Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Στοίχισε η απειρία, μίλησε η κλάση του Πριτζιόνι

Στοίχισε η απειρία, μίλησε η κλάση του Πριτζιόνι

Πολύ κοντά σε ένα μεγάλο διπλό έφτασε ο Ολυμπιακός, που έχασε 81-79 από την Κάχα Λαμποράλ, σε ένα ματς που μπορούσε και έπρεπε να έχει κερδίσει. Η απειρία των «ερυθρολεύκων» στοίχισε στην ομάδα, που έχασε το προβάδισμα στο 34:46, ο τραυματισμός που είχε ο Παπαδόπουλος, αλλά και η τεράστια κλάση του Πριτζιόνι, που πήρε την τελευταία επίθεση και σκόραρε χαρίζοντας στην ομάδα του τη νίκη.

Πάντως, ο Ολυμπιακός μπορεί να πει ότι κάτι κέρδισε από την ήττα, καθώς είναι φανερό ότι η φετινή ομάδα χρειάζεται τέτοια ματς σε δύσκολες έδρες για να οικοδομήσει χαρακτήρα. Στο ματς, ο Ίβκοβιτς το πάλεψε πολύ καλά, αλλά στο τέλος δεν ήταν κάτι παραπάνω που θα μπορούσε να έχει κάνει για να πάρει η ομάδα του τη νίκη, ιδίως αν όντως ο Παπαδόπουλος δεν μπορούσε να παίξει περισσότερο λόγω του τραυματισμού που τον ταλαιπωρεί.

Οι «ερυθρόλευκοι» ως το 35ο λεπτό έμειναν πίσω στο σκορ μόλις μία φορά, στο 6-5, ενώ ήλεγχαν όλο το υπόλοιπο ματς. Με τον Παπαδόπουλο να κάνει πράγματα και θαύματα στη ρακέτα και τον Άντιτς για πρώτη φορά να έχει μπει δυνατά στο παρκέ στο ξεκίνημα αγώνα, ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με 11-19 και 13-22 στο τέλος του δεκαλέπτου. Ο Παπαδόπουλος είχε 4 πόντους και 4 ασίστ, ο Άντιτς 8 πόντους, όσους και ο Κέσελι, με τους δύο τελευταίους να σουτάρουν 4/5 τρίποντα.

Η διαφορά στη 2η περίοδο πήγε πάνω από τους 10 πόντους, 13-24 από τον Παπαδόπουλο, ενώ ακόμα κι όταν η Κάχα Λαμποράλ πλησίασε σε 29-34 στο 17ο λεπτό, ο Ολυμπιακός κράτησε τον έλεγχο του αγώνα και του ρυθμού πηγαίνοντας στο 32-40 του ημιχρόνου. Ο Ίβκοβιτς είχε δώσει προφανή εντολή να αφήνει ο Ολυμπιακός το τρίποντο στην Κάχα Λαμποράλ και να κλείνει τη ρακέτα του, εντολή που είναι συζητήσιμο το κατά πόσο έπιασε. Βέβαια, αν ο Πριτζιόνι είχε χάσει το τελευταίο σουτ, θα την αποθεώναμε τώρα…

Η κατάσταση δεν άλλαξε ούτε στην 3η περίοδο, με τη Λαμποράλ να μοιάζει εγκλωβισμένη και με επιθετικό πρόβλημα. Ο Ολυμπιακός έπαιζε σωστά κοντά στο καλάθι, ο Χάινς με καλάθι και φάουλ έκανε το 37-47 στο 23ο λεπτό, ενώ ο Κέσελι με τον 10ο πόντο του πήγε το ματς στο 41-51 στο 25ο. Με τον Ρίμπας και τον Τελέτοβιτς να ανεβάζουν ρυθμό η Λαμποράλ μείωσε σε 54-56 στο 27ο λεπτό, αλλά ο Ολυμπιακός δεν έχασε το προβάδισμα και το τρίποντο του Γκεσεβίτσιους έκανε το 60-66 στο τέλος της 3ης περιόδου.

Η Λαμποράλ βρήκε αναπάντεχο πρωταγωνιστή στο πρόσωπο του Κέβιν Σεραφάν στην 4η περίοδο, ενώ μόλις σταμάτησε ο νεαρός Γάλλος, δράση ανέλαβε ο Φερνάντο Σαν Εμετέριο. Ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε να σταματήσει κανέναν από τους δύο και το σκορ από 60-66 έγινε 77-72. Σαν Εμετέριο και Σεραφάν έβαλαν 15 πόντους στο διάστημα αυτό που έκρινε ουσιαστικά το ματς. Η Λαμποράλ προσπέρασε με 68-66 για πρώτη φορά από 6-5, ενώ μπαίνοντας στο τελευταίο τρίλεπτο είχε 5 πόντους προβάδισμα και ήταν πια το φαβορί στον αγώνα.

Σπανούλης και Τελέτοβιτς αντάλλαξαν βολές για το 79-74, ενώ ο Χάινς έβαλε καλάθι για το 79-76. Ο Ολυμπιακός έχασε μεγάλη ευκαιρία λίγο νωρίτερα, όταν ο Πρίντεζης αστόχησε σε αμαρκάριστο τρίποντο που θα είχε ισοφαρίσει το ματς στους 77 πόντους, ενώ ο Έλληνας φόργουορντ έχασε και δεύτερο τρίποντο στα 28 δευτερόλεπτα για το φινάλε, αλλά ο Χάινς πήρε το επιθετικό ριμπάουντ και ο Σπανούλης 8.5 δευτερόλεπτα πριν το φινάλε ισοφάρισε με τρομερό τρίποντο από τα 8 μέτρα σε 79-79.

Τότε πήρε την μπάλα ο Πριτζιόνι, διέσχισε το γήπεδο, «χόρεψε» τον Πρίντεζη και ευστόχησε για το 81-79 με 1.7 για το τέλος, στο πρώτο του καλάθι στο ματς. Ο Γκεσεβίτσιους προσπάθησε να πάρει φάουλ μετά την επαναφορά, αλλά οι διαιτητές δεν… ψάρωσαν και το ματς τελείωσε εκεί.

Μεγάλη ευκαιρία για τον Ολυμπιακό
να πάρει ένα ματς που το ήλεγχε στο μεγαλύτερο μέρος του, αλλά στο τέλος κάτι έλειψε από την ομάδα. Αυτό ήταν η εμπειρία, με τον Σπανούλη να παίζει ουσιαστικά μόνος του στο τελευταίο δεκάλεπτο, αφού οι περισσότεροι από τους συμπαίκτες του φοβόντουσαν ακόμα και να σουτάρουν.

Η εντολή του Ίβκοβιτς να αφήνει το τρίποντο στη Λαμποράλ έπιασε αν σκεφτούμε ότι οι Ισπανοί σούταραν με 18% από μακριά (3/17), όμως με βάση αυτή την εντολή θα έπρεπε η άμυνα στη ρακέτα να είναι πολύ καλύτερη, καθώς το 68.4% με το οποίο σούταραν στα δίποντα οι Βάσκοι ήταν απαράδεκτο για ντέρμπι. Και ακόμα πιο απαράδεκτο αν βγάλουμε τα 3/10 του Τελέτοβιτς και δούμε ότι η υπόλοιπη ομάδα σούταρε 23/28, 82%.

Ο Ολυμπιακός ήλεγξε τα ριμπάουντ (28-30), πήρε περισσότερα επιθετικά (7-12), έκανε λίγα λάθη (12-13), αλλά στο τέλος πλήρωσε την απειρία της ομάδας, ίσως και τις λίγο βεβιασμένες επιλογές με τα τρίποντα του Πρίντεζη, καθώς όταν κουραζόταν ο Σπανούλης και δεν μπορούσε να σουτάρει αυτός, η επίθεση έχανε το σωστό προσανατολισμό της.

Ο Σπανούλης ήταν ο καλύτερος του αγώνα, ο Άντιτς ήταν καλός, αλλά δεν συνέχισε όσο δυνατά ξεκίνησε, ο Χάινς ήταν επίσης καλός, ο Παπαδόπουλος ήταν πολύ καλός με 6 πόντους, 8 ριμπάουντ, 5 ασίστ και 3 τάπες, αλλά έπαιξε μόλις 21 λεπτά, φαντάζομαι λόγω του τραυματισμού του (δεν δικαιολογείται αλλιώς). Κακοί οι Πρίντεζης, Παπανικολάου, Κατσίβελης, Λούκας, ενώ ο Κέσελι στο δεύτερο ημίχρονο εξαφανίστηκε τελείως και ο Λούκας δεν μπόρεσε να βοηθήσει ουσιαστικά.

Τα δεκάλεπτα: 13-22, 32-40, 60-66, 81-79

Κάχα Λαμποράλ
(Ιβάνοβιτς): Ρίμπας 9 (1τρ. 4ρ.), Πριτζιόνι 3 (0/5τρ. 3ρ. 3ασ.), Ντόρσεϊ, Μ. Μπιέλιτσα 6 (3κλ.), Σεραφάν 15 (5ρ. 7/8δ.), Σαν Εμετέριο 15 (3ρ. 2ασ. 5/6δ.), Ερτέλ 5 (1), Όλεσον 2, Τελέτοβιτς 20 (5ρ. 9κ.φ., 3/10δ. 1/6τρ.), Ν. Μπιέλιτσα 2, Ουίλιαμς 4.

Ολυμπιακός (Ιβκοβιτς): Χάινς 14 (5ρ. 5/7δ.), Λούκας 5 (1), Άντιτς 14 (6ρ. 2/6τρ.), Σπανούλης 19 (3ρ. 7ασ. 7κ.φ. 5/8δ.), Κέσελι 10 (2), Παπαδόπουλος 6 (8ρ. 5ασ. 3κ.), Γκεσεβίτσιους 7 (1τρ. 4κ.φ.), Πρίντεζης 4 (0/3τρ.), Παπανικολάου, Μάντζαρης, Κατσίβελης.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *