Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Έκανε το πρώτο βήμα με Πρίντεζη!

Έκανε το πρώτο βήμα με Πρίντεζη!

Ο Ολυμπιακός είναι μόλις δύο βήματα απόσταση από το φάιναλ φορ του Λονδίνου μετά το 67-62 επί της Αναντολού Εφές στο ΣΕΦ στον πρώτο προημιτελικό της Ευρωλίγκας. Οι «ερυθρόλευκοι» ευτύχησαν να έχουν στο ρόστερ τους έναν καταπληκτικό Γιώργο Πρίντεζη, ο οποίος έκανε το πιο παραγωγικό παιχνίδι της καριέρας του στη διοργάνωση, έπαιξαν τρομερή άμυνα, είχαν τον Σπανούλη στην οργάνωση και πήγαν στο 1-0. Επόμενη μάχη την Παρασκευή, ξανά στο ΣΕΦ.

Ο Πρίντεζης έκανε ρεκόρ πόντων στην καριέρα του στην Ευρωλίγκα με τους 26 που έβαλε, με 7/11 δίποντα και 4/7 τρίποντα, ενώ πρόσθεσε και 4 ριμπάουντ, σε 24 λεπτά. Ο Ολυμπιακός είχε προσαρμόσει όλη του την άμυνα σε Φάρμαρ, Σαβάνοβιτς και Βούγιατσιτς, όπως και η Εφές πάνω στον Σπανούλη και τον Παπανικολάου. Οι αποστολές και των δύο ήταν επιτυχημένες, εκτός ίσως από αυτή του Σπανούλη. Ο Φάρμαρ είχε 8 πόντους με 4/12 σουτ (0/5 τρίποντα) και 4 λάθη, ενώ ο Βούγιατσιτς έμεινε στους 4 πόντους με 2/9 σουτ και ο Σαβάνοβιτς έβαλε 6 πόντους με 3/12 σουτ (0/5 τρίποντα). Οι τρεις παίκτες της τουρκικής ομάδας είχαν 0/13 τρίποντα, κάπου εκεί κρίθηκε και το ματς.

Απ’ την άλλη, ο Λούκας ήταν και πάλι πολύ καλός, ενώ Γκονλούμ και Ερντέν κέρδισαν πολλές μάχες στη ρακέτα, όμως με τον Πρίντεζη σε τέτοια μέρα δεν μπορεί κανείς να πει ότι κέρδισαν και τον εκεί πόλεμο, με τον Χάινς και τον Πάουελ να είναι κι αυτοί καλοί για τον Ολυμπιακό. Ο Παπανικολάου δυσκολεύτηκε απέναντι στον Λούκας, είχε μόλις 4 πόντους, αλλά έμεινε αλάνθαστος σε 29 λεπτά με 4 ριμπάουντ και 3 ασίστ, ουσιαστικά θετικό το πρόσημο στη συμμετοχή του, ενώ ο Σπανούλης μπορεί να είχε 2/12 σουτ (0/5 τρίποντα) αλλά με 6 ριμπάουντ, 8 ασίστ και 6 κερδισμένα φάουλ (και 5/5 βολές) βοήθησε πολύ στη νίκη της ομάδας του.

Το 5% της Εφές στο ματς έξω από τη γραμμή του τριπόντου με 1/19 έγραψε την ιστορία του αγώνα, ο Ολυμπιακός είχε 7/27. Έτσι μπόρεσε να ξεπεράσει και τις 10/18 βολές, με τα ριμπάουντ (40-40 με τα επιθετικά στο 11-12), τις ασίστ (14-13), τα κλεψίματα (5-7) και τα λάθη (11-11) να είναι μοιρασμένα στο ματς, όπως και το ποσοστό στα δίποντα (53%-54%).

Το παιχνίδι δεν ήταν ιδιαίτερα θεαματικό, αλλά οι δυο ομάδες ήταν ξεκάθαρο ότι είχαν το ίδιο πράγμα στο μυαλό τους: να πάρουν το ματς από την άμυνα «εξοντώνοντας» τον αντίπαλο. Σε αυτό ο Ολυμπιακός αποδείχτηκε καλύτερος, είχε τον έλεγχο στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα, αλλά και την απαραίτητη ενέργεια στο τέλος για να κλείσει το ματς όπως έπρεπε.

Το Λονδίνο είναι ένα βήμα πιο κοντά για τον πρωταθλητή Ευρώπης, που, όμως, θα πρέπει να βρει τον τρόπο να κάνει και το 2-0 την Παρασκευή απέναντι σε μια πολύ δυνατή και σοβαρή ομάδα που έδειξε ότι μπορεί να σταθεί μέσα στο ΣΕΦ.

Η Εφές μπήκε καλύτερα στο ματς, με Σιπ, Γκονλούμ και Λούκας (το μοναδικό τρίποντό της στο ματς) πήγε στο 4-9 σε ένα καλό πρώτο τετράλεπτο παραγωγικά, αλλά ο Πρίντεζης ξεκίνησε τον τρελό χορό του με τρίποντο κι αυτός για το 7-9 για να ισοφαρίσει ο Παπανικολάου. Η Εφές έμεινε μπροστά μέχρι και το 11-13 του Σαβάνοβιτς για να γράψει καλάθι και φάουλ ο Σπανούλης αμέσως μετά και να δώσει το πρώτο προβάδισμα στον Ολυμπιακό στο ματς με 14-13, ενώ ο Κατσίβελης με τρίποντο έκανε το 17-13 πριν το τέλος της περιόδου, που έκλεισε με κάρφωμα του Φάρμαρ.

Στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου ο Σερμαντίνι έβαλε το μοναδικό του καλάθι στο ματς για το 19-15, με τον Βούγιατσιτς να πετά τις δύο επόμενες επιθέσεις της Εφές, την ώρα που Άντιτς και Σερμαντίνι έχαναν μεταξύ τους το αμυντικό ριμπάουντ στο ενδιάμεσο. Μετά από τέσσερις άστοχες επιθέσεις του Ολυμπιακού ο Λούκας ισοφάρισε σε 19-19 για να χάσουν και 5η συνεχόμενη επίθεση οι «ερυθρόλευκοι» και μετά ο Χάινς με καλάθι και φάουλ να κάνει το 22-19. Ο Πρίντεζης με τρίποντο και λέι απ με μια άστοχη επίθεση του Φάρμαρ στο ενδιάμεσο έκανε το 27-19, ενώ μετά από καλάθια από Σαβάνοβιτς και Ερντέν ο Περπέρογλου με τρίποντο έφερε το ματς στο 30-23.

Ο Σλούκας έκλεψε την μπάλα από τον Φάρμαρ και ο Πρίντεζης σκόραρε από τη ρακέτα για το 32-23 με 3 λεπτά για το ημίχρονο και τον Ολυμπιακό να δείχνει ότι έχει τον έλεγχο του αγώνα. Όμως, στο τελευταίο τρίλεπτο πριν την ανάπαυλα οι «ερυθρόλευκοι» είχαν 0/4 σουτ, 1 λάθος και 1/2 βολές για να δουν τον Μπάρατς και τον Γκονλούμ να μειώνουν σε 33-28 αρχικά και ξανά οι δυο τους σε 33-32 στο τέλος του ημιχρόνου.

Το θέμα συνέχισε να στραβώνει για τον Ολυμπιακό που πήγε το κακό σερί του εντός παιδιάς στα 0/5 σουτ και 2 λάθη στο ξεκίνημα της επανάληψης, με τον Γκονλούμ να γράφει το 33-36 για σερί 1-13 της ομάδας του. Το σερί διέκοψε ο Πρίντεζης πετυχαίνοντας εντός παιδιάς καλάθι για τον Ολυμπιακό μετά από 4:35 στον αγώνα, για το 36-36, αλλά ο Φάρμαρ έφερε την Εφές στο 36-40. Ο Πρίντεζης μείωσε, ο Ολυμπιακός βρήκε ξανά ισορροπία στην άμυνα και με τρίποντο του Λο προσπέρασε με 43-42 στον αγώνα.

Ο Βούγιατσιτς έδωσε το τελευταίο προβάδισμα στο ματς στην ομάδα του γράφοντας το 43-44, αλλά ο Πρίντεζης απάντησε άμεσα με τον Ολυμπιακό να φτάνει στο 7-0 με Χάινς και Σπανούλη, 50-44. Ο Ερντέν μείωσε σε 50-48 στο ξεκίνημα της 4ης περιόδου, ο Σαβάνοβιτς είχε με τρίποντο την ευκαιρία να φέρει μπροστά την ομάδα του αλλά αστόχησε με τον Λο να κάνει το 52-48 και τον Πρίντεζη το 55-50 με τρίποντο 6:31 για το τέλος.

Η Εφές απάντησε με τον Γκονλούμ να γράφει καλάθι και φάουλ για το 55-53, ο έμπειρος Τούρκος δημιουργούσε προβλήματα στη ρακέτα του Ολυμπιακού σε όλο το ματς, ενώ Λο και Ερντέν αντάλλαξαν από 1/2 βολές για το 56-54, με τον Πρίντεζη να γράφει το 58-54 με 4:53 για το τέλος. Ο Ερντέν απάντησε, με τον Σπανούλη να σκοράρει βολές στην επόμενη επίθεση του Ολυμπιακού για το 60-56, τον Γκονλούμ να αστοχεί από κοντά και τον Ολυμπιακό να βγάζει αιφνιδιασμό με τον Σπανούλη να αστοχεί εξ επαφής αλλά τον Περπέρογλου να παίρνει το ένα από τα δύο καθοριστικά επιθετικά ριμπάουντ της βραδιάς, για να τελειώσει τη φάση για το 62-56.

Ο Γκονλούμ έφερε ξανά κοντά την Εφές μετά από ασίστ του Λούκας, ενώ ο Λο με 1/2 βολές έγραψε το 63-58. Η Εφές είχε την ευκαιρία να μειώσει, αλλά ο Σαβάνοβιτς, ο Βούγιατσιτς και ο Φάρμαρ από επιθετικό ριμπάουντ αστόχησαν, για να πάμε στο 1:37 και το κάρφωμα του Παπανικολάου για το 65-58 του Ολυμπιακού.

Το καλάθι του Φάρμαρ και οι άστοχες βολές του Χάινς μάς έβαλαν στο τελευταίο λεπτό, με τον Λο να κάνει λάθος και τον Λούκας να σκοράρει για το 65-62 (με την Εφές να κερδίζει επίθεση μετά παό ένα λάθος σφύριγμα ότι η μπάλα βρήκε τη γραμμή σε πάσα του Λο). Ο Ολυμπιακός έχασε την επόμενη επίθεσή του (τρίποντο ο Λο), αλλά ο Χάινς πήρε το δεύτερο καθοριστικό επιθετικό ριμπάουντ της βραδιάς για να πασάρει στον Σπανούλη στα 26 δευτερόλεπτα, κι εκείνος 8 δευτερόλεπτα αργότερα κέρδισε φάουλ και έγραψε το 67-62 για την ομάδα του που πήρε τη νίκη. Η Εφές βρήκε τρίποντο στα 8 δευτερόλεπτα, ο Φάρμαρ ήταν άστοχος και το ματς έκλεισε εκεί.

Ο Ολυμπιακός μπορεί να ήταν μέτριος στην επίθεση, αλλά βλέποντας το ματς και όχι μόνο τα νούμερα της στατιστικής, η απόδοσή του ήταν ικανοποιητική για την εικόνα της τουρκικής άμυνας. Ίσως θα μπορούσε να παρουσιάσει λίγο μεγαλύτερη σταθερότητα σε κάποια νεκρά διαστήματα που έφερναν την Εφές κοντά ή μπροστά στο σκορ, αλλά το γεγονός ότι οι Τούρκοι πέρασαν μπροστά για τελευταία φορά 13:27 πριν το τέλος του ματς, δείχνει ότι ο Ολυμπιακός είχε τον έλεγχο της αναμέτρησης.

Το επόμενο παιχνίδι γίνεται την Παρασκευή ξανά στο ΣΕΦ στις 21:45 και ο Ολυμπιακός θέλει το 2-0, ώστε να έχει μετά 3 ευκαιρίες για μία νίκη για να μπορέσει να ταξιδέψει στο Λονδίνο και να υπερασπιστεί εκεί τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης που έχει. Το δεύτερο ματς είναι πολύ κρίσιμο για τη σειρά, γιατί θα δώσει στον Ολυμπιακό άλλη άνεση για το ταξίδι στην Τουρκία και θα φέρει την Εφές με την πλάτη στον τοίχο σε κάθε ματς από τα δύο στην έδρα της.

Τα δεκάλεπτα: 17-15, 33-32, 50-46, 67-62.

Ολυμπιακός (Μπαρτζώκας): Χάινς 6 (9ρ. 6κ.φ.), Λο 7 (1), Άντιτς, Σπανούλης 9 (6ρ. 8ασ. 6κ.φ.), Περπέρογλου 5 (1), Σερμαντίνι 2, Σλούκας, Πάουελ 5 (4ρ. 4κ.φ.), Γκεσεβίτσιους, Πρίντεζης 26 (4τρ. 4ρ.), Παπανικολάου 4 (4ρ. 3ασ.), Κατσίβελης 3 (1).

Αναντολού Εφές (Μαχμούτι): Φάρμαρ 8 (4ρ. 4ασ.), Βούγιατσις 4 (5ρ.), Ερντέν 9 (7ρ. 2κλ.), Τουντζερί, Σιπ 2, Γκονλούμ 17 (5ρ.), Σαβάνοβιτς 6 (6ρ.), Λούκας 10 (1τρ. 3ρ. 6ασ.), Μπάρατς 6 (5ρ.).

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *