Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Ντύθηκε κι έπιασε δουλειά

Ντύθηκε κι έπιασε δουλειά

Δημοσιεύτηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2009
Ο Παναθηναϊκός έκανε αυτό που έπρεπε μετά την ήττα στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, δηλαδή… κέρδισε. Η Αρμάνι, βέβαια, με τις απουσίες που είχε και στο ΟΑΚΑ προσφερόταν για κάτι τέτοιο, αλλά και πάλι, οι «πράσινοι» έδειξαν χαρακτήρα. Πιο σημαντικό στοιχείο του αγώνα ήταν η επιστροφή του Γιασικεβίτσιους με τον Λιθουανό να πατά για πρώτη φορά παρκέ από τον Ιούνιο.

Πλέον, με πλήρες ρόστερ ο Παναθηναϊκός θα μπορέσει να ρολάρει και καλύτερα, αλλά απ’ την άλλη θα πρέπει να βρει εκ νέου τις ισορροπίες στην πολυπληθή περιφέρειά του. Αυτό δεν μπορεί να κριθεί από τον αγώνα της Πέμπτης, καθώς ο μεν Γιασικεβίτσιους ήταν στο πρώτο ματς και δικαιολογημένα έπαιξε μόνο 14 λεπτά, ο δε Τέπιτς ήταν ακόμη ανέτοιμος, εξ ου και τα 6 λεπτά συμμετοχής. Πάντως, 7 παίκτες θα μοιράζονται 120 λεπτά (3 θέσεις περιφέρειας δηλαδή) και είναι και οι 7 παίκτες που πρέπει να παίζουν. Να δούμε πώς θα το λύσει αυτό ο Ομπράντοβιτς.

Στο παιχνίδι ο Παναθηναϊκός δεν ήταν ιδιαίτερα καλός. Εκμεταλλεύτηκε το δυνατό ξεκίνημα και τα πάρα πολλά φάουλ που έκανε η Αρμάνι στην αρχή (8 φάουλ σε 6,5 λεπτά) για να ξεφύγει και να χτίσει μια αρκετά σημαντική διαφορά. Το ματς έδειχνε μονόλογος, με τη διαφορά να πλησιάζει μέχρι και στους 20 πόντους στο πρώτο μέρος.

Στην επανάληψη ο Παναθηναϊκός μπορούμε να πούμε ότι κέρδισε σχετικά εύκολα, καθώς από το σημείο που η Αρμάνι μείωσε στους 6 πόντους και ύστερα (63-57) ακολούθησε ένα σερί 11-4 για να καθαρίσει και τυπικά τον αγώνα. Όμως, αν θέλουμε να αναλύσουμε τον αγώνα, για ακόμη μία φορά ο Παναθηναϊκός έδειξε δύο σημαντικές αδυναμίες που πρέπει να προβληματίσουν τον Ομπράντοβιτς, καθώς είναι φετινό… φρούτο και κάνουν τους «πράσινους» θνητούς.

Το πρώτο στοιχείο είναι το 0-12 που «έτρεξε» η Αρμάνι από το -18 και το 63-45 στο -6. Σε αυτό το διάστημα, ο Παναθηναϊκός δεν μπορούσε να σταματήσει το σερί πριν το ματς γίνει και πάλι ντέρμπι (στο -6 οι Ιταλοί έχασαν δύο επιθέσεις με καλές προϋποθέσεις και μετά παρέδωσαν πνεύμα), δεν μπόρεσε να επιβάλει το ρυθμό του και γενικά είχε θέμα. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό, θυμηθείτε το 20-0 που έκανε η Ρεάλ στο ματς του πρώτου γύρου και το 13-0 που έκανε η Όλντενμπουργκ στο παιχνίδι στο ΟΑΚΑ πριν από μία εβδομάδα. Είναι τρεις φορές στο πρώτο δίμηνο που η αντίπαλη ομάδα έχει «τρέξει» μεγάλο σερί αφήνοντας τον Παναθηναϊκό άποντο (πιο μικρό είναι το 9-0 του Ολυμπιακού στο ντέρμπι στην αρχή του δευτέρου ημιχρόνου). Η αδυναμία αυτή είναι κάτι που παρουσιάζεται φέτος για πρώτη φορά και σίγουρα προβληματίζει τον Ομπράντοβιτς.

Το δεύτερο στοιχείο είναι η αστοχία στα τρίποντα. Ο Ομπράντοβιτς το σχολίασε για πρώτη ουσιαστικά φορά λέγοντας πως μάλλον οι παίκτες θέλουν προπόνηση γιατί δεν γίνεται να χάνουν τόσα σουτ. Ας δούμε γιατί ο Σέρβος είχε εκνευριστεί τόσο: αυτό είναι το τέταρτο συνεχόμενο παιχνίδι στο οποίο ο Παναθηναϊκός έχει πρόβλημα από το τρίποντο. Σε διάστημα 13 ημερών, ο Παναθηναϊκός έχει σε 4 αγώνες 19/72 τρίποντα, δηλαδή 26% με 4.75/18 σουτ ανά αγώνα. Ξεκίνησε με το 6/16 απέναντι στο Μαρούσι (37%, όχι τόσο άσχημα), ήρθε το 4/18 με την Όλντενμπουργκ (22%), ύστερα το 5/19 με τον Ολυμπιακό (26%) και, τέλος 4/19 με την Αρμάνι (21%). Αλλά και νωρίτερα στη σεζόν (αμέσως πριν από αυτές τις δύο εβδομάδες ο Παναθηναϊκός είχε 4/15 με τον Άρη και 10/29 με την Προκόμ) υπήρχε αυτό το πρόβλημα.

Για τον τρόπο παιχνιδιού του Παναθηναϊκού το να μην υπάρχει η ισορροπία που φέρνουν τα τρίποντα στο ισοζύγιο ρακέτα-περιφέρεια είναι σημαντικό πρόβλημα στα δύσκολα ματς. Δεν ξέρω αν είναι θέμα προπόνησης, όπως είπε προφανώς χαριτολογώντας ο Ομπράντοβιτς, αλλά σίγουρα μοιάζει να είναι θέμα (ψυχολογίας😉 για την ομάδα, το οποίο εμφανίστηκε μετά την ήττα από τη Ρεάλ στην Ισπανία.

Σε ατομικό επίπεδο, μπορούμε να σταθούμε στον Φώτση, που ήλεγξε τις περισσότερες μονομαχίες στη ρακέτα, στον Πέκοβιτς που έκανε την πλάκα του (εξ ου και τα 11 κερδισμένα φάουλ), αλλά και στους ΜπατίστΠερπέρογλου, που έκαναν αρκετά καλό ματς. Ο Σερμαντίνι από την άλλη δεν φάνηκε να πιάνει την ευκαιρία αυτή από τα μαλλιά, καθώς μπορεί να είχε 4 πόντους και 4 ριμπάουντ σε 4 λεπτά, αλλά έχασε δύο λέι απ, δύο βολές και ξεχνιόταν στην άμυνα, αφήνοντας τελείως ελεύθερο τον περιφερειακό στις αλλαγές μετά από σκριν. Γι’ αυτό και βγήκε τόσο γρήγορα άλλωστε.

Στο άλλο ματς του ομίλου του Παναθηναϊκού, η Προκόμ κέρδισε στη Γερμανία την Όλντεμπουργκ, με τους Λόγκαν και Γουντς να ξεχωρίζουν. Για το θέμα της πρόκρισης, ενώ η Αρμάνι φαίνεται να είναι σε δύσκολη θέση, τις δύο επόμενες αγωνιστικές έχει Προκόμ και Όλντεμπουργκ στην Ιταλία, οπότε με δύο νίκες λογικά καθαρίζει την υπόθεση.

Για τον όμιλο του Ολυμπιακού, η Εφές πατάει πιο γερά στα πόδια της, μετά τη νίκη, μαζί με τη διαφορά, επί της Λιέτουβος. Οι πόντοι του Ρακόσεβιτς και η εκπληκτική απόδοση του Σαντιάγο, που σε 13,5 λεπτά έκανε 25 ranking, ήταν αρκετοί για τους Τούρκους σε ένα ματς όπου η νίκη και η διαφορά κρίθηκε στην τέταρτη περίοδο και στο επιμέρους σκορ 20-9 υπέρ των γηπεδούχων. Στον όμιλο του Αμαρουσίου, η Μακάμπι με σχετικά καλή εμφάνιση, περιστρεφόμενη γύρω από την πληθωρική εμφάνιση του εξαιρετικού Έιντσον, «καθάρισε» τη νίκη στη Σλοβενία με μία έξοχη τέταρτη περίοδο, μένοντας μόνη πρώτη.

Για τον πρώτο όμιλο, και οι τρεις αγώνες έγιναν σήμερα. Η Βιλερμπάν με τη Ζαλγκίρις ήθελε κατ’ αρχήν τη νίκη, κρυφοκοιτάζοντας και προς τη διαφορά των 19 πόντων. Πέτυχε τη νίκη, άγγιξε τη διαφορά (στο 34’ το σκορ ήταν 75-56), αλλά η Ζαλγκίρις έκλεισε το ματς με ένα σερί 2-11 για να σώσει τουλάχιστον τα προσχήματα. Η λογική ήττα της Τσιμπόνα στην Ιταλία, φέρνει αυτήν τη στιγμή τους Γάλλους στην 4η θέση, αλλά είναι αρκετά πιθανό να μην κάνουν άλλη νίκη μέχρι το τέλος. Η Σιένα ήταν μέτρια και νωθρή στο πρώτο ημίχρονο, αλλά εμφάνισε το γνωστό της πρόσωπο στο δεύτερο, όπου πέτυχε επιμέρους σκορ 56-28. Τέλος, η Μπαρτσελόνα ισοπέδωσε τη Φενέρ στην Βαρκελώνη, ξεδιπλώνοντας με εμφαντικό τρόπο την ανωτερότητά της κάθε λεπτό του αγώνα. Οι Τούρκοι προσπάθησαν να κάνουν την ήττα τους πιο αξιοπρεπή ξεκινώντας την τέταρτη περίοδο με σκορ 9-17, αλλά ο αγώνας έκλεισε με νέο 15-0 υπέρ των γηπεδούχων και την τελική διαφορά στο +34. Η αρμάδα του Πασκουάλ έγινε η πρώτη ομάδα που εξασφαλίζει και μαθηματικά την πρόκριση στον επόμενο γύρο, 4 ολόκληρες αγωνιστικές πριν το τέλος της πρώτης φάσης!

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *