Home / Α1 / 2-0 με «πράσινη» ανατροπή και 3 ευκαιρίες για τον τίτλο!

2-0 με «πράσινη» ανατροπή και 3 ευκαιρίες για τον τίτλο!

Ο Παναθηναϊκός έχει 3 ευκαιρίες για να κατακτήσει τον τίτλο στην Α1 μετά το 78-66 επί του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ, που έκανε το 0-2 στη σειρά των τελικών. Το τελικό σκορ δεν λέει όλη την αλήθεια για τον αγώνα, αφού για 20 σχεδόν λεπτά ο Ολυμπιακός κυριαρχούσε στο γήπεδο. Στο δεύτερο ημίχρονο, όμως, ο Παναθηναϊκός έκανε ανατροπή, προσπέρασε και κατέδειξε εύγλωττα το τεράστιο επιθετικό πρόβλημα του φετινού Ολυμπιακού με δύο σερί 13-2 και 14-2 να κρίνουν τον αγώνα.

Αρκετά επεισόδια πριν το ματς, σχετικά ήρεμη η κατάσταση στη διάρκεια του αγώνα, εκτός από λίγα έκτροπα στο 39ο λεπτό. Η συνέχεια θα δοθεί στο ΣΕΦ την Τετάρτη (22:00) και ο Ολυμπιακός πρέπει οπωσδήποτε να κερδίσει αν θέλει να μείνει ζωντανός. Ειδάλλως, ο Παναθηναϊκός θα κατακτήσει και πάλι το πρωτάθλημα. Πάντως, οι «πράσινοι» έχουν 3 ευκαιρίες για να το καταφέρουν, αφού πια χρειάζονται μόλις μια νίκη ακόμα.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΌΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 78-66

Ο Ολυμπιακός μπήκε πολύ καλύτερα στο ματς και προηγήθηκε με 2-9 μετά από σχεδόν 5 λεπτά στην αναμέτρηση. Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε τον αγώνα με 3 επιθέσεις την ώρα που μηδενιζόταν το χρονόμετρο κι ένα λάθος που οδήγησε σε κλέψιμο, μην μπορώντας να αντιμετωπίσει την άμυνα των «ερυθρολεύκων» που άλλαζε σε κάθε σκριν και κατάφερνε να μπλοκάρει τελείως Διαμαντίδη και Μπατίστ. Το σκορ πήγε στο 6-13 μετά από 6 λεπτά με τις ασίστ να είναι 0-4 και τον Παναθηναϊκό να παίζει πολύ κακό μπάσκετ.

Μοναδικός που στα πρώτα 8 λεπτά προσπαθούσε και ξεχώριζε από τους άλλους ήταν ο Σάτο, αλλά η άμυνα του Παναθηναϊκού ήταν κακή και έτσι δεν γινόταν να αλλάξει κάτι. Το πρώτο δεκάλεπτο τελείωσε 12-19 για τον Ολυμπιακό, ο οποίος είχε προηγηθεί και 10-19, χωρίς ο Ίβκοβιτς να χρησιμοποιήσει Παπαλουκά ή Τεόντοσιτς. Τα εντός παιδιάς σουτ ήταν 5/14 για τον Παναθηναϊκό και 9/18 για τον Ολυμπιακό, τα λάθη 7-2 και οι ασίστ 1-6, με τις δύο ομάδες να έχουν μεγάλη αγωνιστική διαφορά.

Η είσοδος του Μάριτς στο γήπεδο και το επιθετικό ξέσπασμα του Νίκολας φάνηκε να ισορροπούν τον αγώνα, με τον Παναθηναϊκό να μειώνει σε 17-19 με τρίποντο του Αμερικανού. Όμως, ο Γλυνιαδάκης, τον οποίο ο Ίβκοβιτς είχε περάσει μόλις είδε ότι έπαιζε ο Μάριτς, έκανε με καλάθι και φάουλ το 17-22 και ο Ολυμπιακούς κρατούσε απόσταση ασφαλείας, τουλάχιστον μέχρι να δεχτεί (σωστή) τεχνική ποινή ο Τεόντοσιτς για την ανόητη αντίδρασή του μόλις είχε περάσει στο ματς. Ο Παναθηναϊκός είπε «ευχαριστώ» για το απρόσμενο δώρο, είχε 5/6 βολές σε μια επίθεση και ισοφάρισε τον αγώνα σε 22-22, χωρίς να έχει βελτιώσει την εικόνα του.

Κάπου εκεί έκανε ο Σπανούλης ξέσπασμα, με προσωπικό 0-5 πήγε το ματς στο 24-29, ενώ συνέχισε να είναι πολύ καλό ως το 26-33 (σερί 2-9 του Ολυμπιακού), παίρνοντας βοήθειες από τον Γλυνιαδάκη, που φορτώθηκε με φάουλ, αλλά έκανε τη διαφορά στο παρκέ όσο έπαιζε και τον Ολυμπιακό να υπερτερεί σε ασίστ (3-8) και λάθη (9-3). Ο Παναθηναϊκός μείωσε σε 31-33 με δύο κακές άμυνες του Ολυμπιακού, αλλά και πάλι ήταν ο Σπανούλης που πήγε το ματς στο 33-43 με σερί 0-8. Ως το ημίχρονο οι «πράσινοι» κατάφεραν να μειώσουν σε 37-43, μιας και ο Ολυμπιακός έχασε την τελευταία του επίθεση.

Οι βολές ήταν 13/20 για τον Παναθηναϊκό (3/4 ο Ολυμπιακός) που πλήρωνε αυτή του την αστοχία, καθώς δεν μπορούσε να σκοράρει με συνέπεια όποτε πήγαινε στις βολές. Τα λάθη ήταν 10-3, με τους γηπεδούχους να παίζουν πολύ άσχημα, με τον Διαμαντίδη εγκλωβισμένο, ενώ οι ασίστ 5-11 για τον Ολυμπιακό.

Το δεύτερο μέρος

Το λάθος του Ίβκοβιτς να αφήσει τον Σπανούλη στα πρώτα 4 λεπτά της επανάληψης στον πάγκο, χωρίς μάλιστα να περάσει τον Παπαλουκά στο παρκέ, έφερε το ματς στα ίσα, με τον Παναθηναϊκό να παίζει έξυπνα και να προσπερνά με 46-45, την ώρα που ο Ολυμπιακός έκανε χαζές επιλογές. Αυτό ήταν και το πρώτο προβάδισμα των «πρασίνων» στην αναμέτρηση, με τον Ίβκοβιτς να βάζει μετά από 26,5 λεπτά αγώνα τον Παπαλουκά για πρώτη φορά στο ματς. Οι δύο ομάδες πήγαιναν εναλλάξ στη συνέχεια μέχρι τη στιγμή που δύο κολλητά τρίποντα από τον Παναθηναϊκό πήγαν το ματς στο 58-53 από το 52-53. Δράστες οι Νίκολας, Φώτσης, με τον Παπαλουκά να τους μιμείται λίγο αργότερα για να μειώσει σε 60-58, που ήταν και το σκορ του 30ου λεπτού. Τα λάθη είχαν γίνει 13-7, οι ασίστ 8-13, ενώ στα ριμπάουντ ο Παναθηναϊκός πια κυριαρχούσε με 28-19.

Ο Ολυμπιακός μπήκε χωρίς καλή ψυχολογία στο 4ο δεκάλεπτο, βλέποντας το προβάδισμά του να έχει χαθεί, ο Σπανούλης είχε «κρυώσει» και δεν μπόρεσε να ξαναβρεί ρυθμό, ο Τεόντοσιτς δεν «μπήκε» στον αγώνα σε κανένα σημείο επιθετικά, οπότε ο Ολυμπιακός σκόραρε σπάνια, κάτι που φαίνεται και από τους 8 μόλις πόντους που έβαλε στο δεκάλεπτο.

Το σκορ πήγε στο 65-60 και μάλλον τότε έγινε η καθοριστικότερη φάση του ματς, με τον Τεόντοσιτς να περνά στον Μπουρούση, που μόνος του κάτω από το καλάθι αστόχησε σε κάρφωμα, θέλοντας χωρίς λογική να «σπάσει την μπασκέτα» και αμέσως μετά ο Μπατίστ κάρφωσε για το 67-60 και το υποτιθέμενο -3 έγινε -7 για τον Ολυμπιακό σε μια φάση, με την ψυχολογία των «ερυθρολεύκων» να είναι ξεκάθαρα στο ναδίρ.

Ο Σάτο πέτυχε το τρίποντο που καθάρισε τον αγώνα μετά για το 70-62, ενώ μετά το άστοχο τρίποντο του Σπανούλη ο Ολυμπιακός έμοιαζε να έχει παρατήσει το ματς και δεν έπαιζε καν σκληρά στην άμυνα παρότι έμεναν 3,5 λεπτά. Έτσι, χάθηκαν περίπου 2 λεπτά, το σκορ πήγε στο 74-62, μέχρι που ένα κλέψιμο βοήθησε τον Ολυμπιακό να μειώσει σε 74-66, όμως το ματς είχε προ πολλού τελειώσει και απέμενε η τυπική χρονική ολοκλήρωσή του, που βρήκε τις δύο ομάδες στο 78-66.

Ο απολογισμός του αγώνα

Ο Παναθηναϊκός κέρδισε για 2η συνεχόμενη φορά, δεύτερη φορά χωρίς τον Περπέρογλου και, πλέον, ο Ολυμπιακός χρειάζεται ένα θαύμα για να πάρει τον τίτλο. Δεν είναι μόνο ότι αναζητά 3 συνεχόμενες νίκες επί του Παναθηναϊκού, πράγμα από μόνο του πολύ δύσκολο, αλλά πρέπει να αντιστρέψει και την ψυχολογία της σειράς. Πρέπει να βρει ψυχολογία για να χτυπήσει το 3ο παιχνίδι και είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα μπορέσει ή αν θα βρει σωστή βοήθεια από τον κόσμο του για να το κάνει.

Στον αγώνα είδαμε τον Παναθηναϊκό να μένει ψύχραιμος ακόμα κι όταν έμεινε αρκετά πίσω στο σκορ (33-43). Είδαμε τους «πράσινους» να κερδίζουν με τον Διαμαντίδη μέτριο, να κρατούν τον Ολυμπιακό πολύ εύκολα κάτω από τους 70 πόντους.

Η διαιτησία ήταν μέτρια, είναι σίγουρο ότι είχε μια ροπή στο να σφυρίζει πιο εύκολα υπέρ της έδρας (ή πιο δύσκολα για τους φιλοξενούμενους, αφού τα φάουλ ήταν φάουλ), αλλά επ’ ουδενί δεν έκρινε την αναμέτρηση. Οι βολές ήταν 31-9, αλλά ο Ολυμπιακός έπαιζε τελείως λάθος σε όλο τον αγώνα. Ο Παναθηναϊκός επιζητούσε την επαφή, πλησίαζε στο καλάθι και εκεί πήρε τα περισσότερα φάουλ του, ενώ ο Ολυμπιακός καθόταν στην περιφέρεια και έμπαινε στη ρακέτα μόνο όταν βρισκόταν παίκτης εντελώς μόνος και μπορούσε να βγει η ασίστ, χωρίς να επιδιώκει την επαφή. Το μεγαλύτερο μέρος της διαφοράς στις βολές δημιουργήθηκε από αυτό, ενώ τα 2-3 λάθος σφυρίγματα δεν επηρέασαν την έκβαση του αγώνα.

Αντίθετα, το ματς κρίθηκε στα λάθη του Ίβκοβιτς, όπως το να κρατήσει τον ζεστό Σπανούλη στον πάγκο στο πρώτο τετράλεπτο της επανάληψης. Οι άλλοι ζεστάθηκαν, ο Σπανούλης κρύωσε, όταν μπήκε στο ματς ήταν εύκολη λεία. Λάθος ήταν και η μη χρησιμοποίηση του Παπαλουκά ως το 27ο λεπτό. Ο Σπανούλης οργάνωνε πολύ καλά τον αγώνα, οπότε με αυτόν έξω θα έπρεπε να παίζει ο Παπαλουκάς για να μην εγκλωβιστεί ο Ολυμπιακός, κάτι που έγινε. Λάθος ήταν και η επιμονή στον Τεόντοσιτς, που ήταν ο χειρότερος παίκτης του αγώνα. Ο Ίβκοβιτς θα έπρεπε να τον αποσύρει και να παίξει την τελευταία περίοδο με Παπαλουκά, Σπανούλη, Γκόρντον, αλλά για ακόμα μία φορά έμοιαζε εγκλωβισμένος στην τριπλέτα αστέρων του.

Με τον Σπανούλη εξαφανισμένο στο δεύτερο μέρος και τον Τεόντοσιτς να μην… έχει κατέβει στο ματς, ο Ολυμπιακός έβαλε 24 πόντους στο δεύτερο ημίχρονο, κάτι εντελώς φυσιολογικό, αφού, όπως έχει στηθεί το φετινό ρόστερ, το σκοράρισμα είναι πολυτέλεια όταν οι δύο καλύτεροί του σκόρερ δεν βάζουν καλάθι.

Επίσης, ο Παναθηναϊκός έκανε δύο τεράστια σερί 13-2 (από 33-43 σε 46-45) και 14-2 (από 60-60 σε 74-62), τα οποία συνολικά διήρκησαν 11 λεπτά. Δηλαδή σε ένα δεκάλεπτο (έστω και «σπασμένο») ο Ολυμπιακός έβαλε 4 πόντους και δέχτηκε 27. Σε αυτό δεν φταίνε ούτε οι βολές, ούτε οι διαιτητές. Οι «ερυθρόλευκοι» έπαιξαν πολύ καλή άμυνα στο ξεκίνημα του αγώνα, αλλά μετά το 18ο λεπτό κουράστηκαν, οι αλλαγές στα σκριν δεν ήταν σωστές, πάντα κάποιος ξεχνιόταν στις περιστροφές και άφησαν πολλά κενά τα οποία «έκλειναν» με φάουλ.

Επίσης, είναι τραγικό γι’ αυτόν τον Ολυμπιακό να «χάνονται» οι Σπανούλης, Παπαλουκάς, Τεόντοσιτς, Μπουρούσης και ο μόνος που να δείχνει χαρακτήρα στα τελευταία λεπτά να είναι ο Γκόρντον. Με τους καλύτερούς σου παίκτες φοβισμένους, αγχωμένους, νευριασμένους και εκτός κλίματος δικαιολογημένα χάνεις. Όπως, δικαιολογημένα (και δίκαια) έχασε ο Ολυμπιακός το 3ο ματς.

Τώρα, δηλώσεις όπως αυτή του Μπουρούση που αποχωρεί από την εθνική για τη διαιτησία του τελικού, απλώς παίρνουν τη θέση τους στην ιστορία και δείχνουν το ποιόν και την ωριμότητα κάθε ανθρώπου.

Ματιά στη στατιστική

Τα ριμπάουντ ήταν 37-25 για τον Παναθηναϊκό που ήλεγξε απόλυτα τον τομέα, οι ασίστ 17-19 υπέρ του Ολυμπιακού, τα λάθη είχαν ισορροπήσει ως το τέλος (14-13 από 10-3 στο ημίχρονο), ενώ ο Ολυμπιακός σούταρε καλύτερα στα δίποντα (22/38), αλλά άθλια στα τρίποντα (5/21).

Από τον Παναθηναϊκό ο Μπατίστ ήταν πολύ καλός μετά τα πρώτα 15 λεπτά, τελειώνοντας το ματς με 19 πόντους και 4 ριμπάουντ με 6/8 δίποντα, ο Καλάθης έκανε τρομερό ματς με 9 πόντους, 4 ριμπάουντ, 4 ασίστ με 4/6 εντός παιδιάς, ο Διαμαντίδης ανέβηκε πολύ στο δεύτερο μέρος και τελείως με 15 πόντους και 4 ασίστ (αλλά είχε 1/5 τρίποντα και 5 λάθη), ο Φώτσης ήταν πολύ καλός (5 πόντοι, 8 ριμπάουντ), ο Νίκολας το ίδιο, ο Τσαρτσαρής ανέβηκε στο 4ο δεκάλεπτο.

Για τον Ολυμπιακό ο Σπανούλης τελείωσε με 14 πόντους και 7 ασίστ, ο Μαυροκεφαλίδης με 14 πόντους και 3 ριμπάουντ, ο Μπουρούσης με 12 πόντους και 5 ριμπάουντ, ο Γκόρντον με 11 πόντους, ενώ ωσεί παρών ήταν ο Τεόντοσιτς (2 πόντοι με 1/6), κακοί ήταν οι Χαλπερίν, Κέσελι, Πρίντεζης, Έρτσεγκ, μέτριος ο Παπαλουκάς και ο Παπανικολάου καλός μόνο στην αρχή.

Η κάρτα του ματς

Τα δεκάλεπτα: 12-19, 37-42, 60-58, 78-66.

Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Τέπιτς, Μάριτς 4, Μπατίστ 19, Φώτσης 5 (1), Σάτο 7 (1), Νίκολας 9 (2), Τσαρτσαρής 6, Διαμαντίδης 15 (1), Βουγιούκας 2, Καλάθης 9 (1), Καϊμακόγλου 2.

Ολυμπιακός (Ίβκοβιτς): Παπαλουκάς 3 (1), Γκόρντον 11 (1), Σπανούλης 14 (2), Πρίντεζης, Μπουρούσης 12, Κέσελι, Μαυροκεφαλίδης 14, Χαλπερίν, Γλυνιαδάκης 5, Παπανικολάου 2, Έρτσεγκ 3 (1), Τεόντοσιτς 2.

Νίκος Κουσούλης

Υ.Γ.: Εννοείται πως η κίνηση του Τεόντοσιτς ήθελε ντεσκαλιφιέ. Κανονικά πρέπει να τιμωρηθεί από το βίντεο του αγώνα…

About nikolask11

Check Also

Athlenda: κάνοντας τα όνειρα των νέων ταλέντων πραγματικότητα!

Για έναν πιτσιρικά με όνειρα για καριέρα το μπάσκετ υπάρχει παντού γύρω του. Λίγα έχουν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *