Home / Α1 / Με το μυαλό σε Μπάρτσα και Σιένα…

Με το μυαλό σε Μπάρτσα και Σιένα…

Μέτριοι ήταν ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός στα παιχνίδια τους πριν τις προημιτελικές μάχες για την Ευρωλίγκα την Τρίτη. Αμφότεροι είχαν το μυαλό τους αλλού, με αποτέλεσμα ο μεν Ολυμπιακός να κερδίσει 73-70 τον Ηλυσιακό στο ΣΕΦ, ο δε Παναθηναϊκός να περάσει με 69-75 από το Αλεξάνδρειο και τον Άρη. Πάντως, αμφότεροι… γλίτωσαν το έμφραγμα και συνεχίζουν αήττητοι από τους υπόλοιπους 12 στην κούρσα της φετινής Α1.

 
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΗΛΥΣΙΑΚΟΣ 73-70

Ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε να βρει ρυθμό στο ματς με τον Ηλυσιακό, δεν είχε ψυχολογία για τον αγώνα, ή όπως είπε και ο Ίβκοβιτς «δεν ήμασταν αγωνιστικά και ψυχολογικά έτοιμοι για το ματς». Ο Ντούντα ανέλαβε την ευθύνη για την εικόνα της ομάδας του, αλλά η αλήθεια είναι ότι σε ένα πρωτάθλημα τελείως αποδυναμωμένο και απαξιωμένο, πολύ δύσκολα θα μπορούσε ο Ολυμπιακός να εμφανιστεί… διαστημικός στον αγώνα πριν τα ματς με τη Σιένα.

Το μυαλό όλων ήταν στην ιταλική ομάδα και το παιχνίδι με τον Ηλυσιακό θύμιζε περισσότερο αγγαρεία παρά οτιδήποτε άλλο. Ο Ολυμπιακός δεν είχε καμία συγκέντρωση στο παιχνίδι του, είχε 14 ασίστ και 19 λάθη, σούταρε άθλια από μακριά (4/27 τρίποντα, δηλαδή 15%) και είχε πρόβλημα απέναντι στη ζώνη του Ηλυσιακού, ζώνη που προκάλεσε εμμέσως και το επεισόδιο Φλεβαράκη-Αγγέλου, με ευθύνη του δεύτερου και χωρίς λόγο.

Παρόλα αυτά και μετά από ένα κακό πρώτο δεκάλεπτο, ο Ολυμπιακός έπαιξε… 10 λεπτά μπάσκετ για να προηγηθεί στο ημίχρονο με 38-33 ανατρέποντας το -5 του πρώτου δεκαλέπτου. Στη δεύτερη περίοδο οι «ερυθρόλευκοι» έπαιξαν καλή άμυνα και μπόρεσαν να πάρουν αυτή τη μικρή διαφορά. Ο Ηλυσιακός εμφανίστηκε με διάθεση στο ΣΕΦ, πάλεψε από την αρχή ως το τέλος, έπαιξε σκληρή άμυνα, εκμεταλλεύτηκε τα αμυντικά κενά του Ολυμπιακού και τις αργές επιστροφές (10/12 αιφνιδιασμοί για τον Ηλυσιακό) και πάλεψε για τη νίκη.

Σίγουρα το 3-16 σερί του Ηλυσιακού στην πρώτη περίοδο «τρέλανε» τον Ίβκοβιτς που έβλεπε την ομάδα του να μην έχει καμία διάθεση. Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με 0/12 τρίποντα, αλλά όταν στο δεύτερο ημίχρονο άρχισε στοιχειωδώς να σκοράρει και από μακριά, πήρε διαφορά με 55-42. Όμως, και πάλι δεν είχε όρεξη να διατηρήσει υψηλά επίπεδα απόδοσης κι έτσι ο Ηλυσιακός μπόρεσε να μειώσει στους 3 πόντους (61-58). Μετά το ματς ήταν ντέρμπι, πήγε από το 67-58 στο 69-65, με τον Ολυμπιακό να πετάει πολλές επιθέσεις και τον Ηλυσιακό να έχει 1/5 τρίποντα στα τελευταία 3 λεπτά.

Ο Ολυμπιακός πήρε τη νίκη στηριζόμενος στην κλάση ορισμένων παικτών, στην τρομερή κυριαρχία στα ριμπάουντ (38-23) και στην πολύ καλή ευστοχία από κοντά (21/33 δίποντα, 64%). Περισσότερη διάθεση απ’ όλους είχε ο Μπουρούσης, που είχε και την τιμωρία τόσο καιρό, ενώ οι υπόλοιποι δεν έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή. Ο Νεστέροβιτς είχε 10 πόντους και 5 ριμπάουντ, αλλά και 4 λάθη, ο Σπανούλης 1/8 τρίποντα, ο Πελεκάνος 0/4 τρίποντα, ο Παπαλουκάς 4 λάθη.

Ο Ηλυσιακός δεν έχασε τίποτα στο ΣΕΦ, μόνο κέρδισε, σε ψυχολογία περιμένοντας να δει τι θα κάνει η ΑΕΚ και ο Ηρακλής αυτό το Σαββατοκύριακο. Απ’ την άλλη, ο Ολυμπιακός θα θέλει να ξεχάσει γρήγορα το ματς αυτό, αλλά δεν μπορεί ουσιαστικά να κριθεί, καθώς ήταν ξεκάθαρο ότι άλλο πράγμα είχαν στο μυαλό τους οι παίκτες της ομάδας και όχι τον Ηλυσιακό. Εφόσον δεν έχασαν, μικρή σημασία έχει η απόδοση.

ΑΡΗΣ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 69-75

Σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του είχε ο Παναθηναϊκός στο Αλεξάνδρειο. Μετά από μια μέτρια πρώτη περίοδο ο Παναθηναϊκός ανέβασε την απόδοσή του, έφτασε τη διαφορά σχεδόν στους 20 πόντους και μετά άρχισε να σκέφτεται την Μπαρτσελόνα, με αποτέλεσμα ο Άρης να μειώσει και να προσπαθήσει για την έκπληξη.

Οι «πράσινοι» δοκίμασαν πράγματα για το ματς με τους Ισπανούς, ιδίως στην περιφερειακή άμυνα και στο πώς θα δίνουν βοήθειες και θα κάνουν παγίδες (σε Ναβάρο, Άντερσον;), παρότι αρκετές φορές τα όσα δοκίμαζαν δεν ταίριαζαν στη ροή του αγώνα.

Ο Άρης απ’ την άλλη ήταν για ακόμα μία φορά απογοητευτικός, αλλά «σώθηκε» από την… αδιαφορία του Παναθηναϊκού από το 30ο λεπτό και μετά. Έτσι, μπόρεσε να πλησιάσει από το -19 στο -1 και να σώσει τα προσχήματα, έστω κι αν δεν κέρδισε το ματς.

Όμως, στο πρώτο ημίχρονο οι «κίτρινοι» προβλημάτισαν και πάλι, όταν είδαν το ματς να πηγαίνει από το 18-12 του 10ου λεπτού στο 18-28 του 15ου με σερί 0-16 του Παναθηναϊκού. Ο Άρης στο διάστημα αυτό είχε πολλά κενά στην άμυνα, με τους «πράσινους» να κάνουν περίπατο στην περιφέρεια (σε όλο το δεκάλεπτο), ενώ στην επίθεση η μία επιπολαιότητα διαδεχόταν την άλλη και ο Άρης έκανε το ένα λάθος μετά το άλλο. Ακόμη και σε φάσεις που ο Παναθηναϊκός… δεν ήθελε να κλέψει, ο Άρης έχανε την μπάλα, όπως έκανε ο Σλούκας στο 23-31 όταν έπεσε πάνω στον Περπέρογλου κι έχασε την μπάλα, με τον αντίπαλό του να μην κάνει καν προσπάθεια να την κλέψει.

Ο Άρης έκανε 8 λάθη στη δεύτερη περίοδο (13 συνολικά στο ματς), την οποία έχασε με 9-28 επιμέρους σκορ, για να μείνει πολύ πίσω. Ο Παναθηναϊκός πήγε στο +14 πριν το ημίχρονο και στο 30ο λεπτό κέρδιζε με 42-61. Κάπου εκεί άρχισε να σκέφτεται μόνο την Μπαρτσελόνα, χαλάρωσε και έδωσε δικαιώματα. Ο Άρης τα… άρπαξε και με σερί 27-9 μείωσε σε 69-70 μπαίνοντας στο τελευταίο λεπτό. Ο Παναθηναϊκός τα… είδε όλα όταν ο Ουίντερς σηκώθηκε για τρίποντο στο 69-71, αλλά στάθηκε τυχερός, ο Διαμαντίδης έβαλε λέι απ στη συνέχεια και ο Μπάβτσιτς έκανε λάθος στην τελευταία επίθεση με το σκορ στο 69-73 και 10 δευτερόλεπτα για το τέλος.

Οι «πράσινοι» είχαν υπεροχή στα ριμπάουντ (21-36), μοίρασαν πολλές περισσότερες ασίστ (13-20) και έκαναν τα διπλάσια κλεψίματα (4-8). Ήταν αρκετά εύστοχοι (21/41 δίποντα, 6/10 τρίποντα) και είδαν τον Άρη να σουτάρει 30 τρίποντα και 21 δίποντα στον αγώνα. Θεαματικό ντεμπούτο έκανε ο Μπάβτσιτς που μάλλον θα έπρεπε να έχει παίξει περισσότερο, ενώ Τόμας και Χαραλαμπίδης (δεν έχασε σουτ) ήταν πολύ καλοί. Διαγωνισμό αστοχίας έκαναν Ουίντερς και Μπράουν με 2/15 τρίποντα.

Από πλευράς Παναθηναϊκού έκανε αίσθηση η επανεμφάνιση του Μάριτς μετά από πολλούς μήνες, με τον Αυστραλό να παίζει για 4 λεπτά. Έδειξε σκουριασμένος, αλλά και μόνο η παρουσία του είναι πολύ σημαντική ενόψει Μπαρτσελόνα.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Athlenda: κάνοντας τα όνειρα των νέων ταλέντων πραγματικότητα!

Για έναν πιτσιρικά με όνειρα για καριέρα το μπάσκετ υπάρχει παντού γύρω του. Λίγα έχουν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *