Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Από την Πόλη είδε… Βαρκελώνη!

Από την Πόλη είδε… Βαρκελώνη!

Ο Ολυμπιακός φόρεσε το καλύτερό του κουστούμι στην Κωνσταντινούπολη και, παρά τις πολλές απουσίες του, έδειξε για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι στην Ευρωλίγκα πράγματα και ικανότητες που δεν τις είχε δείξει ως τώρα στη σεζόν και κέρδισε τη Φενέρμπαχτσε μέσα στην έδρα της και μπροστά σε 16.000 οπαδούς της με 65-80 παίρνοντας και την πρωτιά στον όμιλο.

Μαζί με την πρωτιά ο Ολυμπιακός «πήρε» και τη Σιένα για τα προημιτελικά, την οποία θα αντιμετωπίσει με πλεονέκτημα έδρας. Μεγάλη βραδιά για τον Θοδωρή Παπαλουκά, που γιόρτασε το ρεκόρ συμμετοχών στην Ευρωλίγκα με μια καταπληκτική εμφάνιση. Εκτός από τις 8 ασίστ και την τρομερή προσφορά στην οργάνωση του παιχνιδιού, ο παίκτης που άλλαξε την αντίληψη όλης της Ευρώπης για το τι θα πει υπεραστέρας, έβαλε και το τρίποντο που χάρισε από αυτή την εβδομάδα την 1η θέση στον Ολυμπιακό.

Προβλήματα για τον Σπάχια και τη Φενέρ που, πλέον, πάνε στην Ισπανία για να αντιμετωπίσουν τη Βαλένθια και να παίξουν εκεί την πρόκριση. Με ήττα με περισσότερους από 2 πόντους η Φενέρ μένει εκτός προημιτελικών, με νίκη αντιμετωπίζει τη Ρεάλ Μαδρίτης με μειονέκτημα έδρας.

 
Το 16-43 των τελευταίων 14 λεπτών έκανε τους Τούρκους να μην πιστεύουν στα μάτια τους, με τον Ολυμπιακό να το πετυχαίνει με τον Μίλος Τεόντοσιτς στον πάγκο, τους Χαλπερίν, Κέσελι, Μπουρούση εκτός δωδεκάδας και τον Νίλσεν να μην πατάει ούτε για ένα δευτερόλεπτο το παρκέ. Όμως, είχε έναν τρομερό Θοδωρή Παπαλουκά, που όταν πιάνει απόδοση αντάξια της κλάσης του αλλάζει τη μορφή ενός αγώνα, όσο «ανάποδα» κι αν πηγαίνει ως τότε. Ο Παπαλουκάς έφτασε τις 210 συμμετοχές στην Ευρωλίγκα την Πέμπτη και πέρασε 1ος όλων των εποχών στη διοργάνωση. Υπόκλιση σε έναν από τους 2-3 μεγαλύτερους της τελευταίας δεκαετίας στην Ευρωλίγκα, που συνεχίζει και φέτος ακάθεκτος, αποδεικνύοντας ότι όταν είναι καλά είναι απαράμιλλος.

Ο Ολυμπιακός προσπάθησε από την αρχή με πολύ σκληρή άμυνα να απορρυθμίσει τη Φενέρ και εν μέρει τα κατάφερε. Μέχρι το ημίχρονο το παιχνίδι κυλούσε όπως το ήθελε ο Ίβκοβιτς με τον Ολυμπιακό την περισσότερη ώρα να είναι μπροστά στο σκορ ή να χάνει με 1-2 πόντους. Μάλιστα, το μεγαλύτερο παράσημο για την άμυνα του Ολυμπιακού είναι το κατόρθωμα απέναντι στον Ρόκο Λένι Ούκιτς. Έναν παίκτη που στα 12 ματς που είχε παίξει μέχρι την Πέμπτη είχε κάνει όλα κι όλα 8 λάθη με συμμετοχή σχεδόν 30 λεπτά ανά αγώνα, ο Ολυμπιακός τον ανάγκασε σε 5 λάθη στα 28 λεπτά που πάτησε παρκέ στο ματς. Τεράστιο κατόρθωμα για την «ερυθρόλευκη» άμυνα, καθώς ήταν η πρώτη φορά φέτος που ο Ούκιτς δυσκολεύεται τόσο πολύ απέναντι σε οποιονδήποτε αντίπαλο.

Το παιχνίδι πήγε να στραβώσει στην 3η περίοδο, όταν ο Ολυμπιακός για ένα διάστημα έχασε τη συγκέντρωσή του. Χωρίς λογική επέμενε σε τρίποντα που δεν έβρισκαν στόχο, ο Νεστέροβιτς δεν έπαιρνε μπάλα, ο Τεόντοσιτς είχε αναγκάσει την επίθεση να είναι στατική και χωρίς φαντασία, ο Σπανούλης έκανε λάθη και ο Ολυμπιακός φάνηκε να χάνει το ματς από τα χέρια του, εγκλωβισμένος στην άμυνα των Τούρκων.

Το 36-34 του ημιχρόνου έγινε 38-37 και από εκεί η Φενέρ έτρεξε ένα 11-0 μέχρι το 49-37 του 26ου λεπτού. Τρία λάθη, 0/2 δίποντα και 0/2 τρίποντα ήταν ο απολογισμός του Ολυμπιακού στο διάστημα αυτό.

Κι όμως, εκεί που το ματς έμοιαζε χαμένο, ο Ολυμπιακός αντέδρασε. Ο Ίβκοβιτς ηρέμησε την ομάδα, ο Παπαλουκάς με κλέψιμο και λέι απ σήμανε την αντεπίθεση και ο Μαυροκεφαλίδης έβαλε 8 καθοριστικούς πόντους μέχρι να λήξη η περίοδος για να βρεθεί ο Ολυμπιακός στο 55-54 με σερί 6-17.

Όμως, δεν είχε τελειώσει εκεί. Ο Νεστέροβιτς έπαιρνε σωστά τις μπάλες στη ρακέτα και τελείωνε τις φάσεις στην πλάκα του, ο Παπαλουκάς είχε άλλες 3 ασίστ στη φαρέτρα του για την τελευταία περίοδο, ο Σπανούλης που από το 11ο λεπτό ως το 37ο είχε βάλει 1 πόντο έβαλε 2 καθοριστικά ντράιβ και ο Ολυμπιακός ξέφυγε με 57-66 και 59-68.

Όταν η Φενέρ φάνηκε να παλεύει για την τελική αντεπίθεση με τον Σπανούλη να χάνει καθοριστικό (όπως φαινόταν τότε) ντράιβ και τους Τούρκους να πλησιάζουν με τρίποντο στο 62-68, ο Παπαλουκάς πήρε την επίθεση πάνω του και την τελείωσε για το 62-70 που έδωσε ψυχολογική ανάσα στον Ολυμπιακό και ουσιαστικά ήταν εκείνο που έβαλε την «ταφόπλακα» στα όνειρα των Τούρκων για νίκη. Μετά ανέλαβε ο Νεστέροβιτς, πήγε το ματς στο 65-77 με 5 πόντους και ο Ολυμπιακός είχε την τελευταία επίθεση για τη διαφορά.

Μπορεί αυτή να μη σημαίνει και πολλά, αφού την τελευταία αγωνιστική ο Ολυμπιακός παίζει με την ήδη αποκλεισμένη Ζαλγκίρις στο ΣΕΦ και η νίκη επιβάλλεται να έρθει, αλλά οι θεοί του μπάσκετ ήθελαν να βάλουν το κερασάκι στην εορταστική τούρτα του Θοδωρή Παπαλουκά. Σούταρε στην εκπνοή, η μπάλα πήρε περίεργη τροχιά, χτύπησε ταμπλό και μπήκε για το 65-80, που έδωσε την πρωτιά από τώρα στον Ολυμπιακό, και στον Παπαλουκά την ευκαιρία να… πικάρει παραπάνω τον κόσμο της Φενέρ υποκλινόμενος και αφιερώνοντάς τους το καλάθι!

Ο Ολυμπιακός της Κωνσταντινούπολης, από το 26ο λεπτό και μετά εμφανίστηκε για πρώτη φορά φέτος. Σίγουρα, τα… προεόρτια είχαν έρθει στη νίκη επί της Βαλένθια στην Ισπανία, αλλά στα τελευταία 14 λεπτά εναντίον της Φενέρ ο Ολυμπιακός έπαιξε απόλυτο μπάσκετ σε άμυνα και επίθεση. Έβαλε 43 πόντους, δέχτηκε 16 και εξέθεσε τον Σπάχια και το τρομερό ρόστερ της Φενέρ.

Καταπληκτική κυκλοφορία της μπάλας, η καλύτερη δυνατή επιλογή σε κάθε επίθεση δια χειρός Παπαλουκά και Λούκας, ο Νεστέροβιτς να «τελειώνει» ό,τι ερχόταν στα χέρια του, «αφηνιασμένη» περιφερειακή άμυνα, έλεγχος των ριμπάουντ και καθαρό μυαλό. Η ομάδα έδειξε χαρακτήρα και κλάση στην πιο δύσκολη στιγμή της σεζόν: στο -12 μέσα στην έδρα της Φενέρ. Κι αυτό από μόνο του είναι αρκετό για να μπει ο Ολυμπιακός στα φαβορί για το φάιναλ φορ. Πλέον, έχει και το πλεονέκτημα έδρας για να ενισχύσει αυτή τη θέση.

Ο Παπαλουκάς είχε 9 πόντους, 8 ασίστ, 4 ριμπάουντ και 3 κλεψίματα σε μια εμφάνιση αντιπροσωπευτική της κλάσης του, ο Νεστέροβιτς 16 πόντους και 9 ριμπάουντ με 7/9 δίποντα, ο Μαυροκεφαλίδης 18 πόντους με 9/15 και 4/4 όταν ο Ολυμπιακός κυνηγούσε να γυρίσει το ματς (πρώτη φορά φέτος που έπαιξε τόσο καλά σε τόσο δύσκολο ματς), ο Έρτσεγκ είχε 19 πόντους και 5 ριμπάουντ με 5/9 τρίποντα, ενώ ο Λούκας είχε 2 πόντους με 1/6 σουτ, χωρίς όμως να υστερήσει σε τίποτα μπροστά στους 4 προαναφερθέντες: κάτι τα 5 ριμπάουντ, οι 5 ασίστ, το γεγονός ότι ήταν αλάνθαστος σε 21 λεπτά, κάτι η καταπληκτική άμυνα που έπαιξε και ο Αμερικανός μπαίνει το δίχως άλλο στους διακριθέντες.

Πλέον, ο Ολυμπιακός σκέφτεται Βαρκελώνη και φάιναλ φορ. Μπροστά του υπάρχει η Σιένα στα προημιτελικά με το πλεονέκτημα έδρας στο «κόκκινο». Ως τότε, κερασάκι στην «ερυθρόλευκη» τούρτα του Top-16 το ματς με τη Ζαλγκίρις την ερχόμενη εβδομάδα.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *