Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Το Top-16 και… η ζωή μετά!

Το Top-16 και… η ζωή μετά!

Ολοκληρώθηκε το Top-16 της Ευρωλίγκας και, πλέον, μπαίνουμε στα πλέι οφς. Οκτώ ομάδες έμειναν, 2 ελληνικές, 4 ισπανικές, 1 ισραηλινή και 1 ιταλική για να παλέψουν για 4 θέσεις στο φάιναλ φορ. Αφήνοντας πίσω το Top-16 και κοιτώντας μπροστά στα προημιτελικά το Age of Basketball κρατάει 16+8 σημεία που μέτρησαν ή θα μετρήσουν στη διοργάνωση, που μας ξεσήκωσαν ή θα μας ξεσηκώσουν, που μας προβλημάτισαν ή θα μας προβληματίσουν, που έκαναν την Ευρωλίγκα αυτό που είναι: τη μεγαλύτερη διασυλλογική γιορτή του μπάσκετ στην Ευρώπη. Ομάδες, στιγμές και πρωταγωνιστές στο πιάτο σας και… καλή όρεξη! 

1. Ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο της Μπαρτσελόνα ήταν 1ος σκόρερ στο Top-16 με 20,0 πόντους μέσο όρο.

2. Ο Κένι Γκρέγκορι της Ολίμπια Λιουμπλιάνας ήταν 1ος ριμπάουντερ στο Top-16 με 7,17 ανά αγώνα.

3. Ο Ομάρ Κουκ της Βαλένθια ήταν 1ος πασέρ στο Top-16, με 7,2 ασίστ ανά αγώνα. Ακολούθησαν οι δύο Έλληνες, Δημήτρης Διαμαντίδης με 6,3 και Θοδωρής Παπαλουκάς με 5,7.

4. Ο Βλάντο Ιλιέφσκι της Ολίμπια Λιουμπλιάνας έκανε τα περισσότερα λάθη κατά μέσο όρο στο Top-16 με 3,6 ανά αγώνα.

5. Περισσότερους από… έναν παίκτη πετούσε εκτός αγώνα ο Ιγκόρ Ρακόσεβιτς της Εφές Πίλσεν στο Top-16, αφού κέρδισε 6,4 φάουλ ανά ματς.

6. «Money to the bank» ήταν ο Αντώνης Φώτσης στο Top-16 όποτε έπαιρνε την μπάλα μέσα από τα 6.75 μέτρα, αφού τελείωσε τη φάση με 92,3% στα δίποντα (12/13). Αξίζει, πάντως, να σημειώσουμε και το 75,5% του 3ου Ράσο Νεστέροβιτς, καθώς είχε 37/49, δηλαδή περισσότερες από 8 προσπάθειες ανά ματς.

7. Ο Νίκολα Μίροτιτς της Ρεάλ ήταν ο πιο εύστοχος παίκτης στα τρίποντα στο Top-16, έχοντας 57,1% με 8/14. Δεύτερος ήταν ο Φερνάντο Σαν Εμετέριο με 53,9% (14/26).

8. Ούτε για πλάκα δεν έπρεπε να… περάσεις κοντά από τον Ομάρ Κουκ και τον Θοδωρή Παπαλουκά στο Top-16 κρατώντας την μπάλα, καθώς οι δυο τους ήταν οι πιο αδίστακτοι «κλέφτες» της φάσης με 2,5 κλεψίματα μέσο όρο.

9. Ο Ράσο Νεστέροβιτς και ο Γκιόργκι Σερμαντίνι της Ολίμπια μοιράστηκαν το ρόλο του «ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας» στο Top-16, αφού ήταν 1οι μπλοκέρ με 2.2 ανά ματς.

10. Απλώς… περίμενες κάτω από την μπασκέτα να πάρεις την μπάλα να κάνεις επαναφορά για επίθεση όποτε έκανες φάουλ βολών στους Νάντο Ντε Κολο (17/17) της Βαλένθια, Μίλος Τεόντοσιτς (16/16) και Σέρχιο Ροντρίγκεθ (12/12) της Ρεάλ στο Top-16, καθώς και οι τρεις είχαν 100% στις βολές.

11. Μέχρι και ο ίδιος… κουράστηκε να βλέπει τον εαυτό του στο παρκέ στο Top-16. Ο λόγος για τον Βλάντο Ιλιέφσκι που έπαιζε 36:02 λεπτά ανά αγώνα, όντας πρώτος στη σχετική λίστα. Επειδή είχε 5 αγώνες, περισσότερα λεπτά απ’ όλους έπαιξε ο Βλαντιμίρ Ντάσιτς της Ρόμα, ο οποίος, όμως, είχε 35:29 κατά μέσο όρο.

12. Παίκτης-οικονομία στο Top-16 ήταν ο Νέντζαντ Σινάνοβιτς της Μάλαγα, καθώς για κάθε λεπτό συμμετοχής του έκανε… 0,82 ranking! Ο Σινάνοβιτς έπαιζε σχεδόν 18 λεπτά ανά αγώνα. Βέβαια, πρώτος στη λίστα είναι ο αειθαλής Ντέρικ Σαρπ, που έκανε 1,38 ranking ανά λεπτό συμμετοχής, όμως, έπαιξε όλα κι όλα 2:54 (σε 5 ματς).

13. Το άτυπο βραβείο του καλύτερου παίκτη U22 στο Top-16 πήρε ο Γκιόργκι Σερμαντίνι, αφού ήταν καλύτερος απ’ όλους τους άλλους «πιτσιρικάδες» της φάσης. Ο Σερμαντίνι είχε 15,7 ranking με 10.0 πόντους, 5.2 ριμπάουντ και 2.2 τάπες ανά αγώνα, σουτάροντας με 75% στα δίποντα και 82% στις βολές.

14. Ο τίτλος «Περήφανα γηρατειά» πηγαίνει δικαιολογημένα στον Ράσο Νεστέροβιτς, καθώς ήταν μακράν ο καλύτερος απ’ όλους τους παίκτες που διανύουν τουλάχιστον το 35ο έτος της ηλικίας τους. Ο 35χρονος Νεστέροβιτς τελείωσε το Top-16 με 24 λεπτά συμμετοχής ανά αγώνα, έχοντας 18.2 ranking, 13.3 πόντους, 5.7 ριμπάουντ, 2.2 τάπες και σουτάροντας με 76% εντός παιδιάς.

15. Ο Μαρσελίνιο Χουέρτας της Κάχα Λαμποράλ ήταν ο καλύτερος μη Ευρωπαίος του Top-16. Ο Χουέρτας τελείωσε τη φάση με 18,7 ranking, έχοντας 14.3 πόντους, 4.0 ριμπάουντ 5.0 ασίστ, 4.5 κερδισμένα φάουλ και σουτάροντας με 46% στα δίποντα, 53% στα τρίποντα και 86% στις βολές.

16. Η Παρτιζάν πήρε τον «τίτλο» της χειρότερης ομάδας του Top-16, καθώς είχε το χειρότερο ρεκόρ (1-5) μαζί με άλλες 3, αλλά είχε το χαμηλότερο ranking από τις 16 ομάδες, έβαζε τους λιγότερους πόντους απ’ όλες και ήταν πιο άστοχη απ’ όλες στα τρίποντα (23%).

+1. Η μοναδική ομάδα που τερμάτισε αήττητη στο Top-16 ήταν η Μπαρτσελόνα, που τελείωσε τη φάση με 6-0. Οι «μπλαουγκράνα» είχαν το απόλυτο κερδίζοντας κατά μέσο όρο με 11,5 πόντους διαφορά. Έτσι, οι περσινοί πρωταθλητές Ευρώπης πηγαίνουν στα προημιτελικά με το πλεονέκτημα έδρας για να αντιμετωπίσουν τον Παναθηναϊκό ξέροντας ότι το φάιναλ φορ γίνεται στο σπίτι τους. Το κατόρθωμα της Μπαρτσελόνα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο αν αναλογιστεί κανείς ότι μέσα στη σεζόν έχασε δύο βασικά στελέχη από τραυματισμό: Τζανλούκα Μπαζίλε και Πιτ Μάικλ. Όμως, ο Πασκουάλ τους αντικατέστησε με τους Τζο Ινγκλς και Άλαν Άντερσον, τους οποίους κατόρθωσε να εντάξει ιδανικά στο ροτέισον της ομάδας και να πάρει το μάξιμουμ από πολύ νωρίς. Της μένουν 3 εντός έδρας νίκες για να παίξει στο φάιναλ φορ στην έδρα της.

+2. Τεράστια πίστη στην ομάδα του είχε ο Ντούσαν Ίβκοβιτς. Ο προπονητής του Ολυμπιακού εμπιστεύτηκε το ρόστερ που επέλεξε από την αρχή της χρονιάς, δεν έκανε καμία προσθήκη όταν άρχισαν οι τραυματισμοί ή όταν φάνηκαν ξεκάθαρα αγωνιστικά κενά και προσπάθησε να δημιουργήσει κλίμα σιγουριάς και ασφάλειας για τους παίκτες του. Ακόμη κι όταν ο Ολυμπιακός έχανε στο ΣΕΦ με 14 πόντους από τη Φενέρ στην πρεμιέρα του Top-16 και η πρώτη θέση έμοιαζε όνειρο θερινής νυκτός, ο Ίβκοβιτς έλεγε «θα κερδίσουμε μέσα στην Πόλη και θα περάσουμε». Ο Ολυμπιακός πέτυχε την πλήρη ανατροπή και με 2 διπλά σε Βαλένθια και Κωνσταντινούπολη, μάλιστα το δεύτερο με 15 πόντους διαφορά, πήρε την πρώτη θέση. Και ως τώρα, ο Ίβκοβιτς δικαιώνεται απόλυτα. Μένει να δούμε τα προημιτελικά, όπου έχει το πλεονέκτημα, αλλά η Σιένα είναι αντίπαλος πολύ ισχυρός.

+3. Ο Ετόρε Μεσίνα μία μόλις ημέρα μετά τη λήξη του Top-16 ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την παραίτησή του από τη Ρεάλ Μαδρίτης, παρότι οι Μαδριλένοι ήταν πρώτοι με ρεκόρ 5-1 (καλύτερο στην ιστορία τους στο Top-16). Ο Μεσίνα δεν μπορούσε να βρει κοινούς τόπους επικοινωνίας με τους παίκτες του, τους κατηγόρησε για τη ντροπιαστική ήττα στο ματς με τη Σιένα και είπε «αντίο». Η διοίκηση της Ρεάλ θέλει να τον πείσει να επιστρέψει, αλλά ο Ιταλός ξεκαθάρισε ότι η απόφασή του είναι οριστική. Το Σάββατο θα δώσει συνέντευξη τύπου για να ξεκαθαρίσει την κατάσταση. Η Ρεάλ, έτσι, χάνει στο κρισιμότερο σημείο της σεζόν (αν δεν αλλάξει κάτι) το μαέστρο του πάγκου της και θα κληθεί να παλέψει για το φάιναλ φορ με το βοηθό του ή με νέο προπονητή. Βέβαια, το πλεονέκτημα έδρας θα βοηθήσει.

+4. Ο Φερνάντο Σαν Εμετέριο της Κάχα Λαμποράλ ήταν ο καλύτερος όλων στο Top-16 της Ευρωλίγκας. Ο Ισπανός αστέρας τελείωσε τη δεύτερη φάση της Ευρωλίγκας με 23.3 ranking ανά αγώνα, ο μόνος παίκτης που είχε πάνω από 20. Δεύτερος ήταν ένας συμπαίκτης του, Μαρσελίνιο Χουέρτας, με 18.7 ανά αγώνα. Μπορεί να είναι ασταθής, αλλά η Λαμποράλ έχει προσωπικότητες που μπορούν να κερδίσουν σε οποιαδήποτε έδρα και οποιονδήποτε αντίπαλο. Μοιάζει πιο αδύναμη από τη Μακάμπι, αλλά έχει το πλεονέκτημα έδρας.

+5. Δεν ενθουσίασε ο Παναθηναϊκός στο Top-16, αλλά προκρίθηκε. Έχασε στην έδρα του από τη Λιέτουβος Ρίτας σε αγώνα που έπρεπε να πάρει, ιδίως αν σκεφτούμε ότι έγινε στις 23 Φλεβάρη, δηλαδή σε περίοδο που δεν υπάρχει δικαιολογία μονταρίσματος ή αρχής της σεζόν, αλλά κέρδισε εύκολα τη Μάλαγα εκτός και προκρίθηκε. Έχει τον δυσκολότερο αντίπαλο στα προημιτελικά και μαζί με αυτόν και μειονέκτημα στην έδρα, ενώ όσο στον πάγκο της Μπαρτσελόνα κάθεται ο Τσάβι Πασκουάλ, ο Ομπράντοβιτς και ο Παναθηναϊκός μετρούν 0-4. Όμως, στα τέλη Μαρτίου στο ρόστερ αναμένεται να είναι και ο Άλεκς Μάριτς που, αν και δεν θα είναι στο 100%, είναι πυρηνικό όπλο στη ρακέτα. Φέτος οι «πράσινοι» είναι το αουτσάιντερ, όμως το γεγονός ότι είναι η μόνη ομάδα στην Ευρωλίγκα που έχει καλύτερη άμυνα από την Μπαρτσελόνα τους κάνει αισιόδοξους. Ο Παναθηναϊκός στο Top-16 δεχόταν 65,8 πόντους ανά αγώνα και είναι γνωστό ότι οι «μπλαουγκράνα» του Πασκουάλ έχουν τεράστιο πρόβλημα στα ματς που δεν ξεπερνούν τους 70 πόντους…

+6. Η Μακάμπι Τελ Αβίβ ήταν η ομάδα με την καλύτερη επίθεση στο Top-16, σκοράροντας κατά μέσο όρο 85.2 πόντους ανά αγώνα. Επίσης, οι Ισραηλινοί ήταν η ομάδα με το υψηλότερο συνολικό ranking στη δεύτερη φάση, η ομάδα που πήρε τα περισσότερα ριμπάουντ (38.8 ανά αγώνα), που μοίρασε τις περισσότερες ασίστ (17.3) απ’ όλες τις άλλες και που ήταν πιο εύστοχη απ’ όλες στα δίποντα (59,2%). Κι όμως, δεν έχουν το πλεονέκτημα, τελείωσαν με 3-3 και απογοητευμένοι το Top-16, αλλά είναι ομάδα που έχει ρόστερ τίτλου. Θα πρέπει να το αποδείξουν στη Βιτόρια. Ξέρετε, εκεί που μετά από 10 λεπτά στο εναρκτήριο ματς της σεζόν έχανε 31-11 και μετά από 28 έχανε 72-43. Ο Μπλατ καλείται να αποδείξει ότι έχει αυτό που χρειάζεται για έναν τίτλο…

+7. Πλήρη ανατροπή σκηνικού πέτυχε η Σιένα στο Top-16, αφού ξεκίνησε με δύο ήττες, αλλά τελικά προκρίθηκε κάνοντας 4 συνεχόμενες νίκες στη συνέχεια. Ήττα στην Πόλη από την Εφές, ήττα εντός έδρας από τη Ρεάλ με κατάρρευση στο 4ο δεκάλεπτο και όλοι είπαν ότι η Σιένα τελείωσε. Όμως, ο Πιανιτζιάνι και οι πρωταθλητές Ιταλίας έδωσαν ένα ακόμα μάθημα συνέπειας, ωριμότητας και ικανότητας στην μπασκετική Ευρώπη. Χωρίς τον καλύτερό τους παίκτη, Μπο ΜακΚάλεμπ, που ήταν ο καλύτερος στην Ευρωλίγκα μέχρι τη 10η αγωνιστική, η Σιένα κέρδισε 2 φορές με την πλάτη στον τοίχο την Παρτιζάν, την πρώτη εκτός έδρας και τη δεύτερη μετά από 3 ματς σε 4 μέρες (βλέπε Final-8 Κυπέλλου). Μετά πήρε την Εφές άνετα στην έδρα της και κατέκτησε τη 2η θέση, ενώ την τελευταία αγωνιστική, χωρίς ΜακΚάλεμπ, Καουκένας διέσυρε τη Ρεάλ στη Μαδρίτη, για να… ωθήσει τον Μεσίνα σε παραίτηση. Μπορεί να έχει το μειονέκτημα έδρας στα προημιτελικά, αλλά είναι ομάδα που μπορεί να καταστρέψει κάθε αντίπαλο.

+8. Το απόλυτο αουτσάιντερ της φετινής διοργάνωσης είναι η Βαλένθια, αλλά ως τώρα… πληρώνει καλά. Πήρε το εισιτήριο για τη διοργάνωση από το Eurocup. Μπήκε στην Ευρωλίγκα με 1-4 και έμοιαζε καταδικασμένη μέχρι που ανέλαβε ο Πέσιτς και την οδήγησε στην πρόκριση με 4-1 στα τελευταία 5 ματς της κανονικής περιόδου. Μπήκε ως 4η στο Top-16 σε όμιλο με Ολυμπιακό και Φενέρ και ξεκίνησε με 1-3 για να μοιάζει καταδικασμένη, αλλά κέρδισε στο Κάουνας τη Ζαλγκίρις και την 6η αγωνιστική τη Φενέρ με διαφορά για να προκριθεί και στα προημιτελικά. Πλέον, το δρόμο ως το φάιναλ φορ φράζει η Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά ο Πέσιτς και οι παίκτες του δεν φαίνεται να φοβούνται. Ως τώρα εξάλλου, έχουν βρει τον τρόπο να βγαίνουν στον αφρό όσο δύσκολα κι αν είναι τα πράγματα. «Die Hard» ομάδα και ένας προπονητής πρώτης κλάσης.

 

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *