Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / “Πρωτάρηδες” μόνο… στο όνομα!

“Πρωτάρηδες” μόνο… στο όνομα!

Δημοσιεύτηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2007

Μερικοί από τους παίκτες που έχουν ξεχωρίσει στη φετινή Ευρωλίγκα, αγωνίζονται για πρώτη φορά στη διοργάνωση. Οι εμφανίσεις, ειδικά ορισμένων εξ αυτών, μοιάζουν να βάζουν τέλος στο κλασικό μετεγγραφικό επιχείρημα: «θέλουμε παίκτη με εμπειρία από τη διοργάνωση»! Ας δούμε ποιοι είναι αυτοί οι σούπερ-ρούκι:

Πρώτος και καλύτερος ο Μαρκ Σάλιερς της Ροάν, ο πρώτος σκόρερ της Ευρωλίγκας με 22.8 πόντους. Ο 28χρονος Αμερικανός, παρότι πρωτάρης στη διοργάνωση σουτάρει πολλά και… βάζει πολλά (45/79 δίποντα, 20/50 τρίποντα, ενώ εναντίον της Φενέρ το κοντέρ του σταμάτησε στους 40 πόντους). Πάντως, δε σκοράρει μόνο, αλλά γενικώς γράφει καλές εμφανίσεις με το πολύ υψηλό 24.5 μέσο όρο στο σύστημα αξιολόγησης ranking (2ος στην Ευρωλίγκα). Πολύ καλές εντυπώσεις στη γαλλική ομάδα αφήνει και ο συμπατριώτης του Σάλιερς, ο σουτέρ Μπράιον Ρας, με 18.5 πόντους, 3.5 ασίστ και 1.9 κλεψίματα μέσο όρο.

Εξίσου εντυπωσιακός και ο Μαρκ Τζάκσον του Ολυμπιακού. Ο βετεράνος του NBA είναι 4ος στο ranking (21.4), 8ος σκόρερ (17.6), 15ος στα ριμπάουντ (6.1) ενώ είναι και 2ος στις εύστοχες βολές (έχει βάλει 41 με ποσοστό 89%) και 11ος στα εύστοχα δίποντα (38). Πιο σημαντικό στοιχείο στο παιχνίδι του οι πολύ καλές επιθετικές του κινήσεις.

Τα… δίδυμα Αμερικανάκια της Βίρτους, ο Ντελόντε Χόλαντ και ο Ντι Σπένσερ προσφέρουν μαζί στην ομάδα τους 38 πόντους, 9 ριμπάουντ, 3 κλεψίματα και… μπόλικη τρέλα στο παιχνίδι της (13 σουτ ανά αγώνα παίρνει ο Σπένσερ, 15 ο Χόλαντ).

Στη Λιέτουβος, ο, μάλλον άγνωστος στους περισσότερους, 28χρονος Λιθουανός Μαριγιόνας Πετραβίτσιους με εμπειρία μόνο από το ULEB cup μέχρι πέρυσι, φέτος παίζει σαν βετεράνος της Ευρωλίγκας και με 15.4 πόντους και 6.1 ριμπάουντ κατατάσσεται 9ος στο ranking.

Στη ΛεΜάν, ο Σαμ Κλάνσι (27 χρονών, Αμερικάνος) οδηγεί την ομάδα σε πόντους (14.1) και ριμπάουντ (6.8), ενώ ο Χόλις Πράις είναι πρώτος σκόρερ της Λιέτουβος με 17.4 πόντους μέσο όρο.

Η λίστα των παικτών που παίζουν πρώτη φορά στην Ευρωλίγκα φέτος και εντυπωσιάζουν δε σταματάει εδώ, υπάρχουν και άλλοι μπασκετμπολίστες, που απλώς βρίσκονται λίγο χαμηλότερα στο σύστημα αξιολόγησης της διοργάνωσης. Τέτοιοι είναι, για παράδειγμα, ο (εγνωσμένης αξίας φυσικά αλλά πρωτάρης στην Ευρωλίγκα) Κσιστόφ Λαβρίνοβιτς, ο «δικός μας» Αντρέ Χάτσον που εμείς, που τον βλέπαμε στην Ελλάδα, ξέραμε εδώ και καιρό ότι είναι παίκτης επιπέδου Ευρωλίγκας και ο Κιντέλ Γουντς του Ολυμπιακού με τα εντυπωσιακά προσόντα.

Τέλος, αξίζει εδώ να αναφέρουμε και τον Ντανίλο Γκαλινάρι, μεγάλη ελπίδα του ιταλικού μπάσκετ που σε ηλικία 19 χρονών εντυπωσιάζει φέτος (16.5 πόντοι, 4.5 ριμπάουντ, 1.7 ασίστ, 1.8 κλεψίματα), αλλά δεν είναι ακριβώς ρούκι, αφού είχε παίξει και 2 λεπτά σε έναν αγώνα της Ευρωλίγκας του 2005-06!

Κάτι τέτοιους παίκτες βλέπει ο κόσμος και… εξανίσταται όταν ακούει από τον προπονητή της ομάδας του να ζητάει αθλητή με εμπειρία από τη διοργάνωση!

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *