Home / Α1 / «Δίκαιη» ποινή και στο βάθος… Μπιτσαξής!

«Δίκαιη» ποινή και στο βάθος… Μπιτσαξής!

Ο Μίλος Τεόντοσιτς τιμωρήθηκε από τον αθλητικό δικαστή με πρόστιμο 6.600 ευρώ την Τρίτη για το μπουκάλι που πέταξε από τη μία πλευρά του παρκέ στην άλλη σε οπαδό του Παναθηναϊκού που καθόταν στις courtside πολυθρόνες. Η απόφαση αναφέρει ότι το πρόστιμο επιβάλλεται στον Τεόντοσιτς «για ρίψη μπουκαλιού ισοτονικού ποτού προς τους φιλάθλους της αντίπαλης ομάδας χωρίς να προκληθεί τραυματισμός».

Προφανώς και το πράγμα έχει καταντήσει πια γελοίο. Όμως, αν το δούμε… αναλογικά ο Τεόντοσιτς πλήρωσε την τριπλάσια (και κάτι) ποινή από εκείνη του Διαμαντίδη πέρσι για το φτύσιμο (στον Τεόντοσιτς), όταν στον παίκτη του Παναθηναϊκού είχε επιβληθεί πρόστιμο 2.000 ευρώ. Αν δηλαδή ο Διαμαντίδης είχε τιμωρηθεί με 2-3 αγωνιστικές τότε αναλογικά η τιμωρία του Τεόντοσιτς θα ήταν 6-9 αγωνιστικές, δηλαδή κάτι εντελώς φυσιολογικό.

Όμως, μιας και πλέον έχουν ξευτιλιστεί οι ποινές στο ελληνικό μπάσκετ, οι δύο παίκτες κλήθηκαν να πληρώσουν… μέρος εξόδου στα μπουζούκια. Το θέμα με τον Τεόντοσιτς δεν είναι ότι δεν προκλήθηκε τραυματισμός. Αυτό δεν έχει καμία σημασία. Σημασία έχει ότι ένας επαγγελματίας παίκτης, που πληρώνεται (αδρά) για να παίζει μπάσκετ (αυτή είναι η δουλειά του) μπήκε σε κουστούμι κάφρου και έκανε αυτό το οποίο λέμε συνέχεια ότι καταστρέφει το μπάσκετ.

Αυτή η κίνηση δεν έχει καμία σχέση ούτε με σκληρό φάουλ μέσα στο ματς ανάμεσα σε επαγγελματίες (Μπατίστ και Όσμπολτ), ούτε με καυγά ανάμεσα σε επαγγελματίες (Ελλάδα-Σερβία), ούτε με φτύσιμο ανάμεσα σε επαγγελματίες (Διαμαντίδη σε Τεόντοσιτς), τα οποία είναι και τα τρία πολύ σοβαρά και κατακριτέα. Όμως, αυτό είναι σε άλλο επίπεδο και θα έπρεπε η ποινή να είναι παραδειγματική, γιατί, αφού το κάνει ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους παίκτες στην Ελλάδα, ένας επαγγελματίας, τότε τι απαιτήσεις να έχει κάποιος από τον οπαδό;

Βέβαια, η τιμωρία του Τεόντοσιτς είναι ανάλογη των τριών προηγούμενων, οπότε μάλλον εμείς τα είδαμε «στραβά». «Χάδι» στον Διαμαντίδη πέρσι, αστειότητες της ΕΟΚ και «χάδια» στους διεθνείς το καλοκαίρι, χάδια που κατέστρεψαν την εθνική, ούτε καν… «χάδι» στον Μπατίστ από την Ευρωλίγκα που έκανε ότι δεν είδε τίποτα στο ματς με την Ολίμπια. Άρα γιατί ο Τεόντοσιτς να την πληρώσει; Τριπλάσια ποινή από τον Διαμαντίδη δέχτηκε το παιδί. Εξοντωτική δηλαδή… Καλά να είστε, γελάσαμε και πάλι.

Βαλτός ο Μπιτσαξής;

Ο Γ.Γ.Α., Πάνος Μπιτσαξής, ξαναχτύπησε. Μετά το δεύτερο ματς και τις δηλώσεις των ανθρώπων του Ολυμπιακού (που πράγματι ξέφυγαν) ζήτησε αναβολή του τρίτου τελικού, καθώς η κατάσταση είναι τεταμένη, οι δηλώσεις ήταν εμπρηστικές και θεωρεί ότι η αστυνομία δεν θα μπορέσει να βγάλει «αναίμακτα» τον αγώνα.

ΕΣΑΚΕ, ΕΟΚ, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός μάλλον… «καράφλιασαν» όταν το άκουσαν, με την ΓΓΑ να τους καταστρέφει το πρόγραμμα ήδη μια φορά χωρίς κανένα λόγο φέτος με την αναβολή του τελικού του Κυπέλλου, αναβολή η οποία δεν είχε κανένα νόημα όπως φάνηκε. Στους δύο πρώτους τελικούς η ατμόσφαιρα ήταν αρκετά καλή, τηρουμένων των αναλογιών, στον πρώτο δεν έγινε τίποτα, ενώ στον δεύτερο τα ψιλοεπεισόδια περιορίστηκαν στο ελάχιστο κατά τη διάρκεια του ματς.

Όμως, όχι. Δεν μπορούμε να κάνουμε άλλους 1-3 τελικούς για να τελειώσει το πρωτάθλημα. Έχουμε κάτσει και περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει την Τετάρτη για να καταστραφεί το μπάσκετ. Συνάντηση η ΕΟΚ με τον Ολυμπιακό, συνάντηση οι Αγγελόπουλοι με τους οργανωμένους, μήνυμα ο Μπιτσαξής στους οργανωμένους, συνάντηση οι οργανωμένοι μεταξύ τους, μήνυμα της ΕΟΚ στους οργανωμένους. Όλα αυτά για να γίνει το αυτονόητο. Και μετά από τόση συζήτηση ο Μπιτσαξής ανακοινώνει ότι δεν βλέπει να μπορεί να διοργανωθεί ομαλά ο 3ος τελικός και ζητά αναβολή. Ανακοινώνει ότι οι δύο ομάδες και η αστυνομία τα πήγαν υπέροχα στα δύο πρώτα ματς αλλά ότι… δεν θα τα πάνε στο 3ο όπου όλα θα χαλάσουν και θα καταστραφούν. Αναβολή, λοιπόν, γιατί αυτή είναι η εύκολη λύση. Και τελικός τον δεκαπενταύγουστο που θα λείπουν… όλοι.

Βεβαίως, αναβολή δεν θα γίνει (ας είμαστε σοβαροί). Αν γίνουν επεισόδια, όμως, η ΓΓΑ θα νιώσει και… δικαιωμένη. Δικαιωμένη σαν τους γέρους του Muppet Show που προβλέπουν τις «καταστροφές» από τον εξώστη γκρινιάζοντας στον μικρόκοσμό τους. Κάπως έτσι. Και απειλώντας για σκληρά μέτρα… μετά. Μήπως έκανε τίποτα για να αλλάξει κάτι όταν ο τελικός Κυπέλλου αναβλήθηκε με δική της ευθύνη και πρόταση; Τίποτα. Μήπως πρότεινε τώρα κάτι για το 3ο ματς; Όχι. Απλώς κινδυνολογία και «προφητείες» για ζοφερές ημέρες. Μήπως, λέω μήπως, ο ρόλος της ΓΓΑ θα έπρεπε να είναι άλλος και όχι αυτός;

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Athlenda: κάνοντας τα όνειρα των νέων ταλέντων πραγματικότητα!

Για έναν πιτσιρικά με όνειρα για καριέρα το μπάσκετ υπάρχει παντού γύρω του. Λίγα έχουν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *