Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Ακτινογραφώντας τον Μάρτιο των μονομάχων

Ακτινογραφώντας τον Μάρτιο των μονομάχων

Λιγότερο από μια βδομάδα έμεινε για τις πρώτες μάχες στα προημιτελικά της Ευρωλίγκας και ίσως έχει αξία να δούμε σε τι κατάσταση βρίσκονται οι 6 μονομάχοι (πλην των δύο δικών μας δηλαδή), με βάση την πορεία τους στα τελευταία ματς μετά τη λήξη του Top-16 της Ευρωλίγκας και τα «θέματα» που έχει η καθεμία να λύσει μέχρι το τζάμπολ των προημιτελικών.

 
Μπαρτσελόνα
Ντεφορμάρισμα
μοιάζει να περνάει η Μπαρτσελόνα που σίγουρα προβληματίζει τον Πασκουάλ στα μετά Top-16 παιχνίδια της. Στα τρία ματς που έχει παίξει μετά τη λήξη της δεύτερης φάσης της Ευρωλίγκας, η Μπαρτσελόνα μετράει 2-1, χωρίς να έχει περάσει τους 80 πόντους σε κανένα από αυτά. Μάλιστα, επιβεβαίωσε ξανά το στατιστικό που τη θέλει όποτε μένει κάτω από τους 70 πόντους να έχει τεράστιο πρόβλημα για τη νίκη, αφού ηττήθηκε από τη Φουενλαμπράντα με 69-66.

Στο ματς αυτό η άμυνα της Μπαρτσελόνα και συγκεκριμένα η φροντλάιν της δεν μπόρεσε να σταματήσει τον Αγιόν, που ουσιαστικά πήρε μόνος του τη νίκη για την ομάδα του (24 πόντοι, 8 ριμπάουντ). Παρότι ο Ναβάρο μοιάζει να ανεβαίνει μετά τον τραυματισμό του και να σταθεροποιείται σε καλά επίπεδα απόδοσης (18.6 πόντοι ανά αγώνα στα τρία αυτά ματς), η Μπαρτσελόνα μοιάζει να έχει πρόβλημα ροής στην επίθεση.

Οι ασίστ δεν βγαίνουν όπως όλη τη χρονιά (ο μέσος όρος του Ναβάρο έχει πέσει στο διάστημα αυτό πάνω από 2.5 ασίστ ανά αγώνα ας πούμε), ενώ η φροντλάιν μοιάζει να δυσκολεύεται αρκετά (στα δύο ντέρμπι κανείς ψηλός δεν έβαλε πάνω από 11 πόντους, ενώ ως επίδοση ξεχωρίζουν μόνο οι 15 πόντοι του Πέροβιτς στο εύκολο ματς με την Κάχασολ). Ο Ρούμπιο εξακολουθεί να είναι πιο ασταθής κι από τη νιτρογλυκερίνη, με τα ranking του να μοιάζουν με καρδιογράφημα (-4, 1, 15). Συνολικά, ο πιτσιρικάς στα 41 ματς που έχει παίξει σε ACB και Ευρωλίγκα έχει καταφέρει μόλις 3 φορές μέσα στη σεζόν να κάνει 2 συνεχόμενα ματς με διψήφιο αριθμό πόντων (και καμία φορά παραπάνω), ενώ 7 φορές έχει πάει μετά από ένα ματς με διψήφιο ranking σε μονοψήφιο, 4 φορές έχει πάει μετά από ματς με ranking πάνω από 20 σε μονοψήφιο και 1 φορά έχει πάει μετά από διψήφιο ranking σε αρνητικό.

Όλα αυτά δείχνουν ένα πρόβλημα στον άσο για την Μπαρτσελόνα, το οποίο φαίνεται να προσπαθεί να καλυφθεί με τον Λάκοβιτς, ο οποίος όμως δεν έχει σταθερό ρόλο στην ομάδα. Το καλό για την Μπαρτσελόνα είναι ότι ο Άντερσον παρουσιάζει συνέπεια στο σκοράρισμα και επιθετική σταθερότητα.

Μοντεπάσκι Σιένα
Σε αντίθεση με τις άλλες μονομάχους, η Σιένα στο διάστημα μετά τη λήξη του Top-16 έχει παίξει μόλις 1 αγώνα. Ο λόγος είναι ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο γινόταν το all-star game στην Ιταλία, που δεν είχε αγωνιστική. Έτσι, η ομάδα του Σιμόνε Πιανιτζάνι είχε την ευκαιρία να ξεκουραστεί και να «γλείψει» τις πληγές της.

Στο ένα παιχνίδι της κέρδισε εκτός έδρας καθαρίζοντας το ματς από νωρίς, αλλά χωρίς να μείνει σταθερή σε απόδοση και στα 40 λεπτά. Στο δεύτερο ημίχρονο, που ο Ζήσης είχε αρχίσει να κουράζεται, η Σιένα ήταν πολύ χειρότερη. Οι απουσίες του Καουκένας και του ΜακΚάλεμπ είναι βασικές και σίγουρα στοιχίζουν πολύ. Γίνεται αγώνας δρόμου στην ιταλική ομάδα προκειμένου ο ένας από αυτούς να προλάβει τα ματς με τον Ολυμπιακό, αλλά είναι αμφίβολο.

Πάντως, η διακοπή είχε και τα θετικά της. Ο Γιάριτς μπόρεσε να δουλέψει λίγο περισσότερο σε ατομικό επίπεδο, καθώς η απουσία 8 μηνών τον είχε «σκουριάσει» πάρα πολύ και ως τώρα είχε διακοσμητικό ρόλο και μόνο κακό έκανε όσο έπαιζε. Απ’ την άλλη, θα έχει μόνο άλλο ένα ματς πριν τα προημιτελικά για να δοκιμάσει να «δέσει» με τους υπόλοιπους.

Καλό είναι ότι και ο Λαβρίνοβιτς βρήκε το χρόνο να ξεπεράσει πλήρως τον τραυματισμό του, ενώ ανεβασμένοι είναι τον τελευταίο καιρό ο Χέρστον και ο Μος. Το θέμα είναι ότι στο διάστημα μετά τον τραυματισμό των Καουκένας-ΜακΚάλεμπ, μέρος από το κουπί στην περιφέρεια φαίνεται να το τραβούν ο Αραντόρι και ο Μικελόρι. Ο πρώτος είναι πιτσιρικάς, έχει μια τρομερή ευκαιρία να καθιερωθεί στα 23 του, αλλά δεν έχει δοκιμαστεί στο υψηλότερο επίπεδο (προημιτελικά Ευρωλίγκας) και κανείς δεν ξέρει πώς θα αντιδράσει στα ματς αυτά, ενώ ο δεύτερος είναι σίγουρα πολύ έμπειρος, αλλά περιορισμένων δυνατοτήτων.

Μακάμπι Τελ Αβίβ
Δύο νίκες
έχει πετύχει η Μακάμπι μετά τη λήξη του Top-16. Η πρώτη ήρθε εύκολα με αντίπαλο τη Χαποέλ Ιερουσαλήμ στις 6 του Μάρτη. Η Μακάμπι επικράτησε με 107-66, έχοντας δύο καταπληκτικά δεκάλεπτο, το δεύτερο που κέρδισε με 31-14 και το 4ο στο οποίο έτρεξε ένα 33-7. Όπως σε όλη τη σεζόν, δηλαδή, αν βρει την ευκαιρία να παίξει στο ανοιχτό γήπεδο μπορεί να διασύρει τον αντίπαλό της. Η Μακάμπι είχε 26 ασίστ και είδε τον Ντορόν Πέρκινς να κάνει triple-double με 10 πόντους, 10 ριμπάουντ και 11 ασίστ, ενώ ο Τσακ Έιντσον είχε 20 πόντους, 6 ριμπάουντ και 4 ασίστ με 7/7 εντός παιδιάς. Με 20 πόντους τελείωσε και ο Μπλου, ενώ ο Μάτσβαν είχε 14 πόντους και 4 ριμπάουντ, με τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη να προσθέτει 12 πόντους και 7 ριμπάουντ.

Τελείως διαφορετική ήταν η κατάσταση στο επόμενο ματς (13/3) με αντίπαλο την Μπνέι Χασαρόν. Εκεί η Μακάμπι δυσκολεύτηκε πάρα πολύ, αλλά κέρδισε στην παράταση με 88-90. Ένα 9-0 νωρίς έφερε τη Μακάμπι μπροστά με 19-8 και 21-12 και την κράτησε επικεφαλής ως το ημίχρονο (42-36) και πιο μετά (49-40 στο ξεκίνημα). Το προβάδισμα πήγε σε διψήφια διαφορά στο 58-48 για να τελειώσει η τρίτη περίοδος με 63-55. Η Μακάμπι έφτασε να προηγηθεί με 70-55, αλά δεν κατάφερε να καθαρίσει το ματς. Η Μπνέι Χασαρόν αντεπιτέθηκε, έτρεξε ένα 6-16 για να πλησιάσει σε 76-71 και με τρίποντο ισοφάρισε σε 76-76 (σερί 6-21). Ένα τρίποντο του Πνίνι έφερε τη Μακάμπι μπροστά, αλλά οι αντίπαλοι ισοφάρισαν με 3/3 βολές και το ματς πήγε παράταση. Εκεί ο Ελιάχου έγραψε το 86-86, ο Έιντσον με τρίποντο έκανε το 89-88 και ο Ελιάχου έκανε τάπα στην τελευταία επίθεση για να δώσει στην ομάδα του τη νίκη.

Ο Πέρκινς ήταν και πάλι ο καλύτερος με 16 πόντους, 6 ασίστ και 4 κλεψίματα, ο Πνίνι είχε 14 πόντους και 7 ριμπάουντ και ο Ελιάχου 12 πόντους και 7 ριμπάουντ. Στους 8 έμεινε ο Σχορτσανίτης με 5 ριμπάουντ. Σίγουρα το σερί που δέχτηκε η Μακάμπι σε «δικό της» αγώνα προβληματίζει, αλλά απ’ την άλλη ίσως βοηθήσει για να γίνουν πιο θεαματικοί οι ημιτελικοί με την Κάχα Λαμποράλ, αφού και οι δύο ομάδες είναι «nice to watch», ενώ αμφότερες έχουν σκαμπανεβάσματα και αστάθεια στην απόδοσή τους, αλλά και πολύ επιθετικό ταλέντο.

Κάχα Λαμποράλ
Τρία ματς έχει δώσει η Κάχα Λαμποράλ μετά τη λήξη του Top-16 και έχει 2-1. Μάλιστα, στα τρία αυτά παιχνίδια δεν έδειξε κάτι διαφορετικό από αυτό που βλέπουμε όλο το χρόνο. Μια ομάδα με υψηλές δυνατότητες, αλλά και τρομερά σκαμπανεβάσματα ακόμα και μέσα στο ίδιο παιχνίδι. Δύο νίκες επί της Σαραγόσα και της Βαλένθια και μια ήττα από τη Φουενλαμπράντα είναι ο απολογισμός των Βάσκων στα παιχνίδια αυτά.

Ο Τελέτοβιτς μοιάζει να έχει ξεπεράσει πλήρως τον τραυματισμό του πια, έχοντας στα τρία αυτά ματς 20.0 πόντους και 7.6 ριμπάουντ μέσο όρο, όντας ο καλύτερος της ομάδας του (highlight οι 30 πόντοι με τη Σαραγόσα). Ο Χουέρτας συνεχίζει στον ίδιο ρυθμό, όπως όλη τη σεζόν, έχοντας 8.6 ασίστ στα 3 αυτά ματς, αλλά με επιθετική αστάθεια. Ανεβασμένος μοιάζει και ο Μπάρατς (15.0 πόντοι, 6.6 ριμπάουντ), αλλά αντιθέτως ο καλύτερος παίκτης της Λαμποράλ φέτος (Σαν Εμετέριο) είχε ένα σερί μέτριων αγώνων. Αυτό κόστισε στην ομάδα του, που κέρδισε εντός τη Βαλένθια, αλλά μετά ηττήθηκε εκτός από τη Φουενλαμπράντα κι έπεσε από την 3η θέση της βαθμολογίας.

Το βασικό στοιχείο προβληματισμού για τη Λαμποράλ είναι ότι έχει νεκρά διαστήματα, κατά τη διάρκεια των οποίων δεν έχει αντιστάσεις και αντιδράσεις. Χαρακτηριστικό το 3ο δεκάλεπτο με τη Φουενλαμπράντα, που η Λαμποράλ έχασε με 34-7, ο Ιβάνοβιτς πήρε μόνο ένα τάιμ άουτ και επί 10 λεπτά οι παίκτες του ήταν αόρατοι στο παρκέ, χωρίς να μπορέσουν ούτε άμυνα να παίξουν για να περιορίσουν την «αιμορραγία». Πιθανότατα η Λαμποράλ είναι η ομάδα που «ταιριάζει» περισσότερο απ’ όλες στη Μακάμπι, αλλά το πλεονέκτημα έδρας των Βάσκων κάνει τη σειρά ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα.

Βαλένθια
Σε κομβικό σημείο βρίσκεται η Βαλένθια. Στα τρία ματς μετά το Top-16 έχει 2-1 και το σημαντικότερο είναι ότι θα πρέπει να μάθει να παίζει χωρίς τον Βίκτορ Κλαβέρ και τον Τζέιμς Όγκουστιν στα προημιτελικά. Ιδίως ο Κλαβέρ είναι κομμάτι αναντικατάστατο στο παζλ του Πέσιτς, που δεν έχει τις εναλλακτικές μιας Μπαρτσελόνα ή μιας Ρεάλ.

Η Βαλένθια έχει δυσκολευτεί επιθετικά χωρίς τον Κλαβέρ, έμεινε για δύο ματς κάτω από τους 70 πόντους (68 και 65), έχασε το ένα από αυτά, απέναντι στην Κάχα Λαμποράλ. Ο αντίπαλος που θα έχει στα προημιτελικά θα είναι καλύτερος (ή στο ίδιο επίπεδο αν θέλετε) με τη Λαμποράλ, άρα θα πρέπει η Βαλένθια και πάλι να αποδείξει ότι μπορεί να ανατρέψει τα προγνωστικά.

Το θετικό είναι ότι μοιάζει να ανακάμπτει, στο τελευταίο ματς έβαλε 94 πόντους και κέρδισε εύκολα, με τον Ομάρ Κουκ να έχει 8.0 ασίστ στις δύο νίκες και 3 στην ήττα δείχνοντας πόσο καταλυτική είναι η παρουσία του οργανωτικά. Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι η επιστροφή του Τζέρεμι Ρίτσαρντσον, ο οποίος επέστρεψε στην ομάδα από τραυματισμό στις 24/2 και αμέσως έδειξε το πλούσιο επιθετικό ταλέντο του και το δολοφονικό του σουτ. Μάλιστα, ο Πέσιτς θα τον χρειαστεί πάρα πολύ στα ματς με τη Ρεάλ, δεδομένης της απουσίας του Κλαβέρ. Ο Ρίτσαρντσον έχει 12.3 πόντους μέσο όρο μετά την επιστροφή του, ενώ στα τελευταία 3 ματς έχει 14.3 με 8/21 τρίποντα.

Ρεάλ Μαδρίτης
Η Ρεάλ Μαδρίτης έχει 3-0 από το τέλος του Top-16 και μετά, από τη στιγμή, δηλαδή, που αποχώρησε από την ομάδα ο Ετόρε Μεσίνα. Το θέμα είναι ότι δεν έχει κριθεί απέναντι σε πρωτοκλασάτο αντίπαλο (Μπανταλόνα, Λαγκούν Άρο και Αλικάντε οι τρεις στο διάστημα αυτό), οπότε δεν μπορούμε να κρίνουμε αν έχει χάσει μέρος από τις αντιστάσεις της, τις οποίες έδειξε στο Top-16 με δύο τρομερά διπλά σε Σιένα και Εφές.

Κοιτώντας τους χρόνους βλέπουμε ότι ο Μίρζα Μπέγκιτς δεν μοιάζει να έχει βρει ρόλο (στα τρία ματς η συμμετοχή του είχε τεράστια απόκλιση, κατά σειρά, 11 λεπτά, δεν έπαιξε, 3 λεπτά), ενώ ο Βελίτσκοβιτς έχει χάσει και τον μικρό που είχε (από τα τρία ματς είχε συμμετοχή μόνο στο ένα). Πριτζιόνι, Λιουλ, Σουάρεθ μοιάζουν να σηκώνουν το βάρος, με τους Τόμιτς και Φίσερ στη ρακέτα και τον Ρέγιες να μην έχει παίξει ακόμα πάνω από 18 λεπτά με τον Εμανουέλε Μολίν στον πάγκο.

Πάντως, αμυντικά η Ρεάλ φαίνεται να λειτουργεί, στα δύο ματς ο αντίπαλός της έμεινε κάτω από τους 63 πόντους, ενώ στο τρίτο (το πιο δύσκολο, που πήγε και παράταση) σκόραρε 2 πόντους στο έξτρα πεντάλεπτο. Το θέμα είναι αν όταν απέναντί της βρει έναν αντίπαλο που θα έχει τρόπους να αντιδράσει και να σκοράρει, θα μπορέσει να ανεβάσει την απόδοσή της. Αυτό θα αποτελεί ερωτηματικό για τη Ρεάλ σε όλη τη σειρά με τη Βαλένθια.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *