Home / Α1 / Να μαζέψει τα ασυμμάζευτα…

Να μαζέψει τα ασυμμάζευτα…

Το θέμα που ξέσπασε με τον Γιάννη Μπουρούση και τον διάλογο με τον Μάκη Ψωμιάδη είναι σίγουρα λιγότερο σημαντικό από το… ευρύτερο με τα στημένα παιχνίδια στον αθλητισμό, αλλά, επίσης σίγουρα, πολύ σημαντικό για το ελληνικό μπάσκετ. Με τον αρχικό κουρνιαχτό να έχει καταλαγιάσει καλό θα ήταν να πούμε κάποια πράγματα προσπαθώντας να εξηγήσουμε ορισμένες πλευρές του θέματος.

Ο Μπουρούσης την Παρασκευή ζήτησε επείγοντα έλεγχο ντόπινγκ, ο οποίος ως δια μαγείας έγινε μέσα σε λίγες ώρες από την ΕΣΚΑΝ, αφού δίπλα στον παίκτη τάχτηκε και η ΕΟΚ. Οι υπηρεσίες της ΕΣΚΑΝ υπολειτουργούσαν, στην Α1 λέγεται ότι είχε να γίνει έλεγχος μήνες ολόκληρους (γεγονός που έρχεται προς επίρρωση των της συνομιλίας) λόγω οφειλών του ΕΣΑΚΕ (38.000 ευρώ), αλλά μέσα σε λίγες ώρες μετά το από κοινού αίτημα του Μπουρούση και της ΕΟΚ η εξέταση έγινε και μάλιστα στο σπίτι του παίκτη.

Τα αποτελέσματα της εξέτασης θα βγουν την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά μην περιμένετε να… ανακαλύψουμε την Αμερική. Θεωρώ ότι το όλο θέμα με την εξέταση είναι τυπικό, ο παίκτης δεν πρόκειται να βγει θετικός. Πρώτον, έχουν περάσει δύο μήνες από το περίφημο ντέρμπι για το οποίο γίνεται η συζήτηση και, δεύτερον, ακόμη και στους τελικούς να επαναλήφθηκε το θέμα, έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας. Όταν όλοι ξέρουμε εδώ και αρκετά χρόνια ότι υπάρχουν μέχρι και… προπονήσεις αναβολικών, με αποτέλεσμα να μην πιάνεσαι ντοπέ μετά από 2-3 μέρες, τότε είναι παράλογο να περιμένουμε να βρεθεί κάτι μετά από ένα και δύο μήνες. Αν ήταν τόσο… εύκολο, δεν θα υπήρχαν αιφνιδιαστικοί έλεγχοι ντόπινγκ στον αθλητισμό και τυχαία κλήρωση παικτών μετά από κάθε αγώνα. Θα ελέγχονταν όλοι 4 φορές το χρόνο και δεν θα ανησυχούσε κανείς.

Αυτό εν ολίγοις σημαίνει ότι ο Μπουρούσης πολύ δύσκολα θα τιμωρηθεί από τη FIBA ή τον ΕΣΑΚΕ. Η συνομιλία από μόνη της δεν μπορεί να επιφέρει τιμωρία, δεν θα μπορούσε ούτε αν ο Μπουρούσης έλεγε σε αυτή ότι παίρνει… τον ουρανό με τα άστρα από ντόπα. Χωρίς… θύμα δεν υπάρχει έγκλημα. Οπότε ο παίκτης σε αυτό το σημείο ξέρει λίγο πολύ ότι δεν κινδυνεύει (εκτός πάντα αν βρεθεί θετικός, που, επαναλαμβάνω, θεωρώ το ενδεχόμενο πάρα πολύ μικρό).

Οπότε, μένει ο ηθικός διασυρμός και το μέλλον (συν την ποινική δίωξη, αλλά ας μείνουμε στο αθλητικό κομμάτι προς το παρόν). Στο μέλλον εννοείται ότι πάντα θα αντιμετωπίζεται καχύποπτα, ενώ προφανώς και οι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι προς αυτόν θα αυξηθούν, ιδίως αν παίξει στο εξωτερικό (Ευρώπη) που οι κανόνες και οι νόμοι υπάρχουν για να τηρούνται.

Τα περί «φαρμάκου» δεν μπορούν να αποτελέσουν κατηγορία για τίποτα, γιατί, όπως έχει ήδη ακουστεί για ηλεκτρολύτες, ο Μπουρούσης μπορεί να υποστηρίξει ότι έπαιρνε… φάρμακο για το βήχα και ότι του Ψωμιάδη ήταν ειδικό γιατί κάτι έχει το νερό στην Καβάλα. Έτσι, το συγκεκριμένο φάρμακο δεν το είχαν στον… Ολυμπιακό, ούτε καν σε όλα τα φαρμακεία της Αθήνας, αλλά μόνο στην Καβάλα και μόνο σε μέρος που το ξέρει ο Ψωμιάδης και μόνο αυτός μπορεί να το αγοράσει. Μαγικά πράγματα…

Ας είμαστε σοβαροί βέβαια. Η συνομιλία ένα πράγμα μπορεί να σημαίνει και αυτό σημαίνει. Βεβαίως, δεν μπορεί να αποδειχτεί ποτέ, εκτός αν βρεθεί η πηγή ή έχει κρατήσει αποδείξεις ο Ψωμιάδης για να έχει για… μελλοντική χρήση τον παίκτη στο χέρι του. Αλλιώς το φάρμακο μπορεί να είναι και… Imodium.

Ο παίκτης προφανώς και εξέδωσε ανακοίνωση, από την πλευρά του είναι το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει. Αυτά που λέει είναι λίγο πολύ αναμενόμενα, ότι δεν έχει σχέση με αναβολικά, ότι είναι προσβεβλημένος, ότι η εμπλοκή του είναι άδικη, ότι θα πάει στη δικαιοσύνη να καταθέσει, ότι οι απαγορευμένες ουσίες δεν συνάδουν με τον επαγγελματισμό και την ηθική του, ότι η όλη συζήτηση παρερμηνεύτηκε, ότι τιμά τον Ολυμπιακό και τη διοίκησή του και ότι τα όσα είπε ήταν… προσωπικά και δεν έπρεπε να δημοσιοποιηθούν. Τέλος ζητά συγγνώμη από όποιον πιθανώς θίχτηκε…

Εν ολίγοις, προσπαθεί να βγάλει τρελούς όσους διάβασαν τη συζήτηση (την οποία ο παίκτης δεν αρνήθηκε σε κανένα σημείο της) και να δικαιολογηθεί ενώπιον των Αγγελόπουλων λέγοντας ότι η κουβέντα ήταν… προσωπική και δεν έπρεπε να μάθουν ότι τους θεωρεί “βλάκες“. Δηλαδή, ο παίκτης τα βάζει με όλους και όλα γενικά και αόριστα, νιώθει αδικημένος, αλλά στην ουσία δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα αφού παραδέχεται ότι η συνομιλία είναι αυθεντική.

Απ’ την άλλη υπάρχει ήδη η ποινική δίωξη που του ασκήθηκε για παράβαση νόμου περί ντόπινγκ, που σημαίνει ότι κανείς δεν… τσίμπησε ότι το «φάρμακο» ήταν… Imodium. Ο Μπορούσης θα περάσει από ανακριτή και τότε θα κριθεί αν θα πάει σε δίκη ή αν θα παραπεμφθεί η υπόθεσή του στο αρχείο. Αυτή τη στιγμή, δύσκολα να πάει στο αρχείο το θέμα, παρότι η Ομοσπονδία έσπευσε να στηρίξει τον παίκτη. Αλλά μέχρι να απολογηθεί ο Μπουρούσης μπορεί να έχει αλλάξει πλήρως η κατάσταση (υπάρχει, βεβαίως, και το θέμα των παικτών της Καβάλας που αναφέρεται στη συνομιλία ότι παίρνουν το ίδιο φάρμακο, οπότε μπορεί να έχει προκύψει κάτι από εκεί).

Οι Αγγελόπουλοι δεν πρόκειται να «τσιμπήσουν» από τον έλεγχο ντόπινγκ και ο παίκτης σύντομα θα τελειώσει από τον Ολυμπιακό. Ανάλογα το πώς θα χειριστούν το θέμα οι ισχυροί άντρες της ΚΑΕ, το πιο πιθανό είναι να μην πάρει αποζημίωση ο παίκτης και να φύγει κακήν κακώς από την ομάδα, καθώς εκτός από την ηθική έκπτωση του παίκτη και μέσω αυτού του σωματείου του αν τον κρατήσει και τον στηρίξει, υπάρχει και το όλο θέμα με τους… «βλάκες» που δεν κάθεται σε κανέναν καλά. Ιδίως αν αυτός ο «βλάκας» σου δίνει κοντά 2 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο…

Δυστυχώς, ένα άλλο θέμα το οποίο δεν μπορούμε να παραβλέψουμε είναι πόσοι άλλοι ήταν μπλεγμένοι σε όλο αυτό το γαϊτανάκι. Θεωρώ πολύ δύσκολο το «φάρμακο» να τελείωνε στους παίκτες της ποδοσφαιρικής Καβάλας και τον Μπουρούση (ποιος στήνει «επιχείρηση» για 25 άτομα;). Βεβαίως, υπάρχει φόβος το όλο θέμα να περάσει σε δεύτερη μοίρα νομικά, καθώς συνέπεσε με το μεγαλύτερο σκάνδαλο των στημένων αγώνων, αλλά για την αξιοπιστία του ελληνικού αθλητισμού και του ελληνικού μπάσκετ συγκεκριμένα, καλό θα ήταν να ψαχτεί λίγο παραπάνω το ζήτημα…

Νίκος Κουσούλης

 

About nikolask11

Check Also

Athlenda: κάνοντας τα όνειρα των νέων ταλέντων πραγματικότητα!

Για έναν πιτσιρικά με όνειρα για καριέρα το μπάσκετ υπάρχει παντού γύρω του. Λίγα έχουν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *