Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Τα σενάρια πρόκρισης

Τα σενάρια πρόκρισης

Δημοσιεύτηκε στις 29 Ιανουαρίου 2008

Η κανονική περίοδος της Ευρωλίγκας φτάνει στο τέλος της την Πέμπτη και, όπως αναμενόταν, πολλοί από τους 24 μονομάχους έχουν αφήσει στη μέση μισοτελειωμένες δουλειές. Ας δούμε τα σενάρια πρόκρισης επιγραμματικά, ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι όταν την Τετάρτη αρχίσει η πανδαισία της 14ης αγωνιστικής. Ξεκινώντας από τις ελληνικές ομάδες:

– Ο Παναθηναϊκός είναι παντελώς αδιάφορος (και ωραίος) καθώς έχει ήδη κατακτήσει την 1η θέση του ομίλου, πριν το δύσκολο παιχνίδι στη Μαδρίτη με τη Ρεάλ. Η Ρεάλ, αντιθέτως, θέλει να τερματίσει καλύτερη δεύτερη των ομίλων και για να καταφέρει κάτι τέτοιο θα πρέπει να κερδίσει και να… περιμένει (Μακάμπι και Λιέτουβος). Αν οι Ισπανοί κερδίσουν, τότε οποιοσδήποτε από τους Μακάμπι (με Άρη) και Λιέτουβος (με Τσιμπόνα) χάσει, η Ρεάλ είναι η καλύτερη δεύτερη των ομίλων. Αν κερδίσουν ή χάσουν και οι τρεις, τότε θα μετρήσει η συνολική διαφορά πόντων, που και πάλι δίνει φαβορί τη Ρεάλ (έχει αυτή τη στιγμή +114 ενώ η Μακάμπι που θα βγει 2η στο σενάριο αυτό έχει +47). Οι Ισπανοί χάνουν την καλύτερη 2η σίγουρα αν ηττηθούν και οι άλλοι δύο κερδίσουν. Αν ηττηθούν οι Ισπανοί και η Μακάμπι, η Ρεάλ είναι λογικά καλύτερη δεύτερη, ενώ αν ηττηθεί η Ρεάλ και Λιέτουβος, το πράγμα θα κριθεί στις λεπτομέρειες, καθώς η Ρεάλ έχει +114 και η Λιέτουβος +121 μέχρι στιγμής.

– Ο Άρης θέλει νίκη επί της Μακάμπι και ταυτόχρονα ήττα της Εφές από τη Μάλαγα στην Ισπανία για να τερματίσει 4ος στον όμιλο, αλλιώς σε κάθε άλλη περίπτωση είναι 5ος. Δεν τον ενδιαφέρουν οι διαφορές πόντων, καθώς έχει κερδίσει 2 φορές την Εφές. Η σημασία του να βγει 4ος είναι ότι ανεβαίνει ένα γκρουπ δυναμικότητας.

– Την 4η θέση κυνηγάει και ο Ολυμπιακός, ο οποίος για να τα καταφέρει πρέπει να κερδίσει τη Σιένα και την ίδια ώρα η Ζαλγκίρις να ηττηθεί από την Ταού στην Ισπανία. Αν οι Λιθουανοί κερδίσουν ο Ολυμπιακός είναι 5ος (και στο τέταρτο γκρουπ δυναμικότητας), όπως 5ος είναι και αν ο ίδιος χάσει.

– Η Σιένα, εφόσον κερδίσει τον Ολυμπιακό είναι σίγουρα 2η στον όμιλο. Αν χάσει και η Ταού κερδίσει τη Ζαλγκίρις, τότε είναι 3η αυτή και 2η η Ταού. Η Ζαλγκίρις δεν μπορεί να τερματίσει πάνω από την 3η θέση, την οποία θα κατακτήσει αν κερδίσει την Ταού.

– Στον Β όμιλο, αν Λιέτουβος και Μακάμπι ισοβαθμήσουν, τότε οι Λιθουανοί έχουν σε κάθε περίπτωση πλεονέκτημα και τερματίζουν 1οι. Αν χάσει η Λιέτουβος και νικήσει η Μακάμπι, τότε είναι αυτή πρώτη.

– Η Μάλαγα έχει πλεονέκτημα μόνο επί της Μακάμπι. Άρα, αν η Ουνικάχα και κερδίσει και η Μακάμπι χάσει, τότε η Ουνικάχα είναι 2η. Αν χάσει η Λιέτουβος και η Μακάμπι κερδίσει, τότε η Ουνικάχα είναι 3η, καθώς η Λιέτουβος έχει πλεονέκτημα. Στην τριπλή ισοβαθμία (νίκη Μάλαγα, ήττα Μακάμπι, Λιέτουβος) η Λιέτουβος είναι 1η, η Μάλαγα 2η και η Μακάμπι 3η. Η Μάλαγα μπορεί να βγει καλύτερη δεύτερη των ομίλων (αν χάσει η Ρεάλ) μόνο αν καλύψει τους 7 πόντους στη συνολική διαφορά (έχει +107 και η Ρεάλ +114).

– Στον Γ όμιλο έχουμε την ισοβαθμία της Φενέρ με τη Ρόμα στο 6-7. Από κάτω υπάρχει η Παρτιζάν με 5-8. Αν Φενέρ και Ρόμα κερδίσουν, αφήνουν την Παρτιζάν 6η. Αν η Ρόμα (από τη Ροάν) χάσει και η Παρτιζάν κερδίσει τη Φενέρ, τότε τα πράγματα αλλάζουν. Σε αυτή την περίπτωση η Φενέρ είναι 4η, η Παρτιζάν 5η και η Ρόμα 6η. Αν η Ρόμα κερδίσει τη Ροάν και η Φενέρ χάσει από την Παρτιζάν, τότε η Ρόμα είναι 4η, και ο 5ος θα κριθεί στη διαφορά πόντων. Η Φενέρ έχει να προστατεύσει ένα +4 με την Παρτιζάν για να βγει 5η.

– Οποιαδήποτε από τις Ρόμα και Φενέρ τυχόν τερματίσει 6η, θα είναι η καλύτερη 6η των ομίλων, άρα θα προκριθεί. Όμως, αν η Παρτιζάν χάσει από τη Φενέρ, τότε θα είναι αυτή 6η. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει (μικρή) πιθανότητα να αποκλειστεί. Στο παιχνίδι μπαίνουν η Τσιμπόνα (με Λιέτουβος στη Λιθουανία) και η Ολίμπια Λιουμπλιάνας (με Προκόμ εκτός). Αν κερδίσουν οι Τσιμπόνα και Ολίμπια (ή μία από αυτές), η 6η θέση θα κριθεί στη διαφορά πόντων. Αυτή τη στιγμή η Παρτιζάν έχει –8, η Τσιμπόνα έχει –101 και η Ολίμπια –106. Αυτό σημαίνει ότι η συνολική διαφορά στο τελευταίο ματς της νίκης της Τσιμπόνα από την ήττα της Παρτιζάν, θα πρέπει να είναι της τάξης των 93 πόντων (ήτοι, π.χ., να κερδίσει η Τσιμπόνα με 50 και να χάσει η Παρτιζάν με 43), ενώ στην περίπτωση της Ολίμπια της τάξης των 98 πόντων. Σχεδόν αδύνατο, όπως καταλαβαίνετε. Και λέω σχεδόν γιατί υπάρχει και το Μπουντούτσνοστ-Σιένα 49-112 της περιόδου 2002-03, που χάρισε την πρόκριση στους Ιταλούς, ως καλύτερους 6ους των ομίλων.

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *