Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Με την πλάτη στον τοίχο…

Με την πλάτη στον τοίχο…

Σε μεγάλες περιπέτειες μπήκε ο Παναθηναϊκός στην 5η αγωνιστική της Ευρωλίγκας, αφού έχασε στην έδρα του από τη Χίμκι με 67-79 για να πέσει στο 2-3. Οι «πράσινοι», πλέον, παίζουν με την πλάτη στον τοίχο και η πρόκρισή τους στο Top-16 βρίσκεται σε πολύ μεγάλο κίνδυνο Κατέρρευσε ο Παναθηναϊκός στην 4η περίοδο, την οποία και έχασε με 9-21 από τη Χίμκι που πήρε στην Αθήνα μια νίκη-μισή πρόκριση. Λασμ και Κίτσεν οι καλύτεροι για τον Παναθηναϊκό που είδε τα τρίποντα να τον προδίδουν και τον Διαμαντίδη σε πολύ κακή βραδιά.

Σε τι να πρωτο-σταθεί κανείς για τη μαύρη βραδιά του Παναθηναϊκού; Μέχρι το 30ο λεπτό οι «πράσινοι» ήταν μπροστά στο σκορ, αλλά στην 4η περίοδο έχασαν χωρίς αντιστάσεις, χωρίς δύναμη για αντίδραση, χωρίς μάχη. Στο δεύτερο ημίχρονο ο Παναθηναϊκός έκανε 16 δίποντα και 15 τρίποντα, έχοντας 7/16 και 2/15, έδωσε μόλις 4 ασίστ (12 συνολικά, 15 η Χίμκι, 9 στο δεύτερο μέρος).

Ο Παναθηναϊκός κατάφερε να χάσει χωρίς να διεκδικήσει καν τη νίκη
παρότι η Χίμκι είχε 28% στα τρίποντα, παρότι εκτέλεσε 11 περισσότερες βολές, παρότι είχε 3 περισσότερα επιθετικά ριμπάουντ παρότι τα λάθη ήταν 10-11, ισορροπημένα δηλαδή. Παρόλα αυτά, 2-3 σουτ στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου ήταν αρκετά για να χάσει ο Παναθηναϊκός την όποια σιγουριά ένιωθε για τον εαυτό του και μαζί με αυτή και τον αγώνα.

Σε ατομικό επίπεδο ο Παναθηναϊκός είδε τον Διαμαντίδη να κάνει ίσως το χειρότερο παιχνίδι του με τη φανέλα της ομάδας, σε 34 λεπτά ήταν άποντος με 0/7 εντός παιδιάς, 0/2 βολές και 5 λάθη (2 ριμπάουντ και 4 ασίστ). Χωρίς την παραμικρή βοήθεια από τον αρχηγό του, ο Παναθηναϊκός έμοιαζε ακόμα πιο γυμνός. Ήρθε και το κακό παιχνίδι του Σχορτσανίτη, που στο δεύτερο ημίχρονο έκανε φάουλ με το που έμπαινε στο παρκέ, με αποτέλεσμα να βγει με 5 μετά από μόλις 14 λεπτά συμμετοχής στο ματς και χωρίς ούτε 1 ριμπάουντ για να κάνει τα πράγματα χειρότερα. Κακός ο Τσαρτσαρής (0/3 εντός παιδιάς) αλλά και ο Πάνκο (0/7 εντός παιδιάς), πάλευε μόνος του ο Λασμ στη ρακέτα, με τον Σκορδίλη να προσπαθεί, αλλά ούτε αυτός να παίρνει έστω ένα αμυντικό ριμπάουντ.

Ο Μασιούλις πάλεψε, αλλά είχε 4/13 σουτ στο ματς, ο Ούκιτς ήταν καλός, αλάνθαστος με 5/12 σουτ και 13 πόντους αλλά έπαιξε μόλις 20 λεπτά (και 34 ο Διαμαντίδης που ήταν άποντος), ο Πεδουλάκης δεν τόλμησε καν να βάλει Ξανθόπουλο και Γιαννόπουλο μήπως δώσουν λύση (ιδίως ο δεύτερος με το σουτ του). Μοναδικό ελπιδοφόρο μήνυμα που μπορεί να βρει κάποιος από τη βραδιά, το γεγονός ότι ο Κίτσεν έδειξε ότι μπορεί να βοηθήσει (8 πόντοι, 7 ριμπάουντ, 3 ασίστ) αλλά κι αυτός έμεινε στο παρκέ 20 λεπτά, ενώ έπρεπε (με βάση την εικόνα του ματς) να παίξει περισσότερο.

Ο Πεδουλάκης μετά το ματς είπε ότι οι παίκτες του έχασαν πολλά ελεύθερα σουτ και βολές, και ότι νιώθουν τεράστια πίεση. Οι τρεις συνεχόμενες ήττες έχουν φέρει τον Παναθηναϊκό σε δεινή ψυχολογικά, και το βάρος αρχίζει να φαίνεται στους παίκτες της ομάδας. Το 4ο δεκάλεπτο ήταν τραγικό για τον Παναθηναϊκό, οι παίκτες του πάλευαν αλλά δεν έδειχναν να πιστεύουν ούτε στα εντελώς ελεύθερα σουτ που έπαιρναν, με τον Παναθηναϊκό να χάνει ματς που θα έπρεπε να πάρει (με βάση το πώς έπαιζαν οι δυο ομάδες). Όμως, και ο προπονητής των «πρασίνων» έδειχνε να φοβάται να ρισκάρει, έμοιαζε λες και «προτιμούσε» να χάσει το ματς με τους «βασικούς», παρά να ρισκάρει την ανατροπή με παίκτες «δευτερεύοντες».

Ο Πεδουλάκης ζήτησε μια νίκη με υψηλά ποσοστά ευστοχίας για να ανακάμψει η ομάδα πρώτα ψυχολογικά και να ζητήσει μετά και νίκη στην Ευρωλίγκα, όπου την ερχόμενη εβδομάδα υποδέχεται τη Ρεάλ Μαδρίτης στο ΟΑΚΑ και ήττα μπορεί να σημάνει και πρόωρο αποκλεισμό. Ο Κουρτινάιτις μετά τον αγώνα έμοιαζε να πετάει στα σύννεφα, μίλησε για τον χαρακτήρα της ομάδας του και… ευχαρίστησε τους παίκτες του για τη χαρά που του έδωσαν!

Το ματς δεν ξεκίνησε έτσι, ο Παναθηναϊκός είχε σκορ στην πρώτη περίοδο, με τον Μασιούλις κεφάτο πήγε στο 8-3, ενώ ο Λόντσαρ μείωσε σε 8-5. Ο Σχορτσανίτης έκανε το 10-5 και πήγε την ομάδα του μέχρι το 14-87, για να μειώσει ο Ντέιβις σε 14-12. Το τρίποντο του Μασιούλις έγραψε το 18-12, το νέο τρίποντο του Ούκιτς το 21-14, με την περίοδο να κλείνει στο 23-17, αφού πρώτα ο Λασμ με 2/2 βολές είχε γράψει το 23-15 για το +8 του Παναθηναϊκού.

Ο Παναθηναϊκός έδειξε να ελέγχει το ματς και στη δεύτερη περίοδο, ο Σχορτσανίτης έγραψε το 25-19, ο Μπράμος έκανε το 29-21 και ο Κίτσεν με καλάθι και φάουλ το 32-23. Μάλιστα, μετά από βολή του Ρίβερς ο Τσαρτσαρής κέρδισε φάουλ από τον Μόνια και με 2/2 δικές του προσπάθειες από τη γραμμή της φιλανθρωπίας έδωσε διψήφια διαφορά στους «πρασίνους», 34-24.

Κάπου εκεί, 7:08 για το ημίχρονο, άρχισε να στραβώνει το πράγμα για τον Παναθηναϊκό. Κοπόνεν και Όγκουστιν έδωσαν βαθιά ανάσα στη Χίμκι, 34-28, με τον Παναθηναϊκό να χάνει 4 συνεχόμενες επιθέσεις για να δει τον Πλάνινιτς να βάζει λέι απ και τον Κοπόνεν με τρίποντο να γράφει το 34-33 εξανεμίζοντας μέσα σε 2:33 τη διαφορά των «πρασίνων».

Ο Λασμ έβγαλε ενέργεια και με 4 πόντους (οι 2 ύστερα από επιθετικό ριμπάουντ) έγραψε το 38-33 για να κλείσει το ημίχρονο στο 41-38 με το λέι απ του Ούκιτς από την πάσα του Λασμ. Με καλάθι του Σχορτσανίτη άνοιξε η 3η περίοδος, αλλά όσο περνούσε η ώρα φαινόταν ότι ο Παναθηναϊκός είχε χάσει τον έλεγχο του ματς. Καμία από τις δύο ομάδες δεν είχε σταθερό ρυθμό στην επίθεση, πολλά χαμένα σουτ και από τις δύο πλευρές, αλλά ο Πλάνινιτς είχε ανεβάσει πια κατά πολύ την απόδοσή του και με δικό του λέι απ η Χίμκι πήρε προβάδισμα, 43-44.

Ο Μασιούλις έδειξε να δίνει τεράστια ανάσα στον Παναθηναϊκό, τρίποντο για το προβάδισμα, 46-44, αλλά οι Ρώσοι με Φριντζόν και Πλάνινιτς προσπέρασαν πάλι στο 47-48, αλλά και στο 49-51 με τρίποντο του Μόνια. Ο Ούκιτς απάντησε με τον ίδιο τρόπο, ενώ Λασμ και Σκορδίλης έγραψαν το 56-54 για τον Παναθηναϊκό, που πήγε στο 58-56 με τον Μπράμο, για να ισοφαρίσει ο Κοπόνεν μπαίνοντας στο τελευταίο λεπτό της 3ης περιόδου.

Αυτό που είχε φανεί ότι στράβωνε από την 3η περίοδο, χάλασε τελείως στην 4η, όταν ο Παναθηναϊκός έμοιαζε να πνίγεται όσο περισσότερο προσπαθούσε να σωθεί. Οι παίκτες έμοιαζαν σε κάθε τους προσπάθεια να σκοράρουν, να βουλιάζουν περισσότερο στο βούρκο της ήττας. Ο Πλάνινιτς άνοιξε την περίοδο με τρίποντο για το 58-61, με τον Παναθηναϊκό να χρειάζεται 4 λεπτά για να σκοράρει και σχεδόν 7 λεπτά για να βάλει πόντο εντός παιδιάς.

Μέχρι το καλάθι του Μπράμου περίπου 3 λεπτά πριν το τέλος (3:04) ο Παναθηναϊκός είχε 0/9 σουτ εντός παιδιάς, 2 λάθη και 2/6 βολές. Την ίδια ώρα, χωρίς να μπορεί να καυχηθεί ότι είχε ρυθμό στην επίθεσή της, η Χίμκι σκόραρε κάθε 2-3 επιθέσεις, 2/2 βολές του Λόντσαρ και 58-63, τρίποντο-μαχαιριά του Κοπόνεν για το 58-66, κάρφωμα του Ντέιβις και λέι απ του Πλάνινιτς για το 59-68 και το 59-70 αντίστοιχα.

Μπαίνοντας στο τελευταίο τετράλεπτο του ματς, ο Ντέιβις έκλεψε την μπάλα από τον Διαμαντίδη και ο Κοπόνεν με σουτ έγραψε το 59-72. Την ίδια ώρα ο Παναθηναϊκός έβγαζε καλές επιθέσεις, όμως αστοχούσε σε ελεύθερα σουτ, οι παίκτες του σούταραν διστακτικά και δεν μπορούσε να μειώσει. Ανάσα ζωής από τον Μασιούλις το κλέψιμο στον Πλάνινιτς που οδήγησε στο 62-72 από τον Μπράμο, ο Παναθηναϊκός έβγαλε και την επόμενη άμυνα, μείωσε σε 64-72 με τον Κίτσεν, αλλά ως εκεί.

Ο Λόντσαρ πολύ γρήγορα απάντησε, ο Μασιούλις έχασε εντελώς αμαρκάριστο σουτ και φτάσαμε στο 1 λεπτό πριν το τέλος για το 65-74 με 1/2 βολές του Λασμ. Ο Λόντσαρ και πάλι σκόραρε για το 65-76, ενώ το τρίποντο του Φριντζόν ήταν και το οριστικό «αντίο» του Παναθηναϊκού στη νίκη, 67-79 με 26 δευτερόλεπτα για το τέλος. Το ματς τελείωσε με πολλούς οπαδούς να αποδοκιμάζουν την ομάδα, αλλά η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν μπορεί να πει πως ο Παναθηναϊκός δεν προσπάθησε ή δεν πάλεψε όσο μπορούσε. Έχασε καθαρά και μάλλον έχασε λόγω της παντελούς έλλειψης ψυχολογίας κάθε φορά που οι παίκτες του σηκώνονταν για να σουτάρουν. Άλλωστε, το 46% στα δίποντα, το 21% στα τρίποντα και το 55% στις βολές το δείχνουν αυτό.

Ο Παναθηναϊκός χρειάζεται να ανακάμψει ψυχολογικά και γρήγορα, ώστε μετά να μπορέσει να βρει τις νέες ισορροπίες που απαιτούνται φέτος μετά τις αλλαγές στο ρόστερ, ώστε να προχωρήσει όσο μακριά θέλει να τον δει ο κόσμος του.

Τα δεκάλεπτα:
23-17, 41-38, 58-58, 67-79.

Παναθηναϊκός (Πεδουλάκης): Μπράμος 6 (3ρ.), Πάνκο 1 (5ρ.), Μασιούλις 11 (3/10τρ. 4ρ.), Ούκιτς 13 (2τρ.), Λασμ 9 (8ρ.), Τσαρτσαρής 3 (4ρ.), Διαμαντίδης (0/1δ. 0/6τρ. 0/2β. 4ασ.), Κίτσεν 8 (7ρ. 3ασ. 4κ.φ.), Σκορδίλης 4, Σχορτσανίτης 12 (6κ.φ.).

Χίμκι
(Κουρτινάιτις): Όγκουστιν 4 (8ρ.), Φριντζόν 10 (1τρ. 5ασ.), Κοπόνεν 12 (2τρ. 3ρ.), Λόντσαρ 14 (8ρ.), Ρίβερς 2, Μόνια 4 (1τρ. 3ρ.), Κβοστόφ, Τσουκανένκο 2, Πλάνινιτς 18 (1τρ. 6ρ. 3ασ. 4κ.φ.), Ντέιβις 13 (5ρ. 3κλ.), Νίλσεν.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *