Home / NBA / Καμπή κρίσης ή απλώς «μετεγγραφικός πυρετός»;

Καμπή κρίσης ή απλώς «μετεγγραφικός πυρετός»;

Πραγματικά χαμός έγινε τις τελευταίες 3 ημέρες μέχρι το τέλος της μετεγγραφικής περιόδου στο NBA! Όχι μία ή δύο, αλλά 18 ομάδες ενεπλάκησαν σε ανταλλαγές, με πιο θεαματικές εκείνες που αφορούν τον Καρμέλο Άντονι και τον Τσόνσι Μπίλαπς, τον Ντερόν Ουίλιαμς, τον Μπαρόν Ντέιβις, τις αλλαγές στους Σέλτικς με τους Ρόμπινσον και Πέρκινς να φεύγουν, αλλά και τον Μάικ Μπίμπι με τον Κιρκ Χάινριχ.

Πριν μιλήσουμε το τι σημαίνουν οι ανταλλαγές για τις ομάδες αλλά και την ίδια τη λίγκα, ας δούμε τι κινήσεις έκαναν οι ομάδες, όσο πιο συγκεντρωτικά και εύκολα μπορούμε, για να γίνουν άμεσα κατανοητές οι αλλαγές στα ρόστερ.

Στον πυρετό των ανταλλαγών

Ξεκινάμε από ψηλά, με τους Μπόστον Σέλτικς να δίνουν τον Νέιτ Ρόμπινσον και τον Κέντρικ Πέρκινς στους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ για να πάρουν τον Τζεφ Γκριν και τον Νενάντ Κρστιτς.

Επίσης, οι Μπόστον Σέλτικς έδωσαν στους Κλίβελαντ Καβαλίερς τον Λουκ Χαρανγκόντι και τον Σεμίχ Ερντέν για ένα ντραφτ β΄ γύρου του 2013.

Τέλος, οι Μπόστον Σέλτικς έστειλαν στο Σακραμέντο τον Μαρκί Ντάνιελς και χρήματα, για να πάρουν ένα ντραφτ πικ β΄ γύρου του 2017.

Οι Σακραμέντο Κινγκς πήραν τον Μάρκους Θόρντον και χρήματα για να δώσουν στους Νιου Όρλιν Χόρνετς τον Καρλ Λάντρι.

Οι Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ έκαναν κι άλλη ανταλλαγή, στέλνοντας τους Μορίς Πίτερσον και Ντι Τζέι Ουάιτ στους Σάρλοτ Μπόμπκατς για να πάρουν τον Ναζρ Μοχάμεντ.

Οι Σάρλοτ Μπόμπκατς έστειλαν τον Τζέραλντ Ουάλας στους Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς, για τους Ντάντε Κάνινχαμ, Σον Μαρκς, Τζολ Πρζίμπιλα και 2 μελλοντικά ντραφτ πικ α΄ γύρου.

Οι Κλίβελαντ Καβαλίερς έστειλαν στους Λος Άντζελες Κλίπερς τον Τζαμάριο Μουν και τον Μορίς Ουίλιαμς, για να πάρουν τον Μπαρόν Ντέιβις.

Οι Χιούστον Ρόκετς έστειλαν τον Ισμαΐλ Σμιθ και τον Σέιν Μπατίρ στους Μέμφις Γκρίζλις για τους Χασίμ Θαμπίτ, τον ΝτεΜαρ Κάρολ και ένα μελλοντικό ντραφτ πρώτου γύρου.

Επίσης, οι Χιούστον Ρόκετς πήραν από τους Φίνιξ Σανς τον Γκόραν Ντράγκιτς και ένα προστατευμένο πικ πρώτου γύρου, για τον Άαρον Μπρουκς.

Οι Ατλάντα Χοκς έστειλαν στους Ουάσινγκτον Ουίζαρντς τους Μάικ Μπίμπι, Μορίς Έβανς και Τζόρνταν Κρόφορντ μαζί με ένα πικ, για να πάρουν τον Κιρκ Χάινριχ και τον Χίλτον Άρμστρονγκ.

Οι Νιου Τζέρσεϊ Νετς πήραν τον Ντερόν Ουίλιαμς από τους Γιούτα Τζαζ και έδωσαν τους Ντεβίν Χάρις, Ντέρικ Φέιβορς, χρήματα και 2 ντραφτ πικ α΄ γύρου.

Επίσης, οι Νιου Τζέρσεϊ Νετς πήραν τους Μπράνταν Ράιτ και Νταν Γκάτζουριτς από τους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς, για τον Τρόι Μέρφι και ένα πικ β΄ γύρου.

Τέλος, στη μεγαλύτερη ανταλλαγή όλων, οι Νιου Γιορκ Νικς πήραν τους Καρμέλο Άντονι (ο οποίος πρώτα είχε υπογράψει επέκταση ως το 2015), Τσόνσι Μπίλαπς, Άντονι Κάρτερ, Ρενάλντο Μπάλκμαν και Σέλντεν Ουίλιαμς από τους Ντένβερ Νάγκετς, για τους Ρέιμοντ Φέλτον, Ντανίλο Γκαλινάρι, Ουίλσον Τσάντλερ, Τιμοφέι Μοζγκόφ, ένα μελλοντικό πικ α΄ γύρου, 2 μελλοντικά πικ β΄ γύρου, 3 εκατομμύρια δολάρια και το δικαίωμα να ανταλλάξουν το 2016 τα πικ του πρώτου γύρου.

Επίσης, οι Ντένβερ Νάγκετς πήραν τον Κώστα Κουφό κι ένα πικ β΄ γύρου από τους Μινεσότα Τίμπεργουλβς, οι οποίοι πήραν από τους Νιου Γιορκ Νικς τους Άντονι Ράντολφ, Έντι Κάρι και 3 εκατομμύρια δολάρια, ενώ οι Νιου Γιορκ Νικς πήραν από τους Τίμπεργουλβς τον Κόρεϊ Μπρούερ.

Τι σημαίνουν οι ανταλλαγές; – Οι… φτωχοί συγγενείς

Κινήσεις όπως αυτή του Ντερόν Ουίλιαμς στους Νετς ή του Μπαρόν Ντέιβις στο Κλίβελαντ σίγουρα είναι σημαντικές, αλλά μάλλον δεν αλλάζουν τίποτα στην ουσία της υπόθεσης του NBA φέτος, δηλαδή στην κορυφή.

Αυτό που μπορούμε να σχολιάσουμε είναι η αλλαγή πλεύσης των Φίνιξ Σανς, που ενώ τόσα χρόνια φαινόταν να προορίζουν τον Γκόραν Ντράγκιτς ως τον αντι-Νας, αυτό τελείωσε προχτές, όταν ο Ντράγκιτς έφυγε για τους Ρόκετς και στη θέση του ήρθε ο ενθουσιασμένος Άαρον Μπρουκς.

Τι σημαίνουν οι ανταλλαγές; – Σέλτικς και Θάντερ

Πηγαίνοντας πιο ψηλά στην κατάταξη, βλέπουμε ότι οι Σέλτικς, που τόσο καιρό ενημέρωναν όλους τους μνηστήρες, ιδίως τους Χιτ, ότι ο Κέντρικ Πέρκινς δεν είναι προς πώληση και ότι θα κάνει τη φροντ λάιν τους παντοδύναμη, τον έστειλαν μαζί με τον Νέιτ Ρόμπινσον, μόλις 12 ματς μετά την επιστροφή του από τον τραυματισμό. Επίσης, έφυγε ο Ντάνιελς και ο Ερντέμ, που δεν έπαιζε ούτως ή άλλως.

Στη θέση τους ήρθαν ο Τζεφ Γκριν και ο Νενάντ Κρστιτς, σε μια ανταλλαγή που σηκώνει πολλή συζήτηση. Ο Γκριν έπαιζε 37 λεπτά στους Θάντερ και είχε 15 πόντους και 5,5 ριμπάουντ μέσο όρο, ενώ ο Κρστιτς έπαιζε 22 λεπτά και βοηθούσε σε σκορ και ριμπάουντ (7,5 και 4,5 αντίστοιχα). Θεωρώ ότι μιας και οι Σέλτικς ξεκάθαρα φτιάχνουν ομάδα για φέτος και του χρόνου, ο Κρστιτς μπορεί με την εμπειρία του να τους βοηθήσει πολύ ερχόμενος από τον πάγκο. Απ’ την άλλη, ο Γκριν λύνει το πρόβλημα που είχε ο Ντοκ Ρίβερς με το ύψος του Νέιτ Ρόμπινσον, και ίσως τώρα τους βγουν καλύτερα οι άμυνες και τα συστήματα. Βέβαια, υπάρχει και ο αντίλογος που λέει ότι, ναι μεν ο Τζεφ Γκριν θα φέρει μόνο κέρδος, αλλά χωρίς τον Πέρκινς οι Σέλτικς παρακαλούν οι δύο… επιρρεπείς Ο’ Νιλ να μην χάσουν τα πλέι οφς από τραυματισμό.

Απ’ την άλλη, οι Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ μοιάζουν κι αυτοί ενισχυμένοι από την ανταλλαγή, αφού έχοντας τους Ντουράντ και Ουέστμπρουκ στην περιφέρεια, βρέθηκαν με τον Νέιτ Ρόμπινσον, που σίγουρα θα βοηθήσει στο σκοράρισμα, αλλά και πολύ πιο δυνατή φροντ λάιν. Δεν είναι μόνο ο Κέντρικ Πέρκινς, καθώς πήραν και τον Ναζρ Μοχάμεντ, που είναι έμπειρος και δυνατός.

Τι σημαίνουν οι ανταλλαγές; – Νέα Υόρκη και Ντένβερ

Την πιο πολλή συζήτηση σίγουρα σηκώνει η ανταλλαγή του Ντένβερ και των Νικς. Σίγουρα, οι Νικς ανέβηκαν σκαλί. Στο NBA, όπως είναι τώρα, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία το ποιος πλαισιώνει τους αστέρες, αν οι αστέρες είναι… πολλοί. Πλέον, οι Νικς έχουν Στανταμάιρ, Άντονι και Μπίλαπς, τρεις παίκτες που τους καθιστούν ένα από τα 3-4 φαβορί της Ανατολής. Πλέον, δεν ζηλεύουν τίποτα από ομάδες όπως το Μαϊάμι, εφόσον, βεβαίως, οι Άντονι και Στανταμάιρ, εκτός από καλοί φίλοι μπορούν να γίνουν και καλοί συμπαίκτες.

Είναι αλήθεια ότι έχουν συνηθίσει σε διαφορετικό στιλ μπάσκετ. Στον Άντονι αρέσει να κάθεται με την μπάλα, να παγώνει το παιχνίδι, να βλέπει την άμυνα και να εξαπολύει την επίθεσή του από το τρομερό οπλοστάσιο που έχει. Απ’ την άλλη, στον Στανταμάιρ αρέσει να κινείται πάνω κάτω στις θέσεις που αρέσουν και στον Άντονι σε μέση απόσταση από το καλάθι, αλλά να παίζει πολύ γρήγορα στην επίθεση. Το ίδιο και στον Μάικ Ντ’ Αντόνι, που θέλει τις ομάδες του να τρέχουν. Αν μπορέσουν οι τρεις τους να βρουν τη χρυσή τομή, τότε οι Νικς ενισχύονται πάρα πολύ. Όπως θα είδατε, δεν έβαλα στην εξίσωση καθόλου τον Τσόνσι Μπίλαπς. Ο Μπίλαπς έχει το επίπεδο και την κλάση να προσαρμόζεται σε οποιοδήποτε στιλ μπάσκετ, θα προσαρμοστεί και θα είναι καταλύτης για τους Νικς, ενώ είναι παίκτης που δεν δημιουργεί πρόβλημα, ούτε μιλάει.

Το τελευταίο φάνηκε ξεκάθαρα από τη μετεγγραφή, την οποία ο Μπίλαπς επ’ ουδενί δεν την ήθελε. Όμως, δεν είπε τίποτα, παρότι εδώ και καιρό είχε ξεκαθαρίσει ότι θέλει να τελειώσει την καριέρα του στο Ντένβερ, που είναι και η πόλη από την οποία προέρχεται και στην οποία ζει όλη του η οικογένεια. Ο Τζορτζ Καρλ το ήξερε και τον αποχαιρέτησε με ένα μήνυμα «Thanks for the ride. You’re one of the best winners I ever coached» (σ.σ. «Σε ευχαριστώ για τις στιγμές. Είσαι ένας από τους καλύτερους νικητές που προπόνησα ποτέ»), μήνυμα που δεν έστειλε… στον Άντονι.

Το κεφάλαιο «Καρμέλο Άντονι» σε Νέα Υόρκη…

Η απόκτηση του Καρμέλο Άντονι και του Μπίλαπς από τους Νικς έφερε πυρετό στην «Παγκόσμια πρωτεύουσα», καθώς ουσιαστικά ανεβάζει τους Νικς επίπεδο. Αυτό είχε αντίκτυπο και στα εισιτήρια για τους αγώνες των Νικς στο Μάντισον. Για παράδειγμα, ως τη Δευτέρα ένα εισιτήριο για αγώνα των Νικς φέτος είχε κατά μέσο όρο 217 δολάρια. Το μεσημέρι της Τρίτης η μέση τιμή των εισιτηρίων των Νικς είχε ανέβει στα 312 δολάρια το ένα, δηλαδή σχεδόν 100 δολάρια πάνω, ή 50% αν το προτιμάτε με ποσοστό!

Επίσης, για το ματς της 23ης Φλεβάρη εναντίον των Μιλγουόκι Μπακς, που θα ήταν το πρώτο του Άντονι με τη φανέλα των Νικς, η μέση τιμή των εισιτηρίων ήταν 572 δολάρια! Αν κάποιος είχε αγοράσει εισιτήριο για το εν λόγω ματς με τους Μπακς τον Νοέμβρη, τότε θα είχε πληρώσει… 15 δολάρια! Και για ολοκληρωθεί η εικόνα, την Τρίτη τα courtside εισιτήρια του αγώνα με τους Μπακς πωλούνταν προς 2.555 δολάρια το ένα! Μάλιστα, την Τρίτη η αναζητήσεις και οι αγορές εισιτηρίων για τους Νικς ήταν νούμερο 1 απ’ όλες τις ομάδες και σπορ σε όλες τις Η.Π.Α.!

Η Νέα Υόρκη ζει σε «Melo-mania» και κανείς δεν μπορεί να της το στερήσει αυτό. Μετά από χρόνια οι Νικς ονειρεύονται το τέλος της… κατάρας του Πάτρικ Γιούιν, ονειρεύονται έναν τίτλο. Τον πρώτο τίτλο από το 1973…

… και σε Ντένβερ

Όμως, η μετακίνηση του Άντονι έχει και μια άλλη πτυχή. Πλέον, επιβεβαιώνεται 100% ότι το σύστημα του NBA έχει αποτύχει, ή θέλει αναθεώρηση. Το NBA έχει στηθεί πάνω σε δύο αρχές, το κοινό σάλαρι καπ και το γεγονός ότι μια ομάδα έχει δύναμη πάνω στους αστέρες της. Και οι δύο αρχές αποσκοπούν στο να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον σε όλες τις πόλεις που παίζεται NBA, να μην κάνουν το μπάσκετ κλαμπ, να μην το κάνουν άθλημα για λίγους, αλλά να υπάρχει μια εναλλαγή στις καλύτερες ομάδες.

Εν πολλοίς έτσι λειτουργούσε το NBA όλα αυτά τα χρόνια και μάλιστα πολύ επιτυχημένα. Όμως, ο πυρήνας της εύρυθμης λειτουργίας της λίγκας μοιάζει να γκρεμίζεται συθέμελα από τη νέα γενιά αστέρων, ή «κακομαθημένων, ακριβοπληρωμένων εικοσάχρονων», όπως τους αποκαλούν οι Αμερικάνοι δημοσιογράφοι.

Παλιότερα, ένας αστέρας έμενε κατά βάση στην πόλη όπου ξεκινούσε. Σπάνια έφευγε, τουλάχιστον όχι πριν τα… βαθιά «γεράματα». Θυμηθείτε αναρίθμητους, Τζόρνταν, Πίπεν, Στόκτον, Μαλόουν, Μάτζικ, Ρόμπινσον, Γιούιν, Ντρέξλερ, Ολάζουον και πάρα πολλοί άλλοι (που γίνονται όλο και περισσότεροι όσο πάμε προς τα πίσω). Πλέον, στο τωρινό NBA, αυτό ισχύει για… 3 παίκτες (με δόση υπερβολής το νούμερο) μόνο: Κόμπι Μπράιαντ, Ντιρκ Νοβίτσκι, Τιμ Ντάνκαν (μαζί με Τζινόμπιλι και Πάρκερ).

Πλέον, οι ομάδες νιώθουν ότι δεν έχουν το πάνω χέρι. Δεν είναι ότι μια κακή χρονιά μπορεί να φέρει ένα καλό ντραφτ και θα ανέβουν τα επόμενα χρόνια. Πια… το καλό ντραφτ θα φύγει, επειδή θα το συζητήσει με τα φιλαράκια του και θα πάνε στο Λος Άντζελες, στη Βοστόνη, στο Μαϊάμι ή τη Νέα Υόρκη. Είναι τυχαίο που αυτές οι πόλεις έχουν τις ομάδες-παραδείγματα αυτού του φαινομένου και όχι το… Σακραμέντο, ή το Μέμφις, ή η Οκλαχόμα Σίτι; Προφανώς και όχι. Όπως λένε και τα άρθρα στις Η.Π.Α., “αν η πόλη σου δεν έχει απευθείας πτήση με Παρίσι, ατύχησες”…

Την αρχή έκαναν οι Σέλτικς. Πιρς και Άλεν άρχισαν τα παρακάλια στον Γκαρνέτ κι αυτός πήγε. Μετά ο Γκασόλ και ο Αρτέστ στο L.A. για παρέα στον Κόμπι. Συζητούσαν εδώ και 2-3 χρόνια οι Τζέιμς, Ουέιντ και Μπος ότι θέλουν να παίξουν μαζί, έγινε. Εδώ και δυο χρόνια οι Στανταμάιρ, Άντονι και Πολ έχουν δηλώσει ότι θέλουν να παίξουν στη Νέα Υόρκη μαζί. Οι δύο είναι ήδη εκεί, ο δεύτερος ουσιαστικά έχοντας γίνει persona non grata στο Ντένβερ, ενώ ο Πολ του χρόνου το καλοκαίρι είναι free agent και κάθε τρεις και λίγο θυμίζει σε όλους… ότι δεν ανανεώνει.

Ο Τζορτζ Καρλ σίγουρα είναι στενοχωρημένος από την εξέλιξη, όμως ο κώδων που κρούει είναι απολύτως σωστός: «Όλο το στήριγμα αυτού του τεράστιου πράγματος που λέγεται επαγγελματικός αθλητισμός είναι ο φίλαθλος. Πρέπει να κάνεις τον φίλαθλο χαρούμενο. Το θέμα είναι, θα υποστηρίζουν οι οπαδοί παίκτες των οποίων ο εγωισμός είναι μεγαλύτερος από το παιχνίδι; Θα υποστηρίζουν τους παίκτες και τους ατζέντηδες που διαχειρίζονται τα πράγματα προς όφελός τους; Γιατί, αν δεν το κάνουν, αν η στροφή των οπαδών σε κάτι άλλο είναι απότομη, τότε το NBA είναι μπροστά σε μια τεράστια κρίση».

Με τους αστέρες να θέλουν όλοι να παίζουν σε… 3-4 πόλεις και όλοι μαζί, πόσες από τις 30 ομάδες του NBA θα μπορούν να κρατούν τους φιλάθλους τους χαρούμενους; Πόσες θα έχουν γεμάτα γήπεδα και πόσο εύκολο θα είναι για τον Στερν να προωθήσει στην Ευρώπη αι την Ασία ένα προϊόν το οποίο πλέον δεν θα είναι ελκυστικό ούτε στο… Πόρτλαντ ή το Ντένβερ, που έχουν και ομάδες στη λίγκα;

Ως τώρα το Ντένβερ πήγαινε χάλια, μετά έπαιρνε ένα καλό ντραφτ πικ όπως ο Άντονι και τα επόμενα 10-15 χρόνια ήταν ψηλά. Τώρα, οι αστέρες «επαναστάτησαν» και έχουν το NBA «του χεριού τους». Τώρα το Ντένβερ παίρνει ένα ντραφτ πικ κι αυτό αρχίζει να μιλάει με τους… φίλους του για το που θα παίζουν σε 3 χρόνια όλοι μαζί.

Ομάδες όπως τα Ντένβερ, τα Μέμφις, τα Κλίβελαντ και τα Σακραμέντο αυτής της λίγκας πώς θα παραμείνουν βιώσιμες χωρίς αστέρες ή με αστέρες που από την πρώτη ημέρα ψάχνουν τρόπο να φύγουν; Κι αν αυτές δεν είναι βιώσιμες, πώς θα είναι βιώσιμη η λίγκα; Κι αν οι ομάδες που δεν φέρνουν κέρδη διαλυθούν τότε… ποιον θα κερδίζουν τα Μαϊάμι και οι Νέες Υόρκες του NBA;

Τα ερωτήματα που γεννώνται είναι πολλά. Όμως, οι Αμερικάνοι ποτέ δεν αφήνουν κάτι να πάει στην τύχη. Το NFL που προσέχει τέτοια φαινόμενα και «κλειδώνει» τους αστέρες σε πόλεις ακόμα και «απομακρυσμένες» συνεχώς διευρύνεται και γιγαντώνεται. Είναι σίγουρο ότι ο Στερν ετοιμάζει την απάντησή του. Ήδη υπάρχουν αυτοί που λένε ότι το θέμα θα τεθεί επί τάπητος στη νέα εργασιακή σύμβαση, κατά τη διάρκεια του lockout αν το θέμα φτάσει ως εκεί…

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *