Home / Α1 / Τα στοιχεία του ντέρμπι

Τα στοιχεία του ντέρμπι

Δημοσιεύτηκε στις 3 Νοεμβρίου 2007

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός την Κυριακή σε ένα ντέρμπι που γίνεται πολύ νωρίς. Κι επειδή μάλλον όλοι αναγνωρίζουν ότι το ντέρμπι γίνεται νωρίς… μετέφεραν την ώρα έναρξης από τις 19:45 στις 20:45. Ένας αγώνας που πέρασε από χίλια μύρια κύματα με ευθύνη, προφανώς, των δύο πρωταγωνιστών του και που, επιτέλους, σε περίπου 1,5 ημέρα θα γίνει αγώνας.

Ένα ντέρμπι που γίνεται χωρίς κόσμο είναι ντέρμπι ξενέρωτο, ένα ντέρμπι που γίνεται με κόσμο επειδή «έτσι θέλω» είναι ντέρμπι που δεν μας χρειάζεται. Τέλος πάντων, ελπίζω την Κυριακή το βράδυ να μιλάμε για τους 26 πραγματικούς πρωταγωνιστές του και όχι για όλους όσοι θέλουν να κλέψουν λίγη λάμψη από τον Μάτσε και τον Σάρας, από τον Μήτσο και τον Μπουρούση. Για το ντέρμπι θα τα πούμε λογικά και αύριο (εκτός αν γίνει κάτι φοβερό στα ματς του Σαββάτου), αλλά ας αρχίσουμε με κάποια από τα στοιχεία του:

Υπάρχουν εκείνοι που θα κάνουν ντεμπούτο σε ντέρμπι: Γιασικεβίτσιους, Ουίνστον, Περπέρογλου από τη μία, Γκριρ, Τζάκσον, Μαυροκεφαλίδης, Καυκής, Μπλάκνεϊ, Τσακαλίδης, Βασιλειάδης, Τεόντοσιτς απ’ την άλλη, αν και κάποιοι λογικά δεν θα κάνουν τώρα ντεμπούτο.

Υπάρχει ο κλασικός «προδότης», δηλαδή ο άμοιρος που έκανε το… λάθος να βγάλει τη φανέλα του ενός και να βάλει τη φανέλα του άλλου. Στην προκειμένη περίπτωση αυτός είναι ο Άντριγια Ζίζιτς, ο οποίος θα καταλάβει… τι έκανε στον δεύτερο γύρο.

Υπάρχει η μάχη των πάγκων ανάμεσα σε δύο σούπερ σταρ του αθλήματος. Ομπράντοβιτς vs Γκέρσον και όλοι περιμένουμε αγκαλιές και φιλιά.

Υπάρχει η αφρόκρεμα του ευρωπαϊκού μπάσκετ: Γιασικεβίτσιους, Διαμαντίδης, Σπανούλης, Ματσιγιάουσκας, Μπουρούσης, Τσακαλίδης, για να μην αναφέρω τους Αμερικανούς των δύο ομάδων.

Υπάρχουν περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ (σε συμβόλαια) στο παρκέ του ΟΑΚΑ.

Υπάρχουν οι απουσίες: Αυτές είναι «κόκκινες»: Βασιλόπουλος, Σχορτσιανίτης, Σεϊμπούτις, αλλά θα μου επιτρέψετε να βάλω και τους Γουντς, Τομάσεβιτς, καθότι θα λείψουν κι αυτοί από το ντέρμπι (για να ξεφύγω λίγο, θεωρώ αναχρονιστικό τον κανονισμό με τις 5 αλλαγές. Οι ομάδες, με βάση τους κανόνες της Ευρωλίγκας έχουν συνήθως περισσότερους από 6 ξένους στο ρόστερ τους. Ο σωστός κανονισμός, πλέον, θα ήταν να έχουν όλοι δικαίωμα ταυτόχρονης συμμετοχής στο πρωτάθλημα, αλλά να επιβάλλεται να υπάρχουν 6 Έλληνες στο ρόστερ κάθε ομάδας. Οπότε ο εκάστοτε προπονητής, θα έκανε τις αλλαγές του με βάση τις απαιτήσεις του κάθε αγώνα).

Υπάρχει ο βαθμός ετοιμότητας των δύο «αιωνίων», ο οποίος είναι μηδαμινός. Όποιος πει ότι του άρεσε Ολυμπιακός ή Παναθηναϊκός στους 4 αγώνες που έδωσαν ως τώρα, θα πει ψέματα. Μπορεί να φανταζόμαστε ότι θα παίζουν έτσι, θα δέσουν αλλιώς, θα σφίξουν εκείνο, θα τρέξουν το άλλο, αλλά μέχρι στιγμής τίποτα από αυτά δεν έχουμε δει. Ο βαθμός (αν)ετοιμότητας θα καθορίσει ένα ντέρμπι που ουσιαστικά είναι παιχνίδι ψυχολογίας, για το ποιος θα πάρει το πάνω χέρι.

Υπάρχει ο τρόπος που έχουν δείξει οι δύο ομάδες ότι θα παίζουν. Ο ένας παίζει από τώρα σφικτή άμυνα και ψάχνει τρόπο να φτιάξει αυτοματισμούς και ροτέισον στην επίθεση (Παναθηναικός), την ώρα που ο άλλος έχει αρχίσει από την επίθεση και ψάχνει τρόπο να παίξει κάποια στιγμή άμυνα (Ολυμπιακός). Ούτε ο ένας έχει ικανοποιήσει πλήρως ως τώρα με την άμυνά του, ούτε ο άλλος με την επίθεσή του.

Υπάρχει η σημασία του ντέρμπι. Τι κρίνεται; Τίποτα. Είναι ένα ντέρμπι για το ντέρμπι, δηλαδή; Όχι. Κρίνεται το ποιος θα έχει το πάνω χέρι (ψυχολογικά) μέχρι το επόμενο ντέρμπι, αλλά και τον Μάιο, όπου, αν όλα πάνε καλά, θα συναντηθούν ξανά στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας και στους τελικούς της Α1 στη συνέχεια. Γιατί ας μην γελιόμαστε, οι δύο «αιώνιοι» θα είναι στους τελικούς της Α1, ενώ αμφότεροι έχουν το ρόστερ να κερδίσουν ο ένας στην έδρα του άλλου τον 5ο τελικό.

Υπάρχει ο κόσμος, που ελπίζω να μην χρειαστεί να πω τίποτε άλλο γι’ αυτόν.

Υπάρχει το στοιχείο του αιφνιδιασμού. Αυτό, αν δεν αλλάξει κάτι μέχρι την Κυριακή, το προσφέρει ο Ολυμπιακός. Ο Γκέρσον αποφάσισε 2 ημέρες πριν το ντέρμπι να αφήσει εκτός Α1 τον Γουντς και να προσθέσει στο ρόστερ τον Τζάκσον. Προφανώς εν μέρει για να μπερδέψει τον Ομπράντοβιτς, προφανώς εν μέρει για να ρίξει το βάρος στους ψηλούς, αλλά σε κάθε περίπτωση ρισκάρει. Θα ρίξει στο παρκέ για τα 40 πιο δύσκολα λεπτά της κανονικής περιόδου του πρωταθλήματος μία δωδεκάδα η οποία δεν έχει ξαναπαίξει ποτέ. Όσο αυτό είναι γρίφος για τον Ομπράντοβιτς, άλλο τόσο είναι και ρίσκο για τον Γκέρσον.

Μην ξεχνάμε ότι λείπουν οι Βασιλόπουλος, Σεϊμπούτις, άρα μείον δύο στην περιφέρεια. Αυτό σημαίνει ότι θα πέσει βάρος σε Μπλάκνεϊ, Τεόντοσιτς, Βασιλειάδη, οι οποίοι θα πρέπει να βοηθήσουν τους Γκριρ, Ματσιγιάουσκας. Ο Ολυμπιακός θα κληθεί να «γεμίσει» τα 27 λεπτά του Γουντς στην περιφέρεια με άλλον παίκτη. Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται αίφνης με περισσότερες αριθμητικά λύσεις στην περιφέρεια, αλλά με εμφανώς λιγότερες κάτω από τα καλάθια. Άρα, αν όλα βγουν και στους δύο προπονητές, το θέμα είναι ποιος κερδίζει: η περιφέρεια του Παναθηναϊκού ή η φροντ λάιν του Ολυμπιακού; Ή για να το θέσω και διαφορετικά, μπορούν οι ψηλοί των «πρασίνων» να σταματήσουν τους αντιπάλους τους και, φτάνουν οι περιφερειακοί των «ερυθρολεύκων» για να εγκλωβίσουν τους αντιπάλους τους; Θεωρώ ότι η απάντηση και στα δύο μέρη του ερωτήματος είναι «ναι, υπό προϋποθέσεις». Στο κάτω κάτω της γραφής, ντέρμπι «αιωνίων» είναι, αγώνας δύο από τις 3-4 ακριβότερες και καλύτερες ομάδες της Ευρώπης είναι, στις λεπτομέρειες θα κριθεί. Ελπίζω μόνο να μην είναι «γκρίζες» οι λεπτομέρειες αυτές.

About nikolask11

Check Also

Athlenda: κάνοντας τα όνειρα των νέων ταλέντων πραγματικότητα!

Για έναν πιτσιρικά με όνειρα για καριέρα το μπάσκετ υπάρχει παντού γύρω του. Λίγα έχουν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *