Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Απ’ τον Ζούρο με αγάπη!

Απ’ τον Ζούρο με αγάπη!

Τι κι αν οι δρόμοι τους έχουν χωρίσει πολλά χρόνια τώρα; Ο Ηλίας Ζούρος επεφύλασσε ένα καταπληκτικό «δώρο» στον Ολυμπιακό στην 4η αγωνιστική του Top-16 με τη Ζαλγκίρις του να κερδίζει στην παράταση με 85-84 τη Φενέρμπαχτσε, που δεν άντεξε χωρίς τον Ούκιτς. Στο άλλο ματς της ημέρας (το «κυρίως πιάτο» γίνεται την Πέμπτη) η Σιένα κέρδισε με την ψυχή στο στόμα με 77-74 την Παρτιζάν, την απέκλεισε και διατήρησε ανέπαφες τις ελπίδες της.

Η ήττα της Φενέρ, εν ολίγοις, σημαίνει ότι ο Ολυμπιακός δεν χρειάζεται διαφορά 15 πόντων στην Τουρκία για να πάρει την πρώτη θέση εφόσον κερδίσει αυτή την Πέμπτη στην Ισπανία (θα θέλει νίκη με 1 πόντο διαφορά για την πρωτιά). Επίσης, σημαίνει ότι, ακόμα κι αν χάσει στην Ισπανία από τη Βαλένθια, θα έχει ελπίδες πρόκρισης.

 
Όμιλος G

Μοντεπάσκι Σιένα-Παρτιζάν 77-74 (38-37)
Ζήσης 9π. 6ρ. 2ασ. 1κλ. 7κ.φ. (2/7δ. 0/1τρ. 5/6β.), Καουκένας 17, Μος 10π. 3ρ. 4ασ. // Τζέρελς 16π. 5ρ. 5ασ. 3κλ., Βέσελι 17π. 7ρ., Κάτιτς 8π. 12ρ.
Φυσιολογικά και δικαιολογημένα κουρασμένη ήταν η Σιένα, που μπόρεσε να κάμψει την αντίσταση της Παρτιζάν, αλλά πολύ δύσκολα, περισσότερο με την κλάση της και την εμπειρία της, παρά με οτιδήποτε άλλο. Η Παρτιζάν έπεσε στο 0-4 και αποκλείστηκε και μαθηματικά, ενώ η Σιένα βελτιώθηκε στο 2-2, ολοκλήρωσε 2 αγωνιστικές στις οποίες έκανε αυτό που έπρεπε και τώρα περιμένει τα ματς με Ρεάλ και Εφές για να παλέψει για την πρόκριση.

Στο ματς, οι Ιταλοί ήταν εμφανώς καταπονημένοι από το final-8 (3 ματς σε 4 ημέρες) και δυσκολεύτηκαν πάρα πολύ, με την Παρτιζάν να έχει τον Βέσελι και τον Τζέρελς σε πολύ καλή ημέρα. Οι Σέρβοι μπήκαν με 11-18 και 12-20 στο δεκάλεπτο, αλλά η Σιένα, με τον Ζήση πρωταγωνιστή μπόρεσε να κάνει ένα 9-0 για να ισοφαρίσει σε 29-29 και τελικά να πάει στο ημίχρονο προηγούμενη με 38-37.

Η κατάσταση δεν άλλαξε στην επανάληψη, η Παρτιζάν ξέφυγε πάλι με 8 πόντους (44-52) και οι Ιταλοί βρήκαν τρόπο με σκληρή άμυνα και αργά στην επίθεση να ισοφαρίσουν σε 53-53. Η Σιένα ξεκάθαρα δεν είχε ανάσες και αυτό φάνηκε ακόμη κι όταν με ένα 9-1 μπόρεσε να προηγηθεί με 4 πόντους. Ο Τζέρελς κατάφερε πολύ γρήγορα να μειώσει σε 66-65 και ο Τζιστ ισοφάρισε. Το ματς κρίθηκε στα λανθασμένα βήματα που σφυρίχτηκαν στον Τζιστ λίγο πιο μετά μπαίνοντας στο τελευταίο λεπτό και στην ψυχραιμία του Ζήση από τις βολές που είχε 4/4 μέχρι το 77-71 για να χαρίσει στην ομάδα του τη νίκη, αφού στο ενδιάμεσο η Παρτιζάν είχε χάσει τρίποντο.

Όμιλος H

Ζαλγκίρις Κάουνας-Φενέρμπαχτσε 85-84παρ. (30-31, 69-69)
Ντελινινκάιτις 13π. 3ρ., Πότσιους 13π. 4ρ., Πλάιστεντ 12π. 4ρ., Κόλινς 9π. 3κλ. 7κ.φ., Καλνιέτις 7π. 5ρ. 4ασ. // Ονάν 23, Πρέλντζιτς 19π. 6ρ. 6ασ., Σαβάς 10π. 6ρ.
Σαλάτα τα έκανε η Φενέρ στη Λιθουανία, αφού δεν μπόρεσε να κερδίσει τη Ζαλγκίρις, νίκη που θα την κρατούσε με διαφορά το πρώτο φαβορί για την πρωτιά. Οι Τούρκοι έχουν τη δικαιολογία της απουσίας της τελευταίας στιγμής του Ούκιτς, αλλά δεν φτάνει αυτή…

Η αλήθεια είναι ότι η Φενέρ έπρεπε να κερδίσει αυτό το ματς και να στείλει όλο το άγχος στον Ολυμπιακό και τη Βαλένθια. Όμως, έχασε, κράτησε ζωντανές τις ελπίδες της Ζαλγκίρις (θεωρητικές και μόνο) και έβαλε στο παιχνίδι της πρωτιάς και της πρόκρισης και τον Ολυμπιακό και τη Βαλένθια. Πλέον, οι Τούρκοι αν χάσουν και τα δύο ματς που μένουν, κινδυνεύουν να αποκλειστούν από τα προημιτελικά!

Το ματς ήταν πολύ καλό και πρόσφερε πολλές συγκινήσεις σε μια ατμόσφαιρα που θα ζήλευε ο καθένας. Ντέρμπι σε όλη του τη διάρκεια, το παιχνίδι έδειξε πόσο ταλέντο έχει η Ζαλγκίρις. Ο Ζούρος μπήκε στον αγώνα με τον Κουζμίνσκας βασικό για να μαρκάρει τον Τόμας και το αποτέλεσμα τον δικαίωσε απόλυτα. Ο νεαρός έμεινε 6 λεπτά στο παρκέ, αλλά ο Τόμας δεν βρήκε σε κανένα σημείο ρυθμό και έμεινε στους 3 πόντους σε 11 λεπτά συμμετοχής.

Η Ζαλγκίρις μπήκε καλύτερα στο ματς και προηγήθηκε με 15-11 στο ξεκίνημα, αλλά γρήγορα φάνηκε ότι το παιχνίδι δεν θα ήταν για τους… δειλούς. Η Φενέρ ισοφάρισε σε 18-18 με τον Πρέλντζιτς και τον Ονάν να σηκώνουν όλο το βάρος, και μετά είχαμε ένα οριακό παιχνίδι ως το τέλος. Από το 24-24 πήγαμε στο 30-31 του ημιχρόνου, από το 35-35 προς στιγμήν στο 43-39 της Ζαλγκίρις, αλλά γρήγορα στο 44-44, μετά στο 49-49 του 30ου λεπτού.

Η Φενέρ έδειξε ότι θα καθαρίσει κι αυτό το ντέρμπι όταν προηγήθηκε με 51-56 με το τρίποντο του Πρέλντζιτς, αλλά ο Ζούρος είχε την απάντηση με το τάιμ άουτ που πήρε: 58-59 και πάλι από την αρχή η προσπάθεια για υπεροχή. Παρότι η Φενέρ ξέφυγε ξανά με 58-64, ο Καλνιέτις και ο Ντελινινκάιτις έκαναν το 65-66, ενώ οι βολές του Γιανκούνας έδωσαν προβάδισμα με 67-66 στη Ζαλγκίρις στο τελευταίο λεπτό. Ο Μέι με τρίποντο έκανε το 67-69, αλλά ο Καλνιέτις με απίστευτο λέι απ ισοφάρισε 35 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη και το ματς πήγε στην παράταση.

Κι αν νομίζατε ότι το ντράιβ του Καλνιέτις ήταν απίστευτο, ήρθε το εξωφρενικό τρίποντο και φάουλ του Πότσιους σχεδόν πέφτοντας στον πάγκο της Φενέρ στο πλάι για να κάνει το 75-74. Οι δύο ομάδες συμβάδιζαν ως το 78-78 μέχρι το τρίποντο του Κλιμαβίτσιους, που έψαχνε πάσα και όταν δεν βρήκε αναγκάστηκε να σουτάρει μαρκαρισμένος για να κερδίσει το χρονόμετρο. Ο Πρέλντζιτς φαινόταν να παλεύει μόνος στην παράταση, μείωσε σε 85-84 με 4 συνεχόμενους πόντους (είχε και τρίποντο νωρίτερα), η Φενέρ έκανε φάουλ με 2 δευτερόλεπτα στο ρολόι, ο Ντελινινκάιτις έχασε επίτηδες τη δεύτερη βολή και η Ζαλγκίρις πήρε το πρώτο ροζ φύλλο στο Top-16.

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *