Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Οι ομάδες της Ευρωλίγκας 2011-12 και η ελληνική ήττα…

Οι ομάδες της Ευρωλίγκας 2011-12 και η ελληνική ήττα…

Η Ευρωλίγκα ανακοίνωσε τις ομάδες που θα πάρουν μέρος στη διοργάνωση της επόμενης περιόδου. Ανακοινώθηκαν οι 21 από τις 24 που θα βρεθούν στους ομίλους και οι 14 από τις 16 που θα παίξουν στα προκριματικά. Για τις άλλες 3 θα υπάρξουν «wild cards» (συν δύο που θα προκριθούν από τα προκριματικά) οπότε καταλαβαίνεται τι έχει να γίνει στο παρασκήνιο.

Παρασκήνιο από το οποίο λάμπει δια της απουσίας της η Ελλάδα, αφού είναι γνωστό σε όλους ότι στην Ευρώπη πλέον δεν έχει φωνή. Υπάρχει ο Παναθηναϊκός ως Παναθηναϊκός που φροντίζει για τα δικά του συμφέροντα, ο Ολυμπιακός ως Ολυμπιακός που φροντίζει για τα δικά του, και μετά ο ΕΣΑΚΕ που μάλλον αποτελεί ανέκδοτο για τους Ευρωπαίους, αφού με τους δύο «αιώνιους» να μην τον στηρίζουν και να μην βρίσκονται από πίσω του, δεν έχει καμία παρασκηνιακή και διαπραγματευτική δύναμη για να βοηθήσει τους άλλους του ελληνικού πρωταθλήματος.

Έτσι, ήρθε ο Ζόρντι Μπερτομέου πριν από 1-2 εβδομάδες να πει ότι ο ΠΑΟΚ θα είναι στα προκριματικά της Ευρωλίγκας και ο Άρης στο Eurocup για να σπάσει τη φούσκα φαντασίας που είχαν φτιάξει (μόνοι τους απ’ ότι αποδείχτηκε) οι Έλληνες δημοσιογράφοι ότι θα πάνε και οι δύο εκπρόσωποι της Θεσσαλονίκης στην Ευρωλίγκα, ότι η ULEB καλοβλέπει και τους δύο στους ομίλους και άλλα τέτοια παραμύθια.

Απ’ την άλλη, για να καταλάβουμε τι σημαίνει παρασκηνιακή δύναμη, στους ομίλους της διοργάνωσης το 2011-12 θα είναι μια ομάδα που μέχρι πριν από δύο μήνες δεν είχε κερδίσει ποτέ στην ιστορία της αγώνα πλέι οφς στο πρωτάθλημα της χώρας της! Αυτή η ομάδα δεν κατέκτησε πρωτάθλημα, δεν είχε εγγυημένο συμβόλαιο, αλλά θα συμμετάσχει απευθείας στους ομίλους, παρότι είναι η 5η από τη χώρα της που θα βρεθεί εκεί! Προφανώς και μιλάω για την Μπιλμπάο. Παράθυρα για να γίνει αυτό υπάρχουν πολλά, όπως φάνηκε άλλωστε: η Μπιλμπάο είναι φιναλίστ της ACB. Εν ολίγοις… ό,τι κάτσει δηλαδή για να μπουν τα δικά μας τα παιδιά μέσα στα σίγουρα.

Πέρσι ήταν η Βαλένθια ως νικήτρια του Eurocup και κανείς δεν είχε δικαίωμα να πει τίποτα. Φέτος, όμως, η παρουσία και 5ης ομάδας είναι περιττή. Ας την έβαζαν στα προκριματικά, ως φιναλίστ του πιο ισχυρού πρωταθλήματος στην Ευρώπη.

Λόγω του αποκλεισμού της Ρόμα από τα ιταλικά πλέι οφς, υπάρχει χώρος για μια ομάδα απευθείας στους ομίλους της Ευρωλίγκας με wild card. Εδώ τα πιο βαριά χαρτιά έρχονται από Ρωσία και Τουρκία ουσιαστικά, με τους Ρώσους να θέλουν να βάλουν και 3η ομάδα στους ομίλους (η Ούνικς Καζάν θα είναι εκεί ως νικήτρια του Eurocup) και τους Τούρκους να θέλουν και αυτοί το ίδιο πράγμα (Γαλατασαράι και Μπάνβιτ). Αν η 22η είναι μια από αυτές (ή η Βιλερμπαν, που ήδη βρίσκεται με wild card στα προκριματικά, ή ακόμα και η Λιέτουβος Ρίτας) τότε ανοίγει ο δρόμος για 3η wild card στα προκριματικά, εκτός από τις δύο που ήδη θα δοθούν.

Εδώ μάλλον σίγουρα μία κάρτα θα πάει σε κάποια… ανύπαρκτη, καθώς αυτός είναι ο τρόπος που αντιλαμβάνεται η Ευρωλίγκα την επέκταση σε χώρες που το μπάσκετ δεν ανθεί (το να παίξουν δηλαδή ένα ματς προκριματικών απέναντι σε μια αντίπαλο με δεκαπλάσιο μπάτζετ) και για τις άλλες δύο θα γίνει… χαμός στο παρασκήνιο.

Σε μια από αυτές τις δύο κάρτες ποντάρει και ο Άρης, αλλά μάλλον οι πιθανότητές του είναι ελάχιστες να τα καταφέρει. Ο Μπερτομέου έχει ήδη πει ότι η μοίρα των δύο ελληνικών ομάδων δεν μπορεί να αλλάξει λόγω του «ranking» τους ανάμεσα στις υπόλοιπες, οπότε περιμένετε τις 3 επιλογές των wild cards με… άκρως αξιοκρατικά κριτήρια.

Η κλήρωση των ομίλων της νέας σεζόν στην Ευρωλίγκα θα γίνει στις 7 Ιουλίου. Μαζί με αυτή θα γίνει και η κλήρωση των προκριματικών. Η σκέψη είναι να γίνουν φέτος δύο final-eight από τα οποία θα προκύψουν οι δύο τελευταίες ομάδες των ομίλων. Σε ένα από αυτά θα βρίσκεται και ο ΠΑΟΚ. Βέβαια, επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί κάτι, αλλά οι λόγοι είναι οικονομικοί και χρονικοί (λόγω Ευρωμπάσκετ). Αυτή η σκέψη πρωτοειπώθηκε τον Απρίλη, βρήκε πολλούς υποστηρικτές, αλλά δεν έχει προχωρήσει επίσημα ακόμα. Θα ξέρουμε σίγουρα στις 7 Ιούλη. Η Ευρωλίγκα τις τελευταίες ημέρες κάνει λόγω για «qualifying rounds» οπότε είναι αρκετά πιθανό να μην αλλάξει το σύστημα.

Δείτε τους πίνακες με τις ομάδες των ομίλων και των προκριματικών:

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *