Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Ήττα υποταγής από τριάδα δυναμίτη

Ήττα υποταγής από τριάδα δυναμίτη

Δεν τα κατάφερε ο Ολυμπιακός στο ΣΕΦ απέναντι στη Φενέρμπαχτσε με τους Τούρκους να είναι πολύ πιο πειστικοί και να κερδίζουν δίκαια με 70-84, αποδεικνύοντας ξανά ότι φέτος είναι για πολύ μεγάλα πράγματα. Ο Ολυμπιακός έδειξε τις γνωστές αδυναμίες στο παιχνίδι του, προβλημάτισε, κινήθηκε στα γνωστά φετινά του στάνταρ και την ερχόμενη εβδομάδα παίζει ένα απίστευτα κρίσιμο παιχνίδι με τη Ζαλγκίρις στο Κάουνας, παιχνίδι το οποίο επιβάλλεται να κερδίσει αν δεν θέλει να μπει σε περιπέτειες.

Η Φενέρ με την έναρξη του Top-16 έστειλε μήνυμα και σε όσους… δεν το είχαν λάβει από την κανονική περίοδο της Ευρωλίγκας. Πλέον, έχει κερδίσει εκτός έδρας και τους δύο περσινούς φιναλίστ της διοργάνωσης, αποδεικνύοντας πόσο δυνατή είναι. Οι Τούρκοι θέλουν φάιναλ φορ και τρόπαιο και έχουν το ρόστερ, την ποιότητα και τις δυνατότητες να φτάσουν ως εκεί. Στο ΣΕΦ, Ονάν, Τόμας και Ούκιτς έκαναν τη διαφορά.

Επιπλέον, τα πρώιμα και εντελώς παράλογα πανηγύρια από πολλούς δημοσιογράφους και οπαδούς του Ολυμπιακού για την κλήρωση στο Top-16, φάνηκε ήδη από τον πρώτο αγώνα πόσο άστοχα ήταν. Το Age of Basketball το είχε γράψει από τότε για «γιγαντομαχία» και όχι για απουσία μεγάλης αντιπάλου. Δυστυχώς, πλέον, η Φενέρ έχει στα χέρια της την πρώτη θέση για να την χάσει.

Το παιχνίδι στο Φάληρο ήταν μοιρασμένο στα πρώτα 30 λεπτά του με τον Ολυμπιακό να μην μπορεί να εκμεταλλευτεί τα πολλά λάθη των Τούρκων, ούτε και τα μεγάλα όπλα του και τη Φενέρ να έχει απάντηση κάθε φορά που ο Ολυμπιακός προσπαθούσε να ξεφύγει. Πάντως, συνέβαινε και το αντίθετο, με τον Ολυμπιακό να μένει κοντά όταν οι Τούρκοι προσπερνούσαν και το ματς έμοιαζε να πηγαίνει στην κόψη του ξυραφιού. Σε κάθε περίπτωση, τίποτα δεν μας προετοίμαζε για την καθολική κυριαρχία της Φενέρ στην 4η περίοδο, με τους Τούρκους να «ξεγυμνώνουν» στο διάστημα αυτό κάθε αδυναμία του Ολυμπιακού παίζοντας ολοκληρωτικό μπάσκετ.

Το ματς είχε 11 εναλλαγές στο προβάδισμα μόνο στο δεύτερο ημίχρονο και μέχρι το 35ο λεπτό και το 65-64, αλλά η συνέχεια έγραψε 5-20 για τους Τούρκους, που έτρεξαν ένα 0-12 για να καθαρίσουν τον αγώνα. Μάλιστα, ο Ολυμπιακός δεν είχε ψυχολογία στο φινάλε, με αποτέλεσμα ένα ματς που θα μπορούσε να χαθεί με 8 πόντους να χάθηκε με 14, διαφορά σχεδόν απαγορευτική για να γυρίσει στο δεύτερο παιχνίδι στην Κωνσταντινούπολη, ακόμη κι αν κερδίσουν οι «ερυθρόλευκοι».

Σε όλο το ματς ο Ολυμπιακός αντιμετώπιζε τεράστιο πρόβλημα με τον Τόμας και τον Ούκιτς που πραγματικά έκαναν ό,τι ήθελαν στο παρκέ, ενώ στην επίθεση δεν έβρισκε το δρόμο προς το καλάθι κάθε φορά που ο Σπάχια άλλαζε από man-to-man σε ζώνη. Αποτέλεσμα όλων αυτών, η Φενέρ να κάνει 3 φορές μέσα στο ματς διψήφιο σερί, με την τρίτη να καθαρίζει και τον αγώνα, καθώς ο Ολυμπιακός δεν είχε τον τρόπο και το χρόνο να αντιδράσει μετά απέναντι σε μια τόσο ποιοτική ομάδα.

Πρώτο σερί στο 5-2, το οποίο έγινε μέσα σε 3 λεπτά 5-12 με σερί 0-10 για τη Φενέρ και τους ΟύκιτςΤόμας να στέλνουν τις πρώτες προειδοποιητικές βολές για τη συνέχεια του αγώνα. Μάταια, καθώς, όπως φάνηκε, ο Ολυμπιακός δεν είχε τρόπο και σχέδιο να τους σταματήσει. Ο Ίβκοβιτς είχε επιλέξει να αφήσει εκτός δωδεκάδας τον Βασιλόπουλο και τον Λούκας, δύο παίκτες που θα μπορούσαν να έχουν «φρενάρει» τον Τόμας, και κανείς άλλος δεν μπόρεσε να προβληματίσει τον Κροάτη.

Χωρίς να αποδώσει τρομερό μπάσκετ, αλλά με τον Μπουρούση να παίρνει 2 επιθετικά και τον Τεόντοσιτς να βρίσκεται στο μοναδικό πεντάλεπτο στο οποίο ήταν μέσα στο ματς (όλη την υπόλοιπη ώρα παρακολουθούσε σαν τουρίστας και απλώς σούταρε τρίποντα όποτε η μπάλα πήγαινε στα χέρια του) προσπέρασε με 16-14 και 18-16 στο τέλος του δεκαλέπτου.

Η είσοδος του Θοδωρή Παπαλουκά, που έκανε μακράν το καλύτερό του φετινό ματς, στον αγώνα, έδωσε στον Ολυμπιακό την ώθηση για τη μεγαλύτερη διαφορά στο 22-16, αλλά η άνοδος δεν είχε συνέχεια μετά το 24-19, καθώς ήταν εμφανές ότι η άμυνα των Τούρκων βραχυκύκλωσε τον Ολυμπιακό μόλις ο Σπάχια τη γύρισε σε ζώνη.

Έτσι, απ’ την μία είχαμε συνεχείς κακές επιλογές και μπάσκετ χωρίς φαντασία και λογική, με τον Ολυμπιακό να μην μπορεί να βρει διαδρόμους για να σπάσει τη ζώνη, αλλά να αναλώνεται σε τρίποντα, και απ’ την άλλη τη Φενέρ να τρέχει ένα σερί 2-14 για το 26-33 παίρνοντας πόντους από 5 διαφορετικούς παίκτες στο διάστημα αυτό, σκοράροντας με κάθε τρόπο στον Ολυμπιακό!

Ο Νεστέροβιτς με τον Σπανούλη γύρισαν γρήγορα το ματς στο 33-33 με την άμυνα του Ολυμπιακού να βελτιώνεται στη ρακέτα και να κλείνει το ημίχρονο στην ισοπαλία. Η τρίτη περίοδος ήταν η πιο ωραία του αγώνα από πλευράς θεάματος, με τις δυο ομάδες να σκοράρουν συνεχώς, να παίζουν όμορφο επιθετικό μπάσκετ και τις άμυνες να αδυνατούν να σταματήσουν τα όπλα των αντιπάλων.

Ο Ολυμπιακός στις λεπτομέρειες «βγήκε στον αφρό», καθώς μια άμυνα του Έρτσεγκ ήταν αυτή που έσπασε το σερί εύστοχων επιθέσεων από τις δύο πλευρές και επέτρεψε το 58-55 στο τέλος του δεκαλέπτου. Πάντως, η Φενέρ κατάφερνε να μένει κοντά στο σκορ, με τον Ονάν να σκοράρει μεγάλα καλάθια και τον Ούκιτς να εκθέτει κάθε περιφερειακό του Ολυμπιακού που τον μάρκαρε, κερδίζοντας όλη την άμυνα με τα ντράιβ του.

Ο Ολυμπιακός μπόρεσε να κρατήσει την επιθετική του ηρεμία και λογική ουσιαστικά ως το 34ο λεπτό, όταν ο Μαυροκεφαλίδης έκανε από μέση απόσταση το 65-64. Μετά, κάθε επιθετικό σύστημα των «ερυθρολεύκων» κατέρρευσε, ενώ Ούκιτς, Ονάν και Πρέλτζιτς «καθάρισαν την μπουγάδα» στην επίθεση, με τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους να πετυχαίνει το πιο κρίσιμο καλάθι του αγώνα.

Ο Νέβεν Σπάχια με μαεστρία ήλεγξε τον αγώνα και τον πήγε ακριβώς εκεί που ήθελε, μη διστάζοντας να βάλει στο 35ο λεπτό έναν Σάρας που είχε ως τότε 5 λάθη στο ματς. Ο Γιασικεβίτσιους, όμως, είναι για τις μεγάλες στιγμές και το απέδειξε ξανά. Το ματς πήγε στο 65-70 με τη Φενέρ να έχει αρχίσει ένα σερί (0-6 ως τότε) και τον Ολυμπιακό να χάνει τρίποντα με τον Τεόντοσιτς και να μην παίρνει πόντους από τη ρακέτα από τον Μπουρούση. Εκεί ήταν που ο Γιασικεβίτσιους κατάφερε την τελευταία «μαχαιριά» στον Ολυμπιακό με το τρίποντο για το 65-73, τρίποντο το οποίο ουσιαστικά τελείωσε τον αγώνα.

Στο τελευταίο εξάλεπτο του ματς ο Ολυμπιακός πέτυχε 5 πόντους έχοντας 3 λάθη, 1/2 δίποντα και 0/7 τρίποντα, τα περισσότερα εκ των οποίων ήταν και άθλιες επιλογές,. Το 5-20 στο διάστημα αυτό ήρθε πολύ λογικά, αφού ενώ σούταρε με 11% εντός παιδιάς, ο Ολυμπιακός στην άμυνα είχε πολλά κενά και δεν μπορούσε να ακολουθήσει ούτε στις ατομικές προσπάθειες τους αντιπάλους τους με αποτέλεσμα η Φενέρ να έχει 5/5 δίποντα και 2/3 τρίποντα, δηλαδή 88% εντός παιδιάς!

Ο Ολυμπιακός πλήρωσε τα κενά στην άμυνα, ιδίως στην περιφερειακή, με τους Ονάν, Ούκιτς και Τόμας να κερδίζουν σχεδόν μόνοι τους το ματς, πλήρωσε τα αρκετά λάθη, πλήρωσε το κακό μπάσκετ επιθετικά (απόρροια εν μέρει και της καλής άμυνας των Τούρκων), έδειξε ότι έχει πολύ περιορισμένες λύσεις όταν οι Σπανούλης, Τεόντοσιτς δεν βρίσκουν το δρόμο προς το καλάθι και επιβεβαίωσε αυτό που βλέπουμε όλο το χρόνο: ως τώρα είναι ξεκάθαρα ένα (τουλάχιστον) σκαλί πιο κάτω από πέρσι, έχοντας μεγάλα προβλήματα στο «3» και το «4».

Κέσελι και Πελεκάνος έπαιξαν μαζί 5 λεπτά και δεν σούταραν καν, με τον πρώτο να μην μπορεί να ακολουθήσει κανέναν παίκτη στην άμυνα, ο Παπανικολάου έδειξε και πάλι ότι δεν είναι έτοιμος για να τραβάει κουπί σε τέτοιο επίπεδο, ο Μαυροκεφαλίδης ξανά στα δύσκολα δεν μπορούσε να βοηθήσει (2/8 σουτ), ο Νίλσεν δεν έχει βρει τον καλό του εαυτό και ήταν κάτω του μετρίου (2 πόντοι χωρίς καλάθι εντός παιδιάς) με τον Ολυμπιακό να έχει μια πεντάδα παικτών που δεν μπόρεσε καν να μπει στο κλίμα του ματς.

Πέραν αυτών, ο Παπαλουκάς ήταν μακράν ο καλύτερος με 4/4 εντός παιδιάς, 5 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 3 κλεψίματα, αλλά είχε 4 λάθη, ενώ ο Σπανούλης προσπάθησε κι αυτός (14 πόντοι, 4 ασίστ), αλλά είχε 6 λάθη. Αν στα 10 λάθη των δύο προσθέσουμε τις μόλις 2 ασίστ του, αλάνθαστού κατά τα άλλα, Τεόντοσιτς και το τραγικό 1/10 τρίποντα φαίνεται γιατί ο Ολυμπιακός έχασε το ματς τόσο εύκολα στο φινάλε. Στη ρακέτα ο Μπουρούσης προσπάθησε, ο Νεστέροβιτς δεν βρήκε ρυθμό ερχόμενος από τον πάγκο και ο Έρτσεγκ που ήταν καλύτερος είχε 2/8 εντός παιδιάς.

Απ’ την άλλη, η Φενέρ είχε στο τιμόνι έναν απίστευτο Ρόκο-Λένι Ούκιτς, με 1 λάθος σε 32 λεπτά, ενώ πήρε 33 πόντους με 7/12 δίποντα και 4/5 τρίποντα από Ονάν και Τόμας. Επίσης, ο Σπάχια είδε το πρόβλημα στο «3», πέρασε τον Πρέλτζιτς στο ματς, κι εκείνος είχε 7 πόντους με 3/3 σουτ και 7 ριμπάουντ.

Ο Ίβκοβιτς ήταν εμφανές ότι κι αυτός βρισκόταν σε σύγχυση στο ματς, μην μπορώντας να καταλάβει τον τρόπο που έπαιζαν οι παίκτες του και το γιατί είχαν δυσκολευτεί τόσο στη ζώνη, ενώ μετά τον αγώνα έκανε και την ατυχέστατη δήλωση ότι οι παίκτες του «πιέστηκαν» από την παρουσία του κόσμου, δήλωση που μόνο ως αστείο μπορεί να εκληφθεί για παίκτες όπως ο Παπαλουκάς, ο Σπανούλης, ο Νεστέροβιτς, ο Τεόντοσιτς, ο Μπουρούσης.

Η ευφορία από το ματς με τον Παναθηναϊκό χάθηκε σε μια νύχτα και οι “ερυθρόλευκοι” είχαν ανώμαλη προσγείωση στην πραγματικότητα της φετινής Ευρωλίγκας, που ως τώρα δείχνει ότι οι δύο ελληνικές ομάδες δύσκολα θα φτάσουν στο φάιναλ φορ (αν δεν αλλάξει πλήρως η αγωνιστική τους εικόνα).

Ο Ολυμπιακός θα πρέπει να ανασκουμπωθεί και να ανακάμψει, καθώς, πλέον η πρόκριση περνά από τη Λιθουανία και τα ματς με τη Βαλένθια. Με 3-0 τις επόμενες 3 αγωνιστικές, ή έστω με 2-1 και τη διαφορά στα ματς με τους Ισπανούς, οι «ερυθρόλευκοι» λογικά θα προκριθούν, αν και θα κληθούν μετά να παίξουν με μειονέκτημα έδρας στα προημιτελικά. Νωρίς ακόμα για τέτοια σενάρια, βεβαίως, με το ματς στη Λιθουανία να προέχει.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *