάρα πολύ καλά εντός παιδιάς (54% ο Άρης και 52% ο Ηρακλής). Καθοριστικός για την τόσο καλή επιθετική λειτουργία του Άρη ήταν ο Κώστας Σλούκας, που έδειξε πολλές πτυχές του πλούσιου ταλέντου του με 17 πόντους (5/7 εντός παιδιάς και 5/5 βολές), 5 ριμπάουντ, 6 ασίστ και 1 μόλις λάθος σε 24 λεπτά. Ο Σλούκας ξεκάθαρα ήταν ο καλύτερος του γηπέδου και δείχνει ότι αρχίζει να βρίσκει τα πατήματά του, αποδεικνύοντας ότι υπάρχει διάδοχη κατάσταση στο ελληνικό μπάσκετ (βέβαια είναι νωρίς ακόμα για να το λέμε). Η χρονιά αυτή είναι μεγάλη ευκαιρία για να βελτιωθεί και να αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί σε υψηλό επίπεδο και ο νεαρός παίκτης φαίνεται να το έχει καταλάβει.

Ο Ηρακλής έδειξε μαχητικός, αλλά ότι σίγουρα του λείπει ακόμα ένας καλός ξένος που θα τον ανεβάσει επίπεδο. Μπήκε πολύ καλά στο ματς με 0-5 και 3-10, για να μην αφήσει τον Άρη να προηγηθεί καθόλου στην πρώτη περίοδο, αν και στο τέλος οι «κίτρινοι» ισοφάρισαν.

Το δεύτερο δεκάλεπτο ήταν ένα πάρτι επιθετικού μπάσκετ με το επιμέρους σκορ να είναι 30-24 για τον Άρη. Οι «κίτρινοι» προηγήθηκαν για πρώτη φορά στον αγώνα στο 14ο λεπτό με το τρίποντο του Σλούκα για το 29-26. Όμως, μετά όλα λειτουργούσαν στην εντέλεια ως το τέλος του δεκαλέπτου, με τον Άρη να σκοράρει κατά βούληση, ανεβάζοντας τη διαφορά και στους 9 πόντους (49-40).

Το 12-2 του Άρη στο ξεκίνημα του δευτέρου μέρους έδειχνε ότι το ματς θα ξέφευγε από τον Ηρακλή, καθώς πού γρήγορα (σε 5 λεπτά) το ματς πήγε στο 61-45 και το +16 για τους γηπεδούχους. Όμως, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη και, παρότι ο Άρης ουσιαστικά δεν απειλήθηκε ως το φινάλε, ο Ηρακλής εκμεταλλεύτηκε τα κενά στη ρακέτα του «αυτοκράτορα», την τεχνική ποινή στον Τάκερ (επίθεση από την οποία πήρε 4/4 βολές κι ένα τρίποντο για να κάνει το 63-47 γρήγορα 63-54), έτρεξε ένα 0-9 και δεν άφησε ξανά τον Άρη να ανεβάσει τη διαφορά πάνω από τους 10 πόντους μέχρι το 33ο λεπτό. Το ματς κύλησε αρκετά χαλαρά στο φινάλε με τον Άρη να έχει 6/6 βολές και να μην αφήνει καν περιθώρια για σκέψεις ανατροπής τον Ηρακλή, που πάλεψε, αλλά δεν μπόρεσε ουσιαστικά να απειλήσει για τη νίκη μετά το 18ο λεπτό.

Ο Άρης είχε 6 παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων και διψήφιο ranking, παίζοντας το μπάσκετ που τον κάνει να νιώθει άνετα και μπορώντας με το γρήγορο ρυθμό, την ευστοχία και τις βοήθειες από τα τεσσάρια να καλύψει το κενό στο σέντερ. Χατζηβρέττας και Χαραλαμπίδης ήταν πολύ καλοί, όπως άλλωστε και οι Τάκερ, Ταπούτος, Ντάνστον, που όσο περνάει ο καιρός νιώθει και πιο άνετα με το ρόλο του (αλλά είναι εμφανές ότι δεν είναι το κορμί που θα κυριαρχήσει στη ρακέτα). Ο Μπόμπι Μπράουν ήταν ξανά εκτός κλίματος, έδειξε ότι θέλει ακόμα περιθώριο για να προσαρμοστεί, αλλά έβγαλε 20 λεπτά χωρίς λάθος και αυτό είναι σημαντικό, παρά τα 1/5 σουτ του.

Ο Τζάζβιν απέδειξε πολύ γρήγορα ότι μπορεί να γεμίζει το κενό στο «5» με μια αρχοντική εμφάνιση, έχοντας 16 πόντους, 10 ριμπάουντ και 7 κερδισμένα φάουλ, ενώ και ο Μπόιλντιν ήταν αρκετά καλός. Πέραν των ξένων, όμως, κανείς Έλληνας δεν μπόρεσε να ξεχωρίσει στην αναμέτρηση. Ο Ηρακλής έχει 2-7 και περιμένει να δει τι θα γίνει στο ματς του Πανελληνίου με τον Ηλυσιακό για να ξέρει πώς θα κλείσει το 2010.

ΑΕΚ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 78-95
Στην τρίτη περίοδο κρίθηκε
το ματς του Παναθηναϊκού με την ΑΕΚ με τους «πρασίνους» να κάνουν το ξέσπασμά τους εκεί (12-28) το επιμέρους σκορ και την ΑΕΚ να μένει ικανοποιημένη που έβγαλε τα 3 από τα 4 δεκάλεπτα στον πόντο με τον Παναθηναϊκό. Βέβαια, έχει ψιλοπαράπονα από τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε στο ξεκίνημα από τους διαιτητές, αλλά το μέγεθος του αντιπάλου δεν την αφήνει να πει περισσότερα.

Η «Ένωση» άντεξε στο πρώτο δεκάλεπτο, μπαίνοντας πολύ δυνατά, παρά τις 2-12 βολές και τα αρκετά διαιτητικά λάθη και υπερβολές. Ο Παναθηναϊκός φάνηκε από την αρχή κουρασμένος από τα ταξίδια, τις απουσίες και τη μάχη της Ευρωλίγκας και αυτό ήταν ξεκάθαρο στο 12-6 του πενταλέπτου. Παρότι είχε την εμπειρία να κερδίζει φάουλ βολών, δεν μπορούσε να βρει ρυθμό στην επίθεσή του και να επιβάλει το ρυθμό του απέναντι σε μια ΑΕΚ που δεν μπήκε για να χάσει.

Ο Παναθηναϊκός εκμεταλλεύτηκε την τεχνική ποινή στον πάγκο της ΑΕΚ για να προσπεράσει με 4/4 βολές κι ένα καλάθι στην αμέσως επόμενη επίθεση και μετά φάνηκε να πατάει καλύτερα στα πόδια του. Πάντως, οι γηπεδούχοι δεν παραδόθηκαν τόσο εύκολα και παρά τα πολλά προβλήματα και το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός ξέφυγε με 13-19 και 24-32 μπόρεσαν να φέρουν το ματς στα ίσια (34-34 και 42-42) ως το 42-44 του ημιχρόνου.

Η ΑΕΚ άντεξε ως το 49-49 στο 23ο λεπτό του αγώνα με το τρίποντο του Καστλ, αλλά μετά το 3ο δεκάλεπτο ήταν… κατηφόρα. Στα υπόλοιπα 7 λεπτά ο Παναθηναϊκός έγραψε ένα απίστευτο 5-23 για να τελειώσει τις όποιες σκέψεις της ΑΕΚ για την έκπληξη. Ο Παναθηναϊκός ήταν σα να είχε… ράψει το καλάθι με την ΑΕΚ να έχει 2/13 εντός παιδιάς και 3 λάθη ως το τέλος του δεκαλέπτου.

Στην τέταρτη περίοδο, ο μεν Παναθηναϊκός ήταν αρκετά κουρασμένος για να παίξει άμυνα και να πιέσει, η ΑΕΚ δεν θέλησε να αφήσει το ματς και συνέχισε σε καλό ρυθμό, με αποτέλεσμα η διαφορά να μην ανέβει καθόλου και να φτάσουμε στο τελικό -17 για τους γηπεδούχους.

Ο Παναθηναϊκός ολοκληρώνει αήττητος το 2010 με 9-0 και περιμένει να δει αν το ίδιο θα κάνει την Κυριακή και ο Ολυμπιακός, ενώ η ΑΕΚ έχει αφήσει υποσχέσεις ως τώρα, αλλά δεν έχει βρει ακόμα την ισορροπία στο ρόστερ της, ενώ αν φύγει και ο Σπαρκς θα πρέπει να βρει άλλον περιφερειακό (ενώ χρειάζεται και ψηλό). Τουλάχιστον, φαίνεται να έχει βρει θέση στο ροτέισον ο Νικολαΐδης, που έπαιξε… 38 λεπτά ενώ μέχρι πριν από 2 αγώνες δεν έπαιζε σχεδόν καθόλου.

Στο ματς ο Γκράντι ήταν καταπληκτικός με 28 πόντους και 11/14 δίποντα, ενώ αν είχε κάποια στιγμή… αυτοπεριοριστεί από το τρίποντο (είχε 0/8) κι έμπαινε πιο κοντά, θα είχε κάνει το τέλειο ματς. Ο Νικολαΐδης τον ακολούθησε σε επίδοση, ενώ Ντικούδης και Μακ ήταν επίσης καλοί επιθετικά. Ο Ομπράντοβιτς προσπάθησε να μοιράσει το χρόνο στους παίκτες του, η επιμονή της ΑΕΚ δεν του επέτρεψε να παίξει τους Μπόγρη και Ζούμπο, αλλά και πάλι οι 10 που πάτησαν παρκέ έπαιξαν από 9 ως 25 λεπτά. Καλύτεροι ο Διαμαντίδης και ο Τσαρτσαρής, ενώ πολύ χρήσιμος ήταν και ο Καϊμακόγλου.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Athlenda: κάνοντας τα όνειρα των νέων ταλέντων πραγματικότητα!

Για έναν πιτσιρικά με όνειρα για καριέρα το μπάσκετ υπάρχει παντού γύρω του. Λίγα έχουν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *