Home / ΔΙΑΦΟΡΑ / Γ. Καπλάνης: «Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στον αθλητισμό»

Γ. Καπλάνης: «Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στον αθλητισμό»

Πέμπτη πρωί στο δημαρχείο της Αγίας Βαρβάρας. Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη με τον δήμαρχο της Αγίας Βαρβάρας, Γιώργο Καπλάνη, τον αντιδήμαρχο αθλητισμού, Βασίλη Βόσσο, και τον πρόεδρο του Νικηφόρου, Γιώργο Γράψα. Η συζήτηση, γύρω από τον αθλητισμό της πόλης, τις προσπάθειες του Νικηφόρου, τα σχέδια και τα πλάνα του Δήμου για το μέλλον.

Από τη στιγμή που αναλάβαμε την κάλυψη των δύο τουρνουά του Νικηφόρου, της «Μπασκετούπολης 2011» και νωρίτερα του «Ερασιτεχνικού Πρωταθλήματος», ήμουν απόλυτα ικανοποιημένος από τη συνεργασία μας με τους ανθρώπους της ομάδας, που ήταν τυπικοί και υπεύθυνοι απέναντί μας. Δεν κρύβω ότι στο ξεκίνημα φοβόμουν για την ανάληψη της «χορηγίας επικοινωνίας» στις δύο διοργανώσεις, αλλά ο Νικηφόρος μας διευκόλυνε πάρα πολύ.

Μιλώντας με τον δήμαρχο, τον αντιδήμαρχο και τον πρόεδρο του Νικηφόρου, είδα τρεις ανθρώπους που ενδιαφέρονται για τον αθλητισμό, την πόλη τους και τα παιδιά. Αρκετά βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, υπάρχει καλή συνεργασία του Δήμου με τις ομάδες και πλάνα για περαιτέρω ανάπτυξη της Αγίας Βαρβάρας. Και στο κέντρο όλων, τα παιδιά. Μεταξύ μας, το πιο σημαντικό της υπόθεσης.

Η Μπασκετούπολη, που φέτος διανύει τον 4ο χρόνο της, κατάφερε να έχει 22 ομάδες στην αγκαλιά της, ο δήμαρχος τη θεωρεί ήδη «θεσμό για την πόλη» και ο πρόεδρος του Νικηφόρου προσωπικό στοίχημα και σημαντικότερη προσπάθεια για την ομάδα. Το πιο σημαντικό; Τα παιδιά που περιμένουν να παίξουν, που μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον υγιούς αθλητισμού το οποίο θα τα βοηθήσει να αναπτυχθούν σωστά, γιατί έτσι είναι δομημένη η Μπασκετούπολη. Όπως είπε και ο αντιδήμαρχος αθλητισμού «ο καθένας μπορεί να διοργανώσει μια αθλητική διοργάνωση. Το θέμα είναι να το κάνεις σοβαρά και καλά». Και ο Νικηφόρος αυτό κάνει…

Ας δούμε τι είχαν να πουν ο δήμαρχος, ο αντιδήμαρχος και ο πρόεδρος του Νικηφόρου στο Age of Basketball για την προσπάθειά τους:

Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας, Γιώργος Καπλάνης: «Θεσμός για το δήμο η Μπασκετούπολη»

AoB: Θα ήθελα να μου πείτε λίγα πράγματα για το πλάνο του Δήμου σε σχέση με τον αθλητισμό, τι σημασία έχει η Μπασκετούπολη και η προσπάθεια που γίνεται στον Νικηφόρο για το δήμο, αλλά και το σχέδιο όσον αφορά τις υποδομές στο μπάσκετ και γενικότερα στον αθλητισμό στην Αγία Βαρβάρα…

Γιώργος Καπλάνης: “Καταρχάς πρέπει να σας πω ότι η φιλοσοφία η δική μας δεν είναι να ξεχωρίζουμε τα σωματεία και τις δραστηριότητες του Δήμου που έχει στον δημοτικό αθλητισμό οργανισμό. Νομίζω ότι ενιαία πρέπει να αντιμετωπίζουμε κι εμείς, αλλά και παντού τον αθλητισμό στη χώρα μας. Όταν τον αντιμετωπίζαμε ενιαία και είχαμε σχέδιο δράσης η πατρίδα μας και οι αθλητές μας είχαν μεγαλουργήσει, μας είχαν κάνει υπερήφανους.

Πρέπει να σας πω ότι η Μπασκετούπολη, αν και λίγος είναι ο χρόνος της ζωής της, αποτελεί πλέον θεσμό για την πόλη μας, την Αγία Βαρβάρα, και με πολύ μεγάλη μας χαρά υποστηρίζουμε τις προσπάθειες του Νικηφόρου, γιατί έχουμε διαπιστώσει ότι, πρώτον, γίνεται μια πολύ καλή και εξαιρετική δουλειά και, δεύτερον, υπάρχει πλήθος νέων παιδιών με πολύ μεγάλη αγωνία συμμετοχής στο συγκεκριμένο τουρνουά. Άρα, όσες προσπάθειες γίνονται, οι οποίες αναβαθμίζουν τον αθλητισμό μας, την ποιότητα του αθλητισμού και εξασφαλίζουν μεγάλη συμμετοχή από τον κόσμο, μας βρίσκουν πάντα κοντά υποστηρικτές σε αυτή την προσπάθεια.

Ο αθλητισμός είναι ένα κομμάτι στο οποίο πρέπει να επενδύσουμε, να συνεχίσουμε να επενδύουμε, και σχεδιάζουμε να αναμορφώσουμε στο προσεχές διάστημα και ανοιχτούς χώρους άθλησης, έτσι ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα να αθλούνται μικροί και μεγάλοι συμπολίτες μας σε πιο σύγχρονα γήπεδα.

Εμείς στηρίζουμε αυτή, λοιπόν, την προσπάθεια και του Νικηφόρου, αλλά και όλων των ανθρώπων των οποίων η διάθεση να προσφέρουν στον αθλητισμό, αποτελεί, όχι μόνο μεράκι, αλλά μια κινηματική εξέλιξη στον αθλητισμό και στο μέλλον του, γιατί μας ενδιαφέρει πραγματικά οι άνθρωποι να αθλούνται, να έχουν τη δυνατότητα της πρόσβασης σε όλους τους χώρους άθλησης και να μπορέσουμε κι εμείς να υποστηρίξουμε αυτή την προσπάθεια με όλα τα μέσα, και ηθικά και υλικά.”

Αντιδήμαρχος αθλητισμού, Βασίλης Βόσσος: «Οι δημότες μας αξίζουν περισσότερα και θα τους τα δώσουμε»


AoB:
Έχουμε παρατηρήσει από τη συνεργασία μας με τον Νικηφόρο και τον κ. Γράψα ότι είναι ένα πολύ σοβαρό σωματείο. Αυτό είναι κάτι σπάνιο, όπως ξέρουμε από την εμπειρία μας στο χώρο. Και οι δύο διοργανώσεις, το ερασιτεχνικό πρωτάθλημα και, κυρίως, η Μπασκετούπολη, είναι πολύ σοβαρές και οργανωμένες, γι’ αυτό και αποφασίσαμε αν τις καλύψουμε και τις δύο. Πώς θεωρείτε εσείς ότι οι δύο διοργανώσεις, και ιδίως η Μπασκετούπολη, προβάλλουν τον Δήμο, την ομάδα και γενικά την περιοχή της Αγίας Βαρβάρας;

Βασίλης Βόσσος: “Σίγουρα, κάθε αθλητικό γεγονός που συμβαίνει στην πόλη προβάλλει και την πόλη. Πόσο μάλλον τα νέα παιδιά, όταν τα μαζεύεις, κάνουν τους αγώνες τους. Μιλάμε για νέα παιδιά, γιατί ο Νικηφόρος κάνει την Μπασκετούπολη και αυτό που βλέπεις είναι η χαρά των παιδιών να μαζευτούν να παίξουν, να αγωνιστούν. Όπως είπες και στην αρχή, όλοι μπορούμε να διοργανώσουμε μια αθλητική δραστηριότητα.

Το θέμα είναι να το κάνεις και να το κάνεις σοβαρά, καλά. Να μάθουν τα παιδιά να αγωνίζονται, να μάθουν να κερδίζουν, αλλά να μάθουν και να χάνουν κιόλας. Αυτό το έχουμε διαπιστώσει όλα αυτά τα χρόνια στις αθλητικές δραστηριότητες του Νικηφόρου. Δηλαδή δεν έχουμε δει τσακωμούς, φασαρίες. Όσο περίεργο και να φαίνεται, σε αντίστοιχες αθλητικές δράσεις του ποδοσφαίρου, 8 και 10 χρονών παιδιά, βλέπεις τους γονείς να πλακώνονται και αυτό μεταφέρεται και στο γήπεδο με αποτέλεσμα και τα παιδιά να «σκοτώνονται» μεταξύ τους.

Είναι μια δράση, η οποία έχει ξεκινήσει και πρέπει να συνεχιστεί. Φέτος, έδειξε πόσο καλή είναι, με τη συμμετοχή τόσων ομάδων στο τουρνουά. Κι εμείς θα είμαστε ως δημοτική αρχή, παρόλο το δύσκολο των καιρών που βιώνουμε όλοι, δίπλα στην ομάδα όσο μπορούμε. Ξέρεις, όλα τα πράγματα δεν είναι οικονομικά πάντα.”

AoB: Ποιο είναι το όραμα του Δήμου της Αγίας Βαρβάρας για τον αθλητισμό, το μπάσκετ, τις αθλητικές υποδομές στην πόλη;

Βασίλης Βόσσος: “Το μπάσκετ είναι από τα τυχερά αθλήματα στην πόλη. Ουσιαστικά έχει ένα κλειστό γυμναστήριο αλλά πρακτικά η πόλη, μια μικρή πόλη, έχει δύο κλειστά γυμναστήρια. Εμείς θέλουμε να δώσουμε τα επόμενα χρόνια την ίδια βάση στον αθλητισμό. Ήδη περιμένουμε την έγκριση του προϋπολογισμού από την Περιφέρεια για να ξεκινήσουν διαγωνισμοί για κολυμβητήριο, για γήπεδα 5×5, για γήπεδα τένις και φυσικά για το γήπεδο ποδοσφαίρου. Θέλουμε να στηρίξουμε τον σωματειακό αθλητισμό, είμαστε δίπλα στους συλλόγους, εμπράκτως, όχι μόνο στα λόγια πιστεύω.

Εγώ και ως πρόεδρος του αθλητικού οργανισμού το έχω συζητήσει και με τον πρόεδρο του Νικηφόρου, αλλά και με τα υπόλοιπα σωματεία της περιοχής σε όποιο άθλημα είναι το καθένα: εμείς θεωρούμε ότι ο αθλητικός οργανισμός του δήμου είναι ο πυρήνας που μαζεύει τα παιδιά στις μικρές ηλικίες και στόχος μας είναι κάποια στιγμή να μη φεύγει κανένα παιδί από την πόλη για να κάνει αγωνιστικό αθλητισμό.

Στόχος, λοιπόν, είναι, τα παιδιά αυτά να μεταφέρονται από τα τμήματα του αθλητικού οργανισμού στις αγωνιστικές ομάδες που έχει η πόλη και μέσω αυτού, δηλαδή, τα παιδιά να μεταφέρονται στο μπάσκετ του Νικηφόρου. Είναι μια προσπάθεια που κάνουμε εγώ και ο πρόεδρος και πιστεύω ότι σιγά σιγά τα επόμενα χρόνια θα έχει και το αποτέλεσμα που όλοι επιθυμούμε.”

AoB: Δηλαδή, υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο για τον αθλητισμό. Ρωτάω γιατί ξέρουμε ότι στους περισσότερους δήμους ο αθλητισμός είναι το… αποπαίδι. Ακούς υποσχέσεις για γήπεδα και διάφορα, αλλά τελικά τίποτα δεν γίνεται σωστά.

Βασίλης Βόσσος: “Νομίζω ότι δυσκολίες μεγαλύτερες απ’ ότι έχουμε εμείς εδώ στην πόλη δεν μπορούν να έχουν άλλοι δήμοι στο γηπεδικό θέμα και στις υποδομές. Εμείς αλλάξαμε τόσα χρόνια την πόλη, αλλά είχαμε πάρα πολλές ελλείψεις σαν δήμος. Άλλαξε η πόλη, ομόρφυνε η πόλη, έγινε μια σύγχρονη πόλη, αλλά στις υποδομές του αθλητισμού ακόμα είμαστε πίσω. Αξίζουν στους δημότες μας πολύ περισσότερα πράγματα και τα επόμενα χρόνια θα τους τα δώσουμε. Μια δικαιολογία που έχουμε όλοι μπορεί να είναι για τις υποδομές, για το γήπεδο, γι’ αυτά.

Νομίζω ότι με συνεργασία, και όταν υπάρχει όραμα και στόχος, όλα αυτά μπορούν να εξαλειφθούν. Προβλήματα πάντα υπάρχουν, τις καλύτερες υποδομές να έχεις, μπορεί να βρεις προβλήματα. Είμαι πεπεισμένος ότι όταν υπάρχουν άνθρωποι κατάλληλοι που να ασχοληθούν, και δεν εννοώ μόνο από τη διοίκηση του Δήμου, εννοώ από τα σωματεία, κυρίως τώρα μιλάμε για τον Νικηφόρο, τότε όλα αυτά τα προβλήματα λύνονται. Με καλή διάθεση λύνονται όλα στο σωστό χρόνο.”

AoB: Η προσπάθεια που κάνετε βλέπετε να έχει απήχηση; Στους δημότες, στα παιδιά;

Βασίλης Βόσσος: “Ζούμε πραγματικά σε δύσκολους καιρούς. Δεν είναι θέμα οικονομικό, είναι θέμα ψυχολογικό. Όλοι ζούμε μια ιδιαίτερη κατάσταση ψυχολογική. Και ο γονιός που δεν τα βγάζει πέρα, και τσάμπα να του δώσεις τον αθλητισμό, λόγω των προβλημάτων, δύσκολα θα πάει το παιδί του, γιατί θέλει να κάτσει κι αυτός μαζί του, θέλει να ηρεμήσει, δεν βγαίνει από το σπίτι του. Όμως, βλέπουμε ότι υπάρχει η δίοδος στο Δήμο, δίνουμε τη δίοδο στο Δήμο μας, και με τον σωματειακό αθλητισμό και με το δημοτικό αθλητικό οργανισμό. Και με τον Νικηφόρο στο μπάσκετ και με τον αθλητισμό οργανισμό.”

AoB: Η δικιά σας η προσωπική σχέση με τον αθλητισμό ποια είναι;

Βασίλης Βόσσος: “Παλιός αθλητής, πρωταθλητής στο στίβο, αλλά… πολύ παλιός πλέον!”

Πρόεδρος Νικηφόρου, Γιώργος Γράψας: «Τα παιδιά πηγή δύναμης για τη συνέχιση της προσπάθειάς μας»

AoB: Πώς αποφασίσατε προσωπικά εσείς να ασχοληθείτε με τον αθλητισμό, με τον Νικηφόρο και με το μπάσκετ του δήμου;

Γιώργος Γράψας: “Η αρχή, όπως σε όλες τις περιπτώσεις, έγινε με την ενασχόληση του παιδιού. Ήταν ο Αργύρης 12 χρονών, μεγάλος σε ηλικία τότε, και ξεκίνησε να μπει στο σωματείο της γειτονιάς, που είναι ο Νικηφόρος. Σύμπτωση, το γηπεδάκι το ανοιχτό τότε της γειτονιάς ήταν κοντά στο σπίτι της γιαγιάς κι επειδή περνούσε πολλές ώρες τότε με τη γιαγιά στη συνέχεια αποφάσισε να μπει κι αυτός στην ομάδα που έβλεπε τα συνομήλικα και τα πιο μικρά παιδιά να ασχολούνται.

Εκεί γνωρίστηκα με μια καλή παρέα γονέων και αποφασίσαμε να κρατήσουμε την παρεούλα και να δώσουμε μια ακόμα ευκαιρία στον Νικηφόρο, που εκείνα τα χρόνια, πριν από 15-16 χρόνια, περνούσε μια πολύ δύσκολη φάση. Επειδή είδαμε ότι υπήρχε καλό κλίμα και συνεννόηση με τρεις-τέσσερις ανθρώπους που είχαν αφήσει τα παιδιά τους εκεί, αποφασίσαμε να μπούμε και λίγο πιο βαθιά στη διοίκηση, σαν μέλη στην αρχή και μετά να πάρουμε και τη διοίκηση του συλλόγου.”

AoB: Τόσα χρόνια μετά, τι αλλαγές παρατηρείτε εσείς στον αθλητισμό της πόλης; Έχει έρθει πιο κοντά ο κόσμος, ή είναι πιο δύσκολα, πλέον, τα πράγματα;

Γιώργος Γράψας: “Ο κόσμος έχει έρθει… τα παιδιά έχουν έρθει πιο κοντά σίγουρα. Ο αριθμός των παιδιών που ασχολούνται με το μπάσκετ, πιο συγκεκριμένα, έχει μεγαλώσει πάρα πολύ. Σε αυτό βοήθησε και το γεγονός ότι δημιουργήθηκαν και τα κλειστά γυμναστήρια, δημιουργήθηκε το δεύτερο κλειστό γυμναστήριο, που αποσυμφόρησε το κεντρικό. Τα προγράμματα του δημοτικού αθλητικού οργανισμού είχαν πια τον δικό τους χώρο, οπότε έμενε το άλλο κλειστό γυμναστήριο για τα σωματεία, για τον Νικηφόρο, για το χάντμπολ, το βόλεϊ, το μπάσκετ.

Κακά τα ψέματα, με τις δυσκολίες των εποχών, το βόλεϊ και το χάντμπολ δεν μπόρεσαν να επιβιώσουν. Εκείνο που μας στενοχωρεί λιγάκι είναι ότι δεν υπάρχει μεγάλη προσέλευση στις δραστηριότητες από την πλευρά των γονέων. Θα μπορούσαν σίγουρα να βρίσκονται πιο κοντά και στα ίδια τα παιδιά. Αλλά, σίγουρα, το γεγονός ότι το γήπεδο γεμίζει από παιδιά και παρατηρείται αύξηση μεγάλη στα τμήματα υποδομής του συλλόγου, μας δίνει τουλάχιστον μεγάλη ικανοποίηση και δύναμη για να ξέρουμε ότι υπάρχει απήχηση σε αυτό που κάνουμε.”

AoB: Μου είπατε για την αύξηση στον αριθμό των παιδιών. Υπάρχει η Μπασκετούπολη, υπάρχει το Ερασιτεχνικό Πρωτάθλημα. Πώς σκοπεύετε να κινηθεί ο Νικηφόρος τα επόμενα χρόνια;

Γιώργος Γράψας: “Ο Νικηφόρος θα συνεχίσει να κινείται στην ίδια τροχιά. Εκείνο που μας στηρίζει είναι η δύναμη που έχουμε στις μικρές ηλικίες. Δεν μπορούμε να κάνουμε μεγάλα βήματα όσον αφορά το να στελεχώσουμε την αντρική ομάδα που, κακά τα ψέματα, είναι ο καθρέπτης ενός συλλόγου, με μισθοφόρους, με μετεγγραφές, για να μπορέσουμε να κερδίσουμε μια και δυο και τρεις κατηγορίες, για να μπορέσει να ακουστεί το όνομα πιο ψηλά. Εμάς μας ικανοποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι και η αντρική ομάδα ουσιαστικά στελεχώνεται από το παιδικό της τμήμα, ο μέσος όρος ηλικίας των παιδιών μας και φέτος είναι γύρω στα 20-21.

Μας γεμίζει χαμόγελα ότι και φέτος η παιδική ομάδα έφτασε να διεκδικεί την άνοδό της στην πρώτη κατηγορία, που σημαίνει θα ανταγωνίζεται ομάδες επιπέδου Παναθηναϊκού, Πανιωνίου, Πανελληνίου, κτλ, και στον τελευταίο νοκ άουτ αγώνα προχτές, στην παράταση μάλιστα, για λεπτομέρειες δεν κατάφερε να κερδίσει.

Κάθε χρόνο έχουμε τις διακρίσεις στα τμήματα υποδομής, επομένως ο στόχος είναι να διατηρήσουμε τη δύναμη που είναι η βάση του συλλόγου, τα μικρά παιδιά, και μέσα από τα ταλέντα που αναδεικνύονται να μπορέσει και η αντρική ομάδα να πάει πιο ψηλά. Ίσως τα καταφέρει και φέτος, είμαστε μέσα στη διεκδίκηση της ανόδου, έχουν μείνει 4 αγώνες και είμαστε μέσα στις 3 ομάδες που διεκδικούν την άνοδο. Πιστεύω ότι και με βάση το πρόγραμμα που υπάρχει, θα τα καταφέρουμε.”

AoB: Με το Δήμο, υπάρχει καλή συνεργασία;

Γιώργος Γράψας: “Όπως είπε και ο κ. Βόσσος λίγο πριν, εκείνο που μετράει στη συνεργασία ενός συλλόγου με τη δημοτική αρχή σίγουρα πολλοί θα πουν ότι είναι το οικονομικό. Έχουμε εκφραστεί πολλές φορές και το έχουμε πει. Και στον προηγούμενο δήμαρχο, τον κ. Μίχο, με τον οποίο είχαμε καλή συνεργασία, και με τον κ.. Καπλάνη τώρα, ότι πάνω απ’ όλα θέλουμε την ψυχολογική στήριξη και την ηθική στήριξη. Φυσικά, αυτό δεν φτάνει από μόνο του.

Αλλά αν δεν υπάρχει η ηθική και ψυχολογική στήριξη και το να ξέρεις ότι έχεις έναν συμπαραστάτη δίπλα σου, όσα λεφτά και να σου δώσει, σίγουρα το αποτέλεσμα δεν θα είναι το ίδιο.

Τα τελευταία χρόνια, 5-6 τουλάχιστον, που είμαι στην προεδρία εγώ και τα παιδιά που στελεχώνουν το διοικητικό μας συμβούλιο, η σχέση μας με το δήμο είναι πάρα πάρα πολύ καλή. Έχουμε γραφείο ανοιχτό, στο οποίο μπορούμε να απευθυνθούμε, έχουμε καλή συνεργασία, κάνουμε τις προτάσεις μας, υλοποιούνται στο μεγαλύτερο βαθμό, προσπαθούν να μας βοηθήσουν, δυσκολίες υπάρχουν. Σίγουρα, βελτίωση υπάρχει ακόμα και στο καλό, μπορεί να γίνει και καλύτερο.”

AoB: Για εσάς προσωπικά η Μπασκετούπολη είναι ένα στοίχημα ή κάτι παραπάνω;

Γιώργος Γράψας: Η Μπασκετούπολη είναι τα πάντα για τον Νικηφόρο. Το γεγονός ότι ξεκίνησε πριν από 4 χρόνια με 6 ομάδες και μέσα σε 4 χρόνια καταφέραμε να έχουμε, με φτωχά μαθηματικά, γεωμετρική πρόοδο, κι έχουμε φτάσει στις 22 ομάδες, και μάλιστα ομάδες από τις θεωρούμενες μεγάλες κατηγορίες, νομίζω είναι ό,τι το καλύτερο μπορούσαμε να προσδοκούμε.

Το γεγονός, επίσης, και δεν χαϊδεύω αυτιά τώρα, ότι είμαστε ένα ερασιτεχνικό σωματείο, το οποίο έχει χορηγό επικοινωνίας ένα σάιτ ποιοτικό, αθλητικό, το οποίο καλύπτει όλες τις δραστηριότητες των παιδιών αυτών, νομίζω ότι είναι ό,τι το καλύτερο μπορούσαμε να έχουμε. Μακάρι του χρόνου να μπορέσουμε, αν γίνεται, να έχουμε και τις διπλάσιες ομάδες.”

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Αποχαιρετώντας το Ρίο

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο ολοκληρώθηκαν και στις δύο εβδομάδες τους ζήσαμε αρκετές συγκινήσεις και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *