Home / Α1 / Περίπατοι τριών, παράταση και “αντίο” Ντρούκερ για Άρη

Περίπατοι τριών, παράταση και “αντίο” Ντρούκερ για Άρη

Περίπατος για τους «αιωνίους» ενόψει Ευρωλίγκας, οριακά ο Άρης τον Ηλυσιακό και απόλυση Ντρούκερ, την πλάκα του ο Πανιώνιος με τον Πανελλήνιο. Έτσι κύλησε η πρώτη ημέρα της 17ης αγωνιστικής, με τον Ολυμπιακό να διαλύει με 56-102 τον Ίκαρο, τον Παναθηναϊκό να κάνει το ίδιο με τον Κολοσσό (92-56) και τον Πανιώνιο να κερδίζει με 86-69 τον Πανελλήνιο, που αλλάζει παίκτες. Ο Ηλυσιακός έφτασε τον μέτριο Άρη στην παράταση, αλλά εκεί ηττήθηκε με 84-79, με τον Άρη να περιμένει πλέον τον Σούμπιτιτς για τη συνέχεια της χρονιάς.

 
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΚΟΛΟΣΣΟΣ 92-56

Πολύ εύκολα και πολύ γρήγορα τελείωσε το ματς του Παναθηναϊκού με τον Κολοσσό στο ΟΑΚΑ. Οι «πράσινοι» έπιασαν καλή απόδοση στο πρώτο ημίχρονο και ήταν πολύ εύστοχοι, ενώ ο Κολοσσός παράτησε το ματς πολύ εύκολα, στην πρώτη αναποδιά, αμέσως μόλις είδε τον αντίπαλό του να ανεβάζει στροφές.

Στο πρώτο δεκάλεπτο οι φιλοξενούμενοι ήταν απειλητικοί και αξιόμαχοι, αλλά ως εκεί. Παρότι έμειναν πίσω με 15-8 και 18-11 (ο Παναθηναϊκός έλεγξε τον αγώνα από το ξεκίνημα), δεν το παράτησαν, έβαλαν καλά την μπάλα στους ψηλούς τους και πλησίασαν με τρίποντο του Παππά σε 22-18 στην εκπνοή ακριβώς του δεκαλέπτου.

Δεν είχε συνέχεια αυτό, όμως, με τον Παναθηναϊκό να κάνει την πλάκα του από την αρχή της δεύτερης περιόδου. Οι «πράσινοι» μπήκαν με 5/5 τρίποντα στο δεύτερο δεκάλεπτο, 4 εκ των οποίων ο Νίκολας, που έβαλε 3 σε κολλητές επιθέσεις. Έτσι, το 22-20 έγινε 42-28 όταν σταμάτησε η τρίποντη καταιγίδα και 50-28 στο ημίχρονο, με τον Κολοσσό να χάνει με επιμέρους σκορ 28-8 μετά το πρώτο καλάθι. Νίκολας και Βουγιούκας (5 μαζεμένοι πόντοι) τράβηξαν το επιθετικό κουπί, η άμυνα του Παναθηναϊκού έσφιξε, αλλά δεν χρειάστηκε να προβληματιστεί κιόλας, αφού ο Κολοσσός παραδόθηκε άνευ όρων.

Με το ματς να έχει κριθεί η τρίτη περίοδος ήταν πιο χαλαρή και μέτρια σε θέαμα (το 15-14 το δείχνει άλλωστε), με τον Παναθηναϊκό να πατάει πάλι γκάζι στην 4η και να σκοράρει 27 πόντους. Ο Κολοσσός μετά το πρώτο δεκάλεπτο σε κανένα δεν μπόρεσε να βάλει πάνω από 14 πόντους και το τελικό -36 του 92-56 αντικατοπτρίζει την εικόνα του ματς.

Ο Παναθηναϊκός σούταρε με 63% στα δίποντα και 48% στα τρίποντα, έλεγξε τα ριμπάουντ (33-25), εξώθησε τον αντίπαλό του σε περισσότερα λάθη (12-20) και έβγαλε πολύ καλύτερες άμυνες. Σε ατομικό επίπεδο, ο Ομπράντοβιτς «τιμώρησε» τον Νικ Καλάθη και τον άφησε 40 λεπτά στον πάγκο (άλλωστε ο Ομπράντοβιτς έχει δείξει εδώ και 1-2 εβδομάδες τη δυσαρέσκειά του προς τον παίκτη), ενώ ο Παναθηναϊκός είχε πλουραλισμό στην επίθεση. Οι 9 που έπαιξαν στα πρώτα 3 δεκάλεπτα είχαν όλοι από 7 ως 14 πόντους και μόνο ο Σάτο έπαιξε 30 λεπτά (οι άλλοι κάτω από 23). Για τον Κολοσσό, που και πάλι είχε σοβαρό επιθετικό πρόβλημα (αν και σε όλο το ματς ήταν κακός και φαινόταν ότι δεν ανέβηκε στην Αθήνα να παλέψει) καλύτεροι ήταν ο Τζόρνταν, ο Γκόλεματς και ο Πάνος.

ΙΚΑΡΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 56-102

Σε ένα ματς που ούτε ως περίπατος δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, ο Ολυμπιακός κέρδισε με 46 πόντους διαφορά τον Ίκαρο Καλλιθέας, τη μεγαλύτερη διαφορά με την οποία κερδίζει φέτος αγώνα του. Ο Ίκαρος έκανε πράξη τις… προγραμματικές του δηλώσεις, που υπονοούσαν ότι θα εμφανιστεί παντελώς αδιάφορος στον αγώνα («γιορτή το ματς και ευχάριστη παρένθεση στο σκληρό μας πρόγραμμα») και έχασε κατά κράτος, αφού χωρίς τον Τόμπσον δεν προσπάθησε καν για τα προσχήματα.

Κι όμως, σε τέτοιο ματς και ο Ολυμπιακός των 40/69 σουτ εντός παιδιάς και των 29 ασίστ φεύγει με μια γεύση πίκρας στα χείλη. Ο λόγος ήταν ο τραυματισμός στο πόδι του Μάρκο Κέσελι, που μοιάζει εκ πρώτης όψεως αρκετά σοβαρός, με τον παίκτη να μεταφέρεται στο νοσοκομείο.

Ο Ίκαρος έχανε από το ξεκίνημα, καθώς μπήκε στο ματς με 0-7 το σκορ έγινε 6-18 στα πρώτα 6 λεπτά και η μόνη αναλαμπή του Ίκαρου ήταν στο επόμενο δίλεπτο, όταν και μείωσε σε 10-18. Μετά τον παρέσυρε το επιθετικό κρεσέντο του Ολυμπιακού και τον σκόρπισε τελείως. Δυόμισι λεπτά πριν το τέλος του δεκαλέπτου το σκορ ήταν 10-18, αλλά μέσα σε 2,5 λεπτά ο Ολυμπιακός πήγε στο +17 του 14-31 με επιμέρους 4-13, ενώ αν βάλουμε στην εξίσωση και τα πρώτα 4 λεπτά της δεύτερης περιόδου θα δούμε ότι το σκορ είχε φτάσει στο +27 για τους «ερυθρολεύκους», 14-41 στο 14ο λεπτό!

Το εξωφρενικό 4-23 ενός επταλέπτου ήταν απόρροια της πολύ καλής άμυνας του Ολυμπιακού και της ακόμα καλύτερης επίθεσης, που στο διάστημα αυτό άγγιξε το τέλειο, τόσο όσον αφορά την ευστοχία, αλλά (κυρίως) όσον αφορά την οργάνωση και την κυκλοφορία της μπάλας. Τα πράγματα ήταν πολύ εύκολα μετά και ο Ολυμπιακός με το πόδι απαλά να αγγίζει το χάδι έκανε την πλάκα του σε όλο το ματς.

Σε κανένα δεκάλεπτο ο Ίκαρος δεν ξεπέρασε τους 15 πόντους, ενώ ο Ολυμπιακός ποτέ δεν έπεσε κάτω από τους 20 του 4ου (και τους 25 στα τρία πρώτα). Η διαφορά ανέβαινε με καταιγιστικούς ρυθμούς, με τους γηπεδούχους εμφανώς να περιμένουν απλώς να τελειώσει το ματς και το μαρτύριο: +30 στο 17-47 του 16ου λεπτού, +40 στο 40-80 του 29ου λεπτού μετά από σερί 0-13 του Ολυμπιακού στο τέλος της 3ης περιόδου και +46 στο φινάλε με το τρίποντο του Σπανούλη.

Ο Ολυμπιακός έδειξε διάθεση να πατήσει σε αυτό το ματς για να χτίσει βάσεις για το κρίσιμο παιχνίδι με τη Βαλένθια στην Ισπανία μεσοβδόμαδα και είχε υπεροχή παντού: 25-39 ριμπάουντ, 16-12 λάθη και το απίστευτο 10-29 ασίστ. Εντός παιδιάς σούταρε με 52% στα τρίποντα και 61% στα δίποντα, ενώ συνολικά έβαλε 40 καλάθια εντός παιδιάς, έναντι μόλις 20 του αντιπάλου του.

Σε ατομικό επίπεδο κανείς παίκτης του Ίκαρου δεν ξέφυγε από τη μετριότητα (στην καλύτερη περίπτωση) με τους Χάρις και Καλαμπόκη να είναι λίγο καλύτεροι και τον ΜακΑλάρνι να τους ακολουθεί. Απ’ την άλλη, ο Ίβκοβιτς έβαλε 27 λεπτά τον Παπανικολάου και όλους τους άλλους από 8 μέχρι 21 (και 6 ο Κέσελι που τραυματίστηκε), με τον Σπανούλη να έχει 18 πόντους και 8 ασίστ, τον Τεόντοσιτς 13 πόντους και 6 ασίστ και τον Χαλπερίν να είναι ασταμάτητος επιθετικά με 22 πόντους και 8/10 σουτ. Πολύ καλός ο Παπανικολάου, καλοί οι Νίλσεν, Νεστέροβιτς.

Ο Ολυμπιακός πάει με την καλύτερη δυνατή ψυχολογία στο πιο κρίσιμο ματς της χρονιάς και ελπίζει μέχρι τότε να διαψευστούν οι φόβοι για σοβαρή ζημιά στο πόδι για τον Μάρκο Κέσελι.

ΑΡΗΣ-ΗΛΥΣΙΑΚΟΣ 84-79παρ.

Με τη φωτιά έπαιξε ο Άρης στο Αλεξάνδρειο με τον Ηλυσιακό (το «έπαιξε» τρόπος του λέγειν, καθώς δεν το έκανε… επίτηδες) για να κερδίσει τελικά στην παράταση, αφού ο κανονικός αγώνας τελείωσε 65-65. Ο Ηλυσιακός βρέθηκε πίσω με διψήφιες διαφορές αλλά ήταν εκεί για να εκμεταλλευτεί όλες τις αδυναμίες που έδειξε και πάλι ο Άρης, ο οποίος σε κανένα σημείο του ματς δεν έπεισε ότι μπορεί να κρατήσει την υπέρ του διαφορά. Έτσι, στο τέλος αυτή είχε εξαφανιστεί και ο Ηλυσιακός παραλίγο να πάρει το ματς στην κανονική του διάρκεια, με τον Άρη να στέκεται τυχερός και να εκμεταλλεύεται ένα διαιτητικό λάθος για να στείλει το ματς στην παράταση.

Στον Άρη ανήκε το πρώτο ημίχρονο του αγώνα, με τον «αυτοκράτορα» να παίζει καλή άμυνα, να ελέγχει τα ριμπάουντ, να σκοράρει καλούτσικα στην επίθεση, κυρίως εκμεταλλευόμενος τον οίστρο του Μπόμπι Μπράουν. Ο Άρης «ξύπνησε» μετά το αρχικό 4-8 και βραχυκύκλωσε πλήρως τον Ηλυσιακό με την άμυνά του και με ηγέτες του Χρυσικόπουλο και Μπράουν έτρεξε ένα 14-0. Οι δυο τους είχαν 12 πόντους (5 και 7 αντίστοιχα) που στο διάστημα αυτό είχε 4/4 εντός παιδιάς (με 3/3 τρίποντα) και 3/4 βολές. Έτσι, η ομάδα της Θεσσαλονίκης πήρε το προβάδισμα αι τον έλεγχο του ματς, έλεγχο που είχε ως το 30ο λεπτό περίπου.

Μετά το 22-16 του πρώτου δεκαλέπτου, ο Άρης ήταν ακόμα καλύτερος στη δεύτερη περίοδο, πήγε στο 28-18, αφού κυριαρχούσε στις ρακέτες με τον Μπάξτερ και τον Ντόσον να είναι κάτω του μετρίου και τον Τόμας (με τον Ταπούτο) να κάνει πάρτι. Με 7-0 το 28-22 έγινε 35-22 και το ημίχρονο έκλεισε στους 13 πόντους (37-24) με τον Άρη να δείχνει ότι πατάει καλύτερα στα πόδια του και ότι θα μπορούσε να έχει ένα εύκολο απόγευμα.

Με το που ανέβηκε λίγο ο Μπάξτερ για να πλαισιώσει τον Ντόσον, που ως τότε πάλευε μόνος του, όμως, ο Ηλυσιακός πήρε στα χέρια του τον έλεγχο του αγώνα. Κι αν η 3η περίοδος έληξε στο 50-40 με διψήφια διαφορά για τον Άρη, χάρη κυρίως στο +16 που πήρε στο ξεκίνημα, τα πράγματα ήταν τελείως διαφορετικά στην 4η.

Όσα είδαμε στην 3η περίοδο (και βλέπουμε όλη τη σεζόν) δεν διορθώθηκαν, ο Άρης συνέχισε να είναι κακός στην επίθεση, ο Ντρούκερ δεν είχε τρόπο να αλλάξει την εικόνα και ο Ηλυσιακός έκανε εμφανώς το παιχνίδι του. Η διαφορά μειωνόταν συνεχώς, για να πέσει μετά το 56-46 στο 60-56 και στη συνέχεια στο 60-59 με τον Ηλυσιακό να τρέχει ένα 4-13. Με σωστές επιθέσεις, καλή άμυνα και λογικά σουτ ο Ηλυσιακός έμοιαζε να πατά καλά στα πόδια του. Μετά το 62-59 του Ταπούτου (κι αφού πρώτα ο Άρης είχε πάρει 3 επιθετικά ριμπάουντ στην ίδια φάση), το παιχνίδι πήγε μόνο στις βολές. Ο Άρης είχε 3/8 και ο Ηλυσιακός 4/6 κι ένα καλάθι του Μπάξτερ και το ματς πήγε στην παράταση, αφού στην τελευταία επίθεση ο Χαραλαμπίδης δεν είχε το καθαρό μυαλό που χρειαζόταν για να δει ότι είχε χρόνο να αφήσει την μπάλα καλά στο καλάθι.

Νωρίτερα έγινε η φάση, μάλλον, του αγώνα, με τον Τόμας να κάνει καθαρό αντιαθλητικό φάουλ στον Καρύδα στο 63-61, αλλά να δίνεται απλό φάουλ από τους διαιτητές.

Στην παράταση, ο Ηλυσιακός προσπέρασε με τον Μπάξτερ (67-69), αλλά 2 κακές επιθέσεις των φιλοξενούμενων και ένα τρίποντο-μαχαιριά του Χαραλαμπίδη (που πήρε το… αίμα του πίσω για τις 2/4 βολές στο τέλος του ματς) έκριναν τον αγώνα, αφού πήγαν τον Άρη στο 78-72. Ο Ηλυσιακός πάλεψε στη συνέχεια, αλλά μπόρεσε μόνο να μειώσει στους 3 πόντους 3 δευτερόλεπτα πριν το τέλος, αφού ο Χαραλαμπίδης είχε 6/6 βολές και κουβάλησε την ομάδα του εκ του ασφαλούς.

Ο Άρης είχε πολύ περισσότερα λάθη (18-12), λιγότερα κλεψίματα (7-10), ενώ τα ριμπάουντ ήταν στο ίδιο επίπεδο (41-39), με τους γηπεδούχους να είναι πιο εύστοχοι στα δίποντα (54% έναντι 43%) και να εκμεταλλεύονται τις βολές στην παράταση. Σε ατομικό επίπεδο, Ταπούτος (16 πόντοι, 12 ριμπάουντ, 7 κερδισμένα φάουλ) και Τόμας (16 πόντοι, 17 ριμπάουντ, 7 κερδισμένα φάουλ) ήταν μακράν οι καλύτεροι του Άρη, με τους Χαραλαμπίδη και Μπράουν να ακολουθούν, αλλά τον Αμερικανό να είναι στον πάγκο στα κρίσιμα. Από τον Ηλυσιακό Καρύδας, Κυρίτσης και Ντόσον ξεχώρισαν.

Μετά το ματς ο Άρης απέλυσε τον Σαρόν Ντρούκερ και προχωρά προς απόκτηση του Λευτέρη Σούμποτιτς. Μένει να δούμε αν σε τόσο προχωρημένο σημείο στη σεζόν μπορεί να αλλάξει κάτι αγωνιστικά για την ομάδα, καθώς οι υποχρεώσεις τρέχουν (Eurocup). Οι οργανωμένοι, πάντως, έσπευσαν ήδη να δηλώσουν την αντίθεσή τους στην απόκτηση Σούμποτιτς.

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ-ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ 86-69

Ντέρμπι περιμέναμε και ντέρμπι δεν είδαμε στη Νέα Σμύρνη. Ο Πανιώνιος κέρδισε πολύ εύκολα τον Πανελλήνιο, κυριαρχώντας σε όλο το ματς, ιδίως μετά το πρώτο εξάλεπτο. Οι γηπεδούχοι έκαναν την πλάκα τους στη ρακέτα, ο Πανελλήνιος έπαιρνε ριμπάουντ μόνο με αίτηση, ενώ με τους Σμιθ και Φράνσις καλά κλεισμένους να παίρνουν μόνο 15 σουτ (μαζί) στο ματς, δεν είχε καμία τύχη για να κερδίσει. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι δύο Αμερικανοί σούταραν πάνω από 50% εντός παιδιάς, αλλά πήραν μόνο το 29% των σουτ της ομάδας τους, με όλη την υπόλοιπη ομάδα να σουτάρει με 41% εντός παιδιάς.

Ο Σκουρτόπουλος μετά το ματς «έδωσε» τον Ούντριχ, λέγοντας εν ολίγοις ότι εδώ και καιρό κάνει «λευκή» απεργία στα ματς, είπε ότι ο παίκτης φεύγει με τη θέλησή του και προανήγγειλε την άφιξη του Σκεπάνοβιτς. Το θέμα είναι ότι πλέον ο Πανελλήνιος απέχει 3 νίκες από την 8η θέση, κι εκεί βρίσκεται ομάδα που τον έχει 2-0 φέτος, οπότε τα περί οκτάδας που τόσο «ευθαρσώς» ξεστόμιζαν οι παίκτες του πριν από μια εβδομάδα μπήκαν ξανά στην ντουλάπα…

Ουσιαστικά μέχρι το 15-15 ήταν απειλητικός ο Πανελλήνιος. Μετά, ως το ημίχρονο, το επιμέρους σκορ ήταν 31-11 για τον Πανιώνιο που έκανε ό,τι ήθελε στο παρκέ. Με απίστευτη κυριαρχία στα ριμπάουντ και τις μάχες της ρακέτας, με τον Μπάρλο και τον Κόβιλ να κάνουν ό,τι θέλουν, οι γηπεδούχοι ξέφυγαν με 21-16, με 33-23 για την πρώτη διψήφια διαφορά στο 15ο λεπτό και 45-25 λίγο αργότερα. Ο Πανελλήνιος δεν είχε καμία ψυχολογία νίκης, έκανε έρμπολ ακόμα και σε ελεύθερα σουτ χωρίς πίεση, δεν πάλευε στα ριμπάουντ και ήταν νωθρός και παθητικός. Αποτέλεσμα οι 5 πόντοι σε όλη τη δεύτερη περίοδο.

Μοιρασμένο ήταν το 3ο δεκάλεπτο, με τη διαφορά να πηγαίνει από τους 16 ως τους 23 και να κλείνει στους 18 στο 30ο λεπτό. Η περιφέρεια του Πανελληνίου δεν μπορούσε να κλείσει και να πιέσει, η ρακέτα του συνέχιζε να χάνει τα ριμπάουντ και όσο κι αν είχε βελτιωθεί επιθετικά, δεν ήταν δυνατόν να γυρίσει το ματς.

Μια σχετική αντεπίθεση από τους παίκτες ρακέτας του (Σκλάβος, Σμιθ) ξεκίνησε στην 4η περίοδο, όταν ο Πανελλήνιος μείωσε με απανωτά τρίποντα σε 65-55, όμως, ήταν εμφανές ότι αυτό ήταν αποτέλεσμα της πτώσης στην απόδοση του Πανιωνίου και όχι της βελτίωσης των αντιπάλων του. Μετά το 3ο τρίποντο στη σειρά από τον Σκλάβο και το 67-58, ο Μπάρλος έβαλε δικό του τρίποντο, ο Πανελλήνιος έχασε σουτ από τα 6.75 μέτρα και το ματς τελείωσε οριστικά με το καλάθι και φάουλ του Αλέξιτς για το 73-58. Ο Πανιώνιος έτρεξε ένα 13-3 ως το 80-61 και το +19 και απέδειξε την ανωτερότητά του κερδίζοντας πολύ εύκολα.

Τα ριμπάουντ ήταν διπλάσια για τους γηπεδούχους (35-18), ενώ και στα ποσοστά ο Πανιώνιος ήταν εμφανώς καλύτερος (63% έναντι 52% στα δίποντα και 42%-32% στα τρίποντα). Κόβιλ και Μπάρλος είχαν 12/17 εντός παιδιάς και 7 κερδισμένα φάουλ, Μπάρλος και Αλέξιτς είχαν 14 ριμπάουντ, ενώ ο Αλέξιτς πρόσθεσε και 3/4 σουτ. Πολύ καλός και ο Άντερσον, χρήσιμοι ο Ιωάννου και ο Μπατής. Απ’ την άλλη, Σμιθ, Φράνσις και Κράμπενχοφτ δεν ήταν κακοί, αλλά σε αυτούς, απ’ την άλλη, χρεώνεται η αδυναμία του Πανελληνίου να πάρει ριμπάουντ, ενώ Ξανθόπουλος και Παπαμακάριος ήταν απλώς μέτριοι.

Νίκος Κουσούλης
Νώντας Κρεμαστής

About nikolask11

Check Also

Athlenda: κάνοντας τα όνειρα των νέων ταλέντων πραγματικότητα!

Για έναν πιτσιρικά με όνειρα για καριέρα το μπάσκετ υπάρχει παντού γύρω του. Λίγα έχουν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *