Home / Α1 / Άλλο ένα και… μεταξύ τους οι «αιώνιοι», ανεβαίνει ο Πανελλήνιος!

Άλλο ένα και… μεταξύ τους οι «αιώνιοι», ανεβαίνει ο Πανελλήνιος!

Ο Πανελλήνιος κέρδισε το Περιστέρι με 75-65 και πλησίασε στην οκτάδα από την οποία απέχει τώρα μία νίκη. Απ’ την άλλη, ο Ολυμπιακός ήθελε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις του ευρωπαϊκού αποκλεισμού εναντίον του Κολοσσού Ρόδου, τον οποίο και διέλυσε με 93-63. Ο Παναθηναϊκός πέρασε δύσκολα από τη Νέα Σμύρνη με 61-75 επί του Πανιωνίου, ξεφεύγοντας στο τέλος. Πλέον, μια αγωνιστική απομένει και μετά οι δυο «αιώνιοι» θα λύσουν μεταξύ τους τις διαφορές τους, λογικά αήττητοι από τους υπόλοιπους 12 της Α1.

 
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΡΟΔΟΥ 93-63

Εύκολη νίκη για τον Ολυμπιακό εναντίον του Κολοσσού στο ΣΕΦ, με τους «ερυθρόλευκους» να θέλουν να γλείψουν τις πληγές τους, αλλά κοντά τους να είναι μόλις 500 φίλοι τους, μετά την απογοήτευση του αποκλεισμού από την Ευρωλίγκα.

Η διαφορά με τον Κολοσσό έφτασε από νωρίς στους 30 πόντους, αλλά όσο κι αν πήγαινε, το σοκ του αποκλεισμού από τη Σιένα δεν ξεπερνιέται εύκολα, ούτε για τους παίκτες, ούτε για τον κόσμο της ομάδας. Το ματς προσφερόταν για τον Ολυμπιακό να κάνει μια νίκη χωρίς να δυσκολευτεί, με τον Σφαιρόπουλο να έχει δείξει και παλιότερα ότι στα εκτός έδρας με τις δύο μεγάλες ομάδες δεν παίζει καταστροφικό μπάσκετ, αλλά αφήνει τους παίκτες του λίγο πιο ελεύθερους.

Έτσι, οι «ερυθρόλευκοι» είχαν φτάσει τη διαφορά κοντά στους 20 πόντους από το πρώτο ημίχρονο, παίζοντας πολύ καλή άμυνα και προσφέροντας θέαμα στην επίθεση. Με 14 ασίστ και 6 λάθη στο ημίχρονο και 26 ασίστ, 10 λάθη συνολικά στο ματς, ο Ολυμπιακός δεν ήταν δυνατόν να αντιμετωπίσει πρόβλημα απέναντι στον Κολοσσό. Οι Ροδίτες έκαναν απίστευτα πολλά λάθη (25) δείχνοντας ότι είχαν δει το παιχνίδι… λίγο ως αγώνα επίδειξης κι αυτοί και προσπαθούσαν για το κάτι παραπάνω, χωρίς να έχουν καθαρό μυαλό και συγκέντρωση. Τα 15-4 κλεψίματα, πάντως, δείχνουν εύγλωττα τη διαφορά στην ένταση στην άμυνα ανάμεσα στις δύο ομάδες.

Το ματς ξεκίνησε με 15-7 για τον Ολυμπιακό και 21-14 στην πρώτη περίοδο, με το τρίποντο του Νίλσεν στο ξεκίνημα της δεύτερης να φτάσει τη διαφορά στους 10 πόντους (24-14) για πρώτη φορά στο ματς. Ένα 7-0 μετά το 35-25 έφερε το +17 στο ημίχρονο, με τον Ολυμπιακό να έχει δεχτεί μόλις 25 πόντους στο πρώτο μέρος. Ο Τεόντοσιτς ήταν που στο 24ο λεπτό πήγε τη διαφορά στους 21 πόντους (56-35) για πρώτη φορά, ενώ το 10-0 μετά το 52-35 εκτόξευσε τη διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες. Η 3η περίοδος τελείωσε με τη μεγαλύτερη, ως τότε, διαφορά στο +29 για τον Ολυμπιακό (75-46) με τον Κολοσσό να πέφτει θύμα τω πάρα πολλών λαθών του, που τον εμπόδιζαν από το να σκοράρει.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Κολοσσός έκανε 52 σουτ εντός παιδιάς και 25 λάθη στο ματς, ενώ βάζοντας και τις επιθέσεις στις οποίες πήγε στις βολές (15 βολές, 7 επιθέσεις που πήγαν σε βολές), τότε βλέπουμε ότι ο Κολοσσός έκανε 59 επιθέσεις που έφτασαν σε σουτ και 25 λάθη, δηλαδή στο 30% των επιθέσεών του δεν έφτανε σε σουτ!

Η κατάσταση δεν άλλαξε στο σκορ στην 4η περίοδο, παρότι προφανώς το ματς είχε χαλαρώσει. Η διαφορά κυμάνθηκε από το +25 ως το +32 για τον Ολυμπιακό, για να τελειώσει το ματς με +30 στο 93-63. Ο Ολυμπιακός είχε 62% στα δίποντα, ενώ όλοι οι παίκτες του έπαιξαν από 9 λεπτά (Γκόρντον) ως 22 (Κατσίβελης, Παπαλουκάς) με τους Σπανούλη, Νεστέροβιτς, Κέσελι να μένουν εκτός δωδεκάδας. Οι 17 πόντοι του Νίλσεν με 7/10 σουτ σίγουρα αντιμετωπίζονται με… πικρό χαμόγελο από τους φίλους της ομάδας, καθώς ο Αυστραλός ήταν ωσεί παρών στη σειρά με τη Σιένα.

Ο Μπουρούσης είχε 20 πόντους και 7 ριμπάουντ, ενώ ο Μαυροκεφαλίδης 15 και 7 αντίστοιχα. Έρτσεγκ και Τεόντοσιτς είχαν 12 και 11 πόντους, με τον δεύτερο να προσθέτει 6 ασίστ (8 ο Παπαλουκάς). Για τον Κολοσσό ξεχώρισε και πάλι ο Καλάθης με 16 πόντους και 6 ριμπάουντ. Δύσκολα θα μπορέσει ο Κολοσσός να τον κρατήσει και μετά το καλοκαίρι. Φαίνεται πως έχει έρθει η ώρα του να ανοίξει τα φτερά του (προς Ισπανία;).

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 61-75

Αρκετά δύσκολα ήρθε η νίκη του Παναθηναϊκού στη Νέα Σμύρνη, καθώς ο Πανιώνιος ήταν πάρα πολύ καλός, πιάνοντας πολύ υψηλά επίπεδα απόδοσης. Όμως… στο λάθος ματς, καθώς ο Παναθηναϊκός ήταν σοβαρός, ξεπέρασε την κούραση από τα ματς με την Μπαρτσελόνα (12/27 βολές), έπαιξε καταπληκτικά κοντά στο καλάθι, σούταρε από μακριά μόνο με καλές προϋποθέσεις, κι έφτασε στη νίκη μετά από μια 4η περίοδο στην οποία κυριάρχησε.

Το ματς κρίθηκε μετά το 53-58, εντελώς τυχαία μετά από ένα λάθος σφύριγμα των διαιτητών εναντίον του Πανιωνίου. Μπορεί το σφύριγμα να μην έκρινε επ’ ουδενί το ματς, αλλά αφύπνισε την εξέδρα και αυτό μάλλον… άγχωσε τον Πανιώνιο που ξαφνικά ήταν σαν τότε να «κατάλαβε» με ποιον έπαιζε και ότι «χτυπούσε» το ματς, ενώ παράλληλα σοβάρεψε τον Παναθηναϊκό. Μέχρι εκεί οι γηπεδούχοι ήταν σοβαροί και έπαιζαν σωστά, μετά έχασαν τη συγκέντρωσή τους, έκαναν λάθη, κακές επιθέσεις και άστοχα σουτ. Ο Παναθηναϊκός ανέβασε ένα επίπεδο της απόδοσή του, έτρεξε ένα 0-10 ως το 53-68 και το ματς τελείωσε οριστικά.

Οι πρώτες περίοδοι ήταν κλειστές, με τον Πανιώνιο να έχει απάντηση κάθε φορά που ο Παναθηναϊκός ξέφευγε. Μετά το 7-14 με σερί 0-8 για τον Παναθηναϊκό, ο Πανιώνιος γρήγορα ισοφάρισε σε 19-19 και προσπέρασε με 23-20. Η «πράσινη» άμυνα έσφιξε στη δεύτερη περίοδο, επέτρεψε μόλις 13 πόντους, ο Παναθηναϊκός σούταρε με 79% στα δίποντα, επιλέγοντας σε κάθε περίσταση την τέλεια επιλογή και μπόρεσε να προσπεράσει με 36-41. Η διαφορά έφτασε και στο +9 για τον Παναθηναϊκό στο 26ο λεπτό, αλλά γρήγορα με τον Ιωάννου να κρατάει την ομάδα του όρθια ο Πανιώνιος πλησίασε σε 50-52 (με τον Μάριτς να κάνει συνεχή λάθη, δείχνοντας ανέτοιμος).

Όμως, στην 4η περίοδο, η άμυνα του Παναθηναϊκού ήταν πολύ καλή, ο Πανιώνιος μπλόκαρε, έβαλε 3 πόντους στα πρώτα 5 λεπτά και το ματς τελείωσε εύκολα, με τον Σάτο να σκοράρει 11 πόντους στο δεκάλεπτο. Ο Παναθηναϊκός είχε λιγότερα λάθη (16-13), περισσότερα ριμπάουντ (26-32), περισσότερα κλεψίματα (4-9) και σούταρε με 62% στα δίποντα. Προφανώς αν είχε βάλει τις βολές το ματς θα είχε τελειώσει πολύ νωρίτερα.

Για τον Πανιώνιο ο Άντερσον με 16 πόντους και ο Τσιάρας με 9 πόντους, 5 ριμπάουντ και 3 ασίστ ήταν οι καλύτεροι με τον Ιωάννου (10 πόντοι, 5 ριμπάουντ) να ακολουθεί. Για τους «πράσινους» το ξέσπασμα του Σάτο στην 4η περίοδο (16 πόντοι, 6 ριμπάουντ συνολικά), ο Ίαν Βουγιούκας με 10 πόντους και 5 ριμπάουντ, ο Καλάθης με 7 πόντους, 3 ριμπάουντ και 4 ασίστ και ο Κώστας Τσαρτσαρής ήταν οι καλύτεροι με τον Παναθηναϊκό να βγάζει χωρίς απώλειες ένα επικίνδυνο ματς (το πρώτο μετά την πρόκριση στο φάιναλ φορ).

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ – ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ 75-65

Μεγάλη νίκη για τον Πανελλήνιο, που κυριάρχησε απόλυτα στις μάχες της ρακέτας στο ματς με το Περιστέρι, για να κερδίσει με 75-65 και να πλησιάσει στη μία νίκη απόσταση το Περιστέρι και τον Πανιώνιο, που βρίσκονται στην 8η θέση της Α1. Σημαντικό είναι ότι ο Πανελλήνιος έχει το πλεονέκτημα στην ισοβαθμία με το Περιστέρι, καθώς το έχει κερδίσει μέσα-έξω (και 2-0 νίκες σε περίπτωση τριπλής ισοβαθμίας δηλαδή).

Η απόλυτη κυριαρχία του Πανελληνίου στη ρακέτα ήταν εκείνη που έκρινε το ματς, καθώς δεν είναι δυνατόν να κερδίσεις αγώνα στον οποίο τα ριμπάουντ είναι 41-20 εναντίον σου. Ο Πανελλήνιος πήρε το 94% των ριμπάουντ στη ρακέτα του (2 επιθετικά το Περιστέρι) αλλά και το 38% των ριμπάουντ στη ρακέτα του Περιστερίου (11 επιθετικά ο Πανελλήνιος). Αποτέλεσμα οι πολλές περισσότερες επιθέσεις μετά από άστοχο σουτ για τους γηπεδούχους, που «έσβησαν» τα 5 περισσότερα λάθη (17-12). Ο Πανελλήνιος, επίσης, είχε και 85% στις βολές (22/26).

Το Περιστέρι έχει πρόβλημα στη ρακέτα και, με τους ψηλούς του να μπορούν μόνο με φάουλ να σταματήσουν τους Κράμπενχοφτ, Φράνσις, Σμιθ και Όστοϊτς το ματς έγειρε νωρίς. Συγκεκριμένα, μετά το 11-15 της πρώτης περιόδου και την πολύ καλή άμυνα του Περιστερίου (αυτή ήταν που το κράτησε σε όλο το ματς κοντά στο σκορ) ο Πανελλήνιος προσπέρασε γρήγορα τρέχοντας ένα 7-0 για το 23-22 και ανεβάζοντας τη διαφορά στους 6 πόντους ως το ημίχρονο (33-27).

Η διαφορά ανέβηκε πάνω από τους 10 με το ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου (38-27) με τον Πανελλήνιο να ολοκληρώνει ένα 7-0, αλλά περίπου το ίδιο έκανε και το Περιστέρι μετά για να πλησιάσει στους 5 (σερί 6-0 για το 38-33). Ο Πανελλήνιος είχε τον έλεγχο, όμως, ως το τέλος, το Περιστέρι δεν μπόρεσε να πλησιάσει σε κανένα σημείο μετά το 45-39 κάτω από τους 5 πόντους και το ματς έφτασε στο 75-65 περνώντας από το 55-46, το 61-52 στο 33ο λεπτό και το 66-55 στο 35ο λεπτό.

Ο Κράμπενχοφτ είχε 12 πόντους, 13 ριμπάουντ και 3 ασίστ, ο Σμιθ 15 πόντους και 7 ριμπάουντ, ο Παπαμακάριος 14 πόντους, ο Μπέιλι 13, ο Όστοϊτς 9 πόντους και 6 ριμπάουντ. Αυτοί ήταν που οδήγησαν εκ του ασφαλούς τον Πανελλήνιο. Απ’ την άλλη, ο Β. Μάντζαρης είχε 19 πόντους και 3 ριμπάουντ, ο Παπανικολάου 19 πόντους, 3 ριμπάουντ και 3 ασίστ και ο Σκοτ 11 πόντους και 4 ριμπάουντ.

Νίκος Κουσούλης
Νώντας Κρεμαστής

About nikolask11

Check Also

Athlenda: κάνοντας τα όνειρα των νέων ταλέντων πραγματικότητα!

Για έναν πιτσιρικά με όνειρα για καριέρα το μπάσκετ υπάρχει παντού γύρω του. Λίγα έχουν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *