Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Ποσοστά για όσκαρ!

Ποσοστά για όσκαρ!

Δημοσιεύτηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2007

Ένα πολύ ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο αποκαλύπτουν οι πρώτες 7 αγωνιστικές του πρώτου γύρου της Ευρωλίγκας. Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός προηγούνται με τρόπο εντυπωσιακό στα ομαδικά ποσοστά δύο πόντων και βολών αντίστοιχα.

Στα δίποντα, ο Παναθηναϊκός έχει το καλύτερο ομαδικό ποσοστό, το τεράστιο 63%. Είναι ένα πολύ υψηλό ποσοστό που φανερώνει την ευκολία με την οποία οι παίκτες των «πρασίνων» φτάνουν στο καλάθι μέσα από το τρίποντο, γεγονός που τους κάνει τη ζωή πιο απλή και φέρνει άσχημους «πονοκεφάλους» στον αντίπαλο. Πώς αναλύεται το 63%; Είναι 164/262 σουτ δύο πόντων. Ατομικά, τα χαμηλότερα ποσοστά έχουν 3 παίκτες που έτσι κι αλλιώς δεν παίρνουν πολλά σουτ: Αλβέρτης, Περπέρογλου, Χατζηβρέττας. Το ποσοστό ανεβαίνει στα υψηλά επίπεδα που βρίσκεται, λόγω της μεγάλης ευστοχίας των Μπετσίροβιτς (81.8%), Ζίζιτς (72.7%) και Ντικούδη (71.4%). Φυσικά, είναι πολύ σημαντικό τρεις παίκτες που δεν είναι οι ηγέτες της ομάδας να έχουν τόσο καλή αποτελεσματικότητα, κάτι που δείχνει το βάθος του ρόστερ και το βαθμό ετοιμότητας των αναπληρωματικών. Οι παίκτες που οδηγούν την ομάδα έχουν και αυτοί καλά ποσοστά: 58.3% ο Διαμαντίδης, 65.6% ο Γιασικεβίτσιους, 61.4% ο Μπατίστ και λίγο πιο κάτω ο Σπανούλης (51.4%). Παρατηρούμε συνολικά μια δωδεκάδα παικτών που βάζει πιο πολλά δίποντα απ’ ό,τι χάνει και αυτό δεν το βλέπουμε και κάθε μέρα.

Από την άλλη μεριά, ο Ολυμπιακός γράφει το εξωφρενικό ομαδικό ποσοστό στις βολές: 87%, κάτι που μεταφράζεται σε 143/165 βολές! Αυτό το 86.7% (για την ακρίβεια) είναι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ακόμη και για ατομικό, πόσο μάλλον για ολόκληρης ομάδας. Πιο εντυπωσιακός ο Λιν Γκριρ που με κάθε τρόπο αποδεικνύει πόσο μεγάλο βλέπει το καλάθι (26/26 βολές – πρώτος στη διοργάνωση). Μπλάκνει, Μπουρούσης, Βασιλειάδης, Βασιλόπουλος και Τεόντοσιτς έχουν χάσει όλοι μαζί 2 βολές (17/19), ενώ ο Γουντς έχει το επίσης εντυπωσιακό 86.7%. Ειδική μνεία σε Μασιγιάουσκας και Τζάκσον, που έχουν σουτάρει τις πιο πολλές, και είναι πολύ σημαντικό το ότι σκοράρουν με ευκολία από τη γραμμή: 87% και 88.1% αντίστοιχα. Μόνες «παραφωνίες» ο Πρίντεζης με τις 2/5 και ο Τσακαλίδης με τη 1/4. Αγωνιστικά, όταν μια ομάδα ευστοχεί με τέτοια ευκολία από τη γραμμή, δημιουργεί ένα επιπρόσθετο πρόβλημα στους αντιπάλους της που το σκέφτονται διπλά για να σταματήσουν κάποια επίθεση με το εύκολο φάουλ.

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός παίζουν ωραίο μπάσκετ, δείχνουν ότι έχουν δυνατότητες να πάνε όλο το δρόμο μέχρι τη Μαδρίτη και αυτό το φανερώνουν και οι αριθμοί. Τα «γεμάτα» ρόστερ τους απορρέουν ασφάλεια και ευστοχία και φέρνουν «πονοκεφάλους» στους αντίπαλους προπονητές που πρέπει να καταστρώνουν περίπλοκα σχέδια εξόντωσης. Τα εσωτερικά θέματα χημείας λύνονται (με διαφορετικό ρυθμό) στον καθένα και η Ευρώπη έχει αρχίσει και… φοβάται!

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *