Home / Α1 / Νέο σόου Σμιθ, μόνος 3ος ο ΠΑΟΚ!

Νέο σόου Σμιθ, μόνος 3ος ο ΠΑΟΚ!

Τελείωσε και η 22η αγωνιστική της Α1. Τελείωσε; Όχι όλη προφανώς, μιας και οι «αιώνιοι» δεν είχαν αγώνα αυτή την εβδομάδα, ενόψει των 3ων παιχνιδιών της Ευρωλίγκας. Τώρα, κατά πόσο αυτή η τακτική θα τους βγει σε καλό (οι ισπανικές είχαν αγώνες κανονικά, η Σιένα όχι) θα το δούμε τις επόμενες ημέρες. Πάντως, ότι οι δικοί μας απολαμβάνουν προνομίων που δεν υπάρχουν σε πολλά άλλα πρωταθλήματα είναι γεγονός. Όπως είναι γεγονός ότι όλη η Α1… γυρνά γύρω από αυτούς.

Η 22η αγωνιστική τελείωσε με πολύ σκληρά παιχνίδια, σημαντικές νίκες και πολλή γκρίνια για τη διαιτησία. Ο ΠΑΟΚ κέρδισε με 75-72 το Μαρούσι για να μείνει μόνος 3ος στο πρωτάθλημα, αλλά έχασε στο τελευταίο σουτ τη διαφορά του πρώτου αγώνα. Ο Πανελλήνιος κέρδισε με 85-88 στην παράταση τον Ηλυσιακό σε ένα ματς που ήταν σκληρό ντέρμπι με πολλά τραγελαφικά περιστατικά μετά το τέλος του, αφού οι δύο ομάδες είχαν τεράστια παράπονα από τη διαιτησία, οι οπαδοί του Ηλυσιακού έδειξαν τουλάχιστον… αχαριστία και στο τέλος είχαμε και μια ανακοίνωση του Πανελληνίου που γεννά πολλά ερωτηματικά για το σκοπό ύπαρξής της.

Τέλος, η Καβάλα κέρδισε τον Πανιώνιο με 84-75 και έφτασε το 11-11 για να αυξήσει τις ελπίδες της και για οκτάδα, αλλά και για την πρώτη εξάδα (αφού ουσιαστικά οι δύο τελευταίες θέσεις σημαίνουν αποκλεισμό, μιας και στον πρώτο γύρο θα περιμένουν τον 7ο και τον 8ο ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός). Πάντως, η κατάσταση στην Α1 είναι οριακή, κάθε νίκη μπορεί να αλλάξει πολλά πράγματα στη βαθμολογία και οι 4 αγωνιστικές που απομένουν θα είναι «φωτιά».

 
ΗΛΥΣΙΑΚΟΣ-ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ 85-88παρ. (74-74καν.αγ.)

Σκληρό ντέρμπι στα Ιλίσια, με τελικό νικητή τον Πανελλήνιο. Με αυτή του τη νίκη ο Πανελλήνιος ξέφυγε 2 νίκες από τη 13η θέση, ενώ πλησίασε στις 2 νίκες από την οκτάδα. Μάλλον ξεχνά το θέμα του υποβιβασμού, αλλά η προσπάθεια για τα πλέι οφς είναι πολύ δύσκολη. Απ’ την άλλη, ο Ηλυσιακός έχασε την ευκαιρία να βάλει την ΑΕΚ από κάτω του (η ΑΕΚ παίζει με τον Παναθηναϊκό αυτή την αγωνιστική) και τώρα θα πρέπει να αναζητήσει αλλού την παραπάνω νίκη που θα τον σώσει.

Ο αγώνας σημαδεύτηκε από τα πολλά παράπονα από τη διαιτησία, η οποία είναι αλήθεια ότι ήταν μέτρια και έκανε αμφότερες τις ομάδες να γκρινιάζουν. Πάντως, μέχρι την προτελευταία φάση του ματς δεν είχε κάνει κάτι «τρομερό». Εκεί πήγε να… αλλοιώσει όλο το πρωτάθλημα με ένα αδιανόητο σφύριγμα για καλάθι και φάουλ από τον Τόντιτς. Ο Σμιθ στον οποίο χρεώθηκε το φάουλ είχε κατεβάσει τα χέρια και δεν έκανε καμία κίνηση για να παρεμποδίσει τον αντίπαλό του. Σίγουρα μια από τις πιο άσχημες στιγμές του πρωταθλήματος (αγωνιστικά εννοείται) αυτό το σφύριγμα. Πάντως, ο… Σμιθ «έσωσε» τους διαιτητές, καθώς σκόραρε τρίποντο από τη γωνία στην εκπνοή και έδωσε στην ομάδα του νίκη.

Πάντως, μετά το ματς κάποιοι οπαδοί του Ηλυσιακού επιχείρησαν να επιτεθούν στον… αδερφό του Νώντα Παπαντωνίου, με τον παίκτη και τον πατέρα του (Ανδρέας Παπαντωνίου, γενικός διευθυντής του Ηλυσιακού και βασικός υπεύθυνος για την καλή λειτουργία της ομάδας) να τον προφυλάσσουν, ενώ επιτέθηκαν φραστικά και στον Μπάξτερ, τον οποίο και χαρακτήριζαν «μισθοφόρο». Τόσα καταλαβαίνουν τόσα λένε, βεβαίως, αφού χωρίς τον Μπάξτερ ο Ηλυσιακός θα ήταν εδώ και πολύ καιρό σίγουρος επιβάτης στο ασανσέρ για την Α2. Απ’ την άλλη, όσον αφορά στην επίθεση κατά του Παπαντωνίου (που ήταν μάλλον ο καλύτερος της ομάδας του στο ματς), δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να βρει ίχνος λογικής στην κίνηση των ανεγκέφαλων. Άλλωστε, αν υπήρχε λογική δεν θα ήταν… ανεγκέφαλοι.

Μετά τον αγώνα υπήρχε και η ανακοίνωση του Πανελληνίου για τη διαιτησία (συγκεκριμένα για το σφύριγμα στην προτελευταία φάση) και η ανακοίνωση κατά της… ΕΡΤ. Όσοι μας διαβάζετε καιρό θα ξέρετε ότι δεν είμαι… φειδωλός στην κριτική μου για την ΕΡΤ και τα λάθη της. Όμως, κρίνω την ανακοίνωση τουλάχιστον ατυχή και χωρίς κανένα νόημα. Η αναίτια επίθεση στον Λινάρδο και τον Νάτου δεν έχει πάτημα (το αν ο Νάτου παρασύρθηκε κι έκρινε αλλιώς μια φάση δεν έχει καμία σχέση. Όταν οι σχολιαστές δεν παίρνουν θέση τους κρίνουμε, και όταν παίρνουν τους κρίνουμε γιατί… δεν πήραν αυτοί που μας αρέσει;) και η αναφορά στα Σκόπια και την Τουρκία («να θυμίσουμε στους κυρίους Νάτου και Λινάρδο ότι η Λαμία είναι ελληνική πόλη, πρωτεύουσα της Περιφέρειας της Στερεάς Ελλάδας, και η ομάδα της δεν ήρθε να παίξει στα Ιλίσια από τα Σκόπια ή την Τουρκία») μάλλον μόνο ως αστεία μπορεί να εκληφθεί.

Το ματς κρίθηκε στα λάθη των δύο προπονητών, που αμφότεροι έκαναν πράγματα που τους κόστισαν, αλλά και στην τεράστια αξία του Στίβεν Σμιθ, που πήρε το ματς μόνος του, σε πείσμα του… Σκουρτόπουλου, που προσέγγισε τελείως λάθος το τελευταίο δεκάλεπτο.

Ως τότε είδαμε ένα σκληρό ντέρμπι, με τον Πανελλήνιο να έχει τον έλεγχο στις τρεις πρώτες περιόδους, αλλά παραλίγο να πληρώσει ακριβά τα λάθη του προπονητή του στην 4η. Το ημίχρονο έκλεισε με 34-42, αφού πρώτα ο Πανελλήνιος προηγήθηκε σε όλο το πρώτο δεκάλεπτο, έχασε το προβάδισμα στα μισά του δεύτερου και το ανέκτησε στο φινάλε, εκμεταλλευόμενος την τεχνική ποινή στον Φλεβαράκη. Ο προπονητής του Ηλυσιακού έκανε λάθος και διαμαρτυρήθηκε έντονα για τα πολλά φάουλ που είχαν σφυριχτεί υπέρ του Φράνσις, αλλά η αλήθεια είναι ότι έγιναν. Και η αλήθεια, επίσης, είναι ότι ο τρόπος που διαμαρτυρήθηκε δικαιολογούσε τεχνική ποινή. Έτσι, το 34-39 με την μπάλα στον Ηλυσιακό για μία επίθεση έγινε 34-42 στο ημίχρονο.

Το σερί του Πανελληνίου έφτασε το 0-15, αφού το 34-31 έγινε 34-46 και το ματς έμοιαζε… πιο εύκολο για τους «Ολυμπιονίκες». Η διαφορά ανέβαινε συνεχώς, Σμιθ και Κομποδιέτας σκόραραν με ευκολία, ο Πανελλήνιος έφτασε στο +18, 38-56 στο 26ο λεπτό και έκλεισε το τρίτο δεκάλεπτο στο +13, από καλάθι του Τόντιτς στο τέλος για το 45-58.

Ο Ηλυσιακός δεν παράτησε τον αγώνα, έφτασε το σερί του στο 10-0 για να πλησιάσει στο 51-58, με τον Νώντα Παπαντωνίου να είναι ο καλύτερος της ομάδας του. Η ενέργεια που έβγαζε στην άμυνα ήταν τρομερή κι έφερε τούμπα όλο το ματς, ενώ το τρίποντο που έβαλε ήρθε στο πιο κρίσιμο σημείο (μείωσε σε 70-73 στο τελευταίο λεπτό).

Ο Σκουρτόπουλος φέρει τεράστια ευθύνη που το ματς γύρισε, καθώς είχε καθηλωμένο τον Φράνσις στον πάγκο, είχε και τον Κομποδιέτα στον πάγκο που έκανε το καλύτερό του ματς φέτος, κι άφηνε τους Καλαϊτζή και Παπαμακάριο να ελέγχουν το παιχνίδι της ομάδας τους, βγάζοντας εκτός επιθετικών συστημάτων τον Σμιθ.

Οι δυο Έλληνες περιφερειακοί μετά από ένα σημείο ήταν πολύ κακοί και ουσιαστικά επέτρεψαν στον Ηλυσιακό να επανέλθει. Μέχρι και στην τελευταία φάση της κανονικής διάρκειας ο Καλαϊτζής αντί να πασάρει στον ελεύθερο Σμιθ στο τρίποντο στην επαναφορά, δίνει στον Παπαμακάριο, όπως είχε πει στο τάιμ άουτ ο Σκουρτόπουλος, που και πάλι δεν είχε βάλει τον (μακράν) καλύτερό του παίκτη ως πρώτη επιλογή για το σου της νίκης.

Η επίθεση χάθηκε, αλλά ο Παπαντωνίου δεν μπόρεσε να συγκρατήσει την μπάλα και το ματς πήγε στην παράταση. Το γεγονός ότι με επαναφορά κάτω από το καλάθι με 0.1 δευτερόλεπτα (1 δέκατο) ο Χατζής πρόλαβε να χτυπήσει την μπάλα στην πλάτη αντιπάλου, να την πάρει και να σουτάρει εμπρόθεσμα (!!!) προφανώς και είναι αδιανόητο και αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας. Βέβαια, όλη η προσπάθεια ήταν εκπρόθεσμη, αλλά η γραμματεία άργησε χαρακτηριστικά και το σουτ μέτρησε αλλά ήταν άστοχο!

Στην παράταση, ο Τόντιτς δημιούργησε πάρα πολλά προβλήματα στον Πανελλήνιο (έβαλε 10 από τους 11 πόντους της ομάδας του), οι διαιτητές επέτρεψαν στον Ηλυσιακό να ισοφαρίσει με ελάχιστο χρόνο στο ρολόι, αλλά ο Σμιθ «έβραζε». Ο Αμερικανός παιχταράς πήρε το τελευταίο σουτ και σφράγισε με τον καλύτερο τρόπο μια εκπληκτική εμφάνιση, χαρίζοντας στην ομάδα του τη νίκη.

Ο Σμιθ τελείωσε το ματς με 27 πόντους, 12 ριμπάουντ και 4 ασίστ με 8/13 δίποντα και 3/6 τρίποντα. Ο Μπέιλι είχε 21 πόντους με 4/6 τρίποντα, ενώ ο Φράνσις πρόσθεσε 17 πόντους και 4 ριμπάουντ σε 26 λεπτά. Πολύ καλός και ο Κομποδιέτας με 12 πόντους με 5/6 εντός παιδιάς σε 19 λεπτά, σίγουρα έπρεπε να παίξει περισσότερο.

Από τον Ηλυσιακό ο Κυρίτσης είχε 18 πόντους και 6 ασίστ με 9 κερδισμένα φάουλ, ο Τόντιτς 22 πόντους, 3 ριμπάουντ και 3 ασίστ, ο Μπάξτερ έμεινε στους 8 πόντους του πρώτου δεκαλέπτου, ενώ ίσως ο καλύτερος της ομάδας του ήταν ο Νώντας Παπαντωνίου, που είχε 5 πόντους με 2/7 σουτ, αλλά και 3 ριμπάουντ, 6 ασίστ, όντας αλάνθαστος στην οργάνωση σε 26 λεπτά και παίζοντας απίστευτη άμυνα. Χωρίς αυτόν το ματς δεν θα είχε «γυρίσει» σε ντέρμπι ούτε κατά διάνοια.

ΠΑΟΚ-ΜΑΡΟΥΣΙ 75-72

Τεράστια νίκη για τον ΠΑΟΚ στο ντέρμπι των 3ων στο πρωτάθλημα. Οι παίκτες του Σούλη Μαρκόπουλου πήραν τη νίκη επί του Αμαρουσίου κι έμειναν μόνοι 3οι στη βαθμολογία, με 4 αγωνιστικές να απομένουν. Βέβαια, δεν τους επιτρέπεται το παραμικρό στραβοπάτημα, καθώς δεν πήραν και τη διαφορά των 5 πόντων, μιας και το ελεύθερο τρίποντο του Μάρσαλ στην εκπνοή ήταν άστοχο.

Το Μαρούσι έφτασε πολύ κοντά στη νίκη, αλλά το λάθος του Βαγγέλη Αλεξανδρή να μην προστατεύσει την ομάδα του και τον Μπάγκαριτς από το μαρκάρισμα του Γκεσέφσκι στα τελευταία λεπτά ήταν καθοριστικό. Όταν ο Ντόζιερ έκανε 5ο φάουλ απέναντι σε έναν Μπάγκαριτς που ως τότε έκανε την πλάκα του στην επίθεση, ο Μαρκόπουλος ρίσκαρε. Δεν πέρασε τον Καλλέ, αλλά άφησε στο «5» τον Γκεσέφσκι.

Αποτέλεσμα: ο Μπάγκαριτς είχε τεράστιο πλεονέκτημα στην επίθεση όποτε έπαιρνε την μπάλα κοντά στο καλάθι, αλλά στην άμυνα ήταν ο λόγος που έχασε το Μαρούσι. Ο Αλεξανδρής θέλησε να εκμεταλλευτεί τον Κροάτη στην επίθεση και δεν τον έβγαλε από το ματς, αλλά ούτε άλλαξε την άμυνά του σε ζώνη και ο Μπάγκαριτς δεν μπορούσε να ακολουθεί. Ο Γκεσέφσκι έβγαινε έξω από τη ρακέτα και είχε 1 τρίποντο κι ένα δίποντο (έκανε προσποίηση σε τρίποντο, ο Μπάγκαριτς έτρεξε να προλάβει, αλλά… συνέχισε προς το κέντρο του γηπέδου και δεν γύρισε πίσω) για να κρίνει με τους 5 αυτούς πόντους το ματς.

Από ένα δεκάλεπτο είχαν οι δύο ομάδες στις πρώτες δύο περιόδους. Ο ΠΑΟΚ είχε εγκλωβίσει τελείως το Μαρούσι στην πρώτη περίοδο, μπήκε στο ματς με 18-5 και έδειξε πολύ καλό πρόσωπο, μπροστά σε αρκετούς φίλους τους. Με ένα ξέσπασμα από τον Νοέα το Μαρούσι μείωσε σε μονοψήφια διαφορά στο δεκάλεπτο, ενώ έτρεξε ένα 0-12 στην αλλαγή των δύο δεκαλέπτων, για να προσπεράσει με 20-22 στο 14ο λεπτό, αφού ο Μπάγκαριτς είχε πάρει για τα καλά μπρος.

Ο ΠΑΟΚ ξέφυγε με 35-29 πριν το ημίχρονο, αλλά το δυνατό τελείωμα του Αμαρουσίου, με τον Μπάγκαριτς να κάνει ό,τι θέλει στις δύο ρακέτες, το έφερε μπροστά με 37-38 στο ημίχρονο. Με ένα 7-0 ο ΠΑΟΚ προσπέρασε με 44-41 και οι ομάδες συνέχισαν να ανταλλάσσουν καλάθια ως το 53-52 του 28ου λεπτού. Ο ΠΑΟΚ πήγε στο 60-53 με σερί 7-1, αλλά τότε ήταν που άρχισε να σκοράρει απανωτούς πόντους ο Γκαγκαλούδης, ο οποίος βοήθησε πολύ γρήγορα την ομάδα του όχι απλά να μειώσει, αλλά και να προσπεράσει με 0-11 από 62-56 σε 62-67.

Ο Στίγκερς είχε καθοριστική παρουσία με μια ασίστ για κάρφωμα και φάουλ του Ντόζιερ κι ένα τρίποντο αμέσως μετά, για να φέρει ξανά τον ΠΑΟΚ μπροστά (68-67) ενώ η συνέχεια ανήκε στον Γκεσέφσκι, όπως προαναφέρθηκε.

Το Μαρούσι έχασε το ματς μέσα από τα χέρια του (ο αγώνας πήγε από το 62-67 στο 75-67 με σερί 13-0 του ΠΑΟΚ που κυριάρχησε απόλυτα στα τελευταία λεπτά, ιδίως μετά την αποβολή του Ντόζιερ). Λάθος επιθέσεις στο τέλος, ένας εκνευρισμένος Μπάγκαριτς, κι ένας Κλεμέντε, που δεν μπόρεσε να σκοράρει παρά μόνο όταν ήταν πολύ αργά.

Ο Μάρσαλ είχε 20 πόντους και 8 ριμπάουντ, ο Ντόζιερ 20 πόντους και 9 ριμπάουντ, ο Γκεσέφσκι 19 πόντους και 7 ριμπάουντ, με τους τρεις τους να βοηθούν πάρα πολύ τον ΠΑΟΚ προκειμένου να μη χάσει τα ριμπάουντ στο ματς. Ο Αποστολίδης ήταν πολύ καλός με 3 πόντους, 4 ριμπάουντ, 6 ασίστ και 3 κλεψίματα, ενώ βοήθησε πολύ στο τέλος ο Στίγκερς.

Από το Μαρούσι, ο Μπάγκαριτς είχε 16 πόντους και 15 ριμπάουντ, αλλά ίσως μπορούσε να τροφοδοτηθεί περισσότερο στο ματς, ο Κλεμέντε 16 πόντους, ο Μπάσντεν 10 και 3 κλεψίματα, ο Γκαγκαλούδης 10 και ο Χαριτόπουλος 11 και 6 ριμπάουντ.

ΚΑΒΑΛΑ-ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 84-75

Μπορεί ο Ραϊβόν Κόβιλ να έσπασε την μπασκέτα στην προθέρμανση (όποιος τον έχει δει, βεβαίως, απορεί πώς δεν την σπάει σε κάθε ματς), αλλά ο Πανιώνιος δεν μπόρεσε να σπάσει την έδρα της Καβάλας, η οποία κέρδισε, έφτασε στο 11-11 και ελπίζει (γιατί όχι;) σε εξάδα. Στο τέλος του ματς, είδαμε τον Γιώργο Μπαρτζώκα να μην ανέχεται τη συνεχιζόμενη φραστική επίθεση εναντίον του και να… πηδάει στις κερκίδες! Τελικά, τα χειρότερα απετράπησαν, με τον Μπαρτζώκα να αναγνωρίζει το λάθος του αλλά να δείχνει ξεκάθαρα ότι έφτασε στα όριά του με τις βρισιές που άκουγε σε όλο το ματς.

Η Καβάλα ήταν καλύτερη αν και όχι ιδιαίτερα καλή συνολικά, ο Πανιώνιος πιο άστοχος και πιο νωθρός στην άμυνα, διαμαρτύρεται για την τεράστια διαφορά στις βολές (47-22), αλλά εν μέρει αυτές ήταν αποτέλεσμα στη διαφορά στην αμυντική προσέγγιση (ο Πανιώνιος έκανε «λάθος» φάουλ σε κάθε φάση). Το ματς είχε ένταση και νεύρα, οι «κυανέρυθροι» πάλεψαν και επέστρεψαν 2 φορές από διψήφια διαφορά, αλλά την 3η δεν άντεξαν και το ματς τελείωσε.

Η Καβάλα είχε 39/47 βολές (83%) και με τέτοιο ποσοστό ήταν αδύνατο να χάσει. Ο Γιόροβιτς και ο Καραποστόλου είχαν μαζί 20/22 βολές, με τον πρώτο να έχει 12/12. Ο Πανιώνιος είχε κι αυτός υψηλό ποσοστό στις βολές (82%), αλλά είχε 18/22 συνολικά. Όμως, η διαφορά δικαιολογείται από την αμυντική εικόνα των δύο ομάδων.

Η Καβάλα προηγήθηκε με 24-15 στην αρχή, αλλά είδε τον Πανιώνιο να ισοφαρίζει σε 24-24 και το ματς να πηγαίνει κλειστά ως το 18ο λεπτό (38-36) για να ανέβει η διαφορά στο +8 για την Καβάλα στο ημίχρονο (47-39). Ο Πανιώνιος γρήγορα μπόρεσε να κλείσει την ψαλίδα, πήγε στο -4 του 49-45 αλλά τότε δέχτηκε 10-0 (59-45) από την Καβάλα που ήλεγξε πλήρως εκείνο το σημείο του αγώνα.

Και πάλι ο Πανιώνιος είχε απάντηση, μείωσε σε 59-53 πριν τελειώσει η τρίτη περίοδος, πλησίασε στο 61-57, αλλά τότε παραδόθηκε, μιας και με 12-2 η Καβάλα πήγε στο 73-59 και καθάρισε το ματς στο 35ο λεπτό. Ο Παλάσιο, ο Καραποστόλου και ο Σίμονς ήταν οι κεντρικοί άξονες του ξεσπάσματος αυτού, το οποίο ήταν και αρκετό στην ομάδα τους για να πάρει τη νίκη.

Ο Πανιώνιος πλήρωσε την αστοχία του στα δίποντα (μόλις 36% με 18/50) και το γεγονός ότι έχασε τα ριμπάουντ (42-33), ενώ είχε λιγότερα λάθη (15-10). Γιόροβιτς και Καραποστόλου ήταν πολύ καλοί, όπως και ο Σίμονς αλλά και ο Παλάσιο. Από την άλλη πλευρά, ο Μπάρλος ήταν ο καλύτερος, με τον Άντερσον, τον Αθανασούλα, τον Κόβιλ και τον Γιάνκοβιτς να βοηθούν. Ο Πανιώνιος είναι πια 8ος, ισόβαθμος σε νίκες με το Περιστέρι (ένα ματς λιγότερο, με Ολυμπιακό) και 1 νίκη κάτω από τους Άρη, Κολοσσό και Καβάλα.

Νίκος Κουσούλης
Νώντας Κρεμαστής

About nikolask11

Check Also

Athlenda: κάνοντας τα όνειρα των νέων ταλέντων πραγματικότητα!

Για έναν πιτσιρικά με όνειρα για καριέρα το μπάσκετ υπάρχει παντού γύρω του. Λίγα έχουν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *