Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Και πάλι στην απ’ έξω…

Και πάλι στην απ’ έξω…

Δημοσιεύτηκε στις 8 Οκτωβρίου 2007

Με τη χρονιά να ξεκινάει σύντομα, ορισμένες αμερικάνικες ομάδες είναι στην Ευρώπη και δίνουν φιλικούς αγώνες (ή αγώνες επίδειξης αν προτιμάτε) με ευρωπαϊκές σε Ιταλία, Τουρκία, Αγγλία και Ισπανία. Βέβαια, ούτε οι αμερικάνικες ομάδες που ήρθαν αποτελούν την αφρόκρεμα του NBA (ενώ πέρσι είχαν έρθει οι Σανς και οι Σπερς), ούτε οι ευρωπαϊκές την αφρόκρεμα της Ευρώπης (ενώ πέρσι υπήρχαν η Μπαρτσελόνα και η ΤΣΣΚΑ).

Εξαίρεση αποτελούν οι Μπόστον Σέλτικς (αλλά και πάλι δεν παίζουν εναντίον ευρωπαϊκής ομάδας), αλλά μόνο λόγω… σπόντας, καθώς όταν φτιάχτηκε το πρόγραμμα δεν είχαν στο ρόστερ τους ούτε τον Κέβιν Γκαρνέτ, αλλά ούτε και τον Ρέι Άλεν. Όλο το φετινό τουρνουά, ουσιαστικά γίνεται για να δείξει τις καλές σχέσεις των Αμερικάνων (της διοίκησης του NBA εννοώ) με τους Ισπανούς (και δη τη Ρεάλ Μαδρίτης). Από τις Η.Π.Α. ήρθαν οι Σέλτικς, οι Τίμπεργουλφς, οι Μέμφις Γκρίζλις των Γκασόλ και Ναβάρο και οι Τορόντο Ράπτορς των Γκαρμπαχόσα και Καλντερόν.

Από την Ευρώπη παίζουν η Εφές Πίλσεν, η Ρόμα, αλλά και 3 ισπανικές ομάδες, Ρεάλ Μαδρίτης, Εστουντιάντες και Ουνικάχα Μάλαγα. Και μπορεί να μας «πονάει» αλλά είναι προφανείς οι λόγοι που η Ελλάδα είναι και φέτος στην απ’ έξω. Αρκεί να κοιτάξει κανείς στην ηγεσία της μπασκετικής της ομοσπονδίας και τις δηλώσεις που έχει κάνει κατά καιρούς για το NBA («μόνο μάρκετινγκ», «δεν είναι μπάσκετ», «μαϊμούδες που πηδούν ψηλά»), αλλά και τον πόλεμο που έχει ανοίξει με Μπερτομέου και Στερν.

Γιατί οι παλιές δικαιολογίες (που ουσιαστικά δεν ίσχυαν ποτέ, αλλά προβάλλονταν από συγκεκριμένη μερίδα του Τύπου) ότι η Ελλάδα δεν έχει καλά γήπεδα και ότι δεν έχουμε καλές και εμπορικές ομάδες, προφανώς δεν ισχύουν. ΟΑΚΑ, Ελληνικό, ΣΕΦ, Αλεξάνδρειο και Πυλαία, πληρούν τις προϋποθέσεις, η Αθήνα είναι μεγάλη αγορά, η εθνική είναι δευτεραθλήτρια κόσμου, ο Παναθηναϊκός είναι πρωταθλητής Ευρώπης, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός έχουν τα δύο (από τα τρία) υψηλότερα μπάτζετ στην Ευρώπη φέτος. Θέλετε κι άλλους λόγους για να έρθει ομάδα NBA να παίξει εδώ; Ας όψεται…

Πάντως και η ομάδα με το τρίτο μπάτζετ στην Ευρώπη δεν είναι παρούσα και μάλιστα, μετά από μία χρονιά που έπαιξε. Οι λόγοι εδώ είναι άλλοι. Είναι γνωστό ότι ο πρόεδρος της ΤΣΣΚΑ Μόσχας έχει αρχίσει πόλεμο με το NBA για δικούς του λόγους (περιθωριοποίηση της ρωσικής αγοράς και της ομάδας του), αλλά μην μπερδεύεστε: τον πόλεμο τον κήρυξε μετά που έμαθε ότι δεν θα είναι στο NBA Europe Live Tour! Μέχρι τότε, περίμενε. Γιατί δεν παίζει η ΤΣΣΚΑ; Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, ένας από τους λόγους είναι ότι πέρσι είχε… κερδίσει (όπως και η Μπαρτσελόνα, που επίσης είναι εκτός)! Βέβαια, δεν είναι αυτός ο σοβαρότερος, ούτε ο βασικότερος. Οι λόγοι είναι περισσότερο πολιτικοί, παρασκηνιακοί και επιχειρησιακοί. Θα προσέξατε, όμως και το γεγονός ότι οι αγώνες του Europe Live Tour μειώθηκαν από 9 σε 7. Όλα αυτά έχουν τη σημασία τους και την εξήγησή τους.

Την ίδια ώρα, ο Παναθηναϊκός ταξιδεύει στις Η.Π.Α. για να αγωνιστεί με τους Χιούστον Ρόκετς και τους Σαν Αντόνιο Σπερς. Βεβαίως, χωρίς τον Βασίλη Σπανούλη. Ή περίμενε κάποιος να πάει; Μακάρι να αυξηθούν οι σύνδεσμοι της Ελλάδας με την απέναντι άκρη του Ατλαντικού και του χρόνου να παίξουν αγώνες και ο Παναθηναϊκός, αλλά και ο Ολυμπιακός, και μακάρι αυτό να γίνει «εντός έδρας».

Και τελειώνοντας, το φετινό NBA Europe Live Tour έχει στιγμιότυπα στην ιστοσελίδα της Euroleague, στο link EBTV. Εκεί ακούσαμε τον Αμερικανό σπορκάστερ να λέει ότι στο ματς Εφές Πίλσεν-Μινεσότα Τίμπεργουλβς, ο Αλ Τζέφερσον ήταν «ο άρχοντας των ριμπάουντ στον αγώνα». Πράγματι, ο Τζέφερσον πήρε 17 ριμπάουντ. Τι σημασία έχει που ο Αντρέ Χάτσον (πρώην του Πανιωνίου, νυν της Εφές) πήρε 18; Λεπτομέρειες…

by Rasheed.

Υ.Γ.: Ο Μπεν Γκόρντον «απάντησε» στις δηλώσεις του Πάξον που είχαμε γράψει παλιότερα, ζητώντας 70 εκατομμύρια δολάρια, την ώρα που ο Πάξον και οι Μπουλς έδιναν 47 εκ. δολάρια. Όχι που θα καθόταν…

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *