Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ – ΣΙΕΝΑ 77-69: Καλάθη στ’ όνειρο!

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ – ΣΙΕΝΑ 77-69: Καλάθη στ’ όνειρο!

Με ηγέτη και MVP τον Νικ Καλάθη που ήταν καταπληκτικός, ο Παναθηναϊκός κέρδισε τη Σιένα με 77-69 και απέχει 40 λεπτά από το τρόπαιο και την 6η κατάκτηση Ευρωλίγκας από το 1996! Οι «πράσινοι» μπόρεσαν να ξεπεράσουν το κακό ξεκίνημα, να αντιμετωπίσουν τα πολλά παραπάνω επιθετικά ριμπάουντ της Σιένα στο πρώτο μέρος και, παίζοντας σωστά και ώριμα, γύρισαν το ματς στο μέρος τους και πήραν μια καθαρή και εύκολη στο τέλος νίκη.

Ο άλλος ημιτελικός: ΜΑΚΑΜΠΙ – ΡΕΑΛ 82-63: “Γλέντησε” τη βασίλισσα!

Οι Ιταλοί μπήκαν στο παρκέ τέλεια προετοιμασμένοι, αλλά την πάτησαν από την αστοχία τους, παρότι ήλεγξαν απόλυτα το πρώτο δεκάλεπτο. Τα 22/67 σουτ εντός παιδιάς τους έφεραν σε δεινή θέση όταν τα ριμπάουντ ισορρόπησαν, η κούραση έκανε την εμφάνισή της και τα φάουλ τους ανάγκασαν να κατέβουν επίπεδο πίεσης στην άμυνα.

Ο Ομπράντοβιτς δικαιώθηκε για την επιμονή του στους «βασικούς» (Καλάθης, Διαμαντίδης, Φώτσης έπαιξαν πάνω από 30 λεπτά, με τους Μπατίστ, Νίκολας να αγωνίζονται από 22), ενώ έδειξε και πάλι ότι έχει «μάθει» την ομάδα του να εκμεταλλεύεται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε αγώνα και να ελέγχει τα ματς.

Πλέον, οι «πράσινοι» θα αντιμετωπίσουν στον τελικό της Κυριακής τη Μακάμπι που απέκλεισε τη Ρεάλ, έτοιμοι για τον τίτλο και σίγουροι για τις δυνάμεις τους. Η πρώτη αποστολή πέρασε εύκολα και με επιτυχία. Την Κυριακή τα σπουδαία…

 
Το πρώτο ημίχρονο

Η αλήθεια είναι ότι ο Παναθηναϊκός είχε ιδανική διαιτησία στο πρώτο ημίχρονο. Οι διαιτητές άφηναν το σκληρό παιχνίδι στην περιφέρεια και από τις δύο πλευρές, με πολλά φάουλ να περνούν στο ντούκου και σφύριζαν όλες τις επαφές μέσα στο καλάθι. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα φάουλ στο ημίχρονο να είναι 11-17 υπέρ του Παναθηναϊκού, με τον Ομπράντοβιτς να έχει κάθε λόγο να είναι απόλυτα ικανοποιημένος. Η Σιένα είναι η πιο σκληρή ομάδα στην Ευρώπη και σπάνια της δίνουν τόσα φάουλ στη ρακέτα. Συνήθως σφυρίζονται τα μισά.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν οι 20 βολές του Παναθηναϊκού (13 η Σιένα) στο ημίχρονο, βολές που του επέτρεψαν να σκοράρει σε πολύ δύσκολες επιθετικά γι’ αυτόν στιγμές. Πέραν τούτου, ο Παναθηναϊκός ήταν μετριότατος στο πρώτο μέρος. Τα λάθη στο δεκάλεπτο ήταν 6-4 και τα επιθετικά ριμπάουντ 0-7 με τη Σιένα να κυριαρχεί στη ρακέτα και να εκμεταλλεύεται αυτό το γεγονός για να μείνει μπροστά στο σκορ, παρότι ήταν πολύ άστοχη.

Με το ξεκίνημα του δευτέρου δεκαλέπτου οι Ιταλοί είχαν πάει στα 1/7 τρίποντα και έκλεισαν το ημίχρονο με 1/9. Από τη στιγμή που ο Λαβρίνοβιτς χρεώθηκε με 3ο φάουλ (στο 14ο λεπτό) και ο Πιανιτζιάνι αναγκάστηκε να τον αποσύρει, το επιθετικό πρόβλημα της Σιένα φάνηκε περισσότερο. Ο Ιταλός ξέχασε τον Ζήση στον πάγκο, ο Γιάριτς με τον ΜακΚάλεμπ ήταν κακοί εκτός από ορισμένες εκλάμψεις και ο Παναθηναϊκός γλίτωσε ανέλπιδα αναίμακτα το πρώτο ημίχρονο.

Με το 1ο επιθετικό ριμπάουντ της ελληνικής ομάδας να έρχεται στο 17ο λεπτό μετά από 13 επιθετικά ριμπάουντ της Σιένα ο Παναθηναϊκός ήταν πάρα πολύ τυχερός που κέρδιζε στο ημίχρονο και δεν ήταν 5-10 πόντους πίσω.

Μάλιστα, παρότι έκανε 2,5 λεπτά στο δεύτερο δεκάλεπτο να σκοράρει, παρότι έκλεισε το πρώτο δεκάλεπτο σκοράροντας με αίμα όποτε τα κατάφερνε, παρότι είδε τον Μπατίστ να… κολλάει και να καταστρέφει το σουτ του Διαμαντίδη που θα τον έβαζε μπροστά στο τέλος της πρώτης περιόδου, ο Παναθηναϊκός έδειξε τις γνωστές αρετές που έχει ως έμπειρη ομάδα.

Δηλαδή, μπόρεσε να εκμεταλλευτεί το αδύναμο σημείο της Σιένα, που ήταν τα πάρα πολλά φάουλ που έκανε, πήρε τις επαφές στη ρακέτα, ιδίως με τον Καλάθη που έπαιξε πολύ ώριμα στο πρώτο μέρος (σωστά ντράιβ, καλός ρυθμός) και με το τρίποντο του Φώτση προσπέρασε με 32-30 αλλάζοντας την εικόνα του ματς (από το 17-24 και το 24-30) και στέλνοντας το άγχος στην πλευρά της Σιένα, που πλέον έπρεπε ενόψει δευτέρου ημιχρόνου να βρει λύσεις για λύσεις στη ρακέτα, αφού Λαβρίνοβιτς, Ράκοβιτς είχαν από 3 φάουλ και ο Στόουνρουκ 2. Το ματς στο ημίχρονο (40-36) είχε πάει στην πλευρά του Παναθηναϊκού και η συνέχεια θα εξαρτιόταν από το πώς θα μπορούσαν οι «πράσινοι» να διαχειριστούν αυτά που είχαν κερδίσει στο πρώτο μέρος.

Το δεύτερο μέρος

Και, όντως, ο Παναθηναϊκός έκανε αυτό που έπρεπε. Σε τέτοιο ματς το πρώτο πεντάλεπτο του δευτέρου ημιχρόνου είναι καθοριστικό. Ο Ομπράντοβιτς το ήξερε και κατάφερε να περιορίσει τη Σιένα με το σκορ να είναι 42-38 μετά από 5 λεπτά στην επανάληψη. Ο Παναθηναϊκός μπήκε στο δεύτερο ημίχρονο με 2/11 σουτ και η Σιένα με 1/9 (27ο λεπτό) αλλά η αλήθεια είναι ότι το ματς στα πρώτα 8 λεπτά της επανάληψης κρίθηκε. Και κρίθηκε από τα λάθη του Πιανιτζιάνι και από την εμπειρία των «πρασίνων».

Ο Ιταλός προπονητής, ενώ φαινόταν να έχει κερδίσει στα σημεία τον Ομπράντοβιτς, έχοντας προετοιμάσει πολύ καλά την ομάδα του (φάνηκε στο πρώτο δεκάλεπτο) δεν διάβασε σωστά τον αγώνα και δεν «έβλεπε» σωστά τι γινόταν στο παρκέ. Αποτέλεσμα να «κάψει» την ομάδα του με τους ΜακΚάλεμπ και Γιάριτς να παίζουν 17 και 15 λεπτά αντίστοιχα, ενώ αμφότεροι έκαναν κακό στην ομάδα τους. Ο Ζήσης που μαζί με τον Καουκένας ήταν πολύ καλύτεροι έπαιξε μόλις 12 λεπτά και αυτό κόστισε (φάνηκε στο τέλος πόσο θα μπορούσε να έχει βοηθήσει).

Αποτέλεσμα της άθλιας περιφερειακής λειτουργίας της Σιένα ήταν οι Ιταλοί να μείνουν 7,5 λεπτά στο δεύτερο μέρος στους 2 πόντους και στο διάστημα αυτό να χάσουν το ματς, καθώς Καλάθης και Μπατίστ έκαναν το σκορ 49-38 (9-2 για τον Παναθηναϊκό σε 7,5 λεπτά). Το 4ο φάουλ του Λαβρίνοβιτς στο 25ο λεπτό αποδυνάμωσε ακόμα περισσότερο επιθετικά τη Σιένα και η συνέχεια ήταν προδιαγεγραμμένη.

Πράγματι, ο Παναθηναϊκός είχε βρει πια το ρυθμό του, ο Καλάθης ήταν ίσως ο καλύτερος του γηπέδου, ο Φώτσης σκόραρε σχεδόν κατά βούληση και όποτε η Σιένα πλησίαζε (τρίποντο του Στόουνρουκ για το 61-55 στο 33ο λεπτό) ο Παναθηναϊκός είχε απάντηση (68-57 με Βουγιούκα, Καλάθη στο 36ο λεπτό). Κάπου εκεί (στο 66-57) ήρθε και το δώρο των διαιτητών με το 5ο φάουλ του Λαβρίνοβιτς (το οποίο δεν ήταν ούτε για πλάκα), ο Παναθηναϊκός είπε «ευχαριστώ» και το ματς τελείωσε.

Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι και πιο πριν η Σιένα δεν έδειχνε ότι μπορούσε να επιστρέψει στη διεκδίκηση της νίκης, δεν της φταίει δηλαδή… η αποβολή του Λαβρίνοβιτς. Το… τετράποντο του Καουκένας (τρίποντο και βολή) έμοιαζε με την τελευταία αναλαμπή πριν την ολική παράδοση της Σιένα (68-61), αφού μετά ήρθαν 6 πόντοι του Μπατίστ σε 3 επιθέσεις για να κρατήσουν τους «πράσινους» άνετα μπροστά.

Το τέλος ήταν εύκολο, ο Παναθηναϊκός μπήκε στο τελευταίο λεπτό με +7 και είναι πολύ έμπειρος για να απειληθεί. Η Σιένα συνέχισε να δείχνει ότι δεν μπορεί σκοράρει ούτε σε μπανιέρα, όπως σε όλο το ματς, και το παιχνίδι τελείωσε με 77-69, λογικό και αναμενόμενο σκορ (146 πόντοι) αν αναλογιστούμε τη σκληρότητα με την οποία αρέσκονται να παίζουν οι δύο ομάδες.

Ο απολογισμός του ημιτελικού

Ο Παναθηναϊκός μπήκε άσχημα στο ματς, προβλημάτισε στο ξεκίνημα και δεν έδειξε το ίδιο πάθος με τους αντιπάλους του (1-13 τα επιθετικά ριμπάουντ ως το 17ο λεπτό). Αν η Σιένα είχε ψυχολογία νοκ άουτ αγώνα και δη ημιτελικού τότε τα πράγματα θα ήταν πολύ δύσκολα για τον Παναθηναϊκό. Οι «πράσινοι» θα πρέπει να μπουν πολύ καλύτερα στον τελικό της Κυριακής, γιατί με παρόμοιο πρόσωπο στο ξεκίνημα δεν θα έχουν τόσο εύκολη αποστολή στη συνέχεια. Όμως, οι Ιταλοί ήταν πολύ άστοχοι και αυτό τους καταδίκασε, όπως και η εμμονή του Πιανιτζιάνι σε λάθος παίκτες κατά τη διάρκεια του ματς.

Με τη γλώσσα των αριθμών

Ο Παναθηναϊκός μπήκε στο ματς με 6 λάθη, αλλά έκανε μόλις 7 στα επόμενα 30 λεπτά. Αποτέλεσμα τα λάθη να είναι 13-16 υπέρ του στο τέλος, ενώ είχε και περισσότερες ασίστ (18-13) δια χειρός κυρίως του Δημήτρη Διαμαντίδη (9) που είδε ότι ήταν σε κακή μέρα επιθετικά και ότι πιεζόταν ασφυκτικά και είχε την ωριμότητα να βρει τους συμπαίκτες του για εύκολα καλάθια.

Η Σιένα κέρδισε τα ριμπάουντ (33-43), αλλά η τόσο σκληρή άμυνα που την έφερε μπροστά στο ξεκίνημα (30-21 τα φάουλ, περισσότερα οι Ιταλοί) δεν απέδωσε καρπούς, καθώς οι Ιταλοί ήταν άστοχοι και δεν είχαν ξεφύγει όταν τα φάουλ άρχισαν να τους στοιχίζουν (επειδή ήταν άστοχοι αναγκάστηκαν να παίζουν σκληρή άμυνα περισσότερο απ’ όσο είχαν υπολογίσει, κάτι που τους μείωσε τις επιλογές στο 3ο και 4ο δεκάλεπτο).

Για του λόγου το αληθές η Σιένα είχε 36% στα δίποντα και 25% στα τρίποντα με 17/47 και 5/20 αντίστοιχα. Ο Παναθηναϊκός σούταρε με 53% στα δίποντα (17/32) και 33% στα τρίποντα (6/18) ξεκινώντας με 4/8.

Η Σιένα κέρδισε το στοίχημα της αντιμετώπισης του Διαμαντίδη (τα εύσημα στον Μος), που έμεινε στους 8 πόντους με 1 εύστοχο σουτ εντός παιδιάς, αλλά οι 9 ασίστ του Έλληνα άσου κόστισαν. Μάλιστα, αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Διαμαντίδης έκανε μόλις 1 λάθος σε 32 λεπτά με τη Σιένα να τον πιέζει συνεχώς με 2 παίκτες.

Σε ατομικό επίπεδο

Ο Ομπράντοβιτς φοβήθηκε να ανακατέψει την τράπουλα όταν έμεινε πίσω και έχανε το ένα ριμπάουντ πίσω από το άλλο, με αποτέλεσμα Μάριτς και Καϊμακόγλου (συν τον Τέπιτς) να μην πατήσουν παρκέ στο ματς. Απ’ την άλλη έδειξε πίστη στους βασικούς του, ενώ είδε τον Καλάθη να είναι καταπληκτικός, ξεκάθαρα ο MVP του Παναθηναϊκού και του αγώνα.

Ο νεαρός άσος σε 30 λεπτά είχε 17 πόντους, 6 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 2 κλεψίματα με 6/7 δίποντα και 5/7 βολές. Πολύ καλοί ήταν και ο Φώτσης με τον Μπατίστ (5/5 δίποντα), αλλά και ο Διαμαντίδης παρά την επιθετική δυσκολία που αντιμετώπιζε από την άμυνα της Σιένα. Ο Βουγιούκας βοήθησε αρκετά, ενώ η κακή βραδιά των Σάτο (2/8), Νίκολας (1/5) και Περπέρογλου (2/9) δεν στοίχισε.

Για τη Σιένα ο Καουκένας ήταν ο καλύτερος, ενώ και ο Χέρστον βοήθησε επιθετικά (4/12 σουτ όμως). Ο Λαβρίνοβιτς ξεκίνησε δυνατά αλλά απορρυθμίστηκε από τα φάουλ που έκανε, ενώ ο Στόουνρουκ είχε 14 ριμπάουντ μένοντας στο 1/5 σουτ όμως. Ο Ζήσης ήταν καλός και χωρίς λάθη, ο Γιάριτς έκανε κακό παρά καλό, ο Ράκοβιτς κέρδισε φάσεις μόνο στο τέλος, ενώ ο ΜακΚάλεμπ ήταν μέτριος με 2/8 σουτ, 4 ασίστ αλλά και χαλώντας πολλές επιθέσεις.

Η κάρτα του ματς

Τα δεκάλεπτα: 17-21, 40-36, 56-47, 77-69.

Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Περπέρογλου 5 (1), Μπατίστ 16 (7ρ.), Φώτσης 14 (2τρ.), Σάτο 6 (1), Νίκολας 3 (1), Τσαρτσαρής 2, Διαμαντίδης 8 (1τρ. 9ασ.), Βουγιούκας 6, Καλάθης 17.

Σιένα (Πιανιτζιάνι): ΜακΚάλεμπ 7, Ζήσης 4, Χέρστον 12, Καραρέτο 2, Ράκοβιτς 10, Λαβρίνοβιτς 7 (1), Καουκένας 13 (1), Ρες, Ακιντέλε 4, Γιάριτς, Στόουνρουκ 4 (1τρ. 14ρ.), Μος 6.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *