Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Αποκλεισμός και Eurocup για ΠΑΟΚ – Η εξέλιξη στα δύο «final 8»

Αποκλεισμός και Eurocup για ΠΑΟΚ – Η εξέλιξη στα δύο «final 8»

Δεν τα κατάφερε ο ΠΑΟΚ απέναντι στη Γαλατασαράι και αποχαιρέτησε νωρίς την Ευρωλίγκα. Στο πρώτο επίσημο αγώνα της χρονιάς για ελληνική ομάδα στην Ευρώπη φέτος, ο ΠΑΟΚ πάλεψε αλλά στο τέλος επιβεβαιώθηκε η λογική και η Γαλατά προκρίθηκε στην τετράδα του final-8 μετά τη νίκη της με 77-64. Βέβαια, δεν είναι όλα άσχημα για τον δικέφαλο του Βορρά, ο ΠΑΟΚ θα συνεχίσει στο Eurocup, μια διοργάνωση σαφώς πιο κοντά στις δυνατότητές του, ενώ το ρόστερ του αφήνει υποσχέσεις εφόσον δεν αρχίσουν οι διαρροές.

Κακά τα ψέματα, ΠΑΟΚ και Γαλατασαράι ήταν δυο ομάδες στημένες σε τελείως διαφορετικές βάσεις φέτος. Μια πρόχειρη ματιά στα ρόστερ αρκεί για να το καταλάβουμε αυτό, αφού οι Τούρκοι έχουν ρίξει πολλά λεφτά για να φέρουν στην ομάδα τους παίκτες όπως ο Λάκοβιτς, ο Σονγκάιλα, ο Σούμπερτ, ακόμα και ο Λούκας έχει πολύ υψηλό συμβόλαιο.

Η Γαλατά έχει ρόστερ ομάδας που θέλει να παίξει Ευρωλίγκα, ενώ ο ΠΑΟΚ είναι ένα σκαλί πιο κάτω. Και πάλι, για τα σημερινά ελληνικά δεδομένα, η ομάδα του ΠΑΟΚ είναι αρκετά δυνατή και σίγουρα ένα από τα φαβορί για την 3η θέση στο πρωτάθλημα, αν όχι το 1ο φαβορί.

Το γεγονός ότι οι τελευταίες κινήσεις έγιναν τώρα (Γκόρι και Γκίντενς έφτασαν στην Ελλάδα πριν λίγες ημέρες) δείχνει ότι ο ΠΑΟΚ στήθηκε έχοντας στο μυαλό του την Ευρωλίγκα, αλλά… όχι και τόσο.

Στο ματς πάλεψε όσο μπόρεσε να ελέγξει το ρυθμό, αλλά έχασε την επαφή στην 3η περίοδο, όταν η Γαλατά μπόρεσε να τρέξει και να σκοράρει 26 πόντους για να ξεφύγει. Το πρώτο ημίχρονο ήταν στα μέτρα της ελληνικής ομάδας, την οποία ο Μαρκόπουλος είχε στήσει πολύ καλά στο γήπεδο. Έτσι, ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε με 18-15 στο δεκάλεπτο και βρέθηκε πίσω με 32-34 στο ημίχρονο μετά από σουτ στην εκπνοή.

Το 10-1 στο ξεκίνημα είχε φέρει τον ΠΑΟΚ στο 16-12 λίγο πριν την πρώτη διακοπή, με τον Γκόρι να δείχνει πόσο υψηλού επιπέδου παίκτης είναι. Στη δεύτερη περίοδο οι δύο ομάδες εναλλάσσονταν στο σκοράρισμα, αλλά ένα λάθος του ΠΑΟΚ μετά τα τρίποντα από Καλαμπόκη και Ντικούδη έφεραν τη Γαλατά μπροστά μετά από τρίποντο του Αρσλάν στο τέλος. Το δεύτερο συνεχόμενο τρίποντο του Αρσλάν… 15 λεπτά αργότερα μετά την ανάπαυλα και το καλάθι του Σονγκάιλα έγραψαν το 34-39 και η Γαλατά άρχισε σταδιακά να ελέγχει το ματς. Το 38-43 έγινε 43-50 με τους Τούρκους να είναι πιο γρήγοροι και πιο έτοιμοι πηγαίνοντας καλύτερα στις φάσεις, ενώ πολύ γρήγορα το σκορ έγινε 43-54 για την πρώτη διψήφια διαφορά της Γαλατασαράι.

Ο ΠΑΟΚ προσπάθησε, συγκράτησε το ματς, αλλά δεν μπόρεσε να πλησιάσει περισσότερο από τους 8-10 πόντους, αφού ο Λούκας ήταν σε πολύ καλή βραδιά, ενώ η άμυνα του ΠΑΟΚ στο δεύτερο μέρος αντιμετώπιζε προβλήματα, δείγμα του πρώιμου σταδίου στο οποίο είμαστε μέσα στη χρονιά.

Το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ δεν ήταν έτοιμος φάνηκε και από τις μόλις 7 ασίστ, με τους παίκτες του να πηγαίνουν σε πολλές ατομικές προσπάθειες, αφού ακόμα καλά καλά δεν έχουν μάθει ο ένας το όνομα του άλλου, αλλά και από τα 18 λάθη, μιας και η ομάδα ξεκάθαρα δεν έχει «βρεθεί» ακόμα.

Από εκεί και πέρα, η ήττα μπορεί να ήρθε, αλλά παίκτες όπως ο Γκίντενς, ο Ράιτ, ο Ντικούδης, ο Καλαμπόκης και ο Αντριουσκεβίτσιους είναι πολύ καλές μονάδες για τον ΠΑΟΚ. Για να φτάσουμε και στον Μάρκους Γκόρι που είναι μεν 34 ετών, αλλά είναι πολύ υψηλής ποιότητας παίκτης, από αυτούς που ελάχιστα θα κυκλοφορούν στα ελληνικά γήπεδα φέτος.

ΠΑΟΚ (Μαρκόπουλος): Γκίντενς, Στίγκερς 6 (2), Αράπης, Γκόρι 17 (1τρ. 6ρ.), Ντικούδης 10 (1τρ. 8ρ.), Καλαμπόκης 16 (4τρ. 3ρ.), Αντριουσκεβίτσιους, Ράιτ 11 (1τρ. 4ρ. 3ασ.), Γιαννακίδης, Καλλές 4, Τσακαλέρης.

ΓΑΛΑΤΑΣΑΡΑΪ (Μαχμουτί): Σιπ 4 (6ρ.), Λάκοβις 2, Τοπάλογλου, Σούμπερτ 2 (3ρ.), Ασίκ 3 (1τρ. 7ασ.), Άντριτς 15 (3ρ.), Αλντεμίρ 11 (9ρ.), Λούκας 21 (2τρ. 4ρ. 4κλ.), Σονγκάιλα 5, Αρσλάν 14 (2), Οζέρ.

Τα δύο Final-8

Ουσιαστικά οι εκπλήξεις απουσιάζουν ως τώρα στα δύο final-8, στο Βίλνιους και το Σαρλερουά. Η… Σαρλερουά παραλίγο να έχει κηδεία, αλλά τελικά τη γλίτωσε στο φινάλε, ενώ όλα τα φαβορί συνεχίζουν για τις δύο (μία συν μία) θέσεις στην Ευρωλίγκα.

ΒΙΛΝΙΟΥΣ

Η Τσιμπόνα κέρδισε με 77-70 τη Σολέ μετά από ένα πολύ σκληρό ματς. Οι Κροάτες δεν μπόρεσαν να ξεχωρίσουν παρά μόνο σταδιακά, ενώ ήταν πίσω ως το ημίχρονο. Πήραν 16 πόντους, 3 ριμπάουντ και 3 ασίστ από τον Μπαρμπούρ, ενώ Ρούντεζ και Σάτον ήταν πολύ καλοί, μαζί με τον Χάρπερ. Ένα λεπτό πριν το τέλος το σκορ ήταν 72-68, αλλά ο Μπαρμπούρ και ο Τσέις δεν αστόχησαν από τη γραμμή και η Τσιμπόνα κέρδισε. Η Σολέ μπορεί να αποκλείστηκε, αλλά το ρόστερ της δείχνει ότι θα είναι από τις πολύ δυνατές ομάδες του Eurocup.

Περίπατο έκανε η Λιέτουβος Ρίτας με την Μπουντούτσνοστ, την οποία και κέρδισε με 83-64. Μετά ένα πρώτο δεκάλεπτο με μέτριες άμυνες και καλάθια εκατέρωθεν η Λιέτουβος εξαφάνισε την αντίπαλό της στη δεύτερη περίοδο, δεχόμενη μόλις 10 πόντους. Η διαφορά έμεινε ασφαλείας για τους Λιθουανούς ως το 4ο δεκάλεπτο, όταν και βρήκαν χώρο για να τρέξουν και τότε το ματς τελείωσε μια και καλή. Το 27-15 του δεκαλέπτου δείχνει το πώς κύλησε η τελευταία περίοδος. Για τη Λιέτουβος ο Σεϊμπούτις είχε 17 πόντους, ο Ράις 16 με 5 ασίστ και ο Βαλανσιούνας 11 με 8 ριμπάουντ. Ο Βούτσεβιτς ήταν πολύ καλός για την Μπουντούτσνοστ με 18 πόντους και 6 ριμπάουντ, αλλά οι Μαυροβούνιοι θα συνεχίσουν στο Eurocup.

Κλειστό ήταν το παιχνίδι της Βιλερμπάν με την Γκραβελέν, με την πρώτη να κερδίζει με 80-72, μετά από ένα 9 ισορροπημένο πρώτη ημίχρονο, που έληξε 33-33. Η Βιλερμπάν μπόρεσε να τρέξει στην 3η περίοδο, σκόραρε 27 πόντους και η αντίπαλός της δεν κατάφερε μετά να ανατρέψει την εις βάρος της κατάσταση. Ο Γκος είχε 25 πόντους και 5 ασίστ, ο Τίλλιε 17 και 4 ριμπάουντ και ο Τζάκσον 10 και 8 ριμπάουντ για τους νικητές. Η Βιλερμπάν, πλέον, ελπίζει ότι θα κάνει και τις άλλες δύο νίκες που χρειάζεται για να προχωρήσεις την Ευρωλίγκα και μετά θα πείσει… τον Τόνι Πάρκερ να παίξει μαζί της ως τη λήξη του λοκ άουτ.

Ημιτελικά – 1/10
17:00, Τσιμπόνα – Λιέτουβος Ρίτας
20:00, Γαλατασαράι – Βιλερμπάν

ΣΑΡΛΕΡΟΥΑ

Περίπατος για την Άλμπα Βερολίνου με τη Ρίγα και το 82-60 δείχνει ακριβώς πώς κύλησε το ματς. Στο ημίχρονο η Άλμπα ήταν μπροστά με 44-32, στο 30ο λεπτό με 64-54 και οι αντίπαλοί της μετά το πρώτο δεκάλεπτο δεν μπόρεσαν να προβάλουν αντίσταση. Μετά άρχισαν τα «η Άλμπα είναι ομάδα Ευρωλίγκας», αλλά οι Γερμανοί έχουν ακόμα δυο ματς για να επιστρέψουν στη μεγαλύτερη διοργάνωση. Στην εύκολη πρώτη νίκη ο Ουίβερ είχε 11 πόντους και 6 ασίστ, ο Γουντ 13 πόντους και 4 ασίστ, ο Σιμόνοβιτς 11 πόντους και 9 ριμπάουντ και ο Στάιγκερ 15 πόντους.

Στο τέλος κατάφερε η Σαρλερουά να πάρει τη νίκη με 61-59 εναντίον της Ντόνετσκ και να προχωρήσει, αφού σε όλο το ματς ήταν πίσω στο σκορ. Το πρώτο δεκάλεπτο έληξε με 10-14 με τη Σαρλερουά να δείχνει ότι δεν είναι έτοιμη, κάτι που φάνηκε και στο δεύτερο με τους ουσιαστικά γηπεδούχους να βάζουν 11 πόντους και το σκορ να είναι 21-28. Το παιχνίδι ισορρόπησε στο δεύτερο ημίχρονο με τη Σαρλερουά να προσπερνά με 47-45, αλλά 3 λεπτά πριν το τέλος να είμαστε στο 55-55. Με 6 μαζεμένους πόντους η Σαρλερουά πήγε στο 61-56 με 18 δευτερόλεπτα να απομένουν, αλλά η Ντόνετσκ δεν παράτησε το ματς, οι Βέλγοι είχαν 0/4 βολές και ο Αβντάλοβιτς με τρίποντο είχε την ευκαιρία να χαρίσει στην ομάδα του τη νίκη, αλλά αστόχησε στην εκπνοή. Ο Γίρι Βελς είχε 13 πόντους και 5 ριμπάουντ για τη Σαρλερουά, ο Γκριν 9 πόντους και 11 ριμπάουντ και ο Μπέζιν 8 πόντους και 9 ριμπάουντ.

Πρόκριση για τη Χίμκι με 74-67 επί της Τούροβ, που δεν ήταν καθόλου εύκολο θύμα. Οι Πολωνοί με τους 5 Αμερικανούς και τους 3 κοινοτικούς δεν είχαν διάθεση να τα παρατήσουν κι έβγαλαν το λάδι των Ρώσων στα πρώτα 25 λεπτά. Στο ημίχρονο η Χίμκι κέρδιζε μόλις με 2 πόντους, 31-29, αλλά έκανε το παιχνίδι της στην 3η περίοδο και ουσιαστικά καθάρισε το ματς. Προηγήθηκε με 58-45 και 62-45 πιο μετά, ενώ κράτησε διαφορά ασφαλείας ως το φινάλε. Ήταν μπροστά με 70-59 όταν η Τούροβ πάλεψε για την ύστατη ελπίδα, έκλεψε μπάλες, μείωσε, αλλά δεν μπόρεσε να πλησιάσει αρκετά. Ο Λόντσαρ είχε 16 πόντους και 5 ριμπάουντ για τη Χίμκι, ο Κουίν 15 πόντους και 5 ριμπάουντ και ο Φριντζόν 12 πόντους και 4 κλεψίματα.

Πολύ εύκολα η Νίμπουργκ καθάρισε την Μπάνβιτ με 69-57, αφού είχε από την αρχή το προβάδισμα και τον έλεγχο του αγώνα. Το 19-12 του δεκαλέπτου έγινε 34-21 στο ημίχρονο με την Μπάνβιτ να βάζει μόλις 9 πόντους στη δεύτερη περίοδο. Η διαφορά έμεινε σταθερή ως το τέλος του αγώνα καθώς δεν έπεσε ποτέ κάτω από τους 8 πόντους. Ο Ουίλσον είχε 19 πόντους και 11 ριμπάουντ, ο Σίμονς 19 πόντους με 7 ριμπάουντ και ο Πούμπρλα 12 πόντους για τη Νίμπουργκ.

Ημιτελικά – 1/10
18:00, Άλμπα Βερολίνου – Σαρλερουά
21:00, Χίμκι – Νίμπουργκ

 

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *