Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Μετριότητα, ήττα και άγχος για την πρωτιά

Μετριότητα, ήττα και άγχος για την πρωτιά

Δεν τα κατάφερε ο Παναθηναϊκός στη Βιτόρια, όπου έχασε δίκαια από την Κάχα Λαμποράλ με 77-70, αφού σε κανένα σημείο του ματς δεν μπόρεσε να ελέγξει τον αγώνα και να πάρει κεφάλι. Οι «πράσινοι», πλέον έχουν στο μυαλό τους το -7 και θα κληθούν να το ανατρέψουν στον αγώνα του ΟΑΚΑ σε δύο εβδομάδες (η Ευρωλίγκα κάνει μία εβδομάδα διακοπή). Δεν είναι βουνό, αλλά ούτε και εύκολη υπόθεση.

Η Κάχα Λαμποράλ αναπτέρωσε τις ελπίδες της για την πρώτη θέση του ομίλου με τη νίκη αυτή και θα έρθει στο ΟΑΚΑ τουλάχιστον για να προστατεύσει το +7, αλλά και να παλέψει για το διπλό. Η εντός έδρας ήττα της από τη Λιέτουβος τη φέρνει σε δυσχερή θέση αν ο Παναθηναϊκός κερδίσει τη Μάλαγα εκτός έδρας, αλλιώς η πρωτιά φαίνεται πως θα κριθεί στη διαφορά πόντων εφόσον οι δύο ομάδες πάνε στο 1-1.

 
Δεν ήταν καλή η βραδιά για τον Παναθηναϊκό στη «Φερνάντο Μπουέσα Αρίνα», με τους «πράσινους» να στηρίζονται περισσότερο σε ατομικές εξάρσεις του Διαμαντίδη και του Νίκολας και να προηγούνται μόνο 3 φορές σε όλο το ματς, στο 4-7, στο 9-10 και στιγμιαία στο 41-42. Παρότι ο Παναθηναϊκός μπόρεσε μεγαλύτερο μέρος του ματς να ελέγξει τη διαφορά και να μην επιτρέψει στην αντίπαλό του να ξεφύγει, η Λαμποράλ έλεγξε το ματς, το ρυθμό και τη διαφορά ως το τέλος του αγώνα.

Ο Ομπράντοβιτς δεν τόλμησε να βάλει τον Βουγιούκα πάνω στον Μπατίστα (ο Βουγιούκας έπαιξε συνολικά 2 λεπτά), ο οποίος έκανε πάρτι με τη φροντ λάιν του Παναθηναϊκού, που δεν είχε τον όγκο να τον σταματήσει. Ο Ουρουγουανός έπαιξε 25 λεπτά και δεν έχασε ούτε ένα σουτ, με 4/4 δίποντα και 3/3 βολές, έχοντας επίσης 5 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1 κλέψιμο και 1 τάπα, χωρίς να κάνει κανένα λάθος, δείγμα του πόσο πολύ δυσκολευόταν η άμυνα του Παναθηναϊκού για να τον σταματήσει.

Αλλά δεν ήταν ο μόνος, καθώς ο Παναθηναϊκός επέτρεψε σε όλα τα δυνατά χαρτιά των Ισπανών να κάνουν το παιχνίδι τους. Ο Σαν Εμετέριο επιβεβαίωσε την απίστευτη φόρμα στην οποία βρίσκεται με 21 πόντους, 4 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 9 κερδισμένα φάουλ και 27 ranking βάζοντας άλυτα προβλήματα στην άμυνα του Παναθηναϊκού, ενώ και ο Τελέτοβιτς σκόραρε εύκολα, με 17 πόντους και 6/10 δίποντα.

Απ’ την άλλη, ο Διαμαντίδης ήταν σε πολύ καλή ημέρα, δεν εκβίασε σουτ (3/4), αλλά δεν μπόρεσε και να φθείρει τους αντίπαλους περιφερειακούς (μόλις 1 κερδισμένο φάουλ), κάνοντας τη διαφορά με την ωριμότητα με την οποία οργάνωνε το παιχνίδι του Παναθηναϊκού (11 ασίστ). Όμως ήταν μόνος του, καθώς όλη η υπόλοιπη ομάδα είχε 3 ασίστ και ο Παναθηναϊκός αναλώθηκε σε πολλές ατομικές ενέργειες. Ο Νίκολας ήταν σε καλή ημέρα επιθετικά με 6/9 σουτ, αλλά αντί ο Παναθηναϊκός να το εκμεταλλευτεί και να τον τροφοδοτήσει περισσότερο, έπαιζε με λάθος τρόπο, με τον Μπατίστ να νικιέται κατά κράτος στη ρακέτα (5/11 σουτ και 6 λάθη) και τον Φώτση να μην σουτάρει μέσα από τα 6.75 μέτρα σε όλο το ματς (2/8 τρίποντα).

Η Λαμποράλ απ’ την άλλη δεν έδειξε κάτι τόσο διαφορετικό από το συνηθισμένο της πρόσωπο. Ασταθής, με εξάρσεις υψηλής ποιότητας και ταλέντου, χάνοντας εύκολα διαφορές και έχοντας εκρηκτικά πεντάλεπτα και νεκρά διαστήματα συνεχώς μέσα στο παιχνίδι.

Με αυτά τα δεδομένα, οι Ισπανοί έριξαν 3 προειδοποιητικές βολές στον Παναθηναϊκός ότι έπαιζε με λάθος τρόπο. Η πρώτη ήρθε στο 15-10 με σερί 6-0 και τον Παναθηναϊκό να αντιδρά αμέσως με τον Τσαρτσαρή και να μειώνει στον πόντο. Η δεύτερη στο 27-20 ύστερα από σερί 8-2 με τον Τελέτοβιτς και τον Μπατίστα να παίζουν ακριβώς όπως τους διευκολύνει. Και η τρίτη ήρθε αμέσως μετά που ο Παναθηναϊκός μείωσε σε 27-26, με τη Λαμποράλ να τρέχει ένα 8-0 για το 34-26 με τους ίδιους δράστες και την αρωγή του Σαν Εμετέριο.

Την τρίτη φορά ο Παναθηναϊκός μπόρεσε φτάσει τους Ισπανούς μετά από 6 λεπτά στο 41-42, δείχνοντας ότι όλο και περισσότερο δυσκολευόταν να ακολουθήσει με τον τρόπο που έπαιζε. Όταν τα μηνύματα ελήφθησαν αλλά δεν… αναλύθηκαν, ήρθε το 4ο ξέσπασμα της Λαμποράλ μετά το 49-46, ένα 13-3 αυτή τη φορά που τελείωσε ουσιαστικά και τον αγώνα.

Ο Παναθηναϊκός βρέθηκε με 13 πόντους πίσω (62-49) και στα 8 λεπτά που απέμειναν απλώς επιβεβαίωσε την έως τότε εικόνα του ματς. Δεν ήλεγξε το ρυθμό, είχε κενό στην περιφέρεια και δυσκολευόταν στη ρακέτα. Μείωσε μέχρι τους 4 πόντους, με τη Λαμποράλ να κάνει συνεχή λάθη, αλλά στο πιο κρίσιμο σημείο (36ο λεπτό, 62-58) ο Μπατίστα έδειξε στους «πρασίνους» με τον πιο σκληρό τρόπο πόσο λάθος τον αντιμετώπιζαν και με 4 κολλητούς πόντους έκανε το 66-58 για να μην ξανακοιτάξει πίσω της η Λαμποράλ.

Η διαφορά δεν ξέφυγε, αλλά ο Παναθηναϊκός δεν απείλησε για τη νίκη ούτε στο 73-70 στο τέλος, αφού ο Σαν Εμετέριο ήταν εύστοχος στις βολές. Η τελευταία επίθεση των «πρασίνων» ήταν τελείως λάθος, μετά υπήρξε ολιγωρία στην άμυνα και ο Τελέτοβιτς πρόλαβε στην εκπνοή να καρφώσει για το +7. Ας ελπίσουμε αυτή η λεπτομέρεια να μην κοστίσει στον Παναθηναϊκό.

Η σημαντικότερη στατιστική διαφορά των δύο ομάδων στο ματς ήταν η διαφορά στα λάθη (11-17) που δείχνει ότι οι «πράσινοι» δεν μπόρεσαν να παίξουν σκληρή άμυνα για να μπλοκάρουν την περιφέρεια της Λαμποράλ και να απομονώσουν τους Τελέτοβιτς, Μπατίστα, κάτι που αντίθετα έκαναν οι Ισπανοί.

Το θέμα είναι ότι αυτή η Κάχα Λαμποράλ δεν τρομάζει τους «πρασίνους» που αν πιάσουν καλό επίπεδο απόδοσης μπορούν να την κερδίσουν στο ΟΑΚΑ. Όμως, θα έχουν μεσολαβήσει δύο εβδομάδες και αν ο Ιβάνοβιτς έχει διορθώσει κάποια πράγματα, τότε η κατάσταση δεν θα είναι εύκολη. Σε κάθε περίπτωση, ο Παναθηναϊκός πρέπει να προσεγγίσει διαφορετικά το δεύτερο παιχνίδι των δύο ομάδων.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *