Home / ΚΥΠΕΛΛΟ / Απίθανη πράσινη πρόκριση!

Απίθανη πράσινη πρόκριση!

Καθηλωμένους μας κράτησε το πρώτο «αιώνιο» ντέρμπι της σεζόν, για τα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας, με τον Παναθηναϊκό να ξεπερνά τα προβλήματά του και να γυρίζει ένα χαμένο ουσιαστικά παιχνίδι για να προκριθεί στα ημιτελικά με 77-76 με κάρφωμα του Μπατίστα στην εκπνοή. Λίγο νωρίτερα ο Διαμαντίδης είχε πετύχει τρίποντο για να ισοφαρίσει ένα ματς που ο Ολυμπιακός με σερί 0-17 στις παρυφές της ανάπαυλας φαινόταν να ελέγχει απόλυτα.

Ο Ολυμπιακός μόνο τον εαυτό του μπορεί να κατηγορεί μετά από αυτή την ήττα σε έναν αγώνα στον οποίο στο δεύτερο ημίχρονο έδειχνε ότι δεν μπορεί να χάσει. Όμως, στο τέλος φάνηκε απρόσεκτος, χωρίς καθαρό μυαλό, με πολλά λάθη και στο παρκέ και από τον πάγκο, λάθη τα οποία στοίχισαν τη νίκη και το πρώτο χαμένο τρόπαιο της σεζόν.

Απ’ την άλλη, ο Παναθηναϊκός είναι πια το μεγάλο φαβορί για να διατηρήσει τα σκήπτρα του στο Κύπελλο, με τον Ιβάνοβιτς να καθοδηγεί σωστά την ομάδα του, που έβγαζε ενέργεια ως το τέλος, πήρε καθοριστικές άμυνες στην 4η περίοδο και εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την αγωνιστική αμηχανία του Ολυμπιακού για να πάρει την πρόκριση.

Ο Ολυμπιακός έχασε ένα ματς στο οποίο προηγήθηκε με 13 πόντους στην επανάληψη και το οποίο κέρδιζε με 68-75 με 2:11 για το τέλος. Από εκεί και πέρα και ως το φινάλε έβαλε μόλις 1 πόντο. Επέλεξε να παίξει με τον Πρίντεζη στις τελευταίες φάσεις (έπαιξε 30 λεπτά στο ματς), κάτι η κούραση απ’ τον αγώνα, κάτι ο τραυματισμός του (μπαίνει για αρθροσκόπηση λόγω ενός προβλήματος που κουβαλά εδώ και έναν περίπου μήνα), δεν μπόρεσαν να βγουν οι φάσεις, θεωρώ ότι αυτό ήταν λάθος του πάγκου. Όπως λάθος ήταν και το γεγονός ότι ο Σπανούλης που είχε βρει ρυθμό στο δεύτερο ημίχρονο βγήκε με 8:35 για το τέλος και πέρασε στο παρκέ στο 2:11 μένοντας σχεδόν 6:30 εκτός αγώνα στο πιο κρίσιμο σημείο του (συνολικά έπαιξε 21 λεπτά). Επίσης, ο Ολυμπιακός στις δύο τελευταίες φάσεις που έχασε το ματς είχε να δώσει φάουλ, αλλά δεν το έκανε σε καμία από τις δύο, με αποτέλεσμα να χαρίσει 2 ελεύθερα σουτ (το ένα κάρφωμα) εντός παιδιάς στον αντίπαλό του σε ματς που κέρδιζε με 3 πόντους. Δείτε τις δύο φάσεις που έκριναν το ματς:

Κι αν στην πρώτη επίθεση το κακό τρίποντο του Σλότερ αποδιοργάνωσε τον Ολυμπιακό αφού η μπάλα χτύπησε ταμπλό και έφτασε στα 5 μέτρα, στη δεύτερη δεν νοείται μετά από βολές να μην κάνει κανείς φάουλ αλλά να αφήσουν τον Διαμαντίδη να φτάσει ως τα 8 μέτρα διασχίζοντας με ντρίμπλα όλο το γήπεδο ώστε να πασάρει στον Μπατίστα. Ο οποίος Μπατίστα ήταν ολομόναχος από την απαράδεκτη άμυνα του Ντάνστον (εξίσου κακή με την προηγούμενη φάση που και πάλι ο Μπατίστα ήταν ολομόναχος, απλώς δεν πήρε μπάλα) που στο σκριν δεν βοήθησε τον Σπανούλη (επίσης κακή άμυνα στη φάση) και μετά δεν μπορούσε να αποφασίσει τι θα κάνει, κατάφερε να βγάλει εαυτόν εκτός φάσης, ούτε στον άσο του Παναθηναϊκού πήγε, ούτε τον Μπατίστα έκλεισε.

Έτσι, ο Ολυμπιακός έχασε ένα ματς που αν ρωτούσες τους περισσότερους στο δεύτερο μέρος, ασχέτως οπαδικών προτιμήσεων, θα έλεγαν ότι θα πάρει. Ο Παναθηναϊκός έδειξε να αντέχει ως το 33-28 στο παιχνίδι, στη συνέχεια ακολούθησε ένα 0-17, ξεκίνησε με 4 πόντους στο πρώτο μέρος και συνεχίστηκε με 0-13 στις αρχές τις επανάληψης ως το 33-45.

Ο Παναθηναϊκός μπήκε καλύτερα στο ματς, προηγήθηκε με 14-4 στο ξεκίνημα, απέναντι σε έναν πολύ αγχωμένο Ολυμπιακό (0/5 τρίποντα στο ξεκίνημα), ο οποίος όμως με 2-10 στο τέλος της περιόδου μείωσε σε 16-14. Μάλιστα με τον Λοτζέσκι προηγήθηκε και με 17-18, για να έρθει ο Πετγουέι με τρίποντο για το 25-28. Ο Παναθηναϊκός απάντησε με δύο τρίποντα από Διαμαντίδη και Παππά και ένα καλάθι του εκπληκτικού στο πρώτο ημίχρονο Μπατίστα (10 πόντοι, 6 ριμπάουντ), για να προσπεράσει με 33-28.

Το ημίχρονο έληξε με 33-32 από δύο καλάθι των Σπανούλη-Πρίντεζη, ενώ η επανάληψη ξεκίνησε με τον Ολυμπιακό να βρίσκει διαδρόμους για να τρέξει και να φτάσει στο 33-45. Με δύο τρίποντα του Σπανούλη πήρε τη μεγαλύτερη διαφορά του στο 42-55, ενώ το δεκάλεπτο έκλεισε στο 49-60. Παππάς (2) και Μπλουμς έβαλαν τρίποντα για το 58-62 στο 4ο δεκάλεπτο, αλλά ο Λαφαγιέτ με τον Λοτζέσκι απάντησαν με τον ίδιο τρόπο για το 58-68. Ο Παππάς είχε πάρει για τα καλά μπροστά και με 6 πόντους μείωσε σε 66-70 με 3:50 για το τέλος. Ο Ολυμπιακός έγραψε τρίποντο με τον Λοτζέσκι με 2:11 για το 68-75 σε ένα καλάθι που τότε έμοιαζε να «τελειώνει» τον Παναθηναϊκό. Όμως, ο Σλότερ μπήκε δύο συνεχόμενες φορές στη ρακέτα για ντράιβ ανενόχλητος, μείωσε σε 72-75 με τον Ολυμπιακό να πετάει μια επίθεση στο ενδιάμεσο και άλλη μία αμέσως μετά. Ο Διαμαντίδης έγραψε τεράστιο τρίποντο στα 16 δευτερόλεπτα για την ισοφάριση, ο Σλούκας απάντησε με 1/2 βολές στα 6 δευτερόλεπτα για να προλάβει ο Μπατίστα στα 4 δέκατα να καρφώσει για τη νίκη του Παναθηναϊκού και την πρόκρισή του.

Το ντέρμπι ήταν πολύ νωρίς για να πει κάποιος ότι είδε την εικόνα των δύο ομάδων ενόψει της σεζόν, όμως, το θέμα είναι ότι με την όλη ατμόσφαιρα που είχε δημιουργηθεί (οι ήττες και οι κακές εμφανίσεις του Παναθηναϊκού στα φιλικά, οι απουσίες του, το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός είναι ομάδα με σταθερό κορμό και άρα πιο έτοιμη), και η οποία έλεγε ότι ο Ολυμπιακός θα πάρει αυτό το ματς, η ήττα των «ερυθρολεύκων» είναι καταστροφική για την ψυχολογία τους. Και ο ίδιος ο Μπαρτζώκας είπε «πρέπει να μαζέψουμε τα κομμάτια μας, αν και ξεκινάμε με τον πιο δύσκολο τρόπο. Η επόμενη μέρα είναι πολύ δύσκολη».

Βέβαια, ο Μπαρτζώκας είπε και ότι «αυτή είναι η ομορφιά του μπάσκετ» για τον τρόπο που έχασε (δεν διαφωνώ καθόλου με αυτό, όντως, αυτή είναι η ομορφιά του μπάσκετ, αλλά άλλο εγώ και ο κάθε μπασκετόφιλος και άλλο ο Μπαρτζώκας), ότι «πήρα μια απόφαση για το κοουτσάρισμα» για τα 21 λεπτά του Σπανούλη, αλλά δεν είπε γιατί η ομάδα του έχασε ένα δικό της παιχνίδι ή γιατί φάνηκε για ακόμα μία φορά στο (άδειο τώρα) ΟΑΚΑ να μην μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Σίγουρα, οι τόσο κακές εμφανίσεις εκεί πρέπει κάποια στιγμή να «πιάσουν» και τον πάγκο της ομάδας, δεν γίνεται πάντα να φταίνε οι παίκτες. Και το κοουτσάρισμα από τον πάγκο του Ολυμπιακού ήταν κακό στο ματς, ξεκάθαρο αυτό.

Ο Παναθηναϊκός σίγουρα πατάει πολύ πιο σταθερά στα πόδια του αυτή τη στιγμή, πήρε αρκετά μεγάλη περίοδο υπομονής από τους οπαδούς του (τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά αν είχε χαθεί ο πρώτος στόχος τόσο νωρίς), γιατί χρόνος για να φτιαχτεί η νέα ομάδα θα χρειαστεί, ενώ ο Ιβάνοβιτς έδειξε ότι η ομάδα του μπορεί να κοιτάζει ψηλά, περιμένοντας ακόμη Γκιστ-Μαυροκεφαλίδη-Χαραλαμπόπουλο να μπουν σε αγωνιστική δράση. Ήταν μια νίκη που κανείς δεν θα κατηγορούσε τους «πρασίνους» αν δεν έπαιρναν, αλλά που τώρα τους δίνει φτερά ενόψει της συνέχειας.

Από εκεί και πέρα τα γραφικά δεν έλειψαν (σιγά μην έλειπαν) για ακόμα μία φορά. Ο… τιμωρημένος Δημήτρης Γιαννακόπουλος ήταν «κανονικά» στο γήπεδο και μεταξύ άλλων είπε προς τους διαιτητές (όπως γράφτηκε στο φύλλο αγώνα) «θα έρθω στο σπίτι σας το βράδυ», προφανώς όχι μετά από πρόσκληση για δείπνο, ενώ το φύλλο επίσης έγραψε ότι στην πρώτη περίοδο στο γήπεδο μπήκαν άτομα που δεν είχαν δικαίωμα εισόδου και έβριζαν τους παίκτες του Ολυμπιακού. Απ’ την άλλη ο Ολυμπιακός κατέθεσε… ένσταση για να πάρει το ματς στα χαρτιά, επειδή στο γήπεδο βρίσκονταν οπαδοί των γηπεδούχων ενώ το ματς ήταν κεκλεισμένων των θυρών. Βέβαια αυτές που ακούγονταν ήταν οι τσιρλίντερ του Παναθηναϊκού που ούρλιαζαν σε κάθε φάση, αλλά δύσκολα να τις θεωρήσει κάποιος… υπεύθυνες για την ήττα του Ολυμπιακού, αν και, όπως λένε, όταν το γήπεδο είναι άδειο σε στενοχωρούν περισσότερο τα όσα λέγονται από τις μεμονωμένες φωνές, αφού τα ακούς καθαρά.

Τέλος πάντων, πέραν της πλάκας (γιατί πραγματικά δεν έχει μείνει άλλος τρόπος για να αντιμετωπίσω τη γραφικότητα των δύο «αιωνίων» όποτε παίζουν μεταξύ τους) το πρώτο ντέρμπι της σεζόν τελείωσε, ήταν αρκετά ωραίο (όχι τόσο στο θέαμα ή το επίπεδο μπάσκετ που είδαμε όσο) στην εξέλιξή του και με το αποτέλεσμα που είχε έθεσε ξανά ισορροπίες ψυχολογίας για όλη τη χρονιά. Μένει να δούμε αν θα ανατραπούν ή όχι.

Τα δεκάλεπτα: 17-14, 33-32, 49-60, 77-76.

Παναθηναϊκός (Ιβάνοβιτς): Διαμαντάκος, Σλότερ 7, Μποχωρίδης 5 (1τρ. 3ασ.), Γιάνκοβιτς 11 (3ρ. 4κλ.), Φώτσης 7 (1τρ. 2κλ.), Παππάς 19 (3), Μπλουμς 8 (2), Διαμαντίδης 8 (2τρ. 5ασ.), Μπατίστα 12 (7ρ.).

Ολυμπιακός (Μπαρτζώκας): Πέτγουεϊ 6 (2), Χάντερ 6, Ντάνστον 10 (5ρ. 3ασ.), Σπανούλης 12 (2τρ. 3ασ. 3κλ.), Μάντζαρης 3 (1τρ. 3ασ.), Σλούκας 3 (6ασ.), Λαφαγιέτ 7 (1τρ. 3κλ.), Λοτζέσκι 16 (4τρ. 6ρ.), Πρίντεζης 13 (9ρ.).

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Κυπελλούχος 2014 ο Παναθηναϊκός!

Ο Παναθηναϊκός διατήρησε τα σκήπτρα του στο Κύπελλο, κέρδισε τον Άρη με 90-53 στον τελικό …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *