Home / ΚΥΠΕΛΛΟ / Το μπάσκετ ξανά στο καναβάτσο…

Το μπάσκετ ξανά στο καναβάτσο…

Άλλη μια φορά το μπάσκετ βγήκε χαμένο στην Ελλάδα στους ημιτελικούς Κυπέλλου. Άλλη μια φορά τίποτα δεν έχει σημασία εκτός από τους χουλιγκανισμούς των κάφρων που μολύνουν, «ματώνουν» και «σκοτώνουν» τον ελληνικό αθλητισμό. Άλλη μια φορά γίναμε μάρτυρες γεγονότων ντροπιαστικών για το μπάσκετ και τον αθλητισμό και άλλη μια φορά είμαστε σίγουροι ότι τίποτα δεν θα γίνει για να διορθωθεί η κατάσταση.

Παρωδία το ματς του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ στην Πυλαία, με τους χούλιγκαν του ΠΑΟΚ να διαλύουν τον αγώνα με συνεχείς ρίψεις αντικειμένων. Αποτέλεσμα ο τραυματισμός του Χριστοδούλου και του Ίβκοβιτς, η αποχώρηση διαιτητών, η διακοπή του αγώνα, η εκκένωση του γηπέδου, με το ματς να τελειώνει 4 ώρες και 12 λεπτά μετά την έναρξή του. Το μπάσκετ ξανά στην εντατική, με τους διαιτητές να μην έχουν το θάρρος να πάρουν την απόφαση που έπρεπε, τους παράγοντες και την Πολιτεία να μην ενδιαφέρονται να βοηθήσουν το μπάσκετ και όσους αγαπούν το άθλημα να γίνονται ξανά μάρτυρες ενός τραγέλαφου χωρίς όρια και λογική.

Πολύ κοντά στον τελικό Κυπέλλου ο Ολυμπιακός (κέρδισε 60-79) και ο Παναθηναϊκός, που νωρίτερα είχε κερδίσει στο ΟΑΚΑ τον Άρη με 87-58 σε αγώνα που παίχτηκε μόνο μπάσκετ. Πλέον, απλώς περιμένουμε τα επόμενα επεισόδια (στις ρεβάνς ή στον τελικό;) αφού πια είναι ξεκάθαρο ότι κανείς δεν νοιάζεται για το μπάσκετ.

 

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΑΡΗΣ 87-58
Ο Άρης άντεξε για περίπου 25 λεπτά στο ΟΑΚΑ και μετά παραδόθηκε άνευ όρων στον Παναθηναϊκό που κέρδισε με 29 πόντους κάνοντας τη ρεβάνς, ουσιαστικά, τυπική διαδικασία. Ο Άρης από την αρχή δεν μπορούσε να βρει ρυθμό στην άμυνα με αποτέλεσμα ο Παναθηναϊκός να σκοράρει με συνέπεια σε όλο το πρώτο ημίχρονο. Οι «κίτρινοι» με πρωτεργάτη τον Τάκερ κατάφερναν να μένουν κοντά στο σκορ, παρότι από το ξεκίνημα έχαναν.

Η αρχή ήταν πολύ καλή για τον Παναθηναϊκό που μπήκε με 19-5 στο 7ο λεπτό του ματς. Η άμυνα «έβγαινε», η επίθεση δεν συναντούσε πρόβλημα και ο Άρης έδειχνε μουδιασμένος. Με την έκρηξη του Τάκερ και τον Σλούκα να στέκεται πολύ καλά, ο Άρης μπόρεσε να μειώσει στο σκορ, στο μοναδικό σημείο του αγώνα στο οποίο έλεγξε την άμυνα.

Έτσι, οι δύο ομάδες πήγαν στο 24-16 στο ημίχρονο και, ανταλλάσσοντας σερί, φτάσαμε στο 39-35 στο 18ο λεπτό και το 43-37 στο ημίχρονο. Οι «πράσινοι» δεν μπορούσαν να σκοράρουν με την ίδια ευκολία της πρώτης περιόδου, αλλά μπορούσαν από την επίθεση να μένουν μπροστά στο σκορ με ασφάλεια. Κάπως έτσι κύλησε και το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου με τον Παναθηναϊκό να τρέχει ένα 10-2 και τον Άρη να απαντά με 0-7 για το 53-46 με τον Τάκερ να πρωταγωνιστεί. Κάπου εκεί ήταν και το τέλος για τον Άρη που παραδόθηκε πλήρως.

Ο Παναθηναϊκός ανέβασε τη διαφορά στους 25 πόντους με επιμέρους σερί 19-1 και οι «κίτρινοι» δεν μπορούσαν να σκοράρουν ούτε με αίτηση. Η άμυνα του Παναθηναϊκού ήταν πολύ καλή, το 4ο φάουλ του Τάκερ δυσκόλεψε πολύ τον Άρη που δεν μπορούσε να σκοράρει με τίποτα ούτε από κοντά, αλλά ούτε και μακριά από το καλάθι και πολύ εύκολα οι «πράσινοι» τελείωσαν τον αγώνα.

Ο Άρης έκανε 20 λάθη, έχοντας 1/10 τρίποντα στο δεύτερο ημίχρονο, την ώρα που ο Τσαρτσαρής δεν είχε αντίπαλο στη ρακέτα, παρότι ο Παναθηναϊκός παρατάχτηκε στο ματς χωρίς Μάριτς, Μπατίστ, γεγονός που θεωρητικά θα βοηθούσε τον Άρη να ισορροπήσει τις μάχες στη ρακέτα.

Ο Τσαρτσαρής είχε 19 πόντους, 8 ριμπάουντ, 3 ασίστ αλάνθαστος σε 20 λεπτά συμμετοχής κερδίζοντας και 6 φάουλ. Ο Διαμαντίδης με 8 ασίστ χωρίς λάθος οδήγησε εκ του ασφαλούς την ομάδα του οργανωτικά παρά τα 1/6 τρίποντα, ο Βουγιούκας δεν είχε αντίπαλο όποτε αποφάσιζε να παίξει στη ρακέτα, ενώ Τέπιτς και Σάτο ήταν πολύ καλοί.

Για τον Άρη ξεχώρισαν ο Τάκερ και κατά δεύτερο λόγο ο Σλούκας. Ο Ντάνστον κέρδισε μάχες, αλλά έχασε περισσότερες, ενώ Χατζηβρέττας, Χαραλαμπίδης, Μπράουν, Ταπούτος δεν μπόρεσαν να βρουν ρυθμό σε κανένα σημείο του αγώνα.

ΠΑΟΚ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 60-79
Αγώνα για 27 λεπτά
είχαμε στην Πυλαία, με τους χούλιγκαν να καταστρέφουν τη συνέχεια και να κάνουν το τέλος παρωδία. Περίπου 2 ώρες και 15 λεπτά κράτησε η διακοπή του αγώνα, με τους διαιτητές να διατάζουν εκκένωση όταν η ρίψη αντικειμένων δεν σταματούσε.

Οι διαιτητές έφυγαν από τον αγωνιστικό χώρο, διέταξαν εκκένωση, αλλά δεν είχαν το θάρρος να εφαρμόσουν τους κανονισμούς και να διακόψουν οριστικά τον αγώνα όταν 70 λεπτά μετά τη διακοπή το γήπεδο δεν είχε ακόμα εκκενωθεί. Τότε οι διαιτητές έδωσαν προθεσμία 10 λεπτών στον ΠΑΟΚ για να ολοκληρώσει την εκκένωση και να ξεκινήσει το ματς, αλλά τελικά όταν πέρασαν τα 10 λεπτά… τίποτα δεν έγινε.

Το γήπεδο εκκενώθηκε 58 λεπτά αργότερα και το ματς ξεκίνησε 75 λεπτά πιο μετά! Αποτέλεσμα όλων αυτών ο τραγέλαφος των τελευταίων λεπτών, με το ματς να χρειάζεται περισσότερες από 4 ώρες για να ολοκληρωθεί, τη διακοπή να κρατά σχεδόν 2,5 ώρες και το μπάσκετ να γίνεται για ακόμα μία φορά έρμαιο της αληταρίας.

Μετά το ματς ο Ντούσαν Ίβκοβιτς ειρωνεύτηκε (δικαιολογημένα) την κατάσταση που επικρατεί και το γεγονός ότι κανείς δεν τόλμησε να διακόψει το ματς αλλά το άφησαν να συνεχίζεται για 4 και πλέον ώρες, λέγοντας: «Δεν θέλω να σχολιάσω τι έγινε. Έπρεπε, όμως, να παίξουμε 2-3 ώρες ακόμα ώστε να μπούμε στο Γκίνες. Αν δεν μπήκαμε ήδη με αγώνα 4 ωρών και ενός τετάρτου». Ο Σούλης Μαρκόπουλος αναφέρθηκε στην προσπάθεια της ομάδας του στην τρίτη περίοδο που καταστράφηκε από τα επεισόδια, λέγοντας ότι η συνέχεια ήταν ουσιαστικά τυπική.

Τα του ματς δεν έχουν καμία σημασία, καθώς όσα έγιναν διέλυσαν την ψευδαίσθηση που υπήρχε (αλήθεια, σε ποιους υπήρχε ακόμα;) ότι το μπάσκετ ξεπέρασε τα επεισόδια των τελικών με το περσινό πρωτάθλημα να μην τελειώνει ποτέ.

Ο Ολυμπιακός είχε τον έλεγχο από την αρχή του ματς, ουσιαστικά, μετά το 12-11. Η συνέχεια του ανήκε με τον Παπαλουκά και τους Κέσελι, Σπανούλη να βοηθούν ώστε η διαφορά να γίνεται διψήφια (16-26) και να ανεβαίνει πιο πολύ στη συνέχεια (23-36 και 25-40 στο ημίχρονο). Ο Ολυμπιακός μπήκε δυνατά και στο δεύτερο ημίχρονο ανεβάζοντας τη διαφορά στους 18 πόντους (29-47), πριν ο ΠΑΟΚ μπορέσει να τρέξει ένα 8-0 για να μειώσει σε 37-47 πριν τα επεισόδια και τη διακοπή. Μάλιστα, η διακοπή ήρθε σε σημείο που ο ΠΑΟΚ έδειχνε να βρίσκει ρυθμό σε άμυνα και επίθεση για πρώτη φορά στο ματς, αποδεικνύοντας ότι οι χούλιγκαν που καταστρέφουν το μπάσκετ… δεν κοιτούν καν τον αγώνα στον οποίο κάνουν επεισόδια. Μετά τη διακοπή, ο Ολυμπιακός δεν είχε όρεξη για αστεία και με σερί 2-8 έληξε τον αγώνα αφού μετά το 39-55 ο ΠΑΟΚ δεν μπόρεσε να μειώσει ξανά.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Απίθανη πράσινη πρόκριση!

Καθηλωμένους μας κράτησε το πρώτο «αιώνιο» ντέρμπι της σεζόν, για τα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *