Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Κατώτερος των περιστάσεων

Κατώτερος των περιστάσεων

Ο Παναθηναϊκός εμφανίστηκε φάντασμα του καλού του εαυτού στο ΟΑΚΑ με τη Λιέτουβος Ρίτας, εγκλωβίστηκε πλήρως από τους Λιθουανούς και τον Τριφούνοβιτς, έχασε με 67-68 και, πλέον, η πρωτιά του ομίλου και το πλεονέκτημα έδρας δεν εξαρτάται από αυτόν. Πλέον, το ματς στην Ισπανία με τη Μάλαγα έχει το χαρακτήρα τελικού για τον Παναθηναϊκό, που σε περίπτωση ήττας… χάνεται. Οι «πράσινοι» έβγαλαν στο παρκέ όλες τους τις αδυναμίες, έχασαν κατά κράτος τις μάχες στη ρακέτα και ηττήθηκαν από μια Λιέτουβος που έχει πάρει διπλά σε Βιτόρια και ΟΑΚΑ και, πια, ελπίζει σε πρόκριση, ακόμα και σε πρωτιά.

Για να μιλήσουμε για την επόμενη αγωνιστική, πρέπει να θεωρήσουμε δεδομένο (όχι ότι είναι, αλλά για να έχουν νόημα τα παρακάτω σενάρια) ότι η Κάχα Λαμποράλ θα κερδίσει την αδιάφορη Μάλαγα την Πέμπτη.

 
Μετά, θα ισοβαθμούν με 3-2 στην κορυφή του ομίλου Παναθηναϊκός, Λιέτουβος και Κάχα Λαμποράλ. Η ισοβαθμία αυτή θα σπάσει αναγκαστικά την τελευταία αγωνιστική, όταν η Λαμποράλ παίζει με τη Λιέτουβος στη Λιθουανία. Αν οι Λιθουανοί κερδίσουν τότε προκρίνονται αυτοί και ο Παναθηναϊκός αν κερδίσει τη Μάλαγα, αλλιώς η Λαμποράλ, αν ο Παναθηναϊκός χάσει στην Ισπανία. Αν κερδίσει η Λαμποράλ στη Λιθουανία, τότε ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να βγει πρώτος (στην ισοβαθμία με τη Λαμποράλ, έχουν οι Βάσκοι το πλεονέκτημα), αλλά προκρίνεται ακόμα και με ήττα από τη Μάλαγα.

Βέβαια, με τέτοιες εμφανίσεις ο Παναθηναϊκός έχει πολλά να λύσει πριν καν ασχοληθεί με τη διασταύρωση που πιθανώς θα έχει στα προημιτελικά.

Ο αγώνας στο ΟΑΚΑ φαινόταν από την αρχή ότι δεν είναι στα μέτρα του Παναθηναϊκού, αφού οι «πράσινοι» δεν μπορούσαν να επιβάλλουν το ρυθμό τους. Κι αν λίγο το έκαναν στη δεύτερη περίοδο, αυτό δεν ίσχυσε καθόλου στο δεύτερο ημίχρονο, όπου οι Λιθουανοί έφεραν το ματς στα μέτρα τους για να μπορέσουν να το «κλέψουν» στο τέλος.

Το παιχνίδι από το ξεκίνημα ήταν δύσκολο, με τη Λιέτουβος να παίρνει προβάδισμα μετά το 7-7, με τον Νιούλι να σκοράρει για τρεις (11-16). Η λιθουανική ομάδα προηγήθηκε ακόμη και με 6 πόντους, αλλά το δεκάλεπτο έληξε 20-23 και ο Παναθηναϊκός στη δεύτερη περίοδο βελτίωσε αρκετά την άμυνά τους. Ήταν το μόνο δεκάλεπτο που ήλεγξε το ρυθμό του αγώνα και βγήκε στον αιφνιδιασμό, που περιόρισε τις επιθετικές επιλογές της Λιέτουβος και έφερε το ματς στα μέτρα του. Αποτέλεσμα ήταν να προσπεράσει με 26-25 και να τρέξει ένα 9-4 μετά το 30-30 για να ξεφύγει με 5 πόντους στο ημίχρονο.

Όμως, ο Παναθηναϊκός δεν μπόρεσε να χτίσει πάνω σε αυτό το δεκάλεπτο και όλη η τρίτη περίοδος κύλησε με τις δύο ομάδες να ανταλλάσσουν καλάθια και τη διαφορά να πηγαίνει από τους 2 στους 5 πόντους. Το 43-38 έγινε 45-43 και μετά 51-46 και 53-48 στο 30ο λεπτό.

Ήταν πια εμφανές ότι οι Λιθουανοί ένιωθαν πως θα μπορούσαν να «κλέψουν» το ματς και η 4η περίοδος το απέδειξε. Ο Παναθηναϊκός άρχισε να αναλώνεται σε ατομικές ενέργειες (του Νίκολας και του Μπατίστ κυρίως) χωρίς νόημα και σωστή οργάνωση, οι Λιθουανοί διασπούσαν συνεχώς την «πράσινη» άμυνα (για να ολοκληρώσουν ή για πάσα στο πλάι) μία με τον Έλ-Αμίν και μία με τον Στρόμπερι, για να πάει το ματς στο 55-55 και το 61-61 στη συνέχεια.

Η αστοχία του Παναθηναϊκού στα τρίποντα ήταν μεγάλη (0/6 στα πρώτα 8 λεπτά του δεκαλέπτου), την ώρα που η Λιέτουβος με βολές περνούσε μπροστά για πρώτη φορά από τη δεύτερη περίοδο (63-64). Ο Παναθηναϊκός συνέχισε να επιτίθεται ενάντια στη λογική του παιχνιδιού, Νίκολας και Διαμαντίδης είχαν 2 συνεχόμενα άστοχα τρίποντα και ο Νιούλι έγραψε το 63-66 με πολύ δύσκολη ενέργεια και λιγότερο από 1,5 λεπτό για το τέλος.

Το ματς πήγε στη ρουλέτα των βολών, με τον Παναθηναϊκό να χάνει 65-66. Οι Λιθουανοί έκαναν επίτηδες φάουλ στον Διαμαντίδη, ο οποίος έβαλε τις βολές (67-66), αλλά η τελευταία επίθεση ήταν στους φιλοξενούμενους. Ο Ελ-Αμίν έπαιξε πολύ έξυπνα τον Τέπιτς, του πήρε φάουλ (3.1 δευτερόλεπτα πριν το τέλος) και η Λιέτουβος με 2 βολές προσπέρασε με 67-68. Αυτό έμελλε να είναι και το τελικό σκορ, καθώς στην τελευταία επίθεση του Παναθηναϊκού το ένα από τα δύο στατιστικά στοιχεία που έκριναν το ματς επιβεβαιώθηκε και δικαίωσε τους Λιθουανούς για τον τρόπο που προσέγγισαν τα τελευταία λεπτά, αφού ο Νίκολας αστόχησε σε τρίποντο.

Ο Παναθηναϊκός έχασε το ματς στα ριμπάουντ και στην επιμονή του να σουτάρει τρίποντα ενώ δεν μπορούσε να τα βάλει. Τα ριμπάουντ ήταν 29-41 με τους Λιθουανούς να παίρνουν 16 επιθετικά στον αγώνα, ενώ ο Παναθηναϊκός είχε 2/16 τρίποντα. Όμως, τα νούμερα στην τελευταία περίοδο ήταν αδυσώπητα: 7 επιθετικά ριμπάουντ για τη Λιέτουβος, 0/7 τρίποντα ο Παναθηναϊκός. Αυτά τα δύο στοιχεία έκριναν το ματς, που κατά τα άλλα ήταν μοιρασμένο στατιστικά, με τον Παναθηναϊκό να έχει λιγότερες ασίστ, αλλά και λιγότερα λάθη.

Ο Παναθηναϊκός είχε και πάλι πρόβλημα στην ανάπτυξη, η επίθεσή του κολλούσε πολύ και εγκλωβιζόταν εύκολα, ενώ πολλές ήταν οι φορές που από πολύ νωρίς η επίθεσή του ξέφευγε από το σύστημα και πήγαινε σε ατομικές ενέργειες. Ο Διαμαντίδης προσπάθησε, αλλά η αλήθεια είναι πως δεν μπορεί να τα κάνει όλα και είναι το «εύκολο θύμα» της αντίπαλης άμυνας από κάποιο σημείο του αγώνα και μετά, ο Νίκολας αναγκάστηκε πολλές φορές να παίξει μόνος του εκτός συστημάτων, ο Μπατίστ το ίδιο, ενώ Φώτσης, Τσαρτσαρής έχασαν πολλές μάχες στη ρακέτα, όπως και ο Σάτο με τον Περπέρογλου, κατά δεύτερο λόγο.

Ελ-Αμίν και Στρόμπερι (που δεν ήταν ιδιαίτερα καλός) έκαναν όλη τη δουλειά στην οργάνωση της Λιέτουβος στην 4η περίοδο, ο Νιούλι ήταν με διαφορά ο καλύτερος του γηπέδου και οι Βαλανσιούνας, Μπιέλιτσα, Μπαϊράμοβιτς κέρδισαν τις περισσότερες μάχες στη ρακέτα για να έχει η Λιέτουβος την πρόκριση στα χέρια της και στην έδρα της την τελευταία εβδομάδα των ομίλων.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *