Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Πρωτιά με ρυθμό στην επίθεση, πολλά ριμπάουντ και… καθόλου άμυνα!

Πρωτιά με ρυθμό στην επίθεση, πολλά ριμπάουντ και… καθόλου άμυνα!

Ο Ολυμπιακός δεν έκανε επίδειξη δύναμης στο ΣΕΦ απέναντι στη Ρόμα, αλλά πήρε αυτό που ήθελε, δηλαδή νίκη και πρωτιά στον όμιλο, κερδίζοντας τους Ιταλούς με 89-82. Με τη νίκη αυτή ο Ολυμπιακός μπαίνει επικεφαλής στην κλήρωση για το Top-16, έχοντας σαφώς λίγο καλύτερη κλήρωση (τουλάχιστον με βάση την απόδοση των ομάδων φέτος).

Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν ρυθμό στην επίθεση σε όλο σχεδόν το ματς, αλλά παράλληλα καμία διάθεση να παίξουν άμυνα ή να προσέξουν λίγο τις επιπολαιότητες των λαθών. Όπως σε πολλά από τα φετινά παιχνίδια τους τα λάθη δεν έλειψαν και, μάλιστα, ήταν αρκετά ξανά, σχεδόν όσα και οι ασίστ της ομάδας. Ο Ολυμπιακός μοίρασε 18 ασίστ έχοντας 17 λάθη, απέναντι στη χειρότερη ομάδα της Ευρωλίγκας στις ασίστ που επιβεβαίωσε το όνομά της με 8 τελικές πάσες (και 11 λάθη στο ματς).

Πάντως, ο Ολυμπιακός έπαιζε απλώς… αναγκαστική άμυνα τόσο ώστε κάποια στιγμή να αλλάζει η κατοχή και να παίρνει την μπάλα στην επίθεση. Δεν πίεσε καθόλου μια ομάδα που παρατάχτηκε με 10 παίκτες, εκ των οποίων οι 8 πάτησαν παρκέ, με αποτέλεσμα να μην κουράσει καθόλου τη Ρόμα, παρότι το ματς είχε γρήγορο ρυθμό. Η ιταλική ομάδα μόλις την Τετάρτη πήρε νέο πλέι μέικερ για να τη βοηθήσει στη συνέχεια, καθώς… υπάρχει λειψανδρία λόγω τραυματισμών, όμως ο Ολυμπιακός αντί να προσπαθήσει να εξαντλήσει τον Ουάσινγκτον με συνεχή και σκληρή πίεση, δεν ασχολήθηκε με το αμυντικό κομμάτι του παιχνιδιού.

Βέβαια, δεν αντιμετώπισε και ιδιαίτερα προβλήματα καθώς, μπορεί να μην ξέφυγε πότε με πολύ μεγάλη διαφορά, αλλά δεν κινδύνευσε κιόλας από τους Ιταλούς που απλώς… παρακολουθούσαν διακριτικά το σκορ σε όλο το ματς. Βασικός παράγοντας για την επιτυχία αυτή του Ολυμπιακού ήταν σαφώς η τεράστια υπεροχή του στα ριμπάουντ, όπου οι «ερυθρόλευκοι» είχαν 41 έναντι 21 της Ρόμα, που ανανέωσε όλες κι όλες 4 επιθέσεις στο ματς (12 ο Ολυμπιακός).

Τα ριμπάουντ βοήθησαν τον Ολυμπιακό να ελέγξει τη ροή των επιθέσεων και, χωρίς να είναι θεαματικός, να έχει ένα σταθερό προβάδισμα στο ματς. Οι δύο ομάδες είχαν περίπου παρόμοια ποσοστά στην επίθεση (από 57% στα δίποντα και από 38% στα τρίποντα) γεγονός που δείχνει ακόμα πιο εύγλωττα πόσο σημαντικό ρόλο έπαιξαν τα σχεδόν διπλάσια ριμπάουντ του Ολυμπιακού.

Βέβαια, για ακόμα ένα ματς είδαμε τις αδυναμίες του Ολυμπιακού να κάνουν την εμφάνισή τους, με τον Ίβκοβιτς, πάντως, να ξεκουράζει την ομάδα, καθώς οι 10 που έπαιξαν αγωνίστηκαν από 13 ως 26 λεπτά χωρίς να πιεστεί κανείς για παραπάνω. Ουσιαστικά και πάλι οι επιθετικές επιλογές ήταν μετρημένες και συγκεκριμένες (Σπανούλης-Τεόντοσιτς στην περιφέρεια, Νεστέροβιτς-Μπουρούσης στη ρακέτα), ενώ κανείς δεν έδειξε κάτι το διαφορετικό. Ο Σπανούλης έκανε και πάλι αρκετά λάθη (μοιράζοντας και πολλές ασίστ), ο Τεόντοσιτς δεν είχε ούτε τώρα σταματημό από το τρίποντο (3/10), ο Παπαλουκάς κινήθηκε σε οριακά μέτριο επίπεδο ξανά, με τους Νεστέροβιτς και Μπουρούση να είναι αποτελεσματικοί στην επίθεση και τα ριμπάουντ, αλλά σχεδόν αόρατοι στην άμυνα, όπου η Ρόμα σκόραρε μέσα από τη ρακέτα όποια ώρα ήθελε.

Η Ρόμα προηγήθηκε όλες κι όλες δύο φορές στο ματς, στο 0-2 και στο 22-24. Η καλή επιθετική λειτουργία του Ολυμπιακού τον βοήθησε στο ξεκίνημα να ξεφύγει πολύ γρήγορα με διψήφια διαφορά, καθώς στο 4ο λεπτό το σκορ ήταν 18-8 και μετά 20-10. Όμως, η άμυνα… δεν ήταν εκεί όταν τη χρειάστηκαν οι «ερυθρόλευκοι» για να πατήσουν πάνω στο προβάδισμα και να τελειώσουν από νωρίς το ματς με διψήφια διαφορά. Έτσι, η Ρόμα έτρεξε ένα πολύ γρήγορο και εύκολο 2-14 ως το 22-24 με τον Ίβκοβιτς να τρώει τα ρούχα του με τις αμυντικές αντιδράσεις της ομάδας του, που άφηνε κάθε αντίπαλο να σουτάρει ανεπηρέαστος, κάνοντας συνεχή λάθη στην επίθεση.

Η… σφαλιάρα του Λούκας στο μάτι του Ουάσινγκτον σε προσπάθεια για κλέψιμο, που είχε ως αποτέλεσμα ο Αμερικανός να φύγει από το ματς για 2-3 λεπτά μέχρι να συνέλθει, αποσυντόνισε τους Ιταλούς και έδωσε την ευκαιρία για ένα 11-2 στον Ολυμπιακό, όμως η ισορροπία αποκαταστάθηκε μετά το 33-26 και τη στιγμή που μπήκε και πάλι ο Ουάσινγκτον στο παρκέ.

Κάπως έτσι πήγαν οι δύο ομάδες στο ημίχρονο, με την εικόνα να μένει ίδια και στην επανάληψη. Ο Ολυμπιακός έχτιζε διαφορά όποτε κολλούσε η Ρόμα στην επίθεση, αλλά μετά την έχανε από τη νωθρότητά του στην άμυνα και τη μικρή διάθεση που είχε για να πιέσει. Έτσι το 47-39 του 21ου λεπτού έγινε 47-43, το 56-46 του 25ου λεπτού έγινε 56-51 και το 67-55 του 31ου λεπτού έγινε 72-66. Μετά το 81-70 το ματς έπεσε πάλι στους 7 πόντους στην εκπνοή.

Η Ρόμα δεν είχε το σθένος, την ικανότητα, το ταλέντο και την ποιότητα να γυρίσει το ματς κι έτσι η διαφορά έμεινε στους 6-12 πόντους σε όλο το δεύτερο ημίχρονο, λειτουργώντας ως επιβαρυντικός παράγοντας στη βαρεμάρα των παικτών του Ολυμπιακού να παίξουν άμυνα για να καθαρίσουν μια και καλή το ματς.

Ο Ολυμπιακός με τη νίκη αυτή και την πρωτιά στον όμιλο μπαίνει στο Top-16 επικεφαλής, έκλεισε το 2010 με νίκη στις ευρωπαϊκές του υποχρεώσεις και σκέφτεται τον ημιτελικό Κυπέλλου της Τετάρτης.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *