Home / Α1 / Μένει ο Ηλυσιακός, πέφτει η ΑΕΚ, επεισόδια στη συνέλευση!

Μένει ο Ηλυσιακός, πέφτει η ΑΕΚ, επεισόδια στη συνέλευση!

Μπορεί το πρωτάθλημα να έχει τελειώσει αρκετό καιρό, μπορεί η κανονική περίοδος να έχει τελειώσει πριν το… Πάσχα, αλλά έπρεπε να περάσουν σχεδόν 2 μήνες για να μάθουμε ποιος θα πέσει και ποιος θα μείνει στην Α1 με την όλη ιστορία του Ηλυσιακού και της ΑΕΚ. Το ΑΣΕΑΔ ανέτρεψε την απόφαση του αθλητικού δικαστή, έριξε την ΑΕΚ, κράτησε στην Α1 τον Ηλυσιακό, ο ΕΣΑΚΕ επικύρωσε τη βαθμολογία της Α1, οι οπαδοί της ΑΕΚ έκαναν «ντου» στα γραφεία, ο Καραμανλής παραλίγο να πιαστεί στα χέρια με τον Οικονομίδη και η ΑΕΚ «επιφυλάσσεται» για τη συνέχεια της μάχης. Γενικά, δεν βαρεθήκαμε τη Δευτέρα…

Το γαϊτανάκι της Δευτέρας άρχισε με την απόφαση του ΑΣΕΑΔ, που έλεγε ότι: «Το ΑΣΕΑΔ δέχεται την προσφυγή της ΚΑΕ Ηλυσιακός και απορρίπτει την πρόσθετη παρέμβαση της ΚΑΕ ΑΕΚ. Ακυρώνει την απόφαση του αθλητικού δικαστή του ΕΣΑΚΕ (28/4/11)».

Πανηγύρια απ’ την μία, οδυρμοί απ’ την άλλη. «Αισθανόμαστε δικαιωμένοι, κερδίσαμε την παραμονή μας στο γήπεδο. Δεν υπήρχε κανένας Δελημπαλταδάκης στην ομάδα» απ’ τη μία, «ντροπή, νέος Ψωμιάδης ο Δελημπαλταδάκης, θα πολεμήσουμε, θα αντιταχθούμε, ο Ηλυσιακός δεν θα πάρει πιστοποιητικό όσο ο Δελημπαλταδάκης μένει κοντά στην ομάδα, έχουμε δίκιο επί της ουσίας» απ’ την άλλη.

Στη συνέχεια όλοι περίμεναν την επικύρωση της βαθμολογίας από τον ΕΣΑΚΕ, που για να τα λέμε όλα ήταν τυπική διαδικασία μετά την απόφαση του ΑΣΕΑΔ. Οι ψήφοι ήταν 6-3 υπέρ της επικύρωσης, με τους Μαρούσι και Περιστέρι να ψηφίζουν υπέρ της ΑΕΚ (μαζί με την ΑΕΚ), ενώ τους Ηλυσιακό, Πανιώνιο, Ηρακλή, Καβάλα, ΠΑΟΚ και Ίκαρο να ψηφίζουν υπέρ της επικύρωσης της βαθμολογίας. Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, Άρης και Πανελλήνιος αδιαφόρησαν παντελώς για τη διαδικασία, έβγαλαν την ουρά τους απ’ έξω και δεν παρέστησαν καν, ενώ από τον Κολοσσό παρέστη ο Κώστας Κώτσης, που όμως δεν είχε εξουσιοδότηση για να ψηφίσει. Ο καθένας κρίνεται με βάση τη στάση του σε τέτοια ζητήματα.

Η αδιαφορία των «αιωνίων» και των παικτών τους για ό,τι συμβαίνει στο ελληνικό μπάσκετ τα τελευταία χρόνια (εκτός από τις περιπτώσεις που πάνε στον αθλητικό δικαστή για τιμωρίες έδρας ή στους ορισμούς διαιτητών στα μεταξύ τους ματς) μάλλον δείχνει γιατί το πρωτάθλημά μας στην Ευρώπη είναι τελείως αδύναμο και χωρίς «φωνή» και επιρροή. Άσχετο, αλλά σχετικό, η Ισπανία θα έχει ξανά 5 ομάδες στους ομίλους της Ευρωλίγκας του χρόνου, παρότι φέτος η 5η… δεν πήρε το Eurocup.

Η συνέλευση του ΕΣΑΚΕ, για να επιστρέψουμε στα της Δευτέρας, ήταν τραγελαφική. Τα γραφεία του ΕΣΑΚΕ έχουν μεταφερθεί στο ΟΑΚΑ, δίπλα, ουσιαστικά, στο αστυνομικό τμήμα. Αυτό δεν εμπόδισε τους οπαδούς της ΑΕΚ από το να κάνουν «ντου» στη συνέλευση, να πουν τα αιτήματά τους, να φωνάξουν τα συνθήματά τους και να αποχωρήσουν σαν κύριοι όταν αυτοί θέλησαν. Ο ΕΣΑΚΕ, δια στόματος Βασίλη Οικονομίδη επιτέθηκε στην αστυνομία που δεν μπόρεσε να διαφυλάξει την ομαλή διεξαγωγή της συνέλευσης, αλλά «μπήκαν αρκετοί οπαδοί μέσα με τους αστυνομικούς απλώς να κοιτούν. Βρέθηκαν στην αίθουσα και τρομοκράτησαν τα μέλη. Ήταν παντελής η απουσία της αστυνομίας. Αυτά τα φαινόμενα ζούγκλας πρέπει να σταματήσουν. Αυτό που συνέβη σήμερα ήταν πρωτοφανές».

Ο Οικονομίδης δεν επιτέθηκε κατά των οπαδών της ΑΕΚ, αναφέροντας απλώς ότι «πονάνε την ομάδα τους» αλλά μίλησε για τους υποκινητές και τους υπαίτιους όλου αυτού, κατονομάζοντας τον Μπάμπη Καραμανλή: «Αν και λαλίστατος, δεν τον έχω ακούσει πουθενά που έφταιξε ο ίδιος. Πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του, γιατί η συνέχεια βρίσκει θύματα και του φταίει πότε ο ένας και πότε ο άλλος. Ας πάρει πρώτος αυτός τις ευθύνες από τη στιγμή που ηγείται της ΑΕΚ».

Νωρίτερα ο πολιτισμός του ελληνικού αθλητισμού είχε φανεί σε όλο του το μεγαλείο, όταν Καραμανλής και Οικονομίδης ήρθαν στα χέρια! Ο Οικονομίδης δεν δέχτηκε τον πρόεδρο της ΑΕΚ, καθώς η ομάδα του είχε υποβιβαστεί άρα δεν είχε καμία θέση στη συνέλευση της Α1, ο Καραμανλής είπε ότι υπαίτιος γι’ αυτό είναι ο Οικονομίδης και οι δύο άντρες αντάλλαξαν βαριές κουβέντες για να πιαστούν στη συνέχεια στα χέρια, μέχρι να τους χωρίσουν οι ψυχραιμότεροι.

Δυστυχώς, ο Καραμανλής και πάλι αποδεικνύεται κατώτερος του μεγέθους της ΑΕΚ. Οι τραμπουκισμοί στα γραφεία του ΕΣΑΚΕ δεν δικαιώνουν την «Ένωση», ούτε τη βοηθούν σε κάτι στη μάχη που δίνει. Σίγουρα, η απειρία του ως παράγοντα μετράει και είναι ελαφρυντικό (ήταν άλλωστε από την αρχή) όμως δεν μπορεί με τη θέση που έχει να λειτουργεί ως μέλος των οργανωμένων, ακόμα κι αν προέρχεται από αυτούς. Ασχέτως του ποιος έχει δίκιο (η δικαιοσύνη αποφάνθηκε και αν αλλάξει κάτι, αυτό δεν είναι δική μου δουλειά να το κρίνω) υπάρχει μεγάλη διαφορά στον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν τις ίδιες καταστάσεις οι άνθρωποι των δύο ομάδων. Για το μέγεθος του Οικονομίδη και το γιατί ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ θα έπρεπε να έρθει στα χέρια με πρόεδρο ομάδας (όσο κι αν προκλήθηκε, όσο κι αν προσβλήθηκε) τα έχουμε ξαναπεί. Να μη χαλάμε τζάμπα χώρο…

Πώς θα κινηθεί τώρα η ΑΕΚ; «Θα φτάσουμε μέχρι την άκρη του κόσμου για να δικαιωθούμε. Μέχρι τον ουρανό. Τώρα ξεκινά η προσπάθεια» είπε ο Καραμανλής, αλλά μάλλον η «Ένωση» δεν θα προσφύγει στο CAS. Δεν έχει και ιδιαίτερο νόημα άλλωστε, αφού απόφαση του CAS θα βγει μετά την έναρξη της επόμενης αγωνιστικής περιόδου (ου μην και μετά τη… λήξη της). Οι άνθρωποί της λένε ότι δεν έχουν αποφασίσει ακόμα να αφήσουν την ομάδα στην Α2 ή να τη ρίξουν στη Δ΄ Εθνική, αλλά θα παλέψουν για την Α1. Το σενάριο των 16 ομάδων (κατά το οποίο θα έμενε και η ΑΕΚ στην Α1) ακούγεται κάθε χρόνο, αλλά μάλλον δεν στέκει σοβαρά, ενώ αυτό που έκανε άμεσα η ΑΕΚ είναι αίτηση ανάκλησης της απόφασης του ΑΣΕΑΔ.

Αυτή έγινε γιατί η ΑΕΚ υποστηρίζει ότι θα έπρεπε να έχει κλητευθεί και ο Τάσος Δελημπαλταδάκης, που ήταν το πρόσωπο για το οποίο έγινε ό,τι έγινε, ενώ δεν εκλήθη. Η ΑΕΚ το θεωρεί σημαντικό σφάλμα και ελπίζει σε ανατροπή της κατάστασης. Όμως, η αλήθεια είναι ότι η απόφαση του ΑΣΕΑΔ πολύ δύσκολα μπορεί να ανακληθεί. Σε κάθε περίπτωση η ΑΕΚ θέλει να κερδίσει χρόνο. Οπότε πρέπει να μπλοκάρει και την επικύρωση της βαθμολογίας του ΕΣΑΚΕ ώστε να μην υπάρχει τετελεσμένο. Ο αγώνας για τη σωτηρία της ομάδας από εδώ και στο εξής μοιάζει απελπισμένος και συγκεντρώνει πολύ λίγες πιθανότητες επιτυχίας, αλλά στην «Ένωση» θα τις κυνηγήσουν ως το τέλος.

Απ’ την άλλη, στον Ηλυσιακό αρχίζουν ήδη να χτίζουν την ομάδα της επόμενης περιόδου, νιώθοντας μόνο χαρά.

Μέσα σε όλα αυτά οι 12 θα κάνουν μόνοι τους συμφωνία για τα τηλεοπτικά και τη χορηγία του ΟΠΑΠ, ξέχωρα από τους δύο «αιώνιους» και φέτος, χάνοντας ουσιαστικά το όποιο διαπραγματευτικό ατού θα είχαν για μια καλύτερη συμφωνία. Οι “αιώνιοι” δεν ήταν καν στη συνέλευση, αλλά εννοείται ότι δεν θα άφηναν να γίνει κάτι τέτοιο. Το ελληνικό πρωτάθλημα δεν είναι ενιαίο σε κανένα επίπεδό του και σε καμία πτυχή του. Δύο ταχυτήτων παντού. Αλλά αυτό, παρότι απίστευτα σημαντικό, πέρασε στα ψιλά…

 

About nikolask11

Check Also

Athlenda: κάνοντας τα όνειρα των νέων ταλέντων πραγματικότητα!

Για έναν πιτσιρικά με όνειρα για καριέρα το μπάσκετ υπάρχει παντού γύρω του. Λίγα έχουν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *