Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Euroleague 2012-13 on AoB: Όμιλος D

Euroleague 2012-13 on AoB: Όμιλος D

Ξεκινά η Ευρωλίγκα την Πέμπτη και το Age of Basketball είναι εδώ για να κάνει μια πρώτη παρουσίαση των 24 ομάδων που θα στηθούν στην αφετηρία της φετινής διοργάνωσης, χωρισμένες σε 4 ομίλους. Στα σημαντικά, η Ευρωλίγκα φέτος αλλάζει πρόσωπο, το Top-16 γίνεται με δύο ομίλους των 8 ομάδων, διπλοί αγώνες. Δηλαδή τα ματς είναι πολύ περισσότερα από πέρσι για τις ομάδες, για να φτάσει κάποιος στα (best-of-five) νοκ άουτ θα πρέπει να παίξει 24 αγώνες από τους 16 που ήταν πέρσι.

Η πρώτη φάση περιλαμβάνει 4 ομίλους των 6 ομάδων, για να γίνει το πρώτο ξεσκαρτάρισμα. Από κάθε όμιλο προκρίνονται οι 4 ομάδες. Μετά την ανάλυση του Ομίλου A, ομίλου του Παναθηναϊκού, του Ομίλου B, αλλά και του Ομίλου C όπου παίζει ο Ολυμπιακός, συνεχίζουμε με τον Όμιλο D, όπου θα βρούμε την περσινή φιναλίστ, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, και την Μπαρτσελόνα να είναι τα φαβορί, με 4 άλλες ομάδες να παλεύουν για 2 εισιτήρια:


Όμιλος D

ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ

Πού βαδίζει: Πέρσι ξεκίνησε ως το απόλυτο φαβορί, η ομάδα που κανείς δεν τόλμαγε να στοιχηματίσει εναντίον της. Έφτασε φυσιολογικότατα ως τον τελικό, όπου έχασε με απίστευτο τρόπο από τον Ολυμπιακό. Μπορεί ο Αντρέι Κιριλένκο να μην είναι πια εδώ, μπορεί να μην είναι εδώ ούτε ο Σισκάουσκας ή ο Γκόρντον, αλλά η ΤΣΣΚΑ δεν έχει κατέβει επίπεδο. Είναι και φέτος από τα μεγάλα φαβορί. Μεγαλύτερο όπλο της ο Ετόρε Μεσίνα, που επέστρεψε στον πάγκο της, μετά το πέρασμά του από το Λος Άντζελες.

Στην περιφέρειά του θα έχει Μίλος Τεόντοσιτς, αλλά με τον Άαρον Τζάκσον να παίρνει τα ηνία όποτε ο Σέρβος τρελαίνεται ή βαριέται, Αντόν Πονκρασόφ, Ντρου Νίκολας, Εβγκένι Βορόνοφ και Σόνι Ουίμς, με τον τελευταίο να είναι στο υψηλότερο επίπεδο στην Ευρώπη, όπως του αξίζει, και σίγουρα αιχμή του δόρατος για την ομάδα. Επίσης ο πολύπλευρος και αναντικατάστατος Βίκτορ Χριάπα και ο Βλαντιμίρ Μίτσοφ είναι η σύνδεση με το καλάθι.

Εκεί δεσπόζει ο Νενάντ Κρστιτς και φέτος, μαζί με μια πλειάδα καλών ψηλών. Τον Σάσα Καούν, τους απαραίτητους Ντμίτρι Σοκόλοφ και Αλεξέι Ζοζούλιν, τον Ζόραν Έρτσεγκ και τον Αντρέι Βορόντσεβιτς.

Πού πηγαίνει: Το ρόστερ της είναι πλήρες, ο προπονητής της ανήκει στην αφρόκρεμα της Ευρώπης, η ΤΣΣΚΑ είναι ένα από τα μεγάλα φαβορί για το φάιναλ φορ και φέτος. Οι αλλαγές σίγουρα θα την αναγκάσουν να αλλάξει πρόσωπο, ενώ ο Μεσίνα θα της αλλάξει και στιλ παιχνιδιού από τον προκάτοχό του. Δεν τίθεται θέμα μη πρόκρισης στο Top-16, κι εκεί θα είναι φαβορί, ενώ και στα νοκ άουτ θα είναι το φαβορί σε όποιο ζευγάρι κι αν πέσει (εκτός ίσως με τον πρωταθλητή Ευρώπης, λόγω τίτλου). Ξεκάθαρα από τις πιο δυνατές ομάδες της διοργάνωσης, μόνος στόχος το φάιναλ φορ, αποτυχία αν δεν βρεθεί εκεί.

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Πού βαδίζει: Το φθινόπωρο ήρθε με τους μπασκετόφιλους να αναρωτιούνται αν η Μπαρτσελόνα έχει κατέβει σκαλί φέτος ή όχι. Οι αλλαγές είναι αρκετές και ίσως κάνουν κάποιον να πει πως ναι, αλλά αν το δούμε ψυχρά, όχι δεν έχει. Ο μαέστρος είναι ο ίδιος, ο Τσάβι Πασκουάλ έχει δείξει ότι ξέρει τον τρόπο να οδηγεί την ομάδα του ψηλά.

Στην περιφέρεια, ή μάλλον στην υπερπλήρη περιφέρεια, ο Μαρσελίνιο Χουέρτας θα κρατά τα γκέμια, με τον τεράστιο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους να προσφέρει στιγμές μαγείας και τον Βίκτορ Σάδα να ακολουθεί. Ο Χουν Κάρλος Ναβάρο είναι εδώ και όταν αποθεραπευτεί θα κάνει τη διαφορά, ο Τζο Ινγκλς έχει ανέβει επίπεδο, ο Σι Τζέι Ουάλας είναι καλός ρολίστας, ενώ ο Πιτ Μάικλ είναι… ο Πιτ Μάικλ.

Στη ρακέτα ο Έραζεμ Λόρμπεκ έχει τον πρώτο λόγο, ο Άντε Τόμιτς από τη μισητή Ρεάλ θα κάνει τη διαφορά, ενώ ο Νέιθαν Τζαγουάι θα είναι το πυρηνικό όπλο. Ο Χαβιέ Ραμπασέδα είναι το μέλλον του ισπανικού μπάσκετ στο «3», ενώ οι Τοντόροβιτς, Αμπρίνιες, Χεζόνια, είναι πιτσιρικάδες που ίσως πάρουν ευκαιρία.

Πού πηγαίνει: Η μεγάλη αλλαγή επήλθε στη φροντ λάιν της ομάδας, όπου τα περισσότερα πρόσωπα άλλαξαν, αλλά το δίδυμο Τόμιτς-Λόρμπεκ είναι απίστευτης κλάσης και αξίας. Ινγκλς-Μάικλ-Ναβάρο μπορούν να σκοτώσουν κάθε ομάδα, Χουέρτας-Γιασικεβίτσιους είναι πλέι μέικερ του υψηλότερου επιπέδου, ο Πασκουάλ έχει υλικό φάιναλ φορ ξανά στα χέρια του. Ένα από τα μεγαλύτερα φαβορί για το Λονδίνο, η Μπαρτσελόνα θα προκριθεί από τον όμιλο, ενώ αν μείνει σε Top-16 ή προημιτελικά θα έχει αποτύχει.

ΠΑΡΤΙΖΑΝ

Πού βαδίζει: Ξανά στα γνωστά της λημέρια με τον Ντούσκο Βουγιόσεβιτς στον πάγκο. Το… διάλειμμα της σχέσης του δεν ωφέλησε κανέναν μάλλον, οπότε η δοκιμασμένη συνταγή ξανάρχεται στο μενού. Στην περιφέρεια θα βρούμε τον Λεό Βέστερμαν, τον Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς, τον Ντράγκαν Μιλοσάβλιεβιτς (ίσως φέτος κάνει το ξεπέταγμα), μαζί με τον Τόρεϊ Τόμας (πέρσι στο Βλαδιβοστόκ). Ο Μάρκο Τσακάρεβιτς και ο Βλάντιμιρ Λούτσιτς θα συνδέουν περιφέρεια και ρακέτα, όπου υπάρχουν ο Ντέιβις Μπέρτανς, ο Ντέγιαν Μούσλι, ο Μπράνισλαβ Ντζέκιτς, αλλά και πιτσιρικάδες, όπως ο Ντζόρντζε Γκάγκιτς και ο Νίκολα Μιλουτίνοφ. Ο Ντρου Γκόρντον θα φάει μια κρυάδα μέχρι να κάνει τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα, αλλά είναι παίκτης που μπορεί να βοηθήσει και σε σκορ και σε ριμπάουντ.

Πού πηγαίνει: Η λογική λέει ότι θα παλέψει για την πρόκριση, χωρίς να είναι το φαβορί. Έχει νεανική ομάδα, χαμηλό μπάτζετ, χωρίς αστέρια, με τον Βουγιόσεβιτς να ψάχνει τον νέο λαγό στο καπέλο του (μετά τους Πέροβιτς, Πέκοβιτς, Μάριτς). Δύσκολα θα προκριθεί, το γεγονός ότι είναι σε σχετικά αδύναμο όμιλο, συν ότι έχει καυτή έδρα της δίνει κάποιες ελπίδες. Βέβαια, οι Σέρβοι είναι η πιο μπασκετική φάρα της Ευρώπης και μέχρι να φτιάξουν όνομα παίζουν σαν καμικάζι, οπότε αν κάποιος από τους 12 παίκτες (!) που έχει στο ρόστερ της 23 ετών και κάτω είναι πρώτης γραμμής, τότε μπορεί να κλείσει σπίτια.

ΛΙΕΤΟΥΒΟΣ ΡΙΤΑΣ

Πού βαδίζει: Με τον Αλεκσάνταρ Ντζίκιτς στον πάγκο και σε σίγουρα χαμηλότερες πτήσεις από προηγούμενες σεζόν, αλλά χωρίς να είναι αμελητέα ποσότητα. Στην περιφέρεια βρίσκονται ο Ντειβίντας Ντούλκις, ο Στεπόνας Μπαμπράουσκας, ο Ρενάλντας Σεϊμπούτις, ο Αρτούρας Γιομάντας, μαζί με τον Γιάνις Μπλους και τους Ρέντικας και Νέντοβιτς. Ο Μιντάουγκας Κατελίνας και ο Σίμας Μπουτερλεβίτσιους τους συνδέουν με τη ρακέτα όπου θα κάνει το κομμάτι του ο Λέον Ραντόσεβιτς, μαζί με τον Ντέγιαν Ιβάνοφ. Ο Πρέντραγκ Σαμαρτζίσκι δίνει δύναμη, ενώ ο Βιλμάντας Ντίλις θα δώσει βοήθειες τους βασικούς.

Πού πηγαίνει: Αν ήταν αλλού (στον 3ο όμιλο ή τον 1ο) δεν θα το συζητούσαμε καν, αλλά εδώ που είναι θα παλέψει για την πρόκριση. Ξεκινά από την 4η ή ίσως 5η θέση του ομίλου, λίγο πάνω από την Παρτιζάν. Θα έχει δεμένη ομάδα, αλλά αν οι Ραντόσεβιτς και Ιβάνοφ δεν κάνουν την υπέρβαση δεν μπορεί να ελπίζει σε πολλά.

ΜΠΕΣΙΚΤΑΣ

Πού βαδίζει: Ο Ερμάν Κουντέρ επιστρέφει στα πάτρια εδάφη μετά από πολλά χρόνια στη Σολέ, για να οδηγήσει την Μπεσίκτας στην Ευρωλίγκα. Οι επενδύσεις των προηγούμενων σεζόν έπιασαν τόπο και η Μπεσίκτας ξεκινά με βλέψεις για πρόκριση. Στην περιφέρεια θα δούμε πολλούς Τούρκους άγνωστους στο ευρύ ευρωπαϊκό κοινό, όπως τους Μουρατκάν Γκιουλέρ, Φικρέτ Καν Ακίν, Τουτκού Ασίκ, Σερχάτ Τσετίν, αλλά και τον… επικό ως προς το όνομα Μεχμεταλί Γιαταγάν. Οδηγός τους ο Κέρτις Τζέρελς, με τον Πάτρικ Κρίστοφερ να καταφτάνει μαζί με τον προπονητή του από τη Σολέ, μετά από μια πολύ καλή σεζόν. Στη ρακέτα ο Ράνταλ Φόκερ, ο Γκάσπερ Βίντμαρ, ο Νταμίρ Μάρκοτα, ο σούπερ-ταλαντούχος Βλάντιμιρ Ντάσιτς, αλλά και Τούρκοι όπως ο Μπαρίς Χερσέκ και ο Σερκάν Οζβέρ.

Πού πηγαίνει: Έχει καλές μονάδες (Ντάσιτς, Μάρκοτα, Τζέρελς, Φόκερ, Κρίστοφερ), αλλά και πολλούς άπειρους από τέτοιο επίπεδο παίκτες. Θα παλέψει για την πρόκριση, ξεκινά 4η ή 5η, ανάλογα αν λάβουμε υπόψη την εμπειρία ή τις δυνατότητες του ρόστερ της σε σχέση με αυτό της Λιέτουβος. Πάντως, βράζει στο ίδιο μεγάλο καζάνι με Λιέτουβος και Παρτιζάν, καμία δεν θα καθαρίσει εύκολα το εισιτήριο πρόκρισης.

ΜΠΡΟΖΕ ΜΠΑΣΚΕΤΣ ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ

Πού βαδίζει: Με τον Κρις Φλέμινγκ η Μπαμπέργκ εμφανίζεται κάθε χρόνο και καλύτερη, πλέον μπορεί να θεωρηθεί σταθερή δύναμη στην Ευρωλίγκα, αν και όχι στα υψηλότερα στρώματα. Έφτασε, λοιπόν, και το πλήρωμα του χρόνου να είναι στα φαβορί του ομίλου της. Στην περιφέρεια έχει δύο Αμερικανούς, τον πολύ καλό περιφερειακό σκόρερ Σερτζέριο Γκίπσον (ή Τέντι Γκίπσον, όπως θα τον ακούσετε) και τον Τζον Γκόλντσμπερι, με τον Κάρστεν Τάντα, τον Ντάνιελ Σμιντ και τον Άντον Γκάβελ να τους πλαισιώνουν. Ο Κέισι Τζέικομπσεν και ο Μπόστιαν Νάχμπαρ ενώνουν περιφέρεια με ρακέτα, όπου θα παλεύουν ο Φίλιπ Νόιμαν, ο Λατάβιους Ουίλιαμς (αθλητικός και δυνατός, πέρσι στην Μπανταλόνα), ο Σάροντ Φορντ (μπορεί να κάνει την έκρηξη στην Ευρωλίγκα, καλός σκόρερ και ριμπάουντερ, πέρσι στην Ιταλία), ο Άντριου Όγκιλβι, και πιτσιρικάδες Γερμανοί όπως ο Μάικ Ζίρμπες και ο Γιοχάνες Ρίχτερ.

Πού πηγαίνει: Ξεκινάει από την 3η θέση του ομίλου και αν δεν προκριθεί θα είναι αποτυχία, όσο απίστευτο κι αν ακούγεται αυτό για γερμανική ομάδα. Τα οικονομικά των υπολοίπων είναι μέτρια, οι επενδύσεις της σαφώς καλύτερες, οπότε η Μπαμπέργκ πρέπει να έχει απαιτήσεις από τον εαυτό της. Απαιτήσεις πρόκρισης. Βέβαια, στο Top-16 δεν θα είναι κάτι παραπάνω από φτωχός συγγενής που θα προσπαθεί να κλείσει κάποιο σπίτι…

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *