Home / Α1 / «Ζωντανός» ο Ολυμπιακός!

«Ζωντανός» ο Ολυμπιακός!

Ο Ολυμπιακός πέρασε από φωτιά και ατσάλι αλλά κατάφερε να κερδίσει τον Παναθηναϊκό στο τρίτο ματς της σειράς των τελικών με 76-68 για να μειώσει σε 1-2 και να μείνει «ζωντανός» στο κυνήγι του τίτλου. Ένα τρομερό σερί 11-0 στο τέλος έδωσε τη νίκη στον Ολυμπιακό, απέναντι στον Παναθηναϊκό που κατέρρευσε πλήρως στο τελευταίο εξάλεπτο του αγώνα.

Αρκετές φορές η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο στο ΣΕΦ, με πολλά αντικείμενα, κροτίδες και φωτοβολίδες να πέφτουν στον περιβάλλοντα χώρο του παρκέ, αλλά το δίχτυ να τα κρατά εκτός… αγώνα, ενώ και πάλι είχαμε επεισόδια πριν το ματς. Έγραψε ιστορία ξανά η ΕΡΤ με την ανικανότητά της, αφού πέρα από το κλασικό «δεν χάσατε τίποτα» για τα χαμένα δευτερόλεπτα στην αρχή κάθε δεκαλέπτου, κατάφερε να δείχνει διαφημίσεις την ώρα της αντεπίθεσης του Ολυμπιακού, με αποτέλεσμα να χαθούν οι 4 πρώτοι πόντοι του «ερυθρόλευκου» σερί.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 76-68

Καλύτερος ήταν ο Ολυμπιακός στο ξεκίνημα του αγώνα και μετά το 9-10 προηγήθηκε με 18-12 κρατώντας τον Παναθηναϊκό χωρίς πόντο για 2,5 λεπτά. Οι «πράσινοι» έμοιαζαν εγκλωβισμένοι, έπαιζαν μέτριο μπάσκετ και έμειναν πίσω με 8 στο 22-14 και το 24-16. Η περίοδος τελείωσε με τον Ίβκοβιτς να βάζει 4 περιφερειακούς και τον Μυαροκεφαλίδη για την τελευταία άμυνα, αλλά τον Παναθηναϊκό να βρίσκει έξυπνα τον παίκτη που μάρκαρε ο Μαυροκεφαλίδης (Νίκολας) ο οποίος εκτέλεσε για τρεις (24-19).

Στο δεύτερο δεκάλεπτο ο Ομπράντοβιτς αναγκάστηκε να αποσύρει από το παιχνίδι τον Μάριτς, καθώς είχε χάσει κατά κράτος τη μάχη από τον Γλυνιαδάκη σε άμυνα και επίθεση. Ο παίκτης του Ολυμπιακού ήταν ο καλύτερος της ομάδας του στο πέρασμάτ ου από τον αγωνιστικό χώρο, αλλά με κρεσέντο του Νίκολας και τον Καλάθη να αντικαθιστά τον μέτριο Διαμαντίδη, ο Παναθηναϊκός γύρισε το ματς.

Ο Καλάθης ήταν τρομερός στην οργάνωση, ηρέμησε τον Παναθηναϊκό, που αίφνης άρχισε να βρίσκει τα σωστά σουτ σε κάθε επίθεση. Δύο ακόμα τρίποντα του Νίκολας έγραψαν το 26-26 και το 29-31 για τον Παναθηναϊκό, που είχε μπλοκάρει τον αντίπαλό του στην άμυνα και χρησιμοποιούσε το πηγαίο ταλέντο του Καλάθη για να τρέχει την επίθεσή του. Ο Ολυμπιακός είχε μόλις 3 ασίστ ως το σημείο αυτό (8 Παναθηναϊκό) και έμεινε πίσω με 35-39 και 37-42 λίγο αργότερα, με τον Μπατίστ να εκθέτει τη φροντ λάιν του Ολυμπιακού (απόντος του Γλυνιαδάκη). Το ημίχρονο τελείωσε με απίθανη ενέργεια του Καλάθη, που σκόραρε μετά από συνεχείς τρομερές ντρίμπλες πίσω από την πλάτη μοιράζοντας μετά… σακούλες στους αμυντικούς του Ολυμπιακού.

Οι «ερυθρόλευκοι», παρότι είχαν ισορροπήσει τια ασίστ (5-8), τα λάθη (5-4) και τα ριμπάουντ (14-15), είχαν 0/7 τρίποντα και αυτό τους στοίχισε στο πρώτο μέρος.

Το δεύτερο μέρος

Η αντεπίθεση του Ολυμπιακού ήρθε με 5 συνεχόμενους πόντους του Πρίντεζη, ο οποίος πέτυχε και το πρώτο τρίποντο της ομάδας του στο 22ο λεπτό (1/9) για το 44-46. Στο 44-48 έγινε αναγκαστική διακοπή στο ματς και 2-3 λεπτά λόγω των αντικειμένων που έπεφταν από την εξέδρα και των πολλών κροτίδων, αλλά το κλίμα ηρέμησε μετά από προτροπή του Τόμιτς με τον κόσμο των γηπεδούχων να μοιάζει να κρατά στάση αναμονής.

Ο Παναθηναϊκός ήταν καλύτερος πάντως, αλλά είδε τον Πελεκάνο να σκοράρει τρίποντο για το 49-51 και να ισορροπεί πλήρως το ματς. Στη συνέχεια είχαμε εναλλαγές στο προβάδισμα από το καλάθι και φάουλ των Σπανούλη (54-53) και Βουγιούκα (54-56), ενώ με κλέψιμο και καλάθι του Χαλπερίν στον αιφνιδιασμό ο Ολυμπιακός έκλεισε το δεκάλεπτο με 58-56.

Νίκολας, Μπατίστ και το τρίποντο του Διααμντίδη πήγαν τον Παναθηναϊκό στο 61-66 στο 34ο λεπτό, με τον Γκόρντον και τον Σπανούλη να κάνουν αρκετά λάθη και κακές επιλογές και τον Ολυμπιακό να έχει μερικές αρκετά κακές άμυνες ως τότε. Η λάθος άμυνα του Τεόντοσιτς έβγαλε εντελώς μόνο τον Διαμαντίδη που έγραψε το 61-66, αλλά εκεί που πατούσε καλύτερα στα πόδια του ο Παναθηναϊκός… κατέρρευσε.

Ο Ίβκοβιτς… δεν πήρε τάιμ άουτ, η ΕΡΤ το πήρε… μόνη της, ο Ολυμπιακός έγραψε 4 πόντους μέχρι να επιστρέψει η εικόνα στο γήπεδο και ο κόσμος είχε ξεσηκωθεί στο 65-66. Το τρίποντο του Πελεκάνου έκανε το 68-66 με τον Παναθηναϊκό να έχει 2 συνεχόμενα λάθη και ένα «σκοτωμένο» σουτ με τον Μπατίστ.

Το τάιμ άουτ του Ομπράντοβιτς δεν άλλαξε πολλά, ο Διαμαντίδης έμοιαζε αρκετά κουρασμένος από την άμυνα του Γκόρντον που πήρε τη μάχη στο ματς αυτό και ο Ολυμπιακός έφτασε στο 72-66 κάνοντας σερί 11-0 και πηγαίνοντας από το -5 στο +6. Ο Παναθηναϊκός προσπάθησε, ο Διαμαντίδης αστόχησε σε δύσκολο τρίποντο και ο Πρίντεζης έγραψε το 75-68 που τελείωσε και τυπικά τον αγώνα στο τελευταίο λεπτό με τις δύο ομάδες να δίνουν ραντεβού για την Κυριακή.

Ο απολογισμός του ματς

Ο Ολυμπιακός έπαιξε καλύτερη άμυνα από τα προηγούμενα παιχνίδια. Είχε κακά διαστήματα πίσω, αλλά τις περισσότερες φορές μπλόκαρε τις συνεργασίες Διαμαντίδη-Μπατίστ, ενώ έβγαλε τον Φώτση εκτός αγώνα. Ο Ίβκοβιτς τόλμησε να δώσει ρόλο σε Γλυνιαδάκη και Πελεκάνο, αφήνοντας εκτός δωδεκάδας τον «αόρατο» Κέσελι, και δικαιώθηκε, αν και μάλλον μετά από 9 μήνες που… το λένε όλοι δεν αποτελεί δικαίωση το ότι το έκανε.

Και πάλι είχε σχήματα χωρίς ιδιαίτερο νόημα, ξέχασε τον Παπαλουκά στον πάγκο, δεν ξεκίνησε βασικό τον Τεόντοσιτς που για ακόμα ένα παιχνίδι μετά δεν μπήκε στο ρυθμό του αγώνα (προφανώς ο Σέρβος δείχνει ότι είναι από τους παίκτες που δεν μπορούν να έρχονται από τον πάγκο, είναι κάτι που τον επηρεάζει σε όλο το ματς). Όμως, τα σχήματα που έπαιζαν κυρίως άμυνα τον δικαίωσαν. Ο Παναθηναϊκός σκόραρε δύσκολα σε όλο το ματς και παρότι ο Ολυμπιακός είχε μεγάλο πρόβλημα στην επίθεση ανά διαστήματα, όταν έκανε το ξέσπασμα ξέφυγε και πήρε τον αγώνα.

Στο παιχνίδι αυτό ο Ίβκοβιτς κέρδισε τον αντίπαλό του στα σημεία, καθώς τα προβλήματα που έθεσε στην «πράσινη» επίθεση δεν μπόρεσαν να λυθούν, με τον Διαμαντίδη να εξοντώνεται χωρίς λόγο και να μοιάζει εξουθενωμένος στα τελευταία λεπτά (από τη συνεχή εναλλαγή παικτών πάνω του) χωρίς ως τότε να έχει ξεχωρίσει (άρα να δικαιολογείται από αυτό η κούραση). Ο Ομπράντοβιτς είδε τη φροντ λάιν του να είναι ασύνδετη με την περιφέρεια και με αυτή τη δίοδο κομμένη ο Παναθηναϊκός δεν μπόρεσε να σκοράρει εύκολα σε όλο το ματς.

Για πρώτη φορά στους τελικούς το αμυντικό πλάνο του Ίβκοβιτς βγαίνει σχεδόν και στα 40 λεπτά του αγώνα, με τον Παναθηναϊκό να μοιάζει κομμένος στα δύο σε πολλά σημεία του ματς. Ελάχιστες συνεργασίες του Διαμαντίδη με τους ψηλούς, ο Φώτσης εκτός συστημάτων λόγω της πίεσης και ο Μάριτς να αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα με τον Γλυνιαδάκη. Η άμυνα του Ολυμπιακού έμοιαζε να δένει πολύ καλύτερα με τον Πελεκάνο στο παρκέ αντί του Κέσελι, ενώ ο Παναθηναϊκός έμεινε κοντά στη διεκδίκηση της νίκης για τόση ώρα κυρίως λόγω του Καλάθη, που μεταμόρφωσε την ομάδα του προς το καλύτερο στη δεύτερη περίοδο.

Ματιά στα στατιστικά

Ο Ολυμπιακός είχε τρομερό ποσοστό στα δίποντα (23/36 και 64%), με τον Παναθηναϊκό να έχει 54%, ενώ μέσα στο ματς έμεινε κοντά στα ριμπάουντ (26-28) κερδίζοντας τη μάχη των λαθών (11-16). Οι βολές ήταν 24 για τον Ολυμπιακό και 9 για τον Παναθηναϊκό, με τους διαιτητές να παίζουν όπως και στο 2ο ματς, δηλαδή με μια μικρή ευαισθησία προς την έδρα. Πάντως, και πάλι κέρδισε η καλύτερη ομάδα με τη διαιτησία να μην επηρεάζει το αποτέλεσμα φυσικά.

Ο Μπουρούσης είχε 16 πόντους και 6 ριμπάουντ, ο Πρίντεζης ήταν πάρα πολύ καλός με 8 πόντους και 4 ριμπάουντ, ο Σπανούλης είχε 13 πόντους και 7 κερδισμένα φάουλ (αλλά και 0/5 τρίποντα), ενώ πολύ καλός ήταν ο Γλυνιαδάκης. Χαλπερίν, Γκόρντον και Πελεκάνος έγειραν προς το μέρος του Ολυμπιακού τη μάχη της περιφέρειας, με τον τελευταίο να δείχνει πόσο πιο χρήσιμος μπορεί να είναι σε σχέση με τον Κέσελι και να παίζει καθοριστικό ρόλο στο ματς.

Από τον Παναθηναϊκό ο Νίκολας είχε 13 πόντους, ενώ ο Μπατίστ ήταν ο καλύτερος με 15 και 4 ριμπάουντ. Ο Καλάθης τον ακολούθησε σε απόδοση (4 πόντοι και 5 ασίστ με 1 λάθος), ενώ ο Διαμαντίδης βρέθηκε σε κακή μέρα και είχε 10 πόντους με 2/8 τρίποντα (τα πιο πολλά από αυτά κακές επιλογές) και 6 λάθη. Ο Φώτσης δεν έκανε αρνητική ενέργεια σε όλο το ματς αλλά πήρε μόνο δύο σουτ (και 6 ριμπάουντ), ενώ καλός ήταν και ο Βουγιούκας.

Η κάρτα του ματς

Τα δεκάλεπτα: 24-19, 39-46, 58-56, 76-68.

Ολυμπιακός (Ίβκοβιτς): Παπαλουκάς, Γκόρντον 6, Σπανούλης 13, Πρίντεζης 8 (2), Μπουρούσης 16, Πελεκάνος 6 (2), Μαυροκεφαλίδης 7, Χαλπερίν 4, Γλυνιαδάκης 6, Παπανικολάου, Έρτσεγκ 5, Τεόντοσιτς 5.

Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Τέπιτς 2, Μάριτς 4, Μπατίστ 15, Φώτσης 5, Σάτο 2, Νίκολας 13 (3), Τσαρτσαρής 4, Διαμαντίδης 10 (2), Βουγιούκας 9, Καλάθης 4, Καϊμακόγλου.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Athlenda: κάνοντας τα όνειρα των νέων ταλέντων πραγματικότητα!

Για έναν πιτσιρικά με όνειρα για καριέρα το μπάσκετ υπάρχει παντού γύρω του. Λίγα έχουν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *